Kerroin täällä aiemmin Android-innostuksestani ja sen sammumisesta 4.12.2011 julkaisemassani artikkelissa. Lopetin pian kokonaan ostamani älypuhelimen käytön, vaikka ostin sen 24 kuukauden sopimuksella. Kuluneella viikolla innostuin kuitenkin uudelleen. Tässä kerron, mikä muutti asenteeni.
Ongelmat ja niiden ratkaisut
Lopetin viime vuoden marraskuussa ostamani Huawei Android älypuhelimen käytön hyvin pian seuraavista syistä. Kerron tässä samalla, millä tavalla olen sen ongelman nyt poistanut.
1) Odottamattoman suuret puhelinlaskut
Silloin: Ensimmäisessä puhelinlaskussa oli sovitun pakettihinnan lisäksi noin 73 euron suuruinen odottamaton tietoliikennemaksu ohjelmien päivityksistä. Pelkäsin, että sama jatkuu seuraavissa laskuissa ja kenties tulee vielä suurempiakin maksuja.
Nyt: Siirsin Android-puhelimeen SIM-kortin miniläppäriä varten hankkimastani nettitikusta. Se antaa kiinteällä 12 euron suuruusluokkaa olevalla kuukausimaksulla päivittäiseen käyttööni riittävän määrän tietoliikennettä riittävällä nopeudella. Sillä voi käyttää internetiä ja lähettää tekstiviestejä, mutta ei voi lainkaan soittaa tavallisia puheluja. Näin ollen ei ole myöskään vaaraa, että jokin haittaohjelma soittelisi kalliita puheluja tietämättäni.
2) Virtuaalisen näppäimistön liian pienet näppäimet
Silloin: Virtuaalisen näppäimistön näppäimet olivat sormilleni liian pienet. Sormenpääni alle jäi yleensä kolme näppäintä ja minun oli vaikea kontrolloida, mikä niistä sai ensimmäisenä kosketuksen. Alun perin ostamaani liittymään sisältyi tietyn suuruinen tekstiviestipaketti, mutta peruutin sen tilauksen heti seuraavana päivänä huomattuani, että tekstiviestien kirjoittaminen uuden puhelimeni kirjainnäppäimistöllä oli hankalampa kuin vanhan puhelimeni numeronäppäimistöllä, koska suunnilleen joka toinen kirjan tuli ensin väärin ja täytyi korjata.
Nyt: Vasta toissaviikolla sain tietää, että on olemassa yleiskäyttöisiä kosketusnäyttökyniä. Aiemmin olin kokeillut virtuaalinäppäimistön käyttöä tavallisen kynän ja hammastikun kärjellä, mutta niillä se ei toiminut. Ei myöskään kynnen kärjellä. Eräässä Samsungin laitteiden esittelytilaisuudessa kysyin, voisiko siellä esillä olleilla Samsungin kosketusnäyttökynillä käyttää myös Huawei-älypuhelintani. Esittelijä sanoi, että ei voi. Kosketusnäyttökynät ovat hänen mukaansa merkkikohtaisia. Huomattuani, että Verkkokauppa.com :issa on myytävänä useita kosketuskyniä, kysyin Soneran keskustelufoorumilla, mikä tai mitkä niistä toimisivat Soneralta ostamani Huawei-älypuhelimen kanssa. En saanut Soneralta mitään vastausta, mutta eräs asiakas vastasi ja neuvoi minua. Sen perusteella tilasin Targus Stylus-merkkisen kynän, jossa on kosketusnäyttökynän lisäksi myös Parkerin säiliöitä käyttävä hyvälaatuinen kuulakärkikynä.
Ostamani kosketuskynän pää on kuin ontto kumipallon puolikas, joka painuu hiukan kasaan painettaessa. Sitä ei tarvitse kuitenkaan painaa, pelkkä hipaisu riittää. Kynän pää on sen verran paksu, että tarkkuutta vaatii silläkin kirjoittaminen. Jos pitää näyttöä vaakasuunnassa, näppäimet muuttuvat leveämmiksi, jolloin näppäily on helpompaa, mutta puhelinta on hiukan hankalampi pitää kädessä niin päin ja kaikki sovellukset eivät käänny vaakasuuntaisiksi. Mutta nyt lyhyiden tekstipätkien kirjoittaminen kuitenkin sujuu. Tällaista pitkää blogitekstiä sillä ei voisi kirjoittaa, mutta ei siihen ole tarvettakaan.
3) Android-järjestelmän sekavuus
Silloin: En saanut tolkkua koko järjestelmän toimintalogiikasta. Puhelimen mukana tuli vain hyvin ylimalkainen käyttöohje. Kun tutkiskelin eri toimintoja ja yritin käyttää niitä, sormeni osui usein johonkin väärään kohtaan ja jouduin aivan eri paikkaan kuin minne yritin päästä. Jos mietin liian kauan seuraavaa toimenpidettä, näyttöön tuli taas jotakin aivan muuta.
Nyt: Kosketusnäyttökynällä pystyn kohdistamaan painallukset tarkasti ja tekemään ne riittävän nopeasti. Olen nyt saanut riittävän käsityksen järjestelmän toimintalogiikasta ja osaan käyttää sitä. Oppiminen tapahtui muutamassa päivässä kosketusnäyttökynän saamisen jälkeen.
4) Maksamisen luotettavuus
Silloin: Katsoin kokeeksi joitakin maksullisia sovelluksia, joita oli runsaasti osiossa "Android Market". Maksut olivat pieniä, mutta ainoa maksutapa oli luottokortti. Arvelin, että ei ole turvallista jakaa luottokortin tietoja tuntemattomille sovelluskehittäjille.
Nyt: Entinen "Android Market" on nykyiseltä nimeltään "Google Play". Kaikki maksulliset sovellukset voi maksaa "Google-lompakosta". Se avataan tietokoneella osoitteessa wallet.google.com . Sivuston kansilehti on englanninkielinen, mutta avauslomake ja ohje avautuivat suomenkielisinä. Maksutavaksi hyväksytään erilaiset maksukortit. Maksukortin tiedot syötetään vain kerran tietokoneen suojattua tietoliikenneyhteyttä käyttäen. Kun sitten älypuhelimella tai taulutietokoneella ostetaan Android-sovelluksia, maksutavaksi valitaan "Google Wallet". Maksu menee välittömästi maksukortilta, mutta tuotteen tai palvelun myyjä ei saa maksukortin tietoja.
Nykyinen järjestelyni
Puhelut ja tekstiviestit:
Käytän edelleen Nokia 5030 -tyyppistä matkapuhelinta, joka maksoi kolmisen vuotta sitten noin 50 euroa. Se on erittäin kätevä laite, jota pystyn käyttämään ilman kosketuskynää. Sitä pidän yleensä aina mukanani. Käytän päivittäin puhelinta, tekstiviestejä ja muistutuksia, usein myö kalenteria. Harvoin käytettyjä, mutta tärkeinä pitämiäni ominaisuuksia ovat myös sekuntikello, radio ja taskulamppu. Puhelimessa on Saunalahden liittymä, joka on paljon halvempi kuin aiemmin käyttämäni DNA. Käytän usein korvanappikuulokkeita, jolloin molemmat kädet jäävät puhelun aikana vapaiksi, vaikkapa Android-älypuhelimen käyttöön jonkin puhelun aikana tarvittavan tiedon selvittämiseksi.
Android-älypuhelimen antamat lisäpalvelut:
Kuten edellä kerroin, Android-älypuhelinta pystyn käyttämään vain kosketuskynällä. Aivan joka paikkaan en sitä laitteistoa ota mukaani (esim. jos lähden vain viemään roskia taloyhtiön jätesäiliöön). Tähän mennessä olen ottanut siinä käyttöön seuraavat toiminnot:
Huawei Android -perustoiminnot, kuten:
Kello, kalenteri, Web-selain, Google-hakukone, Google Earth, Google Maps (jossa nykyisin myös navigaattori), A-GPS satelliittipaikannus, paikalliset palvelut (kulloisenkin sijainnin lähellä), kamera, valokuvagalleria, MS Word- ja MS Excel -tiedostojen luku, PDF-tiedostojen luku, tiedostojen hallinta, jne.
Google Play - maksuttomat sovellukset, joita aion käyttää:
Andropas (pääkaupunkiseudun paikallisliikenteen reitit ja aikataulut), CamScanner (dokumenttien skannaus), Facebook, Fonecta Caller (puhelinnumerot), Gmail, Google Docs, Picasaweb, Helsingin Sanomat, Ilta-Sanomat, Laskin, Muistiinpanot, Sanakirja.org, suurennuslasi, taskulamppu, UpCode, Uutiset ja sää, Uutiskuvien myynti tiedotusvälineille, YouTube. Lisää tulee varmaankin ajan myötä.
Google Play - maksulliset sovellukset, tähän mennessä ostamani:
Flightradar24 (lentokoneiden tutkaseuranta), McAfee virustorjunta yms.
Selainkäyttöiset:
Web-selaimella pääsee tietysti mille tahansa sivulle. Monista sivustoista on myös erityisesti mobiililaitteita varten tehty versio Niiden käyttämiseen ei tarvita mitään erikseen ladattavaa sovellusta.
Loppusanat
Ihmettelen kovasti, että Sonera, jolta Android-älypuhelimen ostin, ei myy siihen sopivia kosketusnäyttökyniä, ei kerro asiakkaille sellaisen käyttömahdollisuudesta eikä edes vastannut heidän foorumillaan kyniä koskevaan kysymykseeni. Kuitenkin vasta kosketusnäyttökynän hankinta teki heiltä ostamani latteen käytön minulle käytännössä mahdolliseksi. Sitä ennen maksoin 11 kuukauden maksut aivan tyhjästä, koska olin tehnyt 24 kk sopimuksen, mutta en pystynyt ostamaani laitetta käyttämään. Sen mukana samalla kytkysopimuksella hankkimani SIM-kortin siirsin turvapuhelimeen, jolla voi hälyttää apua nappia painamalla.
PS: Käytännön esimerkki
Sellaiselle lukijalle, jolla ei ole vielä omakohtaisia kokemuksia älypuhelimen tarjoamista palveluista, tässä esimerkki eilisestä kokeilustani, jolla testasin laitteeni ominaisuuksia:
Ajoin autoni Tammiston alueelle Vantaalle ja pysäköin. Avasin älypuhelimessa ohjelman Google Maps. Kartta avautui automaattisesti Tammiston alueen kohdalta ja sininen pallo sinisen ympyrän sisällä näytti tarkan sijaintini. Kun kirjoitin hakukenttään "Lidl", kartalle tuli merkki siihen kohtaan, missä Tammiston Lidl sijaitsee. Kun kirjoitin hakukenttään "Citymarket", kartalle tuli merkki siihen kohtaan, missä Tammiston K-Citymarket sijaitsee. Kun kirjoitin hakukenttään "Prisma", näytölle tuli valintaluettelo "Prisma Jumbo, Prisma Tikkurila, Prisma Malmi, Prisma Viikki". Valitsin niistä Jumbon. Silloin karttanäkymä siirtyi Jumbon Prisman kohdalle ja siihen tuli Jumbon Prisman kohdalla olevan karttamerkin lisäksi suunnistusliikennemerkki, jossa teksti "Prisma". Kun painaa sanaa "Prisma", saa tietoja kyseisestä kaupasta. Kun painaa suunnistusliikennemerkkiä, avautuu graafinen valikko, jossa on henkilöauton, linja-auton, polkupyöräilijän ja jalankulkijan kuvat. Niistä täytyy valita joku ja paina sitten näppäintä "Hae reittiohjeet". Jos valitsee henkilöauton, kartalle tulee reitti ja toista näppäintä painamalla tekstimuotoiset ajo-ohjeet Jumboon. Ajon aikana Google Maps toimii navigaattorina, joka antaa ajo-ohjeita selvällä suomen kielellä naisen äänellä.