2022-01-14

Tavoitteiden tavoittelua

Onko sinulla tavoitteita, joiden toteutuminen on lähinnä kiinni sinusta itsestäsi, mutta silti ne eivät näytä toteutuvan, vaan lykkääntyvät jopa vuodesta toiseen?   Tässä artikkelissa esittelen kolme ratkaisumallia samaan ongelmaan. Ne eivät ole toistensa vaihtoehtoja vaan toisiaan tukevia.

Manifestointi

Manifestointiin minut perehdytti konsultti Inna Thil vuonna 2014.  Manifestoinnin idea on se, että kuvitellaan todeksi lopputulos, jota tavoitellaan. Sitä ajatellen on helpompi sitten tehdä vastenmielisiäkin työvaiheita, joiden tekemistä mieluummin vain lykkäisi.

Innan manifestointikurssilla määrittelin itselleni kaksi tavoitetta, joista toisen toteutumista oli helppo seurata. Se oli silloisen työhuoneeni muuttaminen jooga- ja vierashuoneeksi. Vaikka aluksi tein ripeästi monta siihen kuuluvaa asiaa, nyt 7 vuotta myöhemmin voin todeta, että kyseinen huone on täpötäynnä tavaraa. Se toimii edelleen kyllä työhuoneena, mutta siellä ei ole tilaa joogaamiseen eikä vierassängylle. Toisaalta noiden tavoitteiden kuvittelu ei anna minulle enää paljon energiaa, koska olohuoneessa on nykyisin hyvä joogauspaikka ja aiemman istumasohvan tilalla on vuodesohva. Työhuonetta koskee kuitenkin edelleen vakava tavoite: Siellä on liian paljon tavaraa, minkä koen ahdistavana. Kaikki kaapit, hyllystöt ja pöydät ovat täpötäynnä ja lattialla on noin 40 pahvilaatikollista tai laukullista tavaraa, joka ei mahdu muualle. Tilanteen parantaminen vaatisi aineiston kriittistä läpikäyntiä ja seulontaa: Mitä voisi jo suoraan viedä johonkin kierrätykseen, mitä kannattaisi ensin skannata tai digikuvata, mitä kannattaisi arkistoida kodin ulkopuolelle ja mitä voisi ehkä antaa jollekin lahjaksi? Tuo prosessi on ollut mielessäni jo monta vuotta, mutta olen lykännyt sitä viikko viikolta, kun ei ole koskaan ollut pakkoa tehdä sitä juuri nyt. 

Tarkempia kuvauksia manifestoinnistani julkaisin artikkeleissa:

https://timontti.ahjos.info/Muita_aiheita/2014-09-15_Manifestointiharjoitus-osa1.html

https://timontti.ahjos.info/Muita_aiheita/2016-05-30_Manifestointiharjoitus-osa2.html


SMH Elämäsi kirja

SMH on tässä artikkelissa lyhennys sanoista "Saa mitä haluat". Se viittaa menetelmään, jonka on kehittänyt konsultti Ilkka Koppelomäki. Tässä artikkelissa kuvaamani asiat hän on ohjeistanut kirjassaan "Saa mitä haluat - Elämäsi kirja" (Viisas Elämä Oy 2020, 260 sivua). Se on työkirja, jossa on paljon viittauksia hänen toiseen kirjaansa "Saa mitä haluat - Opas omannäköisen elämän toteuttamiseen" (Viisas Elämä Oy 2018, 345 sivua). 

SMH Elämäsi kirjan keskeinen idea on se, että ensin määrittelet, minkälaiseksi ihmiseksi haluaisit tulla tai mitä tavoitteita sinulla on elämässäsi. Sitten vuosi-, kuukausi- ja viikkokohtaiset tehtävät määritellään noista tavoitteista lähtien. On tarkoitus välttyä siltä tilanteelta, että vuodet kuluvat kaikenlaisissa sinänsä tarpeellisissa toimissa, mutta ne suuremmat tavoitteet eivät edisty lainkaan.

Ensin siis määritellään, minkälainen ihminen haluaisit olla ja mitä isoja tavoitteita sinulla on koko elämääsi koskien. Sen pohjalta tehdään kerran vuodessa ns. Master-suunnitelma. Siinä ei lähdetä liikkeelle vuosikalenterista vaan tavoitteista. Vasta lopuksi suunnitellut tehtävät sijoitetaan vuosikalenteriin tiettyjen vuosineljännesten tai kuukausien ohjelmaksi.  Master-suunnitelman pohjalta tehdään sitten jokaiselle kuukaudelle sen alkaessa kuukausisuunnitelma ja jokaiselle viikolle sen alkaessa viikkosuunnitelma.  Jokaiseen suunnitelmaan merkitään sitten myös, miten se käytännössä toteutui.

"SMH Elämäsi kirja" on siis henkilökohtaiset suunnitelmat ja niiden seurannan sisältävä työkirja, joka on tarkoitettu täytettäväksi 12 kuukauden aikana sen käyttöönotosta. Sen jälkeen ostetaan uusi puhdas kirja ja täytetään se seuraavien 12 kuukauden aikana. Sen sijaan edellä mainittu toinen kirja ("SMH Opas omannäkoisen elämän toteuttamiseen")  tarvitaan vain lukemista tai äänikirjana kuuntelemista varten, joten sen voi lainata kirjastostakin.  Elämäsi kirjan tueksi Ilkka Koppelomäki on perustanut web-sivuston, jossa on videoita jokaisen suunnitelman laadinnan tueksi ja kuukausikohtaisia "tsemppivideoita". Sen sivuston osoite tulee kirjan mukana enkä ole varma, olisiko korrektia minun julkaista sitä tässä. Ilkan palvelujen kansilehti on osoitteessa www.saamitahaluat.fi 


Viikottainen työjärjestys

Mikään edellä sanottu ei vielä takaa sitä, että tietyllä viikolla tulee tehdyksi mitään sellaista, mikä tukee Master-suunnitelmaan merkittyjen tavoitteiden saavuttamista. Viikko täyttyy helposti kunkin päivän tehtävistä, jotka on eri syistä vain pakko tehdä. Tai jokin muu tekeminen, kuten television katselu tai matkustelu, on mukavampaa kuin toimiminen jonkin vuosisuunnitelmaan merkityn tavoitteen hyväksi.

Tähän ongelmaan keksin vasta eilen seuraavan ratkaisun, josta minulla ei siis ole vielä kokemusta, kuinka se todellisuudessa toimii. Tähänkin sain idean Ilkka Koppelomäeltä, joka on omassa yrityksessään (Uskalla Innostua Oy) sekä toimitusjohtaja että valmentaja / kouluttaja / yms. Hän kertoi keskittävänsä toimitusjohtajan työt kunkin viikon maanantaille.

Jos maltan noudattaa lähes joka viikko seuraavaa työjärjestystä, se takaisi, että tekisin ainakin jotakin kunkin tavoitteen hyväksi enkä lykkäisi niitä vain vuodesta toiseen. On selvää, että aivan jokaisella viikolla en voi tätä noudattaa, koska esim. taloyhtiön toiminnantarkastajana joudun keskittymään siihen tehtävään parin viikon ajan sen jälkeen, kun taloyhtiön hallitus on hyväksynyt tilinpäätöksen. 

Päiväohjelma: Pyrin siihen, että keskittyisin kunakin arkipäivänä vähintään 4 tuntia alla mainittuun toimintaan siten, että klo 11-12 on "työläisen ruokatunti". Aktiivinen työaika voi alkaa innostuksesta riippuen jo aamukuudelta tai vasta klo 12. Vastaavasti pyrin lopettamaan työpäivän klo 16, mutta voin jatkaa myöhempäänkin, jos tekee mieli. 

Maanantai: Maksamani verkkokurssi, Manifestonti: Kuvittelen mielessäni alkavan viikon toiminnan.

Tiistai: Taloushalllinto:  Aamulla aikaisin käyn usein S-marketissa. Sitten hoidan henkilökohtaisia, omistamani yhtiön, perustamani säätiön tai taloyhtiön taloushallinnollisia asioita.

Keskiviikko: Konmaritus: Varsinkin työhuoneessa olevien tavaroiden ja paperien läpikäyntiä, skannausta, digikuvausta, hävittämistä, kierrättämistä, jne.

Torstai: Toteutuneen elämän dokumentointi: Tuoreiden kuittien yms. arkistointi.  Vanhan aineiston arkistointia. Julkaistavien muistelmien jatkamista.

Perjantai: Päivitykset: Olen julkaissut webissä paljon sisältöä, kuten ww.ahjos.net , http://timontti.ahjos.info , https://tahjos.blogspot.com , jne. Siellä on paljon vanhentunuttakin aineistoa, jota pitäisi päivittää sekä sisällön että käytetyn tekniikan osalta.

Lauantai: Lemmen viemää:  Aamulla julkaisen viikkopäivityksen sivulla www.svision.net ja ilmoitan siitä kolmessa suomalaisessa "Lemmen viemää (Sturm der Liebe)" -aiheisessa keskusteluryhmässä. Iltapäivällä, kun viikon työt on tehty, rentoudun ehkä asuntoa imuroimalla. 

Sunnuntai: LEPOPÄIVÄ