2011-12-07

Sielu ja ruumis, osa 2: Leukemioiden luokittelu

Leukemioita on monta eri lajia ja vakavuusastetta. Hitaasti etenevää sanotaan krooniseksi ja nopeasti etenevää akuutiksi. Leukemian tyyppi ilmaistaan usein kirjainlyhenteellä, jonka ensimmäinen kirjain ilmaisee etenemisnopeuden




Leukemioiden luokittelu, kantasolut, blastit, luuydin

Leukemioita on monta eri lajia ja vakavuusastetta. Hitaasti etenevää sanotaan krooniseksi ja nopeasti etenevää akuutiksi. Leukemian tyyppi ilmaistaan usein kirjainlyhenteellä, jonka ensimmäinen kirjain ilmaisee etenemisnopeuden. Minulla alkoi toukokuussa 2009 KMML, joka muumtui tammikuussa 2011 AML:ksi. Kirjainlyhenteen keskimmäinen kirjain tai kaksi keskimmäistä kirjainta ilmaisevat, ovatko hillitsemättömästi lisääntyvät solut "lymfaattisessa" (=L) imusolmukekudoksessa vai luuytimessä eli "myelooisessa" (M) kudoksessa. Monilla tapaamillani potilailla on ollut ALL eli akuutti lymfaattinen leukemia. Minulla oli ensin krooninen myelomonosyytti leukemia. Se on aivan eri tauti kuin KML (= krooninen myelooinen leukemia).

Wikipediassa leukemia-teksti alkaa näin: "Leukemia (kreik. valkoverisyys) on verisyöpä, veren valkosolujen syöpä. Valkosolujen esiasteiden lisääntynyt jakautuminen täyttää veren ja luuytimen syöpäsoluilla. Seurauksena on punasolujen, verihiutaleiden ja muiden kuin syöpävalkosolujen (”blastien”) vähäisyys veressä. Leukemiaa diagnosoidaan Suomessa vuosittain noin 150 tapausta, joista likimain 50 lapsilla. Tämä tekee leukemiasta lasten yleisimmän syöpämuodon."

Terveyskirjasto.fi kertoo puolestaan näin: "Leukemia eli verisyöpä johtuu luuytimen valkosolujen esiasteiden muuttumisesta pahanlaatuisiksi syöpäsoluiksi. Leukemiassa ei muodostu yksittäistä kasvainta kuten muissa syöpämuodoissa, vaan syöpäsoluja on kiertävässä veressä ja luuytimessä. Joskus syöpäsoluja kertyy imusolmukkeisiin ja muihin elimiin. Leukemioita on monia eri tyyppejä."

Noissa teksteissä puhutaan syöpäsoluista, mutta hoitoprosessini missään vaiheessa en ole kuullut lääkärien tai sairaanhoitajien käyttävän sitä sanaa. He käyttävät yleisnimikettä sairaat solut. Ne voivat olla edellä manittuja valkosolujen epäkypsiä tai epämuodostuneita esiasteita eli blasteja tai muuten "sairaita". Minun KMML:ssäni lisääntyivät hillittömästi sellaiset monosyyttisolut (= yksi valkosolulaji), joissa on nukleofosmiinigeeni, jonka lääkärit ja tutkijat lyhentävät NPM-geeni.

Meilahden sairaalan laboratoriossa voidaan muutamassa tunnissa tutkia mikroskoopilla yms, onko potilaalla leukemia ja onko se nopeasti etenevä eli akuutti vai hitaasti etenevä eli krooninen. Geenitason tutkimus eli sytogeneettinen tutkimus on keskitetty Turkuun. Ne tutkimustulokset saadaan Meilahteen käytännössä noin kolmessa viikossa. Akuuttia leukemiaa sairastavat potilaat yritetään saada vuodeosastolle hoitoon samana päivänä. Leukemiapotilaita ei hoideta Syöpätautien klinikalla vaan uuden Meilahden Kolmiosairaalan seitsemännessä kerroksessa olevilla hematologisilla vuodeosastoilla 7A JA 7B. Veritautien erikoislääkäreistä käytetään nimitystä hematologi.

Leukemia on suomeksi verisyöpä. Sana tulee kreikan kielisestä sanasta, joka tarkoittaa valkoveristä tai valkeakasvoista. Kalpeus aiheutuu siitä, että jonkin sortin valkosolut alkavat lisääntyä niin hurjasti, että punasolujen muodostumiselle ei jää luuytimessä tilaa. Kaikki verisolut muodostuvat nimittäin suurten luitten sisällä olevista kantasoluista. Vahvensin tuon sanan, koska leukemiani  ainoa "parantava hoito" on "allogeeninen kantasolusiirto". Se tehtiin minulle kesäkuussa 2011 eli vain noin 5 kuukautta ennen tämän kirjoittamista. Silloin omat verisolujani muodostavat kantasolut tapettiin ja korvattiin vapaaehtoisen verenluovuttajan suostumuksella hänestä otetuilla kantasoluilla.