Tässä artikkelissa kerron, miksi ostin itselleni Chromebook-tietokoneen ja minkälaisen käsityksen olen siitä saanut runsaan viikon käytön aikana.
Miksi kiinnostuin Chromebookista?
Kysymys on siis kannettavasta tietokoneesta. Minulla on ollut aiemmin 5 kannettavaa tietokonetta, joissa on kaikissa ollut oman aikansa Windows, uusimmassa Windows 10. Applen koneista minulla ei ole kokemusta. Periaatteessa voisin tehdä kaikki samat asiat myös Windows-koneellani mutta Chromebook, jolla tätäkin nyt kirjoitan, eroaa siitä seuraavasti:
1) Kaikki mitä Chromebookiin kirjoitan, laadin tai lataan, tallentuu automaattisesti välittömästi Googlen palvelimelle, jos internet-yhteys on auki. Ellei internet-yhteyttä ole, voin siitä huolimatta käyttää ainakin Googlen omia sovelluksia, kuten Gmail-sähköpostia ja Driveä. Heti kun kone saa yhteyden internetiin, se päivittää muuttuneet tiedot automaattisesti Googlen palvelimelle.
2) Edellä sanotusta seuraa, että jos tämä kone varastetaan tai tuhoutuu - vaikkapa auton tulipalossa - kärsin vain muutaman sadan euron vahingon, josta kotivakuutus ehkä korvaa osan, mutta en menetä tekemääni työtä, jonka arvo voi olla rahassa mittaamaton. Jos kannettavaa tietokonetta käyttää kodin ulkopuolella, sitä ei voi koko ajan vahtia vaan sen joutuu jättämään esim. vessassa tai syömässä käynnin ajaksi jonnekin, mistä se voidaan varastaa. Jos tämä kone katoaa tavalla tai toisella, en menetä tekemääni työtä vaan voin jatkaa sitä toisella koneella Googlen palvelimella.
3) Toki Windows-konettakin voi käyttää niin, että laatii kaiken aineiston suoraan Googlen palvelimelle, mutta kun se on tässä otettu jo laitesuunnittelun lähtökohdaksi, tässä ei ole esim. pyörivää kovalevyä, jolloin ei tarvita tuuletintakaan. Siten täyteen ladattu akku riittää 10-12 tunnin työskentelyyn riippuen siitä, mitä tekee. Olennainen ero Windows-koneeseen on siinä, että Windows-sovellukset eivät tässä toimi. Sen sijaan tässä toimivat Googlen sovellukset ja kaikki Google Play -kaupasta ladattavissa olevat Android-sovellukset.
Android-älypuhelimeen verrattuna tähän voi siis ladata samat ohjelmat, mutta tässä ei ole paikkaa SIM-kortille, joten tähän ei saa puhelinliittymää. Ääni- ja videopuheluja voi kyllä soittaa eri ohjelmilla (Skype, Messenger, Messages, jne). Tämä on siis tarkoitettu käytettäväksi lähinnä sellaisissa paikoissa, joissa on käytettävissä langaton lähiverkko (VLAN eli Wi-Fi), mutta automaattisen puskuroinnin ansiosta tätä voi käytttää myös esim. pitkillä lentomatkoilla, missä sellaista verkkoa ei ole käytettävissä. Tätä kirjoitan matkailuautossani, johon olen jakanut lähiverkon älypuhelimella.
Chromebook -tietokoneen laiteominaisuudet
Kun olin tehnyt periaatepäätöksen, että hankin jonkinlaisen Chromebook- tietokoneen, tutkin kaikki eri liikkeissä myytävänä olleet laitteet ja niiden ominaisuudet. Kaikista niistä tuntui puuttuvan jokin arvostamani ominaisuus. Silloin päätin, että en osta vielä mitään, vaan odotan, että myyntiin tulee sellainen Chromebook jossa on seuraavat ominaisuudet:
- kosketusnäyttö 13-15"
- muisti 4GB / 64GB (RAM / päätallennus)
- voi ajaa Android-sovelluksia
- hinta alle 500 euroa
Googlaamalla hakusanalla "Chromebook" esille tuli mm. Komplett.fi -niminen verkkokauppa, josta en ollut aiemmin kuullutkaan. Siellä oli yllättäen laajin Chromebook-valikoima ja ne oli heidän sivustolla parhaiten esiteltyinä. Heidän sivustollaan oli myös esitelty sellaisia koneita, joita heillä ei ollut sillä hetkellä vielä varastossa, mutta joiden tiedettiin tulevan lähiaikoina. Tein tuon haun 17.10.2018 ja heiltä löytyi silloin nuo vaatimukseni täyttävä kone, joita kerrottiin tulevan varastoon 18.10.2018 eli heti seuraavana päivänä. Niitä tulikin heille silloin 20 kpl ja ostin niistä yhden heti aamuvarhaisella. Sillä tätä nyt kirjoitan.
Ostamista harkitsevan on syytä kiinnittää huomiota siihen, että useimmissa Chromebookeissa ei ole kosketusnäyttöä. Ostaja joutuu miettimään, pitääkö sitä itselleen tärkeänä. Itse käytän sitä lähinnä katsoessani videoita, koska siitä saa kontrollit (pause, play) kätevästi esille sormella tökkäämällä ja samalla tulee näkyviin, montako minuuttia on jo näytetty / videon kokonaispituus.
Ennen ostopäätöstä kysyin vielä yhden myyjäliikkeen ja laitevalmistaja Acerin asiakaspalvelusta, toimiiko siinä tavallinen langallinen tai langaton hiiri. Molemmista vastattiin, että ne toimivat, mutta vastaajat olivat niin epävarman tuntuisia, ettei se minua vakuuttanut. Kun sain ostamani koneen, laitoin siihen heti Windows-koneessa käyttämäni Logitechin langattoman hiiren ja totesin, että se alkoi toimia ongelmitta heti kun olin tyrkännyt sen lähettimen koneen USB-porttiin.
Chromebookin käyttöjärjestelmä on Chrome - eikä siis Android - mutta Googlen sivustolta support.google.com/chromebook/ löysin sivun, missä oli lueteltu laitemerkeittäin, missä koneissa toimivat myös Android-sovellukset. Ehkä asia on niin, että ne toimivat kaikissa uusissa koneissa. Kaikkiin Chromebookeihin voi ladata Chrome-selaimen laajennuksia, mutta vaikka niitä on lukumääräisesti paljon, en ole vielä löytänyt niiden joukosta yhtään sellaista, jonka arvioisin hyödylliseksi. Sen sijaan Google Play -kaupassa on runsain määrin hyödyllisiä ja kiinnostavia Android-sovelluksia.
Aiemmissa koneissani ei ole ollut USB-C-porttia, joita tässä on kaksi. Niitä voi molempia käyttää sekä akun lataamiseen että datan siirtoon. Siltä osin laiteopiskeluni on vielä kesken. Tässä on kyllä lisäksi kaksi "tavallista" USB-porttia, joista toisessa pidän pysyvästi langattoman hiiren lähetintä ja toisessa olen kokeillut erilaisia USB-liitäntäisiä muistivälineitä ja muita laitteita, joista kaikki kyllä toimivat, mutta seuraavin rajoituksin:
- DVD-levyjä voi katsella USB-liitäntäisellä DVD-asemalla, mutta tällä ei tietääkseni voi tehdä DVD-levyjä.
- Autokamerani kuvaa videoita SD-muistikortille, joka toimii tässä kyllä ulkoisena muistivälineenä, mutta AVI-formaatisssa tallennetuista videoista kuuluu vain ääni - kuva pysyy mustana. Syynä on se, että tässä ei ole niiden videoiden näyttämiseen tarvittavaa "codec":ia. Tästä ongelmasta on keskusteltu netissä monta vuotta. Sen sijaan taskukamerani samanlaiselle SD-kortille eri formaatissa tallentamat videot näkyvät hyvin.
Kirjoitan myöhemmin tähän artikkeliin jatko-osan, jossa kerron kokemuksiani tämän koneen Chrome-käyttöjärjestelmän käytöstä.