Yhdestoista sairaalaviikko oli suunniteltu alkavaksi maanantaina 18.4.2011. Kuitenkin minut kutsuttin vuodeosastolle jo edellisenä lauantaina. Sunnuntaina aamulla alkoi kuume, joka nousi nopeasti yli 39 asteen. Onneksi olin silloin jo valmiiksi sairaalan sängyssä ja keskuslaskimokatetri asennettuna, jolloin antibiootin tiputus saatiin nopeasti käyntiin.
Olin siis saapunut kotiin lomalle tiistaina 12.4.2011 noin klo 23. Torstaina kävin Meilahden sairaalassa keskuslaskimokatetrin huuhtelussa. Lauantaiaamuna kävin Meilahdessa otattamassa verikokeita ja katetrin huuhtelussa. Iltapäiväksi klo 14 olin varannut ajan rengasliikkeeseen kesärenkaiden vaihtoon. Lähdin sinne autolla vaimoni kanssa, koska tarkoituksemme oli jatkaa sieltä ruokaostoksille kauppakeskus Jumboon.
Rengasliikkeessä työn valmistumista odotellessamme puhelimeni soi. Vuodeosaston sairaanhoitaja soitti ja kertoi, että aamulla otetussa verikokeessa neutrofiilien määrä oli jo vähemmän kuin 0,05 x 10E9/l. Siis vähemmän kuin 1/30-osa terveen ihmisen viitearvojen alarajasta, joka on 1,5 x 10E9/l. Sen vuoksi bakteerivastustuskykyni on olematon ja minun pitää tulla välittömästi sairaalaan suojaan. Hoitosuunnitelman mukainen matalasoluvaihe oli siis alkanut kaksi päivää ennakkoarviota aiemmin.
Saavuin taksilla sairaalaan lauantai-iltana noin klo 18. Tällä kertaa minut sijoitettiin kahden hengen huoneeseen nro 1. Osastolla on 15 potilashuonetta, joista olen aiemmin ollut huoneissa 7, 11 ja 2. Niistä 7 on yhden hengen huone, 11 ja 2 kahden hengen huoneita. Käytävän beige-värinen lattia vaihtuu ruskeaksi huoneiden 2 ja 1 välissä, missä käytävä laajene ja tekee mutkan. Huoneen 1 toisella puolella on työhuoneita, joiden nimilapuissa on titteleinä "Ylilääkäri, professori", "Sihteeri", "Osastonhoitaja", "Osastonylilääkäri", "Osastonylilääkäri", "Erikoistuvat lääkärit, tutkijat".
Varhain sunnuntaiaamuna aloin palella ja kuume lähti nousuun. Klo 7.05 ilmoitin hoitajalle, että kuume oli ylittänyt hälytysrajan, joka on 38 astetta. Hän tilasi heti laboratoriosta bakteeriviljelynäytteen ottajan sekä antibiootin. Bakteeriviljelynäyte otettin klo 7.25 ja klo 7.40 sain jo antibioottia tiputuksena keskuslaskimokatetrin kautta. Kuume jatkoi kuitenkin edelleen nousuaan ja "palelin kuin horkkatautinen", kuten on tapana sanoa. Hampaat kalisivat lähes lakkaamatta. Paleleminen väheni, kun sain toiseksi peitoksi ns. avaruuspeiton, jossa on alun perin kuukävelijöiden käyttöön suunniteltu lämpöä heijastava kalvo. Korkein kuume mitattiin klo 9.30, jolloin sitä oli 39,2 astetta.
Syötyäni yhden kuumetta alentavan Panadol-kapselin oloni parani ja kuume laski. Klo 14 ruumiinlämpö oli enää 36,6 astetta, mutta siitä se nousi vielä iltaan mennessä 37,6 asteeseen. Klo 15 minut vietiin sänkykuljetuksena keuhkokuvaukseen. Röntgenkuvissa ei näkynyt mitään erikoista. Maanantaista alkaen kuumetta ei ole enää ollut - eikä mitään muitakaan vaivoja. Antibioottien tiputusta jatketaan kuitenkin joka aamu siihen saakka, kunnes neutrofiiliarvot lähtevät nousuun.
Leukemiapotilaan kuumeilu:
Edellä kuvattu tapahtumasarja on hyvä esimerkki kahdesta asiasta: hematologisen potilaan kuumeen käsittelystä ja sytostaatin aiheuttamasta tilapäisestä limakalvovauriosta, joka päästi suolistobakteereja vereen.
Kun hematologinen potilas saa kotonaan tai muualla sairaalan ulkopuolella kuumetta yli 38 astetta, ohjeen mukaan ei saa ottaa mitään kuumetta alentavaa lääkettä, vaan pitää pikaisesti hakeutua sairaalan päivystyspoliklinikalle. Jos kuume alkaa yöllä, ei saa odottaa aamuun. Onneksi olin tämän kuumeen alkaessa jo valmiiksi sairaalassa. Kuumeisen potilaan saapuminen päivystyspoliklinikalle pitää ilmoittaa hematologitakapäivystäjälle, jonka matkapuhelinnumero kuten muutkin toimintaohjeet antibioottien annostusta myöten ovat myös potilaille jaetulla punaisella paperilla. Potilaasta otetaan ensin kaksi veriviljelyä ja muut tarvittavat kokeet. Heti sen jälkeen aloitetaan laajakirjoinen antibioottihoito odottamatta laboratoriokokeiden tai muiden tutkimusten tulosta. Bakteeri-infektio saattaa olla nopeakulkuinen ja johtaa potilaan menehtymiseen, jos hoidon aloitus viivästyy.
Kuulemma veriviljelynäytteistä ei useimmiten löydy mitään kuumetta aiheuttanutta bakteeria. Tällä kertaa minun verestäni löytyi jokin suolistobakteeri. Terveen ihmisen suussa ja suolistossa on valtava määrä erilaisia bakteereja. Ehjät limakalvot estävät bakteerien pääsyn sellaisiin elimiin, joissa niistä olisi haittaa. Sytostaatti- eli solunsalpaajakuuri tuhoaa kaikkia nopeasti lisääntyviä soluja, joita on myös limakalvoissa. Silloin limakalvot rikkoutuvat ja potilaan omasta "florasta" peräisin olevat bakteerit pääsevät aiheuttamaan erilaisia tulehduksia. Vereen päässeet bakteerit lisääntyvät nopeasti ja voivat antibioottikuurin viivästyessä aiheuttaa verenmyrkytyksen, joka vaatii viikkoja kestävää hoitoa teho-osastolla.
Eduskuntavaalien tulos:
Totesin leikilläni, että eduskuntavaalien tulos oli "veret seisauttava", kun minulle piti heti seuraavana päivänä antaa sekä punasoluja että verihiutaleita eli trombosyyttejä, kaksi pussia molempia. Tyytyväisenä totesin, että äänestämäni ehdokas pääsi eduskuntaan suurella äänimäärällä. Myöhemmin luin Hesarista, että hän on uuden eduskunnan ainoa kansanedustaja, jonka kotikaupunginosaksi oli merkitty Helsinki-Meilahti!
Taistelu leukemiaa vastaan:
Kuten jo 24.1.2011 tässä blogissa julkaisemassani kirjoituksessa kerroin, monet ovat ystävällisesti toivottaneet minulle voimia tai tsemppiä taistelussa leukemiaa vastaan, mutta en ole vielä keksinyt, kuinka minä voisin sitä taistelua käydä. Kuluneella viikolla pääsin kuitenkin mukaan sellaiseen taisteluun, kun minulta pyydettiin suostumusta, että minusta otettuja veri- ja luuydinnäytteitä (kuin myös mahdollisesti myöhemmin otettavia selkäydinnestenäytteitä) saadaan käyttää pahanlaatuisten veritautien täsmähoitoon tähtäävässä tutkimuksessa. Tietysti suostuin - se on vähintä, mitä voin vastapalveluksena tehdä! Jo aiemmin olin antanut suostumukseni sille, että potilastietojani saadaan tallentaa rekisteriin, jota käytetään alan tutkimuksessa ja koulutuksessa.
Pääsiäinen sairaalassa:
Kirjoitan tätä pääsiäislauantaina. Keskiviikkona iltapäivällä sairaalapastori piti osaston päiväsalissa hartaus- ja ehtoollistilaisuuden, johon osallistuminen oli luonnollisesti vapaaehtoista ja kiinnosti vain muutamia potilaita. Päiväsalissa on pääsiäismunia ja muitakin pääsiäiskoristeita. Kiirastorstaina ja pitkäperjantaina saimme leivän päälle "Alpro soya" -kasvirasvalevitettä, kun normaalisti tarjolla on vain voita. Pitkäperjantaina tarjoiltiin samanlainen iltapäiväkahvi (tai tee, pullan tai kuivan kakun kanssa) kuin normaalisti lauantaisin ja sunnuntaisin, jolloin kanttiinin tytöt eivät kierrä vuodeosastoilla vaununsa kanssa myymässä kahvilatuotteita. Vierailuajat ovat pääsiäisenä samat kuin muinakin päivinä, mutta kahvilan aukioloajoissa on muutoksia.