2013-05-24

Ensikokemukseni Windows 8 -käyttöjärjestelmästä

Sain toissapäivänä uuden pöytätietokoneen, jossa on käyttöjärjestelmänä Microsoft Windows 8. Tässä kerron, mitkä ovat tunnelmat kolmannen käyttöpäivän aamuna. En ole aiemmin käyttänyt Windows 8:a missään laitteessa. Päivitetty lauantaina 25.5.2013.


Hyvät uutiset ensin

Uusi pöytäkoneeni on paljon edeltäjäänsä tehokkaampi, koska siinä on mm. 8 kertaa niin paljon keskusmuistia kuin edeltäjässään ja 2 kpl USB 3.0-portteja, joiden kautta data siirtyy paljon nopeammin kuin vanhan koneen USB 2.0-porttien kautta. Mutta tämän artikkelin aiheena ei ole kone vaan siihen asennettu käyttöjärjestelmä, joten keskityn nyt siihen. Edellisessä koneessani oli Windows XP (Service Pack 3).

Windows 8:n aloitussivu ruutuineen, joita kutsuttaneen tiiliksi, on mielestäni hieno keksintö ja paljon mukavampi käyttää kuin XP:n työpöytä. Pidän siitä kovasti. Tosin heti asennuksen jälkeen näyttö oli lähes täynnä sellaisia tiiliä, jotka ovat minulle täysin tarpeettomia. Mutta ne oli helppo poistaa painamalla kuvakettta "Irroita aloitusnäytöstä". Jätin aloitusnäyttöön vain 10 siinä alun perin ollutta tiiltä. Niitä aion joko käyttää tai ainakin kokeilla tutustumismielessä. Ne ovat: Sää, Uutiset, Internet Explorer, Kauppa, Bing, Kartat, Kamera, Skype, Fresh Paint ja ASUS-työpöytä.

Vastaavasti olen tähän mennessä lisännyt aloitusnäyttöön uusia tiiliä kahteen palstaan. Niistä ensimmäisessä on 24 itse tekemääni tiiltä: Windowsin toiminnot Resurssienhallinta ja Tietokone, 3 usein käyttämääni ohjelmaa, 3 linkkiä ylläpitämääni julkiseen Web-sisältöön, Googlen hakukone, Gmail, Drive, Picasa, Maps, Earth ja Verkkovastaavan työkalut, Facebook, 4 keskustelufoorumia, suosikki-tv-sarjani kotisivusto, sanakirja sekä selaimet Chrome ja Firefox. Toisessa itse tekemässäni palstassa on 7 tiiltä, joista kukin käynnistää jonkin Libre Office -toimisto-ohjelmistopaketin ohjelman.

Nyt saan siis aloitussivun nappia painamalla nopeasti avatuiksi ne toiminnot, joita päivittäin käytän, ja myös eräitä sellaisia harvemmin tarpeellisia toimintoja, joiden olemassaolon voisin muuten unohtaa. Periaatteessa vastaavanlaisen aloitussivun olisi voinut rakentaa Windows XP:n työpöydällekin, mutta näissä tiilissä ei ole vaikeasti tunnistettavia symboleja vaan selvästi luettava teksti ja tiilet pysyvät siisteissä palstoissa ja sarakkeissa, kukin tiili juuri siinä paikassa, mihin käyttäjä on sen sijoittanut. Ainoa parannusehdotukseni olisi, että tiilessä olevaa tekstiä pitäisi voida itse tarvittaessa muuttaa.

Laitteiston yhteensopivuusongelmat (päivitetty 25.5.2013)

Kun sekä minulla että vaimollani on molemmilla oma kannettava tietokone ja älypuhelin, voidaan kysyä, mihin tarvitaan vielä pöytäkonetta. Pöytäkoneen antama lisäarvo tulee siitä, että siinä on kiinteästi asennettuina skanneri, tulostin, piirtopöytä ja laajakaistayhteys internetiin. Lisäksi kotonamme oleva WLAN-tukiasema on suojattu siten, että sen asetuksia ei voi muuttaa langattomasti vaan vain Ethernet-kaapelia pitkin. Sekin on kiinteästi kytketty pöytäkoneeseen. Pöytäkoneen suuri näyttö ja työmuisti tekevät valokuvien ja videoiden muokkaamisen miellyttäväksi. Suurelle (24") näytölle mahtuu useita ikkunoita yhtäaikaa esille.

Laser-tulostin: Windows 8 tunnisti heti tulostimeni. Se näkyi laite-eritelyssä ja sen mukaan laite toimii oikein. Mutta kun yritin tulostaa jotakin, sitä ei näkynyt tulostinvaihtoehtona ennen kuin ajoin asennusohjelman tulostimen mukana tulleelta CD-levyltä. Ohjelma ei käynnistynyt itsestään, kuten Windows XP:ssä, vaan se piti etsiä levyltä Resurssienhallinnan avulla.

Skanneri: Skanneristani Windows 8 ilmoittaa eri vaiheissa, että siihen littyy tunnettu yhteensopivuusongelma. Sopivaa ohjainta ei ole laitteen mukana tulleella CD-levyllä, valmistajan sivustolla eikä Windows löydä sellaista internetistä. Tämän mallin valmistus on jo lopetettu, joten tuskin siihen koskaan myöhemminkään tehdään enää uutta ohjainta. Se ei siis ole käyttökelpoinen tässä ympäristössä.

Selainongelmat

Google Chrome: Aiemmassa koneessa olin pitkään käyttänyt ensisijaisena selaimena Chromea. Asensin sen heti myös uuteen koneeseen, mutta kahden päivän kokemusten jälkeen tulin siihen tulokseen, että se ei ole käyttökelpoinen tässä ympäristössä. Pahimmat kohtaamani ongelmat ovat seuraavat:
- Selainikkuna täyttää koko kuvaruudun. Sen oikeassa ylänurkassa ei ole nappia, joista selainikkunan saisi pienemmäksi. Ei siis ole mahdollista työskennellä sillä tavalla, että näytöllä olisi rinnakkain kaksi selainikkunaa.
- Toisinaan Chromen käynnistys avasi vain aivan kirkkaan kuvaruudun, jossa ei ole yhtään mitään.
- Kun yrittää kopioida tiedostoja omalta koneelta drive.google.com :iin, tiedostojen valintaikkunaksi ei avaudu resurssienhallinnan tapainen näkymä vaan sinisellä pohjalla suurin valkoisin kirjaimin oleva luettelo, jossa on pelkästään tiedostojen nimiä eikä ole mahdollista nähdä niistä mitään muita tietoja (tiedoston tyyppiä, kokoa, päiväystä). Esim. jos samasta tiedostosta on sekä DOC- että PDF-versio, luettelossa on vain sama nimi kahteen kertaan eikä näe, kumpiko on kumpi.

Mozilla Firefox: Firefox on tilaston mukaan selain, jota tämän blogin lukijat eniten käyttävät. Asensin senkin, mutta en saa sitä kunnolla toimimaan. Ongelmia on oikeastaan vain yksi:
- Kun yritän kirjautua Googlen palveluihin, Firefox antaa virheilmoituksen, jonka mukaan sivuston uudelleenohjaus on estetty tai evästeiden lataaminen kielletty. En löytänyt Firefoxin asetuksista kohtaa, jossa noita asetuksia olisi voinut muuttaa.

Internet Explorer: Aiemmin olen pitänyt Internet Exploreria raskaana ohjelmana, mutta uudessa koneessani on riittävästi tehoa senkin pyörittämiseen. Tähänastisen kokemukseni mukaan se on ainoa tässä ympäristössä ongelmitta toimiva selain. Siinä ei siis ole mitään edellä mainitsemiani ongelmia enkä ole tähän mennessä huomannut sen käytössä mitään muitakaan ongelmia. Erikoista Chromeen verrattuna on se, että kun Internet Explorerilla kopioi tiedostoja omalta koneelta drive.google.com :iin, tiedostojen valintaikkunaksi avautuukin resurssienhallinnan tapainen keltainen näkymä, josta näkee tiedostoista kaikki tarpeelliset tiedot! Erityisen miellyttävänä lisäpiirteenä Internet Explorerissa on toiminto "Lisää sivusto aloitusnäyttöön". Sitä napsauttamalla Windows 8:n aloitusikkunaan ilmestyy tiili, joka avaa kyseisen sivuston. Juuri sillä toiminnolla olen edellä kuvaamani tiilet suurimmaksi osaksi muodostanut.

Sovellusohjelmien yhteensopivuusongelmat

Ennen uuden koneen ostoa tein luettelon, mitä ohjelmia siinä tarvitsen. Pari vanhaa ja edelleenkin tarpeellista ohjelmaa toimivat ongelmitta. Yhdestä ohjelmasta ostin ja asensin jo eilen uuden version. Se maksoi alle 60 euroa. Aiemmin käyttämääni MS Office 2003 -pakettia en yritäkään asentaa, koska olen varma siitä, että joko se ei asennu ollenkaan tai en saa siihen enää mistään siihen eri vuosina tulleita lukuisia päivityksiä. Adobe Acrobatin yritin asentaa, mutta sain ilmoituksen, että pitää olla uudempi versio.

En viitsi ostaa uutta Microsoftin Office -pakettia vaan käytän tästä lähtien maksutonta Libre Office -toimisto-ohjelmistopakettia, joka sisältää samoihin käyttötarkoituksiin tiedostotasolla yhteensopivat ohjelmat. Tällä hetkellä avoimet kysymykset:
- Toimiiko Canon-kameran mukana tullut ohjelma?
- Minkä ohjelman hankin vanhentuneen Adobe Acrobatin tillalle?
- Mitä ohjelmia alan käyttää valokuvien ja videoiden muokkaamiseen?
- Mitä ohjelmaa alan käyttää videoiden katseluun?

Osaamattomuusongelmat

En ole tähän mennessä löytänyt mistään Windows 8:n käyttöopasta tai perinteistä Help-toimintoa. F1-näppäimen painaminen ei anna mitään. Windows 8:n asennusvaiheessa kuvaruudulle käynnistyi opastusohjelma, josta ehdin nähdä vain yhden neuvon: Vie osoitin johonkin nurkkaan, niin näytön oikeaan pystyreunaan ilmestyy valikko, josta voi tehdä monta asiaa. Sen nähtyäni menin käymään vessassa ja kun palasin takaisin koneen ääreen, opastusohjelma oli jo poistunut näytöltä enkä ole sitä sen jälkeen mistään löytänyt. Tällä hetkellä kaipaan neuvoja lähinnä seuraaviin kysymyksiin:

1. Usein jokin katsomani valokuva, video tai PDF-tiedosto täyttää koko näytön siten, että en saa sitä ikkunaa mitenkään suljetuksi. Pääsen eteenpäin vain painamalla näppäimistön Windows-näppäintä, joka avaa Windows 8:n aloitussivun ja painamalla sen jälkeen sitä tiiltä, joka avaa käyttämäni ohjelman.

2. Mistä löytyy tavanomainen käyttöohje? Katsoisin siitä ainakin:

2.1 kuinka hallinnoidaan näytön vasemmassa pystyreunassa sekä sen ylä- ja alanurkissa toisinaan näkyviä ohjelmakuvakkeita ja mihin käyttöön ne on tarkoitettu?

2.2 mitä toiminnallisia näppäinpainalluksia (shortcuts) on käytettävissä?

3. MS Media Player: Autokamerani tallentaa kuvaamani videot 5 minuutin pituisina pätkinä. Kun katson niitä Media Playerillä, kunkin videonpätkän päättyessä sen viimeinen kuva jää kuvaruudulle ja täyttää sen kokonaan. Seuraavan pätkän katsomiseksi en ole keksinyt muuta keinoa kuin painaa näppäimistön Windows-näppäintä ja sitten Windows 8:n aloitusnäytölle itse tekemääni Resurssienhallinta-tiiltä. Silloin avautuu sama näkymä, mistä edellisen pätkän käynnistin ja siitä on helppo käynnistää seuraava. Vanhassa koneessa katsoin videoita GOM Player -ohjelmalla, joka siirtyi aina itsestään seuraavaan tiedostoon niin, ettei katkoa huomannut lainkaan.

Lisäys samana päivänä klo 16.30:

Edellä luettelemiini ongelmiin on nyt löytynyt seuraavat ratkaisut:

1. Kun käyttää selaimena Internet Exploreria, tuota ongelmaa ei ole. Jos on esim. avannut PDF-tiedoston esikatselutilaan, se sulkeutuu, kun napsauttaa sitä hiirellä tai painaa Esc-näppäintä. Siis ihan kuten XP:ssä.

2. Mitään Microsoftin Windows8-ohjetta en ole vieläkään löytänyt, mutta löysin vastaukset kysymyksiin 2.1 ja 2.2 ASUS-tietokoneen PDF-muotoisesta käsikirjasta. Juurikaan muuta Windows 8 -opastusta siinä ei ole. Lisäys seuraavana päivänä klo 11: Sain karavaanareitten keskustelupalstalla neuvon, että laaja Win8-ohjeistus löytyy näytön oikeaan reunaan avautuvan pystysuoran valikon kohdasta Asetukset >  Ohje.

3. Imuroin ja asensin GOM Player-ohjelman, jota alan siis käyttää videoiden katseluun.

Videoiden muokkaukseen alan käyttää koneen mukana tullutta MAGIX Video Easy -ohjelmaa, joka on siinä nimellä ASUS Video Easy. Testasin sen äsken ja totesin sen ominaisuuksien riittävän minulle.

Avoimet kysymykset

Avoimina on siis tämän jälkeen enää vain nämä kysymykset:
- Millä ohjelmalla muokkaisin valokuvia?
- Mitä vanhentuneen Adobe Acrobatin tilalle?
- Ostaisinko uuden skannerin vai käyttäisinkö nykyistä miniläppärillä, jossa on Windows XP?