2014-11-30

Ensihavaintoja Malmin uudesta päivystyssairaalasta

Malmin sairaalan vanha päärakennus purettiin pari vuotta sitten ja samalle paikalle rakennettiin uusi sairaala, joka avattiin kuluneen viikon torstaina 27.11.2014. Olen käynyt siellä muutaman kerran tutustumiskäynnillä, mutta en missään tutkimuksessa, hoidossa tai edes vierailijana potilashuoneissa. Tässä artikkelissa kerron, minkälaisiin asioihin kiinnitin huomiota. Yhden kappaleen lisäsin maanantaina 1.12.2014.

Viitoitus sairaalaan

Silloin kun vanha sairaala suljettiin ja päivystysvastaanotto siirrettiin tilapäisesti Marian sairaalan tiloihin, kaikissa lähiseudun liikennemerkeissä sairaalaa osoittava punainen risti peitettiin valkoisella laatalla. Kuitenkin Kehä I:llä lännestä saavuttaessa punainen risti oli jäänyt peittämättä ja viitta neuvoi sairaalaa etsivän poistumaan kehätieltä Pukinmäen McDonaldsin liittymässä. Rampin yläpäässä joutuu kääntymään joko Oulunkylän suuntaan oikealle tai Tapaninvainion suuntaan vasemmalle. Kummassakaan viitassa ei ollut punaista ristiä, joten seutua tuntematon ei tiennyt, kummastako suunnasta ensiapusairaala löytyy.

Malmin läpi menevä pääkatu on nimeltään Kirkonkyläntie. Sen ja Talvelantien risteyksessä on sairaalaan osoittava kyltti, jossa teksti "Malmin sairaala / Malms sjukhus", mutta kyltissä oleva punainen risti oli vielä tänään päivystyssairaalan neljäntenä aukiolopäivänä peitettynä valkoisella laatalla eli sitä ei siis näkynyt.

Pysäköintimahdollisuudet

Sairaala-alueella on eri paikoissa maksuttomia maan päällisiä pysäköintipaikkoja, joista useimmissa on kahden tunnin aikarajoitus ja vaaditaan pysäköintikiekko. Päärakennuksen pääoven edustalla on muutamia 15 minuutin kiekkopaikkoja. Saavuttaessa alueelle Kirkonkyläntieltä, ensimmäinen rakennus on Malmin terveysasema. Myös sen vieressä ja takana olevat pysäköintipaikat ovat "Vain sairaalan ja terveysaseman asiakkaille". Aika näyttää, onko pysäköintipaikkoja riittävästi. Ensivaikutelmani on, että ei ole.

Suunnistaminen oikealle ovelle

Ensinnäkin ihmisen tulee tietää, pitääkö hänen mennä terveysasemalle vai sairaalaan. Sairaalaan potilaaksi hakeutuvat menevät joko pääovesta tai kerrosta alempana olevasta sivuovesta. Potilasta katsomaan tulevat vierailijat menevät sisään pääovesta tai kiertävät päärakennuksen takana mäen alla olevaan pitkään 2-kerroksiseen rakennukseen, jossa on eräitä vuodeosastoja.  Laboratoriokokeisiin tulevat menevät sisään päärakennuksen pääovesta. HUSlabin käytössä ollut rakennus, jossa laboratorionäytteet otettiin marraskuun loppuu saakka, on nyt suljettu.

Jos joku on tuomassa ensiapua tarvitsevaa potilasta autolla Kirkonkyläntietä pitkin ja on hoksannut kääntyä Talvelantielle, suoraan edessä näkyy sairaalan punaristinen liikennemerkki, joka on sivuoven vieressä. Ambulanssit ja poliisiautot ajavat siitä sisään autohalliin, taksit ja yksityisautot joutuvat jättämään potilaan ulos, jonka jälkeen potilas menee itsestään avautuvasta ovesta päivystyspoliklinikalle. Saattaja voi pysäköidä autonsa lyhyeksi aikaa päivystyspoliklinikan oven läheisyyteen.

Lisäys 1.12.2014: Googlen karttaohjelman katunäkymä ohjaa kääntymään Kirkonkyläntieltä Malmin sairaalakadulle. Risteyksessä näkyy edelleen siinä aiemmin ollut punaisella ristillä varustettu kyltti "Malmin sairaala / Malms sjukhus". Malmin sairaalakatu johtaa pääovelle eikä päivystykseen.

Jos taas potilas tulee bussilla joko terveysaseman oven edustalle tai Kirkonkyläntielle ja kävelee loppumatkan, kulkutiet ohjaavat hänet kohti sairaalan päärakennuksen pääovea. Matkan varrella on kyllä useita sairaala-alueen opastekarttoja, mutta ne ovat aika vaikeaselkoisia. Pääovella on selkeä kyltti, jossa neuvotaan kulkureitti päivystykseen. Varmaankaan moni sairas ihminen ei pysähdy siihen opasteita lukemaan vaan menee pääovesta sisään ja kysyy sitten neuvoa aulassa olevalta infotiskiltä. Siinä sitten neuvotaan, että potilaan pitää kävellä kerrosta alempana olevaan päivystykseen ulkokautta. Sisällä on tietysti myös hissi, jolla sinne pääsee, mutta se pidetään kuulemma lukossa. Haastattelemani vahtimestari kertoi, että oikein akuutissa tapauksessa henkilökunta voi lähteä saattamaan ja avaamaan hissin, mutta se ei ole normaali käytäntö.

Koekävelin tänään reitin pääovelta päivystyksen ovelle. Siinä joutuu menemään mäkeä alas ja kiertämään pysäköintialueen reunaa pitkin kaksi vanhaa valkoiseksi maalattua sairaalarakennusta, jotka ovat toisesta päästään kiinni uudessa päärakennuksessa. Kävelymatka ulkoilmassa pääovelta sivuovelle on 210 askelparia. Matkaa voi kyllä lyhentää kahdessa kohdassa oikaisemalla jyrkkiä portaita pitkin, mutta molemmissa portaikoissa on kyltti "Ei talvikunnossapitoa".

Havaintoja pääaulasta, kahvilasta ja ravintolasta

Päärakennuksen pääoven sisäpuolella on kaksi pyörätuolia asiakkaiden käytettävissä.

Oven lähellä on infotiski, missä osataan kertoa mm. kunkin vuodeosastopotilaan sijainti.

Eräs iäkäs nainen erehtyi tänään nojaamaan ovensuussa "lasiseinään", joka olikin itsestään avautuva ovi. Hän kaatui lattialle, kun ovi avautui. Nopeasti paikalle tuli kaksi vahtimestaria, jotka nostivat hänet asiakaspyörätuoliin ja työnsivät jonnekin.

Infotiskin ohitse voi kulkea suoraan kahvilaan tai kääntyä vasemmalle suureen odotussaliin, jossa on runsaasti peltisiä lukittavia vaatekaappeja ja tuoleja. Siinä otetaan jonotusnumero laboratoriokokeisiin tai röntgenkuvaukseen. Huono ratkaisu: Vaatekaappiin tarvitaan avainpantiksi 1 euron kolikko! Ihmettelen, miksei ole laitettu samanlaisia sähkölukkoja kuin Meilahdessa. Nykyisin kun ihmiset maksavat korteilla, harvoilla on enää kolikoita mukanaan.

Kahvilassa on kohtuullisemmat hinnat kuin Meilahdessa. Kahvilan tiski on sikäli erikoinen, että siinä asiakas ja myyjä ovat tiskin samalla puolella. Myyjän täytyy muistaa pitää kassalaatikko suljettuna eikä jättää mitään rahanarvoisia kuponkeja tiskille piikkiin käydessään keittiössä.   Kahvilan erikoisuudeksi mainittiin arkiaamuisin tarjolla oleva kohtuuhintainen aamiainen. Sen odotetaan kiinnostavan erityisesti niitä, jotka ovat tulleet aamulla ravinnotta laboratoriokokeisiin.

Ala-aulasta pääsee myös kahteen vanhaan valkoiseksi maalattuun rakennukseen, jotka ovat suojelukohteita ja nyt täydellisesti saneerattuja. Infotiskiä vastapäätä on ovi niistä toiseen, jota kutsutaan nyt nimellä "D-siipi". Siinä on käytävän päässä iso ravintolasali. Se on Palmian pitämä lounasravintola, jossa kuka tahansa voi käydä lounaalla, mutta hinnoittelu suosii kaupungin henkilöstöä. Vierailijoille tavallinen lounas maksaa siellä 1,30 euroa enemmän kuin läheisessä Syystien palvelukeskuksessa olevassa Palmian ravintolassa.

Toinen vanha valkoinen talo tunnetaan nyt nimellä "E-siipi". Sitä koskeva opastetaulu tulee näkyviin, kun kävelee kahvilan läpi paikkaan, missä on kyltti "Astianpalautus / Kärlåterlämning".  Ensimmäisellä kerralla kahvilassa käydessäni tuota kylttiä ei vielä ollut, jolloin luulin, että siellä ovat vessat.  Vessat ovat kuitenkin edellä mainitun suuren odotussalin takaseinustalla.

Kahvilan ja suuren odotussalin välisessä käytävässä on kaksi lasiseinäistä koppia, joissa ei ole muuta kuin pöytä ja tuoli. Oletan, että niissä asiakas voi puhua puheluja omalla kännykällään ja tehdä muistiinpanoja muiden kuulematta ja muita häiritsemättä. Ainakin Saunalahden kännykällä oli siinä hyvä verkko.

Internet-yhteydet

Kokeilin kahvilassa myös WiFi- eli WLAN-yhteyksiä. Siellä näkyy Helsingin kaupungin verkko kolmella kielellä eli "Helsingin kaupungin WLAN", "Helsingfors stads WLAN" ja "Helsinki City Open WLAN".  Valitettavasti en saanut sitä kuitenkaan toimimaan omassa Samsung-älypuhelimessani. Kysyin neuvoa infotiskillä, missä kaksi vahtimestaria yritti auttaa, mutta eivät hekään saaneet yhteyttä toimimaan minun puhelimessa. Heidän omissa puhelimissaan, joista toinen oli iPhone ja toinen Nokia Lumia, verkko avautui ongelmitta. Minullakin tuli kyllä aina ilmoitus "Yhdistetty" ja "Signaalin voimakkuus: Erittäin voimakas / Turvallisuus: Ei mitään", mutta myös ilmoitus "Sign-in required" (= Sisäänkirjautuminen vaaditaan). Sen jälkeen puhelimessani avautui Opera-selain, joka yritti avata sivun www.google.com siinä onnistumatta. Jonkin ajan kuluttua tuli sitten ilmoitus "This network has been disconnected. Sign-in time expired."  (= Verkkoyhteys katkaistu. Kirjautumisaika meni umpeen.)

Asiallisesti oli kysymys siitä, että Helsingin kaupungin verkko avaa normaalisti sellaisen sivun, jossa on suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi varoitus puuttuvasta tietoturvasta. Sivulla on tekstin alapuolella painike, jota napsauttamalla käyttäjä hyväksyy verkon käytön. Älypuhelimessani tuota sivua ei tullut esille. Vahtimestarien puhelimissa se tuli.

Vuodeosastojen potilashuoneissa kerrotaan olevan jokaisen potilaan sängyn yläpuolella pitkän varren päässä monikäyttöpääte, jossa toimii televisio, radio, internet ja ehkä jotakin muutakin. Kuvista päätellen siinä ei ole lainkaan näppäimistöä vaan vain kosketusnäyttö. Olisi mielenkiintoista tietää, voiko potilas käyttää sillä henkilökohtaista sähköpostiaan, verkkopankkiaan ja muita sellaisia sovelluksia, jotka vaativat sisään kirjautumisen eli evästeiden käytön.

Vertailukohta: Menin Meilahden Kolmiosairaalaan vuodeosastopotilaaksi tammikuussa 2011, jolloin sen sairaalan avaamisesta oli kulunut vasta kaksi kuukautta. Siellä oli jokaisella potilaalla samantapainen, parimetrisen nivelletyn varren päässä kaikkiin suuntiin kääntyvä monitoimipääte. Siinä oli kosketusnäytön lisäksi magneeteilla kiinnitetty, irroitettava näppäimistö, sekä 2 USB-porttia, joista toiseen liitin oman langattoman hiiren. Siinä oli myös kuulokeliitäntä, joka mahdollisti tv-ohjelmien kuuntelun kovalla äänenvoimakkuudella huonekaveria häritsemättä. Sain sairaalasta lainaksi erittäin hyvät kuulokkeet. Kevään 2011 aikana käytin sillä päätteellä myös sähköpostia ja verkkopankkia, mutta kesäkuussa 2011 joku päätti, että evästeiden käyttöä ei voida enää sallia, koska ne muka muodostavat jonkinlaisen riskin sairaalan tietojärjestelmille. Sen jälkeen esim. sähköpostista pystyi näkemään kyllä saapuneiden viestien otsikot, mutta kun viestin yritti avata, systeemi kysyi käyttäjätunnusta ja salasanaa yhä uudelleen ja uudelleen.  - Tänä vuonna olen kuullut, että Meilahden sairaalalla ei ole ollut varaa teettää niiden monitoimilaitteiden tarvitsemia ohjelmapäivityksiä. Kaikki toiminnot ovat sen vuoksi nyt erittäin hitaita, huoneisiin on hankittu seinätelevisioita ja potilailla on sairaalassa nyt omat kannettavat tietokoneensa tai tablettinsa, joilla he ovat yhteydessä internetiin. Kaikki tuo siis vain sen vuoksi, että monitoimipäätteet eivät enää toimi yhtä hyvin kuin ne keväällä 2011 toimivat.

Vuodepotilaiden huoneet

En ole käynyt potilashuoneissa, mutta eräs entinen työkaverini kertoi Facebookissa, että ainakin vielä kuluneella viikolla hänen vierailemassaan huoneessa oli paljon keskeneräistä. Edellä mainittu monitoimipääte ei toiminut vielä lainkaan, ei myöskään lankapuhelin, kaikissa pistorasioissa ei ollut sähköä, osaston ovikello ei toiminut, ovenavauspainike ei toiminut eivätkä kaikki viemärit. Tuollaiset asiat varmaankin laitetaan kuntoon melko pian.

Lähellä asuvan näkökulma

Valtaosa potilaista ja vieraista tulee sairaalaan Kirkonkyläntien suunnasta. Sieltäkin katsoen sairaala on mäen päällä, mutta mäki ei ole kovin jyrkkä. Me, jotka asumme kävelymatkan päässä sairaalan eteläpuolella, joudumme nousemaan pitkän ja jyrkän mäen päästäksemme sairaalaan vaikkapa laboratoriokokeisiin. Sama koskee kyllä myös sellaisia potilaiden ulkoiluttajia, jotka työntävät omaistaan pyörätuolissa mäen alla olevan rakennuksen vuodeosastolta ja haluaisivat käydä yhdessä päärakennuksen kahvilassa. Olisi ollut hyvä, jos uuden rakennuksen eteläseinälle olisi tehty sellainen sisäänkäynti, josta pääsisi hissillä mäen alta ylempiin kerroksiin. Siellä on kyllä hissi ja jopa huoltotunneli mäen alla olevaan rakennukseen, mutta vain sairaalan henkilökunta voi niitä käyttää. Tämä ongelma konkretisoituu lähipäivinä, kun eräs meidän kanssa samassa talossa asuva vanhus joudutaan työntämään sinne hoitotoimenpiteeseen pyörätuolissa.  Kelan nykyinen omavastuuosuus kuljetuksista on 14,25 euroa, jolloin 28,50 euron kustannus hyvin lyhyestä edestakaisesta matkasta tuntuu liian korkealta.