2024-04-22

Viikko 17/2024

Tämä raportti kertoo vuoden 2024 kalenteriviikosta 17, joka alkoi maanantaista 22.4.2024 ja päättyi sunnuntaihin 28.4.2024. Muutin tämän blogin sivujen esitystapaa 19.1.2024 alkaen siten, että tuorein päivä on edelleen ylimpänä, mutta kunkin päivän sisällä tapahtumat etenevät nyt ylhäältä alaspäin. Linkistä http://timontti.ahjos.info/Viikot/2024/17-24.html avautuu sama sisältö siten, että sivu alkaa maanantai-aamusta ja tuorein sisältö on alimpana. Kirjoitan tuoreen tekstin aina ensin tähän blogiin ja kopioin sen vasta hiukan myöhemmin tuolle toiselle sivustolle.

Sivu kannattaa aina ladata uudelleen heti avaamisen jälkeen, koska aluksi näytölle voi tulla sivun vanhempi versio jostakin välimuistista.

Lukijan oletetaan tietävän ennestään pysyvällä sivulla Selitykset kerrotut asiat (päivitetty 2.4.2024, "Päivän pohteet" päivitetty 31.3.2024).

Sunnuntai 28.4.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Taloushallinto. HTML-kieliset sivustot. Viikkoraportointi.
  • Työlistallani on kyllä taloushallinnollisia tehtäviä, mutta tänään lykkään niitä viikolla eteenpäin. Myöskään HTML-sivustojani en tänään päivitä. Jaan tämän viikopäiväkirjan Facebookissa aikajanallani ja sähköpostiryhmälle Heikki-Pentti-Tuula. Ja jos vielä jaksan, päivitän SMH-viikkosuunnittelulomakkeen.  Merkitsen siinä 4 päivää (ma, ti, ke, to) harmaalla värikoodilla ja 3 päivää (pe, la, su) vihertävällä värikoodilla.
MUITA ASIOITA:
  • Tekniikka ja tallenteet: Aloitin aamulla tallentavan DVD-aseman kovalevyn tyhjentämisen, jotta saan siihen työtilaa VHS-nauhojen kopiointiin. Siinä on 160 gigatavun kovalevy, jolla oli vapaata tilaa vain 2 minuutin tallennusta varten. Kopioin siitä videoita ensin DVD+RW -levylle ja siitä edelleen tietokoneelle perustamaani videoarkistoon. Sitten poistin kopioidut videot DVD-aseman kovalevyltä. Poistan niitä aikajärjestyksestä alkaen tuoreimmista, jotka ovat vuodelta 2011.  - Klo 12 ensimmäiset 3 ohjelmaa oli siirretty. Niistä vapautui 2,6 gigatavua työtilaa.

  • Vuokravaraston sisällön järjestäminen: Minulla on Helsingin Kotivarasto Oy:ltä vuokrattuna varastokoppi, joka piti tyhjentää julkisivuremontin ajaksi, koska siinä on ikkuna. Yhtiö huolehti tavaroiden siirtämisestä remontin ajaksi muualle ja nyt olen saanut ilmoituksen, että ne on palautettu takaisin entiselle paikalleen. Käyn tänään katsomassa, kuinka tarkasti tavaroiden entisille paikoille palautus on tehty ja samalla palautaun sinne irtotavaroita, jotka siirsimme vaimoni kanssa toiseen koppiin ennen remontin alkua.

  • Klo 19: Edellä mainittu varastokoppi näyttää nyt oikein hyvältä. Siinä ei ole enää lainkaan ikkunaa, mikä on pelkästään hyvä asia. Ikkunoiden raoista saattoi tulla jotakin hienojakoista likaa ja lämpötila ikkunan vieressä vaihteli vuodenajan mukaan. Vuosia sitten, kun käytävien lattiat maalattiin, sitä koppia ei päästy maalaamaan, kun minulla on siellä kaksi omilla jaloillaan seisovaa kirjahyllyä. Mutta nyt senkin lattia on maalattu. Tavarat oli laitettu siististi hyllyille siten, että kullakin hyllyllä on vain keskenään samavärisiä mappeja tai laatikoita. Korkeimmalla oleva hylly oli jätetty tyhjäksi. Se on minulle nykyisin selkävaivaisena liian korkealla, joten en aio pitää sillä enää mappeja tai painavia laatikoita. Laitoin sinne nyt vain apteekin melko ison, mutta hyvin kevyen pahvilaatikon, johon keräsin tyhjät muovikassit ja kelmut.

Lauantai 27.4.2024:
PÄIVÄN POHDE: Tekniikka ja tallenteet (vaihdettu vain tällä viikolla perjantain kanssa)
  • Lopultakin sain tämän prosessin toimimaan alusta loppuun saakka:
    - Kopioin elämäni ensimmäisen VHS-nauhan noin tunnin pituisen sisällön vuodelta 1983 DVD-levylle.
    - Kopioin DVD-levylle muodostuneet kaksi VOB-muotoista videotiedostoa Windows 11 -pöytätietokoneelle.
    - Leikkasin yhdeltä VOB-tiedostolta noin 6 minuutin pituisen kiinnostavan pätkän erilleen ja tallensin sen pöytäkoneen kovalevylle MP4-muotoisena videotiedostona.

  • Olennainen tavoite oli, että voisin seurata kopioinnin edistymistä ja tehdä nauhan sisällöstä muistiinpanoja kopioinnin aikana niin, että videon ääni kuuluu vain langattomista kuulokkeista. Silloin se ei häiritse vaimoani eikä rajoita liikkumistani. Kun en tiedä, kuinka paljon eri nauhoilla on sisältöä, kuulokkeista kuulen, milloin tallennettu ohjelma loppuu. Kopiointi nauhalta levylle on mahdollista tehdä vain tallennetun sisällön katselunopeudella.

  • Etten myöhemmin unohtaisi, minkälaisilla kytkennöillä ja valinnoilla sain tuon toimimaan, kirjoitin siitä itselleni 2-sivuisen ohjeen. Oikeiden kytkentöjen löytämisessä oli suureksi avuksi, että olin joskus vuosina 2006-2010 valokuvannut tallentavan DVD-soittimen edestä ja takaa, tulostanut kuvat värillisinä paperille silloisella mustesuihkutulostimellani ja kirjoittanut siihen kynällä, minkä kanavan input- tai output-portti kukin aukko on. Minulla on kyllä tallessa sen laitteen 120-sivuinen suomenkielinen käyttöohjekirja, mutta siitä asioiden selvittäminen olisi ollut paljon vaikeampaa.

  • Tänään kopiomani nauhan kopiolle annoin nimen T000 ja siitä leikkaamalleni 6 minuutin pätkälle nimen "T001.mp4". T-tarkoittaa, että siinä esiintyy tuttuja ihmisiä. Se on nyt kopioitu nauhalta tilanteessa, jossa nauhuri on yhden kerran puhdistettu puhdistuskasetilla, mutta DVD-asemaa ei ole vielä puhdistettu kertaakaan. Kun saan tilaamani DVD-aseman puhdistuslevykkeen, jonka arvioitu postituspäivä on 2.5.2024, puhdistan DVD-aseman sillä ja VHS-nauhurin toiseen kertaan. Sen jälkeen kopioin tuon saman ensimmäisen nauhani uudelleen ja annan kopiolle nimen T010. On sitten mielenkiintoista nähdä, onko puhdistuksella silmin nähtävää vaikutusta.

  • Tämän päivän ohjelmassa oli vielä pöytätietokoneen kotona olevan varmuuskopiolevyn sisällön päivittäminen niin, että se on varmasti kaikilta osin ajan tasalla, kun aion huomenna viedä sen kodin ulkopuolella olevaan vuokravarastoon ja tuoda siellä olevan levyn kotiin päivitettäväksi. - Nyt tuokin on tehty.

  • Lämmitin tässä välisssä saunan ja kävin saunomassa. Silloin kun oma sauna ei ollut viime vuonna remontin vuoksi käytettävissä, meillä oli taloyhtiön saunassa vuoro torstaisin klo 17-18. Aluksi luulimme, että se on sopiva aika saunoa myös omassa saunassa, mutta nyt olen päätymässä siihen, että työrytmin kannalta sauna sopii parhaiten siivouspäivän päätteeksi lauantai-iltaan. Saunakaljana meillä on "Finkbräu Alkoholfrei". Tänään katsoin ensimmäisen kerran tölkistä sen valmistajan. Erityisesti kiinnosti, tuleeko se Saksasta. Kyllä siinä lukee "Valmistettu Saksassa", mutta ei panimon nimeä vaan "Lidl Suomi Ky, PL 500, 02201 Espoo".


Perjantai 26.4.2024:
PÄIVÄN POHDE: Asunnon siivous (vaihdettu vain tällä viikolla lauantain kanssa).
  • Aion otttaa tänä viikonloppuna aktiivikäyttöön audio-visuaaliset laitteet, jotka siirsin olohuoneesta työhuoneeseen keväällä 2018, kun olohuone piti tyhjentää maalaus- ja tapetointiremonttia varten. Kyseiset laitteet ovat keränneet pölyä 6 vuotta eivätkä ole johtoliitosten puolesta käyttökunnossa. Nyt aion ensin perjantaina imuroida kyseiset laitteet ja niiden pienen hyllykön pölyttömiksi sekä myös suuren työpöydän alla olevan tilan, missä on mm. 2 tietokonetta, silppuri, muitakin sähkölaitteita ja paljon kaapeleita. Sitten yritän kytkeä kaikki kaapelit niin, että saan videokuvan siirtymään VHS-nauhurilta tallentavalle DVD-asemalle ja edelleen televisiossa nähtäväksi siten, että ääni kuuluu vain langattomista kuulokkeista. - Lauantaina aion sitten palauttaa eri laitteiden käyttöohjeista mieleen, kuinka niitä eri tilanteissa käytetään. Varsinaisen hyötykäytön aloitan vasta sitten, kun olen saanut Kärkkäisen verkkokaupasta tilaamani DVD-aseman puhdistuslevyn, jonka arvoitu postituspäivä on 2.5.2024. Kun se asema on puhdistettu, kopioin ensimmäisen VHS-nauhani (vuodelta 1983) DVD-levylle ja perustan video-arkiston.

  • Aloitin siivouksen vaihtamalla pölynimurin pölypussin ja heti sen takana olevan suodattimen, jonka leikkasin saksilla sopivan kokoiseksi.

  • Klo 12: Työhuoneeni edellä kuvattu "tekninen alue" on nyt imuroitu ja ensimmäinen laitetesti tehty: Olin epävarma, toimivatko langattomat Sennheiser -kuulokkeeni vielä, kun en ole käyttänyt niitä ollenkaan 6 vuoteen. Pelkäsin, että niiden akut eivät ehkä enää ota latausta vaan ne pitää vaihtaa uusiin. Siksi olen pitänyt niitä nyt kahtena päivänä latauksessa ja testasin niitä nyt radioon kytkettyinä. Ne toimivat! Tarkoitukseni on tehdä videonauhojen kopiointi niin, että ääni ei häiritse vaimoani vaan se kuuluu vain minulle langattomista kuulokkeista, jotka eivät rajoita liikkumistani kopioinnin aikana.  

  • Klo 13 hyvää: Sain DVD-soittimen, television ja langattomat kuulokkeet kytketyiksi niin, että voin katsoa DVD-levyä television kautta siten, että ääni kuuluu pelkästään langattomista kuulokkeista. Tämä ei kyllä vielä todista, että sama toimii silloinkin, kun olen kopioimassa videota VHS-nauhurilta DVD-levylle. Television ja radion kaukosäätölaitteet toimivat.

  • Klo 13 huonoa: DVD-soittimen ja VHS-nauhurin kaukosäätölaitteet eivät toimi, vaikka olen vaihtanut niihin hiljattain uudet paristot. Luultavasti vanhat jo valuneet paristot olivat hapettaneet paristoliittimet.

  • Nyt olen päässyt niin pitkälle kuin olin suunnitellut perjantain ohjelmaksi. Lauantain ohjelmassa on edellä kuvattujen laitteiden ja niiden kaukosäätölaitteiden käytön opettelu.

  • Klo 15:30 hyvä uutinen: Kun hankasin DVD-soittimen kaukosäätimen paristojen liittimiä santapaperilla, se alkoi toimia. Kävin ohjekirjan kanssa tärkeimmät painikkeet läpi, onnistuin jo selaamaan tallentimen kovalevylle tallennettujen ohjelmien luettelon läpi ja katsomaan sieltä välähdyksiä muutamista ohjelmista. Olen tallentanut kovalevylle 193 televisio-ohjelmaa tai uutisvälähdystä vuosina 2006-2010, jolloin kovalevy täyttyi. Osaisin nyt kopioida ohjelmia tallentimen kovalevyltä DVD-levylle. Täytyy harkita, olisiko järkeä tehdä kovalevylle tilaa ja kopioida VHS-nauha kerrallaan ensin sinne ja vasta sieltä DVD-levylle. Taidanpa ensin kokeilla, millä nopeudella kopiointi HDD -> DVD tapahtuu.

MUITA ASIOITA:
  • Mankelointi: Olin varannut taloyhtiön mankelin aamuksi klo 8-10. Kävin silloin mankeloimassa eilen illalla pesemäni pyykin, joka oli yön yli kuivaushuoneessa narulla kuivumassa. Kuivausrumpua en enää käytä ja harmittaa vain, että olen sillä aiemmin pilannut monta hyvää froteepyyhettä.

Torstai 25.4.2024:
PÄIVÄN POHDE: Vaihtelevia tehtäviä. Sauna?
VIIKON ERITYISTEHTÄVÄ: Taloyhtiön toiminnantarkastus.
  • Pyykkipäivä: Kuten yleensä jokaisen kuukauden 25. päivän illaksi, olen varannut taloyhtiön pesutuvan klo 18-20. Koska olen joskus ollut sen jälkeen niin väsynyt, etten ole jaksanut pedata sänkyyn puhtaita lakanoita, tein sen tänään jo ennen kotilounasta.

  • Toiminnantarkastus: Sain taloyhtiön hallituksen puheenjohtajalta aamulla viestin, jonka mukaan yhtiökokouksen ajankohtaa on siirretty noin 2 viikolla eteenpäin kokouspaikan tilavarausten vuoksi. Se helpottaa minun suorituspainetta. Minun piti tänään lukea vielä levänneillä aivoilla ja kriittisellä mielellä eilen kirjoittamani 11-sivuinen "Raportti toiminnantarkastuksesta" ja lähettää se jakeluun kuuluville vielä tänään ennen pesutupaan lähtöä. Muuttuneessa tilanteessa ei aiheudu ongelmia, jos sen lähettäminen vielä lykkääntyy. - Tiedostan kyllä, että perfektionismi on ominaisuuteni, joka tekee monista tehtävistä tarpeettoman työläitä ja raskaita.

  • Klo 15: Luulin, etten jaksa tänään tarkastaa ja viimeistellä edellä mainittua tarkastusraporttia, mutta jaksoin sittenkin! Klo 14:29 lähetin sen taloyhtiömme isännöitsijälle, hallitukselle, kirjanpitäjälle ja tilintarkastajalle. Sen jälkeen join juhlan kunniaksi kupin murukahvia ja söin sen kanssa appeni eilen leipoman ohukaisen, jonka päälle laitoin vaimoni tekemää mustikkahilloa ja kermavaahtoa spray-pullosta. - Tämänvuotinen toiminnantarkastus tuli nyt siis tehdyksi. Vielä on velvollisuus osallistua toukokuun lopulla pidettävään yhtiökokoukseen ja sitten kirjoittaa palkkiolasku tästä toimikaudesta.

  • Klo 20: Pyykki pesty pesutuvassa kahdella isolla koneella ja jätetty yöksi kuivaushuoneeseen.  

MUITA ASIOITA:
  • USA:ssa asuvan pitkäaikaisen ystäväni puoliso oli saanut viime viikkoa edeltäneenä sunnuntaina aivoveritulpan. Ystäväni on kertonut hoitoprosessista ja siihen liittyvistä ongelmista. USA:ssa on korkeatasoista hoitoa saatavana, mutta siihen tarvitaan vakuutusyhtiön päätös, jonka saaminen voi kestää kauan ihan byrokraattisista syistä. Ambulanssi oli tullut kyllä erittäin nopeasti ja ensihoito lienee annettu maksua kysymättä.

Keskiviikko 24.4.2024:
PÄIVÄN POHDE: Kielitaidon kertaaminen tai kartuttaminen.
VIIKON ERITYISTEHTÄVÄ: Taloyhtiön toiminnantarkastus.
  • Kielitaito: Tein jokaviikkoisen testin, osaanko kirjoittaa venäläiset painokirjaimet aakkosjärjestestyksessä. Muistin kaikki, mutta kirjoitin vahingossa N kun olisi pitänyt kirjoittaa Н. Lisäksi jouduin katsomaan kirjasta, kuinka Ж ja З kirjaimina lausutaan.

  • Toiminnantarkastus: Jatkoin toiminnantarkastusraportin laadintaa aiemmin tekemistäni muistiinpanoista. Tavoitteena saada se jakeluun huomenna torstaina.

  • Klo 16: Sain toiminnantarkastusraportin kertaalleen valmiiksi, mutta aion lukea sen vielä huomenna levänneillä aivoilla ja tarvittaessa korjailla ennen jakelua. Jaettavan version pituudeksi tuli nyt 11 sivua.
MUITA ASIOITA:
  • Pari tuntia sitten minulla ei ollut aavistustakaan, ketä äänestäisin kuukauden kuluttua EU:n parlamenttivaaleissa. Mutta kun äsken vastasin Iltalehden vaalikoneen kysymyksiin sivustolla IL.fi, löysin hyvän ehdokkaan. Tunnen hänet ennestään, mutta en tiennyt hänen olevan ehdolla. Hän on Pekka Toveri, kansanedustaja, kenraalimajuri evp. Hänen ja minun vastaukset jokaiseen kysymykseen olivat joko täysin samat tai ainakin samansuuntaiset. Siis esim. "samaa mieltä / täysin samaa mieltä" tai "eri mieltä / neutraali".

Tiistai 23.4.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Tarpeettomien tavaroiden tai tiedostojen karsinta.
VIIKON ERITYISTEHTÄVÄ: Taloyhtiön toiminnantarkastus.
  • Viikon työohjelmaani hyvin sopivasti HSY:n Sortti-keräysautot tulevat meidän lähelle juuri tänään tiistaina. Sinne otetaan kodin vaarallisia jätteitä, sähkö- ja elektroniikkalaitteita sekä kodin metalliromuja. Aion viedä sinne kassillisen aiemmin hävittämistäni tietokoneista ja muista laitteista jääneitä verkkojohtoja, yhden kaukosäätölaitteen yms sähkölaitteita, ja myös pussillisen paristoja. Vaarallisten aineiden keräysautoon vien avaamattoman spray-pullon ääni- ja kuvapäiden puhdistamiseen tarkoitettua "PRF 4-48" -nimistä ainetta, jonka ostin elektroniikka-alan erikoisliikkeestä syyskuussa 2020. Kun sen mukana ei tullut käyttöohjetta, soitin sen suomalaiselle valmistajalle. Sieltä varoitettiin mm. että laitteessa ei saa olla sähkö kytkettynä puhdistuksen aikana, muuten se voi syttyä palamaan. Puhelun jälkeen etsin ja tulostin sen monisivuisen käyttöturvallisuustiedotteen, jossa todetaan mm.:"Erittäin helposti syttyvä aerosoli. Voi olla tappavaa nieltynä ja joutuessaan hengitysteihin. Ärsyttää ihoa. Ärsyttää voimakkaasti silmiä. Saattaa aiheuttaa uneliaisuutta ja huimausta. Myrkyllistä vesieliöille, pitkäaikaisia haittavaikutuksia". Sammutusaineena ei saa käyttää vettä vaan pitää käyttää alkoholia kestävää vaahtoa ja henkilökunta on välittömästi evakuoitava turvalliselle alueelle.  

  • Tuon kaiken luettuani olen pitänyt sitä avaamattomana turvallisessa paikassa odottaen tätä päivää, jolloin voinen luovuttaa sen asiantunteviin käsiin hävitettäväksi. Yhtään ei harmita, että 7,63 euroa maksanut ostos menee hukkaan, kun minulla on nyt turvallinen ja helppokäyttöinen tapa puhdistaa VHS-nauhuri puhdistuskasetilla, johon tiputetaan 2-3 tippaa vaarattomampaa nestettä.

  • Toiminnantarkastus: Eilen jaoin taloyhtiön osakkaille osoitetun virallisen 2-sivuisen asiakirjan nimeltään "Toiminnantarkastuskertomus". Tänään aloitan laajemman epävirallisen, arviolta 12-16 -sivuisen asiakirjan laadinnan. Sen nimi on "Raportti toiminnantarkastuksesta" ja se on tarkoitettu vain isännöitsijälle, hallitukselle, kirjanpitäjälle ja tilintarkastajalle. Siinä kerron, mitä asioita olen tarkastanut ja mihin kiinnittänyt huomiota. Laadin sen tarkastuksen aikana tekemistäni muistiinpanoista, joita kertyi 23 sivua.

  • Sopivasti ajoittui paristojen vanheneminen:  Minulla on vanha, mutta edelleen erinomainen "Brother P-touch 1000" -tarratulostin, joka toimii kuudella AAA-paristolla. Tänään se lakkasi toimimasta. Vaihdoin siihen paristot joskus kauan sitten Lidlistä ostamastani avaamattomasta kuuden pariston pakkauksesta. Ne olivat Aerocell -merkkisiä ja niissä luki "Best before 09/2025". Kun laite ei niilläkään toiminut, pelkäsin hetken ajan sen käyttöiän jo päättyneen, mutta vaihdoin siihen vielä huhtikuussa 2022 Prismasta ostamani Varta Longlife -paristot, joissa lukee "Best before 12/2030". Niillä tarratulostin alkoi taas toimia. Niinpä sitten teippasin 12 käytöstä poistetun pariston navat ja lisäsin ne eteisessä olevaan pussiin, jonka vien tänään HSY:n keräysautoon.  

  • Klo 20: Edellä kuvattu "ongelmajätekuorma" viety HSY:n keräysautoille. Siellä oli taas, kuten aina ennenkin, erittäin hyvä ja ystävällinen asiakaspalvelu. Siellä oli taas myös arabimiehiä, jotka lähestyivät tavaraa tuovia ihmisiä pyytäen niistä jotakin itselleen. Itse en heille kassiani avannut.

Maanantai 22.4.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Muistelmien valmistelu tai viikon erityistehtävien aloitus.
VIIKON ERITYISTEHTÄVÄ: Taloyhtiön toiminnantarkastus.
  • Toiminnantarkastus: Toivon saavani tänään kirjoitetuksi osakkaille yhtiökokouskutsun liitteenä jaettavan virallisen toiminnantarkastuskertomuksen, joka jaetaan myös isännöitsijäntodistuksen liitteenä kaikille, jotka tilaavat isännöitsijäntodistuksen. Vastuu sen sisällöstä on siis aika suuri, koska se vaikuttaa taloyhtiön osakkeilla tehtäviin kauppoihin. 

  • Klo 15: Virallinen, taloyhtiön osakkaille osoitettu toiminnantarkastuskertomus on nyt lähetetty taloyhtiön isännöitsijälle, hallitukselle, kirjanpitäjälle ja tilintarkastajalle. Sen lopussa kerron antavani isännöitsijän ja hallituksen käyttöön yksityiskohtaisen raportin tarkastamistani asioista ja niistä tekemistäni havainnoista.  Sen laadin omista muistiinpanoistani, joita on 23 sivua. 
MUITA ASIOITA:
  • Kävin varaamassa pesutuvan torstai-illaksi, kuten yleensä jokaisen kuukauden 25. päivän illaksi ja mankelin seuraavaksi aamuksi.

Viikon 17 avaus:
Tämä on jo kolmas peräkkäinen "piinaviikko", jolloin joudun priorisoimaan taloyhtiön asiat omia asioita tärkeämmiksi suuren taloyhtiön toiminnantarkastajana.