2011-08-31

Miksi varasin tyhjiä kirjoituspaikkoja?

On tullut elokuun viimeinen päivä. Tähän hoitoprosessiin kuuluva kuoleman vaara on suurimmillaan syyskuun aikana. Edellä avaamilleni kirjoituspaikolle minulla on jo tiettyä sisältöä mietittynä, mutta mikään niistä ei sovellu tämän blogin viimeiseksi kirjoitukseksi. Tämän kirjoituksen jälkeinen kirjoitus on mahdollisesti viimeinen.

Kysymys on "käänteishyljinnästä". Kun ihmiseen siirretään elimiä tai tässä tapauksessa veren kantasoluja toisesta ihmisestä, on mahdollista, että oma elimistö alkaa hylkiä siirrännäistä. Sellaisen vaara ei ole minun tapauksessa olennainen, koska oma elimistöni on heikennetty sytostaateilla ja muilla lääkkeillä. Käänteishyljintä tarkoittaa puolestaan sitä, että vieraasta ihmisestä siirretyt terveet aktiiviset solut alkavat tappaa uuden isäntänsä soluja ja mahdollisesti koko isännän. On kuitenkin toivottavaa, että käänteishyljintää esiintyisi jonkin verran eli lääkkeillä hallittava määrä. Siinäkin tapauksessa palaan sairaalan vuodeosastolle enkä ole varma, pystynkö siellä jatkamaan kirjoittamista.

Ellei käänteishyljintää tule lainkaan, on hyvin mahdollista, että elimistööni jää vielä lisääntymiskykyisiä sairaita soluja eli "jäännöstautia". Kun ne sitten lisääntyvät, leukemia uusiutuu - ennemmin tai myöhemmin. Joillakin se on uusiutunut jo 2 vuoden kuluttua kantasolujen siirrosta, yhdellä huonekaverillani 7 vuoden kuluttua, toisella 11 vuoden kuluttua. Yhdellä entisellä huonekaverillani, joka sai kantasolusiirron vuonna 2009, on hiljattain havaittu jäännöstautia. Hänen kertomansa mukaan se yritetään nyt poistaa edelleen jatkuvaa hyljinnänestolääkitystä vähentämällä, jotta siis siirrännäissolut kävisivät jäljellä olevien omien sairaiden solujen kimppuun ja tappaisivat ne. Sen jälkeen ei olisi enää jäännöstautia eikä uusiutumisen vaaraa.

Minulla ei ole tähän mennessä havaittu lainkaan käänteishyljintää. Olen saanut hyljintäreaktioden estolääkitystä jo kantasolujen siirrosta alkaen, sairaalassa ensin infuusiona eli tiputuksena katetrin kautta suoneen ja sittemmin suun kautta (Sandimmun ja sittemmin myös kortisoni Medrol).