2020-12-29

Keskustelut tv-sarjasta Lemmen viemää - Sturm der Liebe

KESKENERÄINEN LUONNOS - kirjoitan tätä parhaillaan (29.12.2020)

VUODET 2007-2014

Mainos-TV aloitti sarjan esitykset Sub-tv -kanavallaan itsenäisyyspäivänä 6.12.2007. Saksassa se oli alkanut jo 26.9.2005, joten lähtötilanteessa Saksan etumatka Suomeen oli yli 2 vuotta ja 2 kuukautta.  Suomenkielinen verkkokeskustelu sarjasta alkoi heti joulukuussa 2007 silloisessa Sonera Plazassa. Itse löysin sarjan huhtikuussa 2011 ja tuon keskustelun googlaamalla maaliskuussa 2012. Silloin se sijaitsi sivustolla "ellit.fi". Joskus myöhemmin se siirtyi Otavamedia Oy:n Anna-lehden osoitteeseen "keskustelu.anna.fi". 
Siellä tuo keskustelu oli vain yhtenä keskusteluketjuna osastossa "Kulttuuri ja viihde : Leffa- ja tv-friikit", otsikolla "Lemmen viemää (Sturm der Liebe)". Joku rekisteröitymätön kirjoittaja oli syksyllä 2011 sitä mieltä, että systeemin toiminta oli hidastunut keskusteluketjun paisumisen vuoksi. Hän perusti sinne syyskuussa 2011 nimimerkillä "Puhdas pöytä" uuden keskusteluketjun otsikolla "Lemmen viemää (Sturm der Liebe)2". Kaikki nuo keskustelut joulukuusta 2007 alkaen olivat luettavissa marraskuun 2020 loppun saakka, jolloin Otavamedia Oy lopetti tuon keskustelufoorumin ja hävitti siellä julkaistut kirjoitukset.

Löysin tuon keskustelun siis googlaamalla maaliskuussa 2012 ja rekisteröidyin heti siihen mukaan nimimerkillä "Timontti". Juuri ennen liittymistäni siellä oli käyty vilkasta keskustelua ja kinasteluakin, joka tuntui minusta hurjan kiinnostavalta. Keskustelu oli avointa ja julkista. Sinne pystyi kirjoittamaankin vierailijana ilman rekisteröitymistä. Pian liittymiseni jälkeen - mutta ei varmasti siitä johtuen - keskustelu siellä vaimeni. Loppukeväällä 2012 Lemmen viemää pysyi keskusteluketjussa näkyvillä lähinnä vain nimimerkin "Orkideatar" ja minun ("Timontin") ansiosta. Se keskusteluketju oli nimittäin sellainen, että siihen sai kirjoittaa mistä tv-ohjelmasta tai elokuvasta tahansa ja tuore kirjoitus nosti sen otsikon aina ketjussa ylimmäksi. Kesäkuussa 2012 sinne liittyi uutena aktiivisena kirjoittajana nimimerkki "Saksanpähkinä".

Muillakin suomenkielisillä keskustelufoorumeilla oli yksittäisiä satunnaisia viestejä Lemmen viemästä, mutta niihin ei muodostunut samanlaista yhteisöä tämän sarjan ympärille. Poikkeuksena oli eräs yksityinen sivusto, jossa en ollut itse jäsenenä enkä siitä sen vuoksi paljon tiedä. Tietääkseni sen osoitteessa oli sana "Suntuubi" ja sen ylläpitäjä oli joku Leena. Hän ylläpiti kuulemma sivustollaan erilaista sarjaan liittyvää aineistoa, kuten valokuvia ja juonipaljastuksia.  Kun hän lopetti sen sivuston, sieltä tuli parikymmentä uutta jäsentä Anna-lehden keskusteluun.

Saksassa

Saksassa oli erittäin laaja ja vilkas yhden naisen perustama keskustelufoorumi "Sturmgeflüster" (Myrskykuiskaaja), joka oli kokonaan omistettu Lemmen viemälle. Liityin sinnekin kesällä 2012. Siellä oli sellainen hauska systeemi, että jokaisella kirjoittajalla oli jokin kuviteltu titteli hotelli Fürstenhofin organisaatiossa. Kun kirjoitin sinne ensimmäisen viestin, tittelini oli "Hotellivieras". Esittämääni kysymykseen sain vastauksen nimimerkiltä "Heidi Saalfeld", jonka titteli oli "Zimmermädchen" (huonesiivooja).  Se oli minulle suuri ilo ja kunnia, sillä Saalfeldit omistivat siihen aikaan sen hotellin. Seuraavan viestini yhteydessä olin jo päässyt hotelliin työhön tittelillä ""Stuhlträger" eli tuolinkantaja. Näin siellä yhden suomalaisen naisen, joka oli julkaissut siellä yli sata viestiä ja niissä paljon itse muokkaamiaan upeita valokuvia. Hänellä oli jo tittelinä "Geschäftsführer" (toimitusjohtaja). Tuolla foorumilla oli läheinen yhteys sarjan tuotantoon ja eräät sarjan esiintyjätkin kirjoittivat sinne. Valitettavasti tuon erinomaisen foorumin ylläpitäjä sulki sen sarjan tuotannon kanssa syntyneen sovittamattoman riidan seurauksena. Sarjan virallisella sivustolla alettiin pitää jotakin vähämerkityksellistä blogia tms. jonka nimeksi annettiin tuo sama "Sturmgeflüster" ilman että siitä ollenkaan keskusteltiin samannimisen keskustelufoorumin omistajan kanssa.

Saksassa on koko ajan ollut myös useita tähän sarjaan liittyviä Facebook-ryhmiä, joiden nimet ovat vaihdelleet. Olen liittynyt niistä moniin.

TAMMIKUUSTA 2015 MARRASKUUHUN 2020

Tammikuussa 2015 Ivalossa asuva nuori Heidi Vartiainen, joka oli katsonut sarjaa sen alusta alkaen,  perusti suomenkielisen Facebook-ryhmän "Lemmen viemää (Sturm der Liebe)", johon minäkin heti liityin. Facebookin ryhmissä jokainen jäsen voi avata uusia keskusteluketjuja. Avasin siellä ketjun, johon aloin kirjoittaa juonipaljastuksia sellaisista jaksoista, joita ei ollut Suomessa vielä esitetty televisiossa. Jostakin syystä Heidi ja toinen ylläpitäjä pitivät sitä ryhmän sääntöjen vastaisena, vaikka juonipaljastukset ovat siinä ryhmässä sallittuja ja jopa toivottuja. He poistivat sen avaamani ketjun kirjoituksineen. Siitä närkästyneenä perustin 27.1.2015 Anna-lehden foorumille uuden ketjun "Lemmen viemän tulevat jaksot".  Anna-lehden keskusteluissa monet olivat kyselleet juonipaljastuksia ja jotkut taas toivoneet, että juonikuvioita ei paljastettaisi etukäteen. Siksi avasin tuon toisen keskusteluketjun ja toivoin, että siinä vanhemmassa ketjussa ei enää keskusteltaisi asioista, joita ei ole vielä Suomessa televisiossa nähty.

Anna-lehden foorumilla - kuten edellä mainitulla saksalaisellakin foorumilla - kirjoittajat käyttivät nimimerkkejä ja monilla oli avatarkuvana sarjan jonkun roolihahmon valokuva. Minun lisäkseni vain "Saksanpähkinä" paljasti niissä keskusteluissa oikean nimensä. Facebook-ryhmän perustamisen jälkeen monet kymmenet Annan keskustelujen lukijat ja kirjoittajat liittyivät sinne ja kirjoittivat siellä omalla nimellään ja valokuvallaan. Annan keskusteluihin jäi siinä vaiheessa lähinnä vain sellaisia ihmisiä, jotka eivät jostakin syystä halunneet ollenkaan liittyä Facebookiin. Minäkin olin aktiivinen myös Facebook-ryhmässä, mutta sen lisäksi huolehdin siitä, että Lemmen viemää koskevat keskustelut pysyivät Annan keskusteluketjussa aina "Leffa- ja tv-friikit" kymmenen - tai mieluummin viiden - viimeksi päivitetyn aiheen joukossa.

Lopetin aktiivisen kirjoittelun ja kuvien julkaisemisen tuossa Facebook-ryhmässä, kun minua alettiin arvostella siitä, että "en hyväksy muiden juonipaljastuksia". Sen ryhmän säännöissä kyllä kiellettiin omien oletusten esittäminen tosiasioina, mutta kukaan muu kuin minä ei puuttunut virheellisiin tietoihin. Ehdotin, että ryhmän ylläpitoa täydennettäisiin saksaa osaavalla henkilöllä, joka kykenisi Saksasta selvittämään, miten sarja todellisuudessa etenee. Ryhmän perustaja piti ehdotustani itseensä kohdistuvana henkilökohtaisena loukkauksena ja antoi siitä minulle varoituksen. Jos hän olisi suhtautunut ehdotukseeni myönteisesti, olisin ehdottanut ylläpidon täydennykseksi erästä saksankielen lehtoria, joka oli sen ryhmän jäsen, ja seurasi päivittäin sekä Saksan että Suomen jaksoja. Hänen kanssaan keskustelen sarjan yksityiskohdista yksityisviestein jatkuvasti - viimeksi juuri äsken tätä artikkelia kirjoittaessani. Olen edelleen sen Facebook-ryhmän jäsen, mutta en ole siellä jatkuvasti "läsnä", koska joutuisin korjaamaan joka viikko virheellisiä tietoja ja sillä vain pilaisin oman maineeni. Olen liittynyt hiljattain myös toiseen, lokakuussa 2016 perustettuun suomenkieliseen Facebook-ryhmään "Lemmen viemää", jossa on lähinnä ryhmän perustajan julkaisemia kuvia vanhoista jaksoista.

Facebook on visuaalisesti miellyttävämpi ympäristö kuin mikä Anna-lehden foorumi oli. Facebookiin osaa tyhmempikin kirjoittaa ja se näkyy myös kirjoitusten tasossa. Viime aikoina olikin havaittavissa, että monet palasivat Facebookista takaisin Anna-lehden foorumille keskustelemaan. Facebook-ryhmissä julkaistaan erityisesti kuvia ja videonpätkiä. Niitä oli kyllä mahdollista julkaista myös Annan foorumilla, mutta vain harva osasi tai viitsi niitä sinne laittaa. Vanhemmassa Facebook-ryhmässä muutamat aktiiviset jäsenet julkaisevat päivittäin kuvia ja mielipiteitä, jotka ärsyttävät monia muita. Ylläpito on ottanut passiivisen roolin eikä ohjaa keskustelun sisältöä. 

TILANNE JOULUKUUN 2020 ALUSSA

Marraskuun 2020 lopulla Anna-lehden keskustelufoorumilla ilmoitettiin yllättäen, että se "siirretään" Kaksplus-lehden sivustolle. En pitänyt tuota ilmoitusta huolestuttavana, koska sitä foorumia oli ennenkin siirretty sivustolta toiselle. Sehän perustettiin Sonera Plazaan ja oli sieltä siirretty Ellien kautta Annaan.  Mutta suuri yllätys ja pettymys koettiin joulukuun 1. päivänä, kun huomattiin, että käytyjä keskusteluja ei siirrettykään vaan ne hävitettiin. Googlen hakukone löysi edelleen kymmenittäin Lemmen viemästä Annan foorumille kirjoitettuja viestejä, mutta kun hakutuloksista yritti avata jonkin artikkelin, avautuikin keskustelu.kaksplus.fi, missä kyseistä artikkelia ei ole.

Juuri ennnen Annan keskustelufoorumin sulkemista otin sieltä talteen tilastot, joiden mukaan:

Lemmen viemää (Sturm der Liebe)2, perusti "puhdas pöytä" 06.09.2011:
Vastauksia: 9 890,  luettu 1 040 818 kertaa.

Lemmen viemän tulevat jaksot, perusti "Timontti" 27.01.2015:
Vastauksia 4 791, luettu 664 292 kertaa.

Timontti [timantti]: Liittynyt 17.03.2012
Viestejä: 5 518  Saadut tykkäykset: 5 939

Joulukuun 2. päivänä lähetin Otavamedia Oy:n toimitusjohtajalle ja Anna-lehdestä vastaavalle johtajalle (päätoimittajalle) tällaisen avoimen kirjeen:
www.ahjos.info/otavalle/
Toimitusjohtaja Timo Kopra vastasi heti sähköpostiviestillä, jossa hän totesi: "Meillä on selkeä linja siinä, että päätoimittajamme vastavat kaikista sisällöistä" ja toivotti "Mukavaa joulunodotusta". 

TOIMENPITEET JOULUKUUSSA 2020

Perustin heti jouluun alussa uuden keskusteluryhmän Google Ryhmiin. Sen osoite on groups.google.com/g/lemppari . Sen sisältö näkyy vain ryhmän jäsenille. Sinne voi kirjoittaa joko menemällä selaimella tuohon osoitteeseen tai lähettämällä viestin sähköpostitse osoitteeseen  lemppari@googlegroups.com

Ilmoitin tuon keskusteluryhmän avaamisesta Kaksplus-lehden keskusteluryhmässä, minne Anna-lehden keskusteluun kohdistuneet haut ovat joulukuun alusta alkaen ohjautuneet, sekä molemmissa suomenkielisissä Lemmen viemää -aiheisissa Facebook-ryhmissä.

Minulta meni joulukuussa valtavasti aikaa siihen, kun perehdyin Google Ryhmien tekniikkaan ja opastin jäseniksi halukkaita alkuun sen käytössä. Kaikille, jotka olivat tottuneet käyttämään Anna-lehden keskustelufoorumia tai Facebook-ryhmiä, Google Ryhmät on erilainen ja vaatii totuttelua.  

Oma roolini Lemmen viemää -yhteisössäJatkuu pian ...