Päivitetty 16.5.2016, muutokset sinisellä.
Picasan toimivuus tämän jälkeen
Google julkaisi perjantaina 12.2.2016 asiasta tiedotteen, joka on ehkä vielä luettavissa tästä osoitteesta: http://googlephotos.blogspot.fi/
Tiedotteen mukaan Picasa-työpöytäohjelmistoa ei tueta 15.3.2016 jälkeen. Siihen saakka ohjelma on maksutta ladattavissa ja sitä voi käyttää niin kauan kuin se kunkin käyttäjän koneessa toimii, mutta siihen ei tule enää mitään päivityksiä eikä sitä voi enää tuon päivän jälkeen Googlen palvelimelta ladata.
Picasa-verkkoalbumit toimivat entiseen tapaan huhtikuun 2016 loppuun saakka. Sen jälkeen niissä olevia kuvia ja albumeita voi edelleenkin katsella ja ladata omalle koneelle ja niitä voi poistaa, mutta niitä ei voi enää järjestellä uudelleen eikä niihin voi lisätä uusia valokuvia.
Kaikki Picasa-verkkoalbumeihin perustetut albumit ovat jo nyt myös uudessa järjestelmässä, mutta siellä ei ole albumin kansilehdelle mahdollisesti kirjoitettua albumin verbaalista kuvausta, kuvausaikaa, kuvauspaikkaa eikä katsojien kirjoittamia kommentteja.
Picasan korvaava uusi järjestelmä "Kuvat" eli "Photos"
Jotkut ovat käyttäneet Picasa-työpöytäohjelmistoa tietokoneen kovalevyllä olevien yksittäisten valokuvien paranteluun. Tietääkseni Google ei jatkossa tarjoa mitään ohjelmaa siihen tarkoitukseen. Sitä en pidä suurena puutteena, koska Picasa ei ole koskaan ollut erityisen hyvä kuvankäsittelyohjelma ja siihen tarkoitukseen on saatavissa laaja valikoima muita maksuttomia ja maksullisia ohjelmia.
Picasan korvaava sovellus on esim Android-laitteissa nimellä "Kuvat" ja se on netissä osoitteessa http://photos.google.com Jos osoitteen kirjoittaa .fi -loppuisena, se avautuu silläkin ja osoite muuttuu automaattisesti .com-loppuiseksi. Ohjelma toimii pääpiirteissään seuraavasti:
Android-kännykässä ohjelmalla voi hallinnoida laitteen muistissa ja Googlen palvelimella olevia valokuvia ja videoita. Jos varmuuskopiointi on sallittu, kaikista kännykän kameralla otetuista valokuvista ja videoista menee automaattisesti kopio Googlen palvelimelle. - Luultavasti ohjelma toimii samalla tavalla myös tableteissa ja muuta käyttöjärjestelmää käyttävissä mobiililaitteissa, mutta sitä en ole voinut testata, koska minulla ei ole sellaisia.
Kannettaviin tietokoneisiin ja pöytätietokoneisiin saa automaattisen varmuuskopioinnin ottamalla käyttöön osoitteesta http://photos.google.com/apps ladattavan ohjelman, joka näkyy työpöydällä nimellä "Google Photos Backup". Sen asetuksissa voi määritellä, mistä paikoista valokuvia ja videoita kopioidaan Asetuksia voi myöhemmin muuttaa napsauttamalla ohjelman pientä kuvaketta, joka sijoittuu esim. Windows 8.1:ssä näytön alanurkkaan muiden pienten kuvakkeiden joukkoon.
Automaattisen varmuuskopioinnin tarkoituksena on varmistaa, että kuvat ja videot pysyvät tallessa, vaikka jokin laite menee rikki tai katoaa. Sen lisäksi valokuvia ja videoita voi ladata tietoisesti Googlen palvelimelle erilaisiin albumeihin jäljempänä kuvatulla tavalla suoraan Kuvat- eli Photos-ohjelmalla käyttämättä varmuuskopiontiohjelmaa.
Verkkoalbumien rakenne uudessa järjestelmässä
Verkkoalbumisovellus avataan tietokoneelle menemällä selaimella osoitteeseen photos.google.com Sovelluksen päävalikko avautuu näytön vasemmasta ylänurkasta.
Ensin kannattaa avata päävalikon kohta "Asetukset" ja valita siellä, minkä kokoisina valokuvat tallennetaan. Vaihtoehtoja on kaksi: 1) "Korkealaatuisina" tai 2) "Alkuperäisinä". Korkealaatuinen tarkoittaa enintään 16 megatavun tiedostokokoa, mikä on ainakin minulle täysin riittävä. Sillä valinnalla tallennettuja kuvia saa Googlen lupauksen mukaan tallentaa maksuttomasti rajattoman määrän. Jos valitsee vaihtoehdon 2, tallennustilaa on käytettävissä vain rajoitettu määrä eli tietty määrä maksutta ja sen jälkeen maksullisena.
Valokuvia löytyy kolmesta päävalikon kohdasta:
- Kuvat: Kaikki samalla käyttäjätunnuksella tallennetut kuvat näkyvät täällä riippumatta siitä, ovatko ne lisäksi jossakin albumissa vai eivät. Kun yksittäisen kuvan napsauttaa suurikokoiseksi, sen yläreunaan ilmestyy toimintokuvakkeita, joiden kautta kuvaa voi esimerkiksi hiukan parannella (esim. kääntää sen oikeinpäin), jakaa tai lisätä johonkin albumiin. Kun napsauttaa i-kuvaketta, kuvan oikealle puolelle avautuu infopalsta, jossa näkyy kuvaan liitetty teksti ja kuvan teknisiä tietoja. Jos kuvaan sisältyy kuvauspaikan koordinaatit, infopalstaan avautuu Googlen karttaohjelma, johon kuvauspaikka on merkitty. Koordinaatteja ei voi kuitenkaan tällä ohjelmalla lisätä eikä muuttaa.
- Kokoelmat: Kokoelmat ovat albumeita, joita ei ole jaettu. Kokoelmien joukkoon järjestelmä luo itse "tarinoita". Esimerkiksi minulla on vanha Picasa-verkkoalbumi "Luokkakokous 2013". Uuteen järjestelmään on tullut siitä pyytämättäni saman niminen albumi, jossa on 32 valokuvaa, mutta sen lisäksi toinen saman niminen albumi, jossa on vain "9 hetkeä". Ne ovat samoja valokuvia. Alkuperäisen albumin ja "hetket" erottaa toisistaan kansikuvan alareunassa olevasta kuvakkeesta, joka on toisessa sininen ja toisessa vihreä.
- Jaetut albumit: Kun albumin jakaa muidenkin nähtäväksi, siitä tulee jaettu albumi. Jaetun albumin sisällön näkevät ne, joille albumin omistaja on lähettänyt sen linkin. Jakamisasetuksissa voi määritellä, onko muilla myös oikeus lisätä omia valokuviaan kyseiseen albumiin. Linkin saanut voi halutessaan liittyä albumiin, jolloin hän saanee ilmoituksen, kun sinne lisätään valokuvia. Ainakin hän näkee sen jälkeen omassa jaettujen albumeitten luettelossaan myös sen toisen henkilön omistaman jaetun albumin, johon hän on liittynyt. Albumin omistaja näkee puolestaan nimilistan, ketkä sinne ovat liittyneet. Huomaa, että jokaisella, jolla on oikeus nähdä jaettu albumi, on myös mahdollisuus ladata sieltä yksittäisiä kuvia tai albumin koko sisältö omalle tietokoneelleen.
Kuvia voi sijoittaa albumeihin yksitellen tai monta samalla kertaa. Yksittäinen kuva valitaan napsauttamalla Kuvat-sivulla sen vasenta ylänurkkaa, Jos pitää Shift-näppäintä painettuna, valituiksi tulevat kaikki kahden valitun kuvan välissä olevat kuvat. Sitten valitaan vasemmassa yläkulmassa olevasta Plus-merkillä (+) merkitystä kuvakkeesta avautuvasta valikosta, mitä valituille kuville halutaan tehdä. Siellä on vaihtoehtoina: Albumi, Jaettu albumi, Animaatio, Kollaasi.
Huomaa, että kuvat pysyvät sivulla "Kuvat", vaikka ne olisi jo "kopioitu" yhteen tai useampaan albumiin. Käytän lainausmerkkejä sen vuoksi, että todellisuudessa kuvia ei kopioida albumeihin vaan ohjelma vain merkitsee ne tiettyihin albumeihin kuuluviksi. Sen vuoksi kannattaa työskennellä järjestyksessä, jos poimii albumeihin kuvia satojen tai jopa tuhansien kuvien joukosta. Muuten voi tulla tehneeksi saman työn useampaan kertaan. "Kuvat"-sivu on aina yksityinen. Automaattiset varmuuskopiointiohjelmat eivät sijoita kuvia automaattisesti jaettuihin albumeihin.
Päävalikon muita kohtia ovat: Assistentti, Roskakori, Lähetä palautetta, Ohje, Sovellusten lataukset (varmuuskopiointiohjelmat erilaisille laitteille).
Valokuvien ja videoiden lataaminen tietokoneen kovalevyltä verkkoalbumiin
1) Avaa http://photos.google.com ja sen vasemmasta ylänurkasta avautuvasta valikosta kohta "Kuvat". Valokuvia tai videoita ei voi kopioida suoraan johonkin albumiin.
2) Valitse pöytäkoneen resurssienhallinnasta ne kuvat, jotka haluat kopioida verkkoalbumiin.
3) Pidä hiiren nappia painettuna ja raahaa valitut kuvat "Kuvat"-ikkunan päälle. Siihen ilmestyy pieni ikkuna, josta näkyy, monesko kuva on kulloinkin latautumassa. Kun kaikki ovat latautuneet, siihen tulee kysymys, haluatko ne johonkin albumiin. Esille tulee olemassa olevien albumeitten luettelo, jonka ylimpänä vaihtoehtona on uuden albumin perustaminen. (Jos kysymyksessä on uuden albumin perustaminen, tässä vaiheessa ehkä ei vielä kannata perustaa jaettua albumia vaan jakaa se vasta myöhemmin.)
4) Voit jatkaa kuvien lataamista toistamalla kohdat 2 ja 3 useita kertoja.
5) Huomaa, että kaikki ladatut valokuvat sijoittuvat kuvauspäivän mukaiseen aikajärjestykseen sivulle "Kuvat" siellä jo ennestään olevien kuvien joukkoon ja ne pysyvät siellä riippumatta siitä, sisältyvätkö ne myös yhteen tai useampaan albumiin.
6) Albumi jaetaan siten, että ensin se avataan ja sitten napsautetaan ikkunan oikeassa ylänurkassa olevaa kuvaketta, jossa on kolme pistettä päällekkäin. Avautuvasta valikosta valitaan "Jakamisasetukset".
7) Avautuu pieni ikkuna, jossa voi mm. valita, onko muilla käyttäjillä oikeus lisätä valokuvia tähän albumiin. Siinä on myös albumin lyhytlinkki ja painike, jolla sen voi kopioida leikepöydälle ja sieltä minne tahansa painamalla Ctrl+V
Teen nyt tässä niin: https://goo.gl/photos/zT4JEqb14UMu8KN26
Tuon linkin pitäisi nyt avata nähtäväksi luomani testialbumi. Olen kuitenkin huomannut, että Android-kännykässäni se avautuu kunnolla Chrome-selaimella ja Kuvat-sovelluksella, mutta ei Opera Mini -selaimella.
Jaetun albumin julkisuus riippuu siitä, kuinka julkisesti sen linkkiä jakaa. Kukaan ei saa sitä mistään Googlen hakemistosta. Kannattaa nimenomaan jakaa vain Jakamisasetukset-ikkunassa näkyvää lyhytlinkkiä eikä sitä paljon pidempää osoitetta, joka tulee albumia katsottaessa selaimen osoiteikkunaan.
Uuden järjestelmän huononnukset Picasaan verrattuna
Uudessa järjestelmässä on varmasti paljon etuja Picasaan verrattuna, mutta vanhojen Picasa-käyttäjien on syytä huomata, että seuraavia Picasasta tuttuja ominaisuuksia siinä ei ainakaan vielä tätä kirjoittaessani ole. Toivokaamme, että Google lisää siihen näitä myöhemmin.
- Ei ole sellaista näyttöä, josta näkisi tietyn käyttäjän kaikki julkiset albumit. Itse asiassa ei ole edes sellaista käsitettä kuin "julkinen albumi" vaan vain "jaettu albumi". Sen julkisuus riippuu siitä, kuinka julkisesti sen linkkiä jakaa. Esim. itselläni on sellainenkin albumi, jonka olen jakanut vain kahden oman käyttäjätunnukseni kesken.
-Albumiin ei voi kirjoittaa verbaalista kuvausta, mistä siinä on kysymys. Tekstejä voi kyllä lisätä yksittäisiin kuviin. Tämä ominaisuus on sittemmin lisätty. Tekstirivejä voi nyt lisätä albumiin myös kuvarivien väliin. (Päivitetty 28.3.2016)
-Albumiin ei voi merkitä sen kuvauspäivää muuten kuin otsikkoon. Jokaisen yksittäisen kuvan kohdalla kuvauspäivä on kyllä nähtävissä. Tämä ominaisuus on sittemmin lisätty. (Päivitetty 28.3.2016)
-Albumiin ei voi merkitä koordinaatteja, missä se on kuvattu. Jos kuvatiedosto sisältää koordinaatit, kuvauspaikka on nähtävissä kartalla sitä kuvaa katsottaessa. Albumiin voi nyt merkitä kuvauspaikan kahdella eri tavalla. (Päivitetty 28.3.2016)
-Valokuvan omistaja voi kirjoittaa kuvalle selitystekstin, mutta muut eivät voi kommentoida jaetuissa albumeissa katsomiaan kuvia. Katsojat voivat nyt lisätä kommentteja sekä albumin että yksittäisten kuvien alapuolelle. Kuvakohtaiset kommentit näkyvät vain silloin, kun kuvia katsellaan yksitellen. Albuminäytössä näkyy kunkin kuvan oikeassa alanurkassa siihen liitettyjen kommenttien lukumäärä, jos niitä on. (Päivitetty 16.5.2016)
- Jos valokuvan selitystekstiin kirjoittaa linkin, se ei toimi linkkinä. Sen voi kuitenkin kopioida siitä Windowsin leikepöydän kautta selaimen osoitekenttään.
Paikkatiedon lisääminen tai muuttaminen jälkikäteen
En löytänyt tästä Googlen ohjelmasta välinettä paikkatiedon lisäämiseksi jo aiemmin julkaistuun valokuvaan, jossa paikkatietoa ei ollut kameran tallentamana. Se onnistui kuitenkin seuraavasti: Latasin em. testialbumista pöytäkoneelleni sen valokuvan, jossa on Malmin lentokenttä ilmasta kuvattuna. Latasin verkosta ja asensin maksuttoman ohjelman nimeltään Geosetter. Etsin sen avulla Malmin lentokentän koordinaatit ja lisäsin ne mainittuun kuvaan. Latasin muokatun kuvan takaisin jaettuun testialbumiini. Voisin nyt poistaa sen alkuperäisen kuvan sieltä, mutta annan sen olla, jotta katsoja hoksaa verrata, mikä ero niissä on. Jälkimmäisen kuvan info-palstassa pitäisi näkyä Googlen kartta, johon on merkitty Malmin lentokentän sijainti.
Jaetun albumin julkisuus riippuu siitä, kuinka julkisesti sen linkkiä jakaa. Kukaan ei saa sitä mistään Googlen hakemistosta. Kannattaa nimenomaan jakaa vain Jakamisasetukset-ikkunassa näkyvää lyhytlinkkiä eikä sitä paljon pidempää osoitetta, joka tulee albumia katsottaessa selaimen osoiteikkunaan.
Uuden järjestelmän huononnukset Picasaan verrattuna
Uudessa järjestelmässä on varmasti paljon etuja Picasaan verrattuna, mutta vanhojen Picasa-käyttäjien on syytä huomata, että seuraavia Picasasta tuttuja ominaisuuksia siinä ei ainakaan vielä tätä kirjoittaessani ole. Toivokaamme, että Google lisää siihen näitä myöhemmin.
- Ei ole sellaista näyttöä, josta näkisi tietyn käyttäjän kaikki julkiset albumit. Itse asiassa ei ole edes sellaista käsitettä kuin "julkinen albumi" vaan vain "jaettu albumi". Sen julkisuus riippuu siitä, kuinka julkisesti sen linkkiä jakaa. Esim. itselläni on sellainenkin albumi, jonka olen jakanut vain kahden oman käyttäjätunnukseni kesken.
-
-
-
-
- Jos valokuvan selitystekstiin kirjoittaa linkin, se ei toimi linkkinä. Sen voi kuitenkin kopioida siitä Windowsin leikepöydän kautta selaimen osoitekenttään.
Paikkatiedon lisääminen tai muuttaminen jälkikäteen
En löytänyt tästä Googlen ohjelmasta välinettä paikkatiedon lisäämiseksi jo aiemmin julkaistuun valokuvaan, jossa paikkatietoa ei ollut kameran tallentamana. Se onnistui kuitenkin seuraavasti: Latasin em. testialbumista pöytäkoneelleni sen valokuvan, jossa on Malmin lentokenttä ilmasta kuvattuna. Latasin verkosta ja asensin maksuttoman ohjelman nimeltään Geosetter. Etsin sen avulla Malmin lentokentän koordinaatit ja lisäsin ne mainittuun kuvaan. Latasin muokatun kuvan takaisin jaettuun testialbumiini. Voisin nyt poistaa sen alkuperäisen kuvan sieltä, mutta annan sen olla, jotta katsoja hoksaa verrata, mikä ero niissä on. Jälkimmäisen kuvan info-palstassa pitäisi näkyä Googlen kartta, johon on merkitty Malmin lentokentän sijainti.
Mahdolliset kysymykset ja kommentit
Olen sallinut kommenttien kirjoittamisen tämän blogin jokaiseen artikkeliin, mutta en ole onnistunut saamaan esille sitä ikkunaa, johon kommentin voi kirjoittaa. Jos mieleesi tulee jokin sellainen asia, joka mielestäsi kannattaisi lisätä tähän artikkeliin, pyydän lähettämään sen sähköpostitse otsikkotiedoissa mainittuun osoitteeseen. Applen laitteita tai Windows Phone -laitteita koskeviin kysymyksiin en osaa vastata, koska minulla ei ole sellaisia.