2013-03-18

Autokameran käyttöönotto

Autoihin on asennettu viime aikoina paljon kameroita. Minäkin hankin sellaisen kuluneella viikolla. Kerron tässä, mihin sitä voi  käyttää ja näytän ensimmäiset autokameralla tekemäni videokuvaukset. Artikkelin loppuun kirjoitettu lisäys perjantaina 29.3.2013. Autokameralla myöhemmin kuvaamiani videoita löytyy osoitteella http://www.youtube.com/timontij

Autokameran käyttötarkoitukset

Kiinteästi asennetut turvakamerat ovat Suomessa yleisiä takseissa ja uusissa busseissa. Viime vuodesta alkaen markkinoille on tullut halpoja, mutta kohtuullisen hyviä autokameroita, jollaisen kuka hyvänsä pystyy asentamaan omaan autoonsa. Ne saavat virtansa auton tupakansytytinpistorasiasta. Kamera kiinnitetään joko tuulilasiin imukupilla tai sisäpeiliin pidikkeillä. Autokameroiden hintahaarukka toimituskuluineen on tällä hetkellä noin 35-190 euroa. Ainakin monet matkailuautoilijat ovat hiljattain sellaisen hankkineet. Käyttötarkoituksia on kaksi:
- Dokumentoida erikoisia tapahtumia, kuten onnettomuuksia ja hauskoja sattumia.
- Maisemakuvaus muistoksi paikoista, joiden läpi on ajettu.

Venäjällä tuulilasikamerat ovat yleisempiä kuin Suomessa. Sieltä levisi maailmalle mm. meteoriitin putoamista esittäneitä videoita, jotka oli kuvattu autojen tuulilasikameroilla. Kun lentokoneesta irronnut pyörä osui maantiellä auton kylkeen, perässä ajaneen auton tuulilasikamera tallensi tapahtuman. Youtubessa on runsaasti tuulilasikameroilla tallennettuja onnettomuuksia ja muita erikoisia tilanteita. Tässä vain asian havainnollistamiseksi linkki yhteen sellaiseen julkaistuun koosteeseen:
 http://www.youtube.com/watch?v=c9nBYHXW9u8

USA:ssa on kuulemma tavallista, että hiljattain ajokortin saaneen nuoren vanhemmat asentavat autoon kameran, joka kuvaa kuljettajan käyttäytymistä. Kamera on lukittu siten, että kuljettaja ei voi vaihtaa sen muistikorttia.

Oma kameravalintani

Useimmat yksityisautoihin tarkoitetut autokamerat kiinnitetään imukupilla tuulilasiin. Halusin kuitenkin mieluummin sellaisen, joka kiinnitetään auton sisäpeiliin. En löytänyt Suomesta yhtään liikettä, joka myisi sellaisia, mutta netissä niitä on runsas valikoima:  http://tinyurl.com/peilikamerat

Kävin tuolta sivulta läpi parikymmentä kameraa ja valitsin lopulta ainoan sellaisen, jonka käyttöjännite oli 12 volttia. Useimmat muut toimivat 5 voltin jännitteellä. Haaveilin nimittäin, että voisin asentaa kameralle kiinteän lyhyen virtajohdon sisäpeilin päällä olevan lampun sähköjohdosta. Kun kamera toimii 12 voltin jännitteellä, ei tarvitsisi käyttää muuntajaa. Lopulta keksin sähköjohdolle kuitenkin niin näkymättömän reitin tupakansytytinpistorasiasta, että kameran saatuani luovuin kokonaan tuosta suunnitelmasta. Oheisista kuvista ensimmäinen paljastaa, minne kätkin kameran sähköjohdon, ja jälkimmäinen lopputuloksen, jossa sähköjohto ei ole missään kohdassa häiritsevästi näkyvissä. Kuvassa näkyvä peili ei ole auton oma peili vaan sen päälle kiinnitetty kamera, jossa on matkustamon puolella peili.
Tilaus ja toimitus

Tilasin kameran eBay:ssa olleen ilmoituksen perusteella torstaina 7.3.2013 ja maksoin sen samalla PayPalin kautta. Minulla oli jo ennestään PayPal-tili, mutta eBay:hyn liityin vasta tätä tilausta tehdessäni. Myyjän sijainti oli Tapei, Taiwan. Ilmoituksessa arvioitu toimitusaika Eurooppaan oli 12-16 työpäivää, mutta kamerani oli saapunut Helsinki-Vantaan lentoaseman tullipostin jo maanantaina 11.3.2013! Sain Itellan ilmoituskirjeen kotiin tiistaina 12.3.2013 ja kävin noutamassa pakettini keskiviikkona 13.3.2013. Asensin sen autooni heti tullipostin P-paikalla ja kuvasin tapahtuman taskukameralla:
 http://www.youtube.com/watch?v=kGKYTcJsrT4

Kameran tallennustekniikasta

Kamerassa on kaksi vaihtoehtoista tallennustarkkuutta: 1280x720 tai 640x480. Edellisellä kuvattaessa kukin 5 minuutin tallennusjakso tekee muistikortille noin 870-960 megatavun kokoisen tiedoston. Tallennusjakson voi valita myös 1 tai 3 minuutin mittaiseksi. Tallennusjakson vaihtumista ei katsellessa huomaa. Kun kortti täyttyy, kuvaus jatkuu vanhimpien (lukitsemattomien) jaksojen päälle. Jos kuvauksen aikana autoon kohdistuu tietyn valitun rajan (2/4/6/8 G) ylittävä tärsky, kyseinen tallennusjakso lukittuu, eikä sen päälle tallenneta uutta ennen kuin lukitus on erityisellä toimenpiteellä avattu. Lukitut tiedostot ovat kortilla ja edelleen tietokoneelle kopioituinakin "read-only" -tilassa.

Autokameran kuvaama video tallentuu SD- tai SDHC-tyyppiselle muistikortille, joka on helposti milloin tahansa vaihdettavissa kameraa mitenkään avaamatta. Kameran peilin oikeassa reunassa on oma pieni LCD-näyttö (2,4", 480x234). Siitä on hyötyä lähinnä kameraa suunnattaessa ja siitä näkee kameran käynnistymisen, mutta kirkkaassa auringonpaisteessa tuskin mitään. Sillä voi kyllä myös katsella kortille tallennettuja videoita ja valokuvia. Varsinainen katselu on kuitenkin parempi suorittaa tietokoneella, jossa on USB-liitäntäinen SD/SDHC-korttien lukija. Kameralla voi myös ottaa yksittäisiä valokuvia ja se toimii myös pysäköidyn auton valvontakamerana. Jos joku törmää autooni pysäköintipaikalla, kamera käynnistyy 1 minuutin ajaksi.

Kameralla kuvattujen videoiden laatu, katselu ja jakelu

Kun muistikortille tallentunutta videota katsotaan tietokoneella suoraan muistikortilta tai tietokoneen kovalevyltä, sen tarkkuus on (parempaa tarkkuutta käytettäessä) 1280x720 pikseliä ja esitys etenee ilman silmin havaittavaa nykimistä tai hyppäyksiä. Jos sellaisen videon antaa vaikkapa poliisille muistikortilla, siitä näkee erittäin tarkasti, mitä auton edustalla tapahtui. Käytännössä kuitenkin videoita halutaan usein jakaa internetin kautta, jolloin tiedosto pitää pakata jollakin tavalla. Silloin kuvan laatu huononee. Liitän tähän kaksi esimerkkiä:

http://www.youtube.com/watch?v=RdT77vNI_i8
Tämän alle 3 minuutin pituisen videonpätkän autokamerani kuvasi 13.3.2013 matkalla Vantaan tullipostista kahvilaan. Olikohan sen alussa näkyvä U-käännös laillinen? :) Latasin tämän ensin hiukan yli 3 minuutin pituisena Youtubeen suoraan muistikortilta.  Lataus kesti noin 2 1/2 tuntia!  Lyhensin sitä sitten sielllä hiukan Youtuben muokkausohjelmalla. Jos valitset Youtube-kuvan alapuolella oikealla olevasta hammaspyörän muotoisesta kuvakkeesta vaihtoehdon "720p" ja "full screen"-näytön, sinun pitäisi nähdä kuva alkuperäisellä "HD"-tarkkuudella. Mutta ellei nettiyhteytesi ole riittävän nopea, esitykseen tulee ajoittain hyppäyksiä. Jos valitset huonomman tarkkuuden ja pienemmän kuvakoon, esitys etenee sujuvammin ja hyppäyksittä.

http://youtu.be/de-tP0q_BlE
Tämän runsaan 8 minuutin pituisen esittelyvideon kuvasin lauantai-iltana 16.3.2013 Helsingin keskustassa. Sen loppuun tallentui kaksi hiukan erikoista tapahtumaa. Kopioin tiedostot muistikortilta tietokoneen kovalevylle ja muokkasin niitä sitten Microsoftin Movie Maker -ohjelmalla: Leikkasin ennsimmäisen tallenteen alusta pois runsaan minuutin pätkän ja lisäsin äänen voimakkuutta niissä kohdissa, missä ääneni kuului huonoimmin. Täytyy vastedes muistaa puhua autoa ajaessa kovemmalla äänellä, jos haluaa puheen tallentuvan videolle! Lopuksi annoin Movie Maker -ohjelman koota esityksen yhdeksi WMV-tyyppiseksi "elokuvatiedostoksi". Sen teko kesti pari tuntia, mutta se lataantui sitten Youtubeen muutamassa minuutissa. Tuon linkin kautta näkemäsi kuvan laatu ei kuitenkaan ole enää läheskään alkuperäisen tasoinen vaan se on huonotunut seuraavasti:
- Alkuperäistallenne muistikortilla:  2 AVI-tiedostoa, yhteensä n. 1500 Mt, kuvan tarkkuus 1280x720.
- Movie Makerin tekemä 1 WMV-tiedosto, 126 Mt, kuvan tarkkuus 640x480
Tuolla tarkkuudella näet sen Youtubesta, jos valitset hammaspyöräkuvakkeesta vaihtoehdon "480p".

Movie Maker -ohjelman tarjoamista eri vaihtoehdoista tein tuon valinnalla "Laadukas videokuva (PAL)". Ennen sitä tein ensimmäisen version valitsemalla "Videokuva paikalliseen toistoon (2,1 Mbps)". Se tuotti tiedoston, jonka koko oli vain 55 Mt, mutta tarkkuus 720x576. Sitä en ladannut Youtubeen, koska ääntä piti vielä voimistaa.

Lisäys 29.3.2013:
Mulle on nyt käynyt uuden autokamerani kanssa kaksi kertaa niin, että tietyltä ajo-osuudelta ei tallentunut muistikortille yhtään mitään. Onneksi otin kortin kotiin katseltavaksi. Ongelma johtuu seuraavasta sinänsä hyvästä ominaisuudesta: Jos joku törmää pysäköityyn autoon tai muuten tönäisee sitä, kamera käynnistyy kuvaamaan 1 minuutin ajaksi. Kun moottorin käynnistää seuraavan kerran, näytöllä on teksti "Car crash". Muutenhan en ehkä hoksaisi ollenkaan katsoa, mitä on tapahtunut. Samaan tilaan kamera menee äkkinäisessä pysähdyksessä. (Herkkyys on valittavissa 2/4/6/8 G.) Tuon ilmoituksen jälkeen kamera ei ala kuvata uudelleen ennen kuin se on näppäimiä painelemalla laitettu kuvaustilaan. 

Eilen lähdin liikkeelle tuosta tilasta, kokeiltuani aiemmin, kuinka kovalla oven paiskauksella kamera käynnistyy. Painelin kyllä nappeja niin, että sain vihreän merkkivalon palamaan jatkuvasti ja punaisen vilkkumaan. Uskoin, että kamera on silloin kuvaustilassa, mutta eipä ollutkaan! Tänään luin käyttöohjeen uudelleen läpi ja sain tietää, että myös videon katselutilassa nuo merkkivalot palavat samalla tavalla. Vastedes täytyy muistaa katsoa aina liikkeeseen lähtiessä kameran näytöltä, mitä siinä on. Jos vasemmassa ylänurkassa on punainen ulospäin osoittava elokuvakameran kuva, silloin kuvaus on käynnissä.