2012-04-12

Aikuisten vaipat - käytännön kokemuksia

Tämän kirjoituksen aihe oli minulle täysin tuntematon, kunnes ensimmäisen sytostaattikuurin aikana tammi-helmikuussa 2011, ollessani 62-vuotias, minulle tuli eräänä aamuna täysin yllättäen kakat housuun. Kun kerroin siitä hoitajille, minulle tuotiin vaippahousuja, jotka ovat sittemmin tulleet hyvinkin tutuiksi.

Sytostaatti- eli solunsalpaajahoito voi vaikuttaa harmillisena sivuvaikutuksenaan ruoansulatuskanavaan sen koko pituudelta suusta peräaukkoon saakka. Eräänä aamuna seisoin yhden hengen potilashuoneessani ikkunan ääressä aamulla noin klo 7 sairaalan pyjamassa. Yhtäkkiä tunsin kakkahädän tulevan, mutta kaikki tapahtui niin nopeasti, että kakkaa putosi pyjaman puntista kolmeen paikkaan huoneeni lattialle ennen kuin ehdin huoneeni yhteydessä olevaan vessaan.

Tuo tapahtuman jälkeen aloin käyttää vaippahousuja. Niiden kokoja merkitään kirjaimilla S, M, L ja XL. Hoitaja arveli, että minulle sopii parhaiten koko M. Olin eri mieltä ja kerroin, että kaikki muut housuni ovat kokoa L tai XL. Hän toi minulle kuitenkin vain M-kokoisia ja jouduin toteamaan, että ne sopivat minulle hyvin. Vihje lukijalle: Jos ostat vaippahuousuja mittaa ensin vyötärösi ympärysmitta ja katso sitten vastaava tieto paketista. Esim. minulle tuolloin Meilahden sairaalassa annetut M-kokoiset Attends-merkkiset vaippahousut sopivat niille, joiden vyötärö on 75-.110 cm. Muilla mitoilla ei ole merkitystä, koska vaippahousut ovat hyvin joustavaa materiaalia

Heti vaippahousujen ensimmäisenä käyttöpäivänä pääsin ihastelemaan niiden nerokasta rakennetta. Seisoin huoneessani lähellä vessan ovea, kun löysää kakkaa alkoi taas tulla niin yllättäen, etten ehtinyt vessan ovea avata, kun kakkaa jo putosi vaippahousuun. Päätin testata vaipan kapasiteetin. Siirryin vessan puolelle, mutta jäin seisomaan peilin eteen, pudotin pyjaman housut kinttuihin ja annoin kakkaa tulla niin paljon kuin sitä oli tullakseen. Halusin nähdä, paljonko vaippa vetää ja missä vaiheessa kakkaa alkaa valua pitkin reisiä. Olin kovin yllättynyt testin tuloksesta: Vaippahousun pohjassa on pussi, joka avautuu jalkojen väliin sitä syvemmälle mitä enemmän kakkaa tulee. Pussi on molemmista reunoistaan eristetty niin hyvin reisistä,että ne eivät seisoma-asennossa likaannu lainkaan. Löysää kakkaa oli pussissa ainakin puoli kiloa, mutta siitä huolimatta pystyi riisumaan vaippahousut jalastani lainkaan likaantumatta. Kippasin kakkapussin tyhjäksi wc-pönttöön ja huuhdoin vaippahousut suihkulla sen päällä. Siinä vaiheessa ne imivät sisäänsä suuren määrän vettä. Lopuksi heitin hajuttoman vaipan jäteastiaan.

Kotilomille sain sairaalasta mukaani aina ne vaipat, jotka oli huoneeseeni tuotu minua varten. Niitä kun ei saa hygieniasyistä antaa enää toiselle potilaalle. Olin kuitenkin huolissani siitä, mistä niitä saa ostaa lisää, kun sairaalasta saadut loppuvat. Siihen kysymykseen ei kukaan hoitaja tuntunut osaavan vastata. Leukemiahoidoista kotiuttamisen jälkeen yksi selkänikamani murtui. Erittäin tuskaisten selkäkramppien vähentämiseksi söin paljon magnesiumia tietämättä, että se aiheuttaa ripulia. Ripulin vuoksi halusin ostaa kotiinkin vaippahousuja.

Ensin etsin niitä tavallisista kaupoista ja marketeista, mutta en löytänyt niitä muualta kuin Valintatalosta suppean valikoiman Tena-merkkisiä. Myöhemmin, ollessani lyhyen aikaa vuodepotilaana Meilahdessa, osastolla vieraillut sairaanhoitaja osasi neuvoa Mannerheimintien ja Lääkärinkadun kulmassa olevan liikkeen. Sieltä niitä löytyikin laaja valikoima, kaikki Tena-merkkisiä. Sairaalassa käyttämiäni Attends-merkkisiä he eivät kuulemma myy niiden vähäisen kysynnän vuoksi. He olisivat kuitenkin toimittaneet niitä tilauksesta, mutta silloin minun olisi pitänyt tilata sellainen iso laatikollinen, jossa on monta vähittäismyyntipakkausta. Vasta huhtikuussa 2012 sain tietää, että Respecta Oy myy niitä, mutta heidän liikkeessään en ole päässyt käymään. Maaliskuussa 2012 sain tietää, että myös Yliopiston Apteekki myy Tenan vaippahousuja ja vaimoni on tuonut niitä minulle kotiin sieltä. Prismassa hän oli nähnyt Tenan Discreet-tyyppisiä vaippahousuja, joista ei ripulissa ole paljon apua.

Suomen markkinoilla on siis kaksi johtavaa tuotemerkkiä, saksalainen Attends ja ruotsalainen Tena. Molemmilla on laaja valikoima alan tuotteita. Itse olen saanut Attends-housuja vain Meilahden sairaalasta, kun taas Tenan tuotteita käytin Malmin sairaalassa ja kotona.   Itselläni on sellainen mielikuva, että Attends-housuissa on sivusuunnassa parempi pito, mutta en ole asiasta täysin varma.

Kummallakin valmistajalla on laaja tuotevalikoima, mutta ostajan valintatilanne on kuitenkin kohtalaisen helppo, sillä myyjäliikkeet eivät pidä tarjolla kaikkia vaihtoehtoja. Merkille pantavaa on se, että tuotteissa ei ole merkintää käyttäjän sukupuolesta. Ilmeisesti samat mallit sopivat molemmille. Vaippahousuista Tena käyttää nimitystä "Pants", mutta Attends kutsuu niitä nimellä "Pull-Ons". Jos paketin päällä on lisäksi sana "Discreet", kyseisissä housuissa on vain vähän toppausta eli ne sopivat huomaamattomasti tavallisten päivävaatteiden alle,  mutta niiden kapasiteetti ole läheskään samaa luokkaa kuin tavallisten vaippahousujen. Paketissa oleva numero ilmaisee imukyvyn. Siten esim. "M8" tarkoittaa M-kokoista vaippahousua, jonka imukyky on maksimaalinen eli 8. Hintavertailuja tehtäessä on syytä katsoa, montako vaippahousua paketissa on. Nimittäin Tenan paketeissa niitä on koosta riippuen 7-8, kun taas Attendsin tavallinen pakkauskoko on 14 kpl. Yhden vaipan hinnaksi tulee noin 1,20-1,50 euroa.

 Jos on kysymys yöllisestä ripulista, kannattaa samalla ostaa varmuuden vuoksi myös Attends-sängynsuojia, joita myydään myös niissä liikkeissä, joissa on vain Tenan housuja. Sängynsuoja on ohuella vaippamateriaalilla päällystetty muovikalvo. Se ei hiosta, mutta se imee sisäänsä suuren määrän nestettä eikä päästä nestettä lävitseen.

Edellä kuvatut vaippahousut on toinen vaippojen kahdesta perustyypistä  Ne näyttävät pitsialushousuilta ja ne puetaan jalkaan kuten alushousut, mutta niitä ei tarvitse välttämättä riisua sillä tavalla. Vaippahousun voi nimittäin repäistä auki kummaltakin sivulta. Se on hyvä tapa varsinkin silloin, jos on joutunut istumaan tai makaamaan vaippaan tulleen kakan päällä. Kun silloin menee vaippahousut jalassa istumaan wc-pöntölle ja repii siinä housujen reunat auki, kakkaa täynnä olevan vaipan saa siististi nostetuksi jalkojen välistä siten, että kakka ei enää riisumisvaiheessa likaa reisiä tai sääriä. Vaippahousuja kutsutaan myös nimellä inkohousut. Se tulee sanasta inkonsistenssi = pidätyskyvyn puute.

Toinen vaippatyyppi on  ns. vyövaippa, josta käytetään myös nimitystä teippivaippa.. Sellainen on esimerkiksi Tena Flex. Se on helpompi pukea esimerkiksi makuuasennossa olevalle potilaalle, sillä sitä vedetä nilkkojen kautta vaan se laitetaan suoraan siihen, mihin se kuuluu. Ensin vyötärölle kietaistaan vaippaan kuuluva nauha, jonka päät tarttuvat toisiinsa muodostaen noin 5 cm leveän ohuen vyön. Varsinainen vaippaosa on pysyvästi vyössä kii nni vain selkäpuolella. Sen alapää nostetaan jalkojen välistä mahan päälle ja kiinnitetään painamalla yläkulmistaan vyöhön. Materiaalit ovat toisiinsa tiukasti tarttuvia tarroja tai teippejä.

Miehenä käytän mieluimmin vaippahousuja, koska niiden kanssa on helppo käyttää sorsa-mallista pissapuolloa. Tarvitsee vain raottaa housujen joustavaa vyötäröä siksi aikaa. Vyövaipasta pullooon pissaaminen onnistuu vasta sen jälkeen, kun on repinyt tiukkoja teippejä auki. Jos niitä ei sen jälkeen osaa laittaa yhtä tiiviisti takaisin, vaippa alkaa reunoista vuotaa. Discreet-tyyppiset vaippahousut olen luokitellut mielessäni  päivävaipoiksi, joilla voi estää, etteivät tavalliset housut heti likaannu, jos peräaukosta vai virtsaputkesta tulee pikkuisen jotakin.

Lopuksi täytyy myöntää, että minulla on kokemusta vain vaippojen käytöstä ripulissa. Virtsanpidätysongelmaa minulla ei ole ollut enkä ole kokenut, kuinka hyvin edellä kuvatut vaipat siinä auttavat.