2023-11-13

Viikko 44/2023

Tämä raportti kertoo vuoden 2023 kalenteriviikosta 44, joka alkoi maanantaista 30.10.2023 ja päättyi sunnuntaihin 5.11.2023. Dokumentoin eri päivien tapahtumia tälle sivulle siten, että tuorein sisältö on ylimpänä. Linkistä http://timontti.ahjos.info/Viikot/2023/44-23.html avautuu sama sisältö siten, että sivu alkaa maanantai-aamusta ja tuorein sisältö on alimpana. Kirjoitan tuoreen tekstin aina ensin tähän blogiin ja kopioin sen vasta hiukan myöhemmin tuolle toiselle sivustolle.

Sivu kannattaa aina ladata uudelleen heti avaamisen jälkeen, koska aluksi näytölle voi tulla sivun vanhempi versio jostakin välimuistista.

Akuutin korona-sairauden (Covid-19?) vuoksi olen kirjoittanut tämän tekstin vasta viikoilla 46-47 aiemmin tekemistäni lyhyistä muistiinpanoista.  

Vaikka en sitä tässä nyt erikseen päivittäin kerro, jokaisen päivän aloitin käymällä parvekkeella hengittämässä sekä syömällä kansanedustaja Kinnarin tilan kaurasuurimoista keittämääni puuroa ja useimmiten myös yhden paistetun kananmunan.  Tässä kerrottujen toimien välisen ajan yleensä nukuin päivävaatteissa päiväpeiton päällä.

Sunnuntai 5.11.2023:

 • Koronatartunta vaikutti edelleen koko viikon ajan siten, että jaksoin kunakin päivänä tehdä yleensä vain yhden tai kaksi asiaa ja nukuin muun ajan.

 • Sain vanhan GPS-paikantimen toimimaan autossa uusimmalla Telia prepaid-kortilla. Se kortti jäi nyt pysyvästi autoon. Merkitsin ToDo-ohjelmaan muistutuksen, etten unohda ladata siihen lisää arvoa ennen kuin kortti lakkaa toimimasta. Vanha GPS-paikannin, josta maksoin 2 vuotta sitten muistaakseni 82 euroa, näyttää auton sijainnin erittäin tarkasti. Sensijaan uutta GPS-paikanninta, josta maksoin vain noin 22 euroa, en saanut edellä kuvattujen kokeilujen jälkeen ollenkaan toimimaan edes kotona. Silloin kun se oli kotona hetken aikaa toiminut, se näytti sijainnin noin kilometrin virheellä, mikä saattaa tosin selittyä sillä, että GPS-signaali ei tule kunnolla asunnon sisälle eikä edes parvekkeelle.

 • Vastasin Pentiltä USA:sta saamaani viestiin, jossa hän oli jakanut serkulleni vuonna 2019 käymäämme henkilökohtaista keskustelua. Serkkuni ei ollut mukana keskusteluissamme vielä silloin.

Lauantai 4.11.2023:
 • Vaimoni oli maistanut aamulla kaurasuurimopuuroani ja pyysi, että keitän sellaista myös hänelle. Niinpä keitin illalla meille molemmille aamupuuron kolmeksi päiväksi. Silloin käytin siihen 2 dl kaurasuuimoita ja 1/2 litraa Valio Kiehu -maitoa + 3 dl vettä.

 • Onnistuin lataamaan viimeksi ostamalleni Telian prepaid-kortille arvoa Telian sovelluksella.

 • Lisäsin Verkkolaskurit-taulukkoon lokakuun lukemat. Lokakuun aikana eri sivuillani olevat laskurit olivat rekisteröineet 5729 käynti, josta blogien osuus oli 1404 ja web-sivujen osuus 4325 käyntiä. YouTube-videoitani oli katsottu 97 kertaa. Eniten oli käyty katsomassa Lemmen viemää -aiheista sivustoani www.svision.net .

 • Nukuin yöunta klo 10:45 saakka ja söin aiemmin keittämäni puuroannoksen 3/3 vasta silloin.

Perjantai 3.11.2023:
 • Lopuksi otin käyttöön uuden A5-kokoisen kierrelehtiön ja dokumentoin siihen kaikki käsillä olevat SIM-kortit. Se oli hyvin tarpeellinen toimenpide, sillä melko pian jo unohdin, mikä kortti oli mikäkin.

 • Klo 24-01: Yritin sovittaa aiemmin ostamani Telian SIM-kortin paremmin uuteen GPS-paikantimeen, mutta yhteyttä ei muodostunut. Toistin saman uudella Telian kortilla ja DNA prepaid-kortilla, mutta millään niistä laite ei toiminut.

 • Kotipihalle tultuani vaimoni kävi noutamassa ruokaostokset autosta kotiin. Minä jäin autoon viettämään ruskaretkeä kotipihalla. Söin autoon jo maanantain korjaamokäynnille tekemiäni eväitä kahvin kanssa. (Minulla oli eväitä repussa, kun menin korjaamolle bussilla, junalla ja taksilla.)

 • Tankkauspaikalta ajoin S-marketiin ja kävin ostamassa valmisruokia meille kaikille kolmelle korona-sairaalle.

 • Kävin läheisellä Neste Express -asemalla tankkaamassa. Otin vain 10 litraa, kun ei ollut vielä talvidieseliä. Sillä saan auton pidettyä lämpimänä jonkin aikaa. Ostin samalla viereisestä R-kioskista taas uuden Telia prepaid-kortin.

 • Näin ja dokumentoin F-unen nro 173.

Torstai 2.11.2023:

 • Vaimoni kertoi, että hänen Helsingissä asunut iäkäs sukulaisensa oli kuollut.

 • Viimeistelin ja jaoin sivuston Svision.net viikkopäivityksen ja laadin seuraavan viikon päivityksen viimeistelyä vaille valmiiksi.

 • Lounaan jälkeen yritin asentaa uuden GPS-paikantimen autoon, mutta yllättäen en saanutkaan sitä siellä toimimaan. Oliko se siis "kludge"? Sitä sanaa käytettiin USA:n laivastossa toisen maailmansodan aikana laitteesta, joka toimi hyvin maalla, mutta ei merellä. Olin ostanut tuon uudenkin GPS-paikantimen nimenomaan autokäyttöön ja se toimi kotona, mutta ei autossa!

 • Aamulla sain infoviestin Ruotsista liikkeestä, josta olin ostanut uuden GPS-paikantimen. Vastasin kiitosviestillä, jossa vielä kehuin sitä laitetta, jonka kaikki toiminnot olin testannut.

Keskiviikko 1.11.2023:
 • Kirjoitin Ilkka Koppelomäen viikkosuunnittelulomakkeelle kiitollisuuden aiheeksi, että klo 24-01 välillä sain lopulta muistikortinkin toimimaan uudessa GPS-paikantimessa. Kun lähetin sille tekstiviestinä koodin "888", se vastasi viestillä, joka ilmoitti muistikortilla olevan vapaan tallennustilan määrän.

 • Olin skannannut uuden GPS-paikantimen pienellä tekstillä painetun käyttöohjeen, lukenut sen huolellisesti ja kokeillut sen kaikkia toimintoja. Ohje on sikäli puutteellinen, että siinä ei ollenkaan neuvota, miten prepaid-kortti ja muistikortti pitää siihen asentaa. Kysyin jo neuvoa myyjäliikkeestäkin. Prepaid-korttia olin ensin yrittänyt käyttää väärän kokoisena. Muistikorttina en saanut 32 Gt -korttia ollenkaan toimimaan, mutta 2 Gt -kokoinen kortti toimi. Illan päätteeksi kirjoitin sen laitteen kaikki tekstiviestinä lähetettävät kymmenkunta numerokoodia Microsoft ToDo -ohjelmaan. Siinä on mm. sellainen toiminto, että voi etänä katsoa, paljonko muistikortilla on vapaata tilaa,  ja toisella koodilla muistikortin voi tyhjentää etänä. Vanhemman GPS-paikantimen kanssa minulla oli sellainen pelko, että jossakin vaiheessa kortin muisti täyttyy ja laite lakkaa toimimasta juuri silloin, kun auto on varastettu ja pitäisi ilmoittaa poliisille sen sijainti. Tässä vaiheessa olin uuteen laitteeseen erittäin tyytyväinen.

 • Vaimoni oli maistanut aamulla keittämääni puuroa ja toivoi, että keittäisin sitä myös hänelle. Niin teinkin. Hyödynsin siinä yhteydessä aiemmin laatimaani taulukkoa, josta näkee, paljonko tietyn painoisessa vajaassa Valio Kiehu -maitotölkissä on maitoa jäljellä. Punnitsin tölkin kirjevaa'alla ja totesin sen painavan 544 grammaa, joten siinä oli maitoa jäljellä 0,47 litraa. 

 • Kun lähettämääni palvelupyyntöön ei heti vastattu, kysyin Telian chatissa neuvoa prepaid-liittymän käyttöönotto-ongelmaan. Kanssani keskusteli ilmeisesti nuori mies, joka yritti moneen kertaan saada minut tilaamaan toiseen, kuukausimaksulliseen puhelinliittymääni jonkin lisäpalvelun. Kieltäydyin keskustelemasta siitä ja korostin, että haluan saada nyt vain tämän prepaid-liittymän latausohjelman toimimaan. Siihen hänellä ei ollut muuta neuvoa kuin että soittaisin Telian käyttöönottopalvelun maksulliseen numeroon. Myöhemmin katsoin, että se olisi maksanut 2,50 euroa + 2,50 euroa jokaiselta alkavalta minuutilta. Ongelmani oli siis se, että latausohjelma ilmoitti "Kyseinen matkapuhelinnumero on varattu toiselle käyttäjälle". Ajattelin, että minun kannattaa mieluummin ostaa uusi prepaid-kortti, joka maksaa vain 4,90 euroa ja sisältää 7,00 euroa saldoa.

 • Lähetin IF-vakuutusyhtiölle heidän Web-palvelun kautta matkakulujen korvaushakemuksen kolmesta käynnistä autokorjaamolla Klaukkalassa. Ensimmäinen käynti oli vahinkotarkastus jo samana päivänä 1.11.2022, kun autoani oli kolhittu, toinen käynti oli syyyskuun lopussa, kun jätin auton korjattavaksi, ja kolmas lokakuun lopussa, kun hain sen korjattuna.

Tiistai 31.10.2023:
 • Lähetin Telialle palvelupyynnön kysyäkseni neuvoa, miten saan sen Telia prepaid-liittymän latausohjelman toimimaan.

 • Avasin postista noutamani kirjekuroren heti Citymarketin oven lähellä penkillä istuen. Lähetys ei ollutkaan kirjattu kirje vaan "Maksikirje", jota ei tarvinut kuitata.  Se piti noutaa postista, koska se oli lähetetty ulkomailta eli Ruotsista.  Olin tilannut suomenkielisestä verkkokaupasta suojakauppa.fi autooni uuden GPS-seurantalaitteen, joka maksoi vain noin 22 euroa. Se vanhempi toimii vain 2G-verkossa, mutta tämä uusi toimii myös 4G-verkoissa, ja se on toiminnoiltaan paljon monipuolisempi. Kotiin päästyäni asensin siihen hiljattain ostamani DNA Prepaid-kortin, johon latasin kännykkäsovelluksella 10 euroa. Silloin vain 4,90 euroa maksaneen liittymän alkusaldoksi tuli 20 euroa.

 • Posti oli tuonut ilmoituksen, jonka mukaan minulle on tullut postista noudettava lähetys. Kun sitä ei tuotu kotiin eikä lähimpään pakettiautomaattiin, oletin sen olevan kirjattu kirje. Kun muutin tähän taloon vuonna 1979 silloisen perheeni kanssa, meidän postinumero oli 00700 (Malmi) ja postikonttori oli Postin omassa talossa Malmin kirjaston vieressä. Sittemmin tähän lähelle omakotialueelle rakennetiin postille oma pieni puutalo. Silloin postinumeroksemme tuli nykyinen 00780 (Tapaninvainio). Kun se postikonttori sitten lopetettiin, postinumeromme säilyi ennallaan, mutta postikonttorina alkoi toimia Pukinmäen R-kioski, joka oli myös alueen 00720 (Pukinmäki) posti. Tänä kesänä se R-kioski suljettiin, koska talo puretaan. Nyt postinamme toimii taas Malmin posti, joka toimii nykyisin Malmin K-Citymarketissa. Sinne ajoin bussilla ja pääsin vielä samalla lipulla takaisin.

Maanantai 30.10.2023:

 • Minulla oli siis aiempaa kokemusta Telian prepaid-liittymän latausohjelman käytöstä matkapuhelimessa, mutta nyt en saanut sitä mitenkään toimimaan. Poistin sen ohjelman puhelimestani ja latasin uudelleen play.google.comista. Poistin myös puhelimestani sen ohjelman aiemmin tallentamat tiedostot, mutta mikään ei auttanut.  Ohjelma ilmoitti aina, että kyseinen liittymä on jo rekisteröity toiselle käyttäjälle. Tuossa vaiheessa epäilin, että se myyjä oli kirjoittanut sähköpostiosoitteeni väärin, kun en ollut huomannut saaneeni sitä luvattua kuittiakaan sähköpostiin. Tuo epäilys osoittautui myöhemmin vääräksi ja olin sen kuitinkin saanut, vaikka en ollut sitä huomannut.

 • Kotona yritin illalla ottaa sen Telia prepaid-liittymän käyttöön. Autossani on sellainen GPS-paikannin, joka tekstiviestillä kysyttäessä vastaa viestillä, joka näyttää auton senhetkisen sijainnin Googlen kartalla. Aikanaan hankin sitä varten DNA:n prepaid-kortin, jolla en saanut sitä toimimaan. Pitkien selvittelyjen jälkeen selvisi, että se laite toimii vain 2G-verkossa, jota DNA:n prepaid-kortti ei enää silloin tukenut. Siksi ostin aikanaan Telian prepaid-kortin. Se pääsi juuri ennen korjaamolle vientiä vahingossa vanhenemaan. Saldoa oli vielä reilusti jäljellä, mutta viimeisestä latauksesta oli kulunut 12 kk. Sen jälkeen sitä korttia ei saa enää mitenkään toimimaan. Juuri auton korjaamolle jättämisen jälkeen olisi ollut kiinnostavaa seurata, missä se milloinkin oli. Korjaamolla kerrottiin, että heillä on automaalaamo Lopen Pilpalassa, missä USA:ssa asuva Pentti kävi kesällä perheineen heidän suvun kesäasunnolla. 

 • Neljäntenä kohteena Jumbossa oli Burger King, joka sijaitsee nykyisin 2-kerroksessa Stockmannin vieressä. Tradeka-osuuskunnan voitonjakona olen saanut joka vuosi 2-3 kymmenen euron arvoista arvokuponkia, jotka kelpaavat maksuksi kaikissa Restel Oy:n ravintoloissa. Aiempin vuosina söin niillä usein Turussa käydessäni lounaan Halikon Shellillä, mutta viime vuosina olen käynyt vaimoni ja hänen isänsä kanssa Oulunkylän Burger Kingissä. Tänä vuonna olin saanut 2 kuponkia, joista käytin tällä käynnillä yhden. Sain sillä Whopper-aterian (johon kuuluu Whopper-hampurilainen, ranskalaiset perunat, juoma) ja vielä suklaa-sundae-jäätelöannoksen. Otin ne mukaan pieneen ostoskärryyn ja söin lähelle pysäköidyssä autossa.

 • Seuraavaksi kävelin Jumbossa Telian myymälään, josta olin saanut netistä paremman käsityksen kuin paikan päällä. Halusin ostaa prepaid-kortin. Niitä oli siellä selvästi esillä ja olisin voinut ottaa siitä sellaisen, mutta myymälässä ei ollut kassaa, minne olisin sen voinut maksaa. Siellä oli kaksi asiakaspalveluhenkilöä: nuori nainen ja nuori mies. Nainen palveli iäkästä naista, jolle hän oli myymässä jotakin laajaa sopimusta, mikä vaati monien asioiden selittämistä. Minä en jaksanut odottaa seisaallaan enkä oikein pystynyt kunnolla istumaan korkeilla jakkaroilla. Nuori mies työskenteli yhdellä asiakaspalvelutilassa olevista tietokoneista. Hän lähti siitä sitten takahuoneeseen. Jonkin ajan kuluttua hän tuli takaisin ja alkoi palvella minua. Kun sanoin haluavani vain prepaid-kortin, hän otti sen siitä edestäni telineestä ja alkoi syöttää kauppaa tietokoneelle. Hän kysyi sähköpostiosoitettani ja sanoi, että kuitti tulee sinne. Maksoin kortilla, mutta en todellakaan saanut käteeni muuta kuin sen prepaid-korttipakkauksen.

 • Jumbossa kävin ensin Prismassa hyödyntämässä S-mobiiliin tulleen 10% alennuskupongin. Ostin yhdet pitkät alushousut ja kahden lyhyen alushousun pakkauksen, joka oli saman hintainen. Alennuksen sain vain niistä pitkistä alushousuista. Lidlistä olisi saanut vastaavat huousut halvemmalla ilman alennusta, mutta tuo ei ollut ainoa syyni tulla Jumboon. Seuraavaksi kävin Jumbon Citymarketissa ostamassa 2 kg Kinnarin tilan kaurasuurimoita, joista teen itselleni puuroa jokaiseksi aamuksi. Kaikissa Malmin kaupoissa (S-Market, Prisma, Citymarket) myydään vain kaurahiutaleita, mutta ei kaurasuurimoita. Ei niitä ole Jumbon Prismassakaan, mutta vaimoni on joskus ostanut niitä minulle Tammiston  Citymarketista.

 • Kotimatkan tein sellaista reittiä pitkin, että hyvin pesty autoni ei likaantuisi, vaikka asfaltti oli märkää ja paikoin lumisohjoista. Olennaista oli välttää menemästä moottoritielle tai Kehä III:lle.  Sensijaan ajoin tietä 130 Kivistön asemalle, sieltä Tikkurilantietä ja Katriinantietä Tuupakkaan, ja edelleen Tuupakantietä Vantaan Motonetiin, missä käväisin ostamassa yhden autossa tarvittavan sähkösovittimen. Sieltä jatkoin kauppakeskus Jumboon.

 • Taksista noustuani en mennyt suoraan autokorjaamoon sisälle vaan kävelin autolleni, jonka tuulilasi oli aivan lumen peitossa. Katsoin ensin kaasupullokaappiin ja totesin, että kaasuletku oli vaihdettu sellaiseksi kuin olin tilannut. Sitten menin autoon sisälle ja laitoin lämmityksen päälle. Kirjoitin matkamittarin lukeman muistiin. Avasin kaikkien kaappien ovet ja totesin kaikkien tavaroiden olevan tallella ja entisillä paikoillaan. Sitten kävin tekemässä lumityöt eli lyhyellä harjalla poistin lumen tuulilasilta ja konepelliltä. Vasta sen jälkeen menin korjaamoon sisälle. Asiakaspalvelumies kertoi nähneensä, kun saavuin taksilla, mutta oli ihmetellyt, miksen tullut sisälle. Hän antoi minulle auton avaimet ja katsastustodistuksen. Minun ei tarvinut maksaa mitään katsastuksesta, tilaamastani kaasulaitteiden vuositarkastuksesta, kaasuletkun vaihdosta tai katsastusmiehen vaatimasta kahden suuntamerkkipolttimon vaihdosta. Korjaamo halusi sillä tavalla korvata sen, että autoni korjaus oli kestänyt kohtuuttoman kauan ylittäen myös katsastuksen määräajan. Muilta osin työt laskutettiin autoani kolhineen auton vakuutuksesta. Sitä summaa ei minulle näytetty.

 • Lähdin hakemaan autoani korjaamosta, missä se oli ollut syyskuun lopusta alkaen. Ajoin ensin bussilla 69 tai 70 kotoa Malmin asemalle ja sieltä I-junalla Kivistön asemalle. Olin pitkään suunnitellut, kuinka jatkan siitä autokorjaamolle Klaukkalaan: Kun junalla saapuu Kivistön asemalle, laiturialueelta voi nousta maan pinnalle liukuportaita pitkin joko lännen tai idän suuntaan. Aiemmin, kun olen jatkanut sieltä bussilla Helsinki Caravan Oy:n liikkeeseen bussilla, olen aina noussut lännen suuntaan, mistä on melko lyhyt kävelymatka bussien lähtölaitureille ja taksiasemalle. Halusin nyt jatkaa matkaa taksilla, mutta en halunnut ottaa sitä taksitolpalta vaan "02 Taksi" -sovelluksella. Siksi nousin maan pinnalle aseman itäpuolelle, missä asemalla on myös selkeä katuosoite Keimolantie 10. Sen vieressä on Alepan myymälä. Arvelin Alepan aulassa olevan mahdollisuus istahtaa, jolloin taksisovelluksen käyttö on helpompaa kuin ulkona kylmässä seisten. Kun käynnistin taksisovelluksen, se tarjosi heti lähtöosoitteeksi Keimolantie 12, joka oli Alepan osoite. Kiinteäksi hinnaksi siitä Kistolantielle sovellus tarjosi 16,01€, minkä hyväksyin. Aiemmin olin maksanut päinvastaisesta matkasta 17,04€. Nyt valitsin tarjolla olevista takseista Lähitaksin, enkä paljon halvempaa FixuTaxia, josta viimeksi sain huonon kokemuksen, kun tilaamani auto ei tullut. Nyt tilaamani taksi tuli siitä kulman takaa hyvin nopeasti ja ajoi leveälle jalkakäytävälle Alepan eteen. Luulin, että sen seudun kaikki taksikuskit tietävät, missä Rinta-Joupin suuri ja kauas näkyvä autoliike Kistolantiellä on, mutta tälle kuljettajalle se ei ollut tuttu. Kun hän alkoi tutkia navigaattoristaan, missä se on ja kuinka sinne pääsee, neuvoin häntä ajamaan vain tietä 130 Kistolantien risteykseen saakka. Kistolantielläkin jouduin vielä neuvomaan, mistä kyseisen autoliikkeen pihaan ajetaan. - Kia-merkkisen taksin oikeanpuoleinen takaikkuna oli korvattu pahvilla. Ulkomaalaistaustainen kuljettaja kertoi, että se oli rikottu ilkivaltaisesti.


Viikon 44 avaus:

Koronatartuntamme todettiin viikon 42 sunnuntaina 22.10.2023, koskien siis minua, vaimoani ja hänen isäänsä, joka asuu kanssamme samassa talossa. Tällä viikolla nukuin normaalin yöunen lisäksi edelleenkin myös kaikki päivät siten, että keräsin voimia vain aivan pakollisten tehtävien suorittamiseen. Yleensä tein vain yhden asian päivässä ja menin sen jälkeen päivävaatteissa päiväpeiton päälle nukkumaan. Muuten tilanne oli edelleen ihan sama kuin edellisen viikon alkaessa:

Monta kuukautta työn alla ollut asuntomme kylpyhuoneremontti oli jo tullut urakoitsijan osalta täysin valmiiksi, mutta meidän tehtäväksi jäi vielä saunan seinäpaneelien viimeistely saunasuoja-aineella sekä puuvalmiina asennetun saunan oven käsittely samalla aineella ja sen varustaminen kahvoilla. Niitä emme päässeet ostamaan, kun marraskuussa kolhittu autoni oli syyskuun lopusta alkaen korikorjaamolla. Pyytämääni sijaisautoa vakuutusyhtiö ei myöntänyt. Auton omatoiminen vuokraaminen olisi ollut hankalaa, kun en tiennyt, kuinka pitkän ajan kuluttua oma autoni on taas käytettävissä.