2023-12-14

Viikko 50/2023

Tämä raportti kertoo vuoden 2023 kalenteriviikosta 50, joka alkoi maanantaista 11.12.2023 ja päättyi sunnuntaihin 17.12.2023. Dokumentoin eri päivien tapahtumia tälle sivulle niin, että tuorein sisältö on ylimpänä. Linkistä http://timontti.ahjos.info/Viikot/2023/50-23.html avautuu sama sisältö siten, että sivu alkaa maanantai-aamusta ja tuorein sisältö on alimpana. Kirjoitan tuoreen tekstin aina ensin tähän blogiin ja kopioin sen vasta hiukan myöhemmin tuolle toiselle sivustolle.

Sivu kannattaa aina ladata uudelleen heti avaamisen jälkeen, koska aluksi näytölle voi tulla sivun vanhempi versio jostakin välimuistista.

Vaikka en sitä tässä nyt erikseen päivittäin kerro, jokaisen päivän aloitin käymällä parvekkeella hengittämässä sekä syömällä kansanedustaja Kinnarin tilan kaurasuurimoista keittämääni puuroa ja useimmiten myös yhden paistetun kananmunan. Luettuani matkapuhelimella saamani viestit ja ajankohtaiset uutiset menin yleensä uudelleen nukkumaan ja heräsin vasta klo 11:n kotilounaalle. - Kirjoitin tämän viikon jälkikäteen viikkosuunnittelulomakkeelle päivittäin tekemistäni lyhyistä muistiinpanoista. Kyseisen lomakkeen olen kopioinut ohjeineen Ilkka Koppelomäen kirjasta "Elämäni kirja" (Viisas Elämä 2020).

Sunnuntai 17.12.2023:
 • Kirjoitin tähän päiväkirjablogiin tämän viikon maanantain ja tiistain. Ilmoitin Facebookissa, että maanantai ja tiistai ova valmiina.

 • Aloin kirjoittaa joulukortteja klo 14. Kirjoitin listan mukaan 22 korttia ja Facebookissa aiheesta käytyyn keskusteluun liittyen vielä yhden. Lähetän nykyisin joulukortteja enää lähinnä vain sellaisille ihmisille, joiden muistelen vielä viime vuonna lähettäneen minulle, ja lisäksi muutamille itseäni huomattavasti vanhemmillle sukulaisille.

 • Lähetin IF-vakuutusyhtiölle kolme kysymystä saamastani seisontapäiväkorvauksesta, josta aion valittaa.

 • Otin klo 11:05 aamupesulla lyhyen kylmän suihkun (4.kerta).

 • Blogiviive oli aamulla 6 päivää eli tämä päiväkirja oli lähes viikon ajasta jäljessä.

Lauantai 16.12.2023:
 • Viikkosuunnittelulomakkeella kirjoitin kiitollisuuden aiheeksi, että aamulla otettu kylmä suihku tuntuu antavan työenergiaa koko päiväksi.

 • Myöhään illalla keitin puuroa aamuksi.

 • Valmistelin yhtiöni tilinpäätöstä kirjaamalla aktivointien muutokset, laatimalla kuluerittelyn ja laskemalla määräaikaistalletusten kertyneet korot.

 • Kotimatkalla puhdistin auton ajovalot jäästä ja suihkutin niihin silikonia, joka ehkä estää lumen tarttumisen lampun lasiin. Poistin auton katolta pudonneet jääklimpit auton edestä.

 • Kävin rollaattorilla S-marketissa ostamassa joulukortteja ja ruokatarvikkeita. Onneksi siellä oli lähinnä vain Sydänliiton ja Suomen Syöpäpotilaat ry:n hyväntekeväisyyskortteja. Sydänliiton kortin voi lähettää kenelle tahansa. Suomen Syöpäpotilaat ry:n virkistys- ja luentopäiville olen osallistunut monena vuotena.

 • Lounaan jälkeen lisäsin kaksi kuvaa (Verena Baum ja Helmut Lax) verkkoalbumiini ARD4, joka on linkattu sivulle Svision.net.

 • Noin klo 10:30 otin lämpimän aamupesun jälkeen kylmän suihkun (3. kerta).

 • Miettiessäni tuota vakuutusyhtiön korvauspäätöstä en taas saanut unta. Nousin ylös ja lisäsin yöllä klo 2-3 välillä sivustolleni Svision.net tärkeimmät henkilövaihdokset valmiiksi tiedostoon, jossa on lueteltu tammikuun aikana AVA-kanavalla esitettävät Lemmen viemän jaksot.

Perjantai 15.12.2023:
 • Sain FI-vakuutusyhtiöltä surullisen korvauspäätöksen auton seisonta-ajan korvauksesta. Auto oli korjaamolla kuukauden, mutta seisonta-ajan korvausta maksetaan vain viideltä päivältä. Sitäpaitsi päiväkohtainen korvaus on pienempi kuin odotin. Aion valittaa päätöksestä kysyttyäni ensin sen perustelut.

 • Etsin joulukorttien viimevuotista postituslistaa, mutta en löytänyt. Päivitin drive.google.comissa olevia osoitetietoja ja tulostin uuden.

 • Laadin sivuston Svision.net seuraavan viikon viikkopäivityksen viimeistelyä vaille valmiiksi.

 • Valmistelin tilinpäätöksiä tekemällä yhtiön ja säätiön kirjanpitoihin ennakkomaksujen aktivoinnit sekä kuluerittelyn säätiössä, mutta en vielä yhtiössä. Molempiin tulee vielä vuoden lopussa kirjaus joulukuun pankkipalvelumaksusta. 

 • Maksoin omistamani yhtiön ja perustamani säätiön ostovelat itselleni. Kummallakaan ei ole mitään maksukorttia. Käytän vuoden varrella omaa korttiani ja kirjaan ostot ostoveloiksi, jotka sitten veloitan joulukuussa ennen tilinpäätöstä.

 • Otin aamulla lyhyen kylmän suihkun (2. kerta).

Torstai 14.12.2023:
 • Kirjoitín viikkosuunnittelulomakkeelle kiitollisuuden aiheeksi, että onnistuin päivittämään päiväkirjablogin kannettavalla Chromebook-tietokoneella autossa myös Ahjos.infoon. Helppoa se ei ollut, mutta kuitenkin mahdollista.

 • Kirjoitin viikon 50/2023 päiväkirjablogin avauksen autossa Chromebookilla molempiin paikkoihin, siis timontti.blogspot.com ja timontti.ahjos.info.

 • Klo 14:30 lähdin auton luo tekemään lumitöitä ja nauttimaan karavaanarielämästä kotipihalla.

 • Jaoin sivuston Svision.net viikkopäivityksen.

 • Soitin Tikkurilan maalineuvonnan maksulliseen palvelunumeroon. Kysyin, millä saunan löylyhuoneen ja pesuhuoneen välinen puvalmiina asennettu ovi kannattaisi käsitellä. Neuvonnan mukaan Supi Saunasuoja, jolla löylyhuoneen katto ja seinät on käsitelty, käy hyvin myös oveen, joskin huonekalulakkaakin voisi käyttää. Kun kerroin, että kysymyksessä on mäntyovi, jossa on kolme lasi-ikkunaa, sain tärkeän neuvon: Lasin alareunassa oleva rako pitää tukkia saunasuojalla, ettei vettä valu lasia pitkin lasin ja puun väliin. Ei haittaa, vaikka saunasuojaa menisi lasiin. Siitä sen saa raavittua pois liedenpuhdistusvälineellä.  

 • Tiskasin (paljon tiskiä). En ole koskaan elänyt taloudessa, jossa on astianpesukone.

 • Oli yleinen lakkopäivä, mutta bussi 70 meni tyhjänä kohti keskustaa. HSL:n reittioppaasta näki liikenteessä olevien bussien kulloisenkin sijainnin. Niitä oli pääsääntöisesti vain yksi jokaisella linjalla. Kuitenkin bussi 502, jolla pääsee mm. Meilahden sairaalaan, kulki 20 minuutin välein.

 • Otin aamulla lyhyen kylmän suihkun (1. kerta). Tämä oli kokeilu, jota jatkoin seuraavina aamuina. Idean sain Ilkka Koppelomäen verkkokurssista "Ajanhallinnan voima", jonka alussa hän esitteli 12 neuvoa työenergian saamiseksi. Kylmä suihku oli niistä yksi.

Keskiviikko 13.12.2023:
 • Merkitsin viikkosuunnittelulomakkeelle kolme kiitollisuuden aihetta: 1) Vanhalla lampulla saimme varmistetuksi, että vika ei ollut vessan valon katkaisijassa vaan "lähes ikuisessa" LED-lampussa tai sen sytyttimessä. 2) Vaimoni sai saunan viimeistelyn ovea vaille valmiiksi. 3) Vaimoni jaksaa tehdä enemmän fyysisiä töitä kuin minä.

 • Katsoin Kiinteistöliitto Uusimaan webinaarin isännöinnin ostamisesta ja sopimisesta. Annoin palautelomakkeella jokaisessa kohdassa täydet pisteet. 

 • Olimme kuluvana vuonna korvanneet vessassa peilin yläpuolella olevan loisteputkilampun vastaavanlaisella LED-lampulla. Sen piti olla lähes ikuinen, mutta nyt se lakkasi palamasta muutamassa kuukaudessa. Emme nyt tiedä, onko vika siinä Airam-merkkisessä LED-lampussa vai sen mukana tulleessa sytyttimessä. Asensimme vessaan saunan pesuhuoneessa remontin yhteydessä tarpeettomaksi jääneen loisteputkilampun. LED-lamppu ja sen sytytin jäivät odottamaan myöhempää käyttötarvetta.

 • Alisa-pankki vaati selvityksen yhtiöni vuoden 2023 talletusvarojen alkuperästä. Laadin ja lähetin vaaditun selvityksen.

 • Siivosin saunan vaimoni viimeistelemän remontin jäljiltä ja palautin pyykinkuivaustelineen lauteiden yläpuolelle. Nyt on tekemättä vielä löylyhuoneen ja pesuhuoneen välisen pauuvalmiina asennetun oven käsittely.

Tiistai 12.12.2023;
 • Viikkosuunnittelulomakkeelle kirjoitin kiitollisuuden aiheeksi, että löysin viime keväänä uuden Alisa Pankki Oyj:n ja ryhdyin jo silloin heidän yritysasiakkaaksi. Hypo-pankissa olleen viimeisen määräaikaistalletuksen erääntyminen lopetti nyt noin 20 vuotta kestäneen asiakassuhteeni Hypoon. Yhtiöni jatkuvan talletustilin ja henkilökohtaiset tilini olin lopettanut jo kesällä. Alisa maksaa yhtä hyviä korkoja kuin Hypo, mutta siellä saa kaikki asiat hoidetuiksi netin kautta saman istunnon aikana ja yhtiön kirjanpitoon tarvittavat dokumentit voi heti tulostaa. Hypossa asioiden hoitumista on joutunut odottamaan aina epämääräisen ajan, usein monta viikkoa. Yhtiön asioiden hoitajalle asioiden nopea toimeenpano on tärkeämpää kuin korkoprosenttien viimeiset desimaalit, jotka nekin ovat Alisassa yleensä yhtä hyvät kuin Hypossa. 

 • Kun en mitenkään onnistunut lähettämään Klarnalle aiemmin kertomaani maksunpalautuslomaketta, avasin chat-keskustelun Klarnan kanssa. Jo kerran aiemminkin yritin sen tehdä, mutta silloin arvioitu jonotusaika oli 27 minuuttia. Nyt se oli vain 5 minuuttia, mutta tuskin jouduin odottamaan paljon yli 2 minuuttia. Keskustelukumppanini Alex otti chatissa vastaan samat tiedot, jotka maksupalautuslomakkeella kysytään. Hän lupasi, että palautettu summa näkyy pankkitililläni 10 pankkipäivän kuluttua, mahdollisesti aiemminkin.

 • Olen tilannut Googlelta 2 kuukauden välein Takeout-tiedostot. Ne sisältävät pakatussa muodossa tiedostoja, joita minulla on Googlen palvelimilla. Google kerää ja pakkaa kyseisten tiedostojen kopiot, jonka jälkeen ne voi viikon ajan ladata omalle koneelle. Tein sen nyt yhden Google-tilini osalta, josta sain ilmoituksen, että kopiot ovat valmiina.

 • Kun Hypossa erääntyneen määräaikaistalletuksen varat olivat hetken aikaa vastatilillä Nordeassa, katsoin, paljonko Nordea olisi maksanut korkoa eri pituisille määräaikaistalletuksille: 3kk 2,65% / 6kk 3,15 % / 12kk 3,15% / 24kk 2,45 / joustotalletustili 3,4%.  Tuossa tilanteessa euribor-korot olivat: 3kk 3,958 % / 6kk 3,955 % / 12kk 3,751 %.  Nuo katsottuani siirsin kyseiset rahat Alisapankkiin ja tein siellä yhtiölleni 12 kk määräaikaistalletuksen 3,25% korolla. Ero Nordean korkoon ei ole suuri, mutta kun kerran aiemmin tein Nordean verkkopankissa määräaikaistalletuksen yhtiölleni, minua moitittiin sopimusrikkomuksesta. Nordean henkilökohtaisessa verkkopankissa ei saa tehdä yhtiölle määräaikaistalletusta, vaikka systeemi antaa siihen mahdollisuuden. Yhtiölläni on Nordeassa vain käyttötili, jota käytän henkilökohtaisessa verkkopankissa. Muihin tarkoituksiin pitäisi avata jokin erityinen yrityspalvelu, jollaista en tarvitse. 

 • Hypo-pankki oli maksanut yhtiöni erääntyneen 12 kuukauden määräaikaistalletuksen sopimuksen mukaisesti vastatilille Nordeaan. Sovittu vuosikorko 1,9% oli viime vuoden joulukuussa markkinoiden parasta tasoa. Lisäksi korosta todettiin sopimuksessa: "Korko lasketaan kalenteripäivien (todelliset/360) mukaan päiväsaldojen perusteella." Oletin, että tasan vuoden ajalta korko olisi kuitenkin tuo sovittu 1,9 %, mutta hämmästyin, kun maksettu korko olikin 365/360 x 1,9%.

 • En taaskaan saanut unta ennen kuin klo 2:40-3:00 join mukillisen kuumaan kevymaitoon tehtyä van Houten -kaakaota. Nämä "unettomuuteni" johtunevat siitä että olin edellisenä iltana nukkunut pari tuntia.  Kuuma maito on kyllä tehokas unijuoma. Laitan sen sekaan em. kaakaojauhetta, mutta en yhtään sokeria.

Maanantai 11.12.2023:
 • Viimeistelin ja jaoin viikon 49 päiväkirjablogin. Tein muita ajankohtaisia päivityksiä. Suljin pöytätietokoneen klo 0:50 ja menin nukkumaan.

 • Kotiin tultuani nukuin pari tuntia. Heräsin klo 22:45 ja aloin työskentelyn pöytätietokoneella. Yritin jo varmaan kuudennen kerran lähettää Klarnan rahanpalautuslomakkeen siinä onnistumatta.

 • Kirjoitin autossa päiväkirjablogiin edellisen viikon torstain, perjantain, lauantain ja sunnuntain. 

 • Kävin noutamassa Pukinmäen kirjastosta varaamani Ilkka Koppelomäen juuri ilmestyneen kirjan "Onnellisuusminuutti", jonka olin kyllä jo ostanutkin lahjaksi ja lukenut ennen lahjan antamista. Kävin siellä rollaattorin kanssa kävellen. Kotimatkaa jatkoin kodin ohitse autolle tekemään lumitöitä ja aloin nauttia karavaanarielämästä kotipihalla. Naapuritalossa oli lippu puolitangossa.

 • Sain Klarnalta ilmoituksen ylimääräisen maksun palautuksesta, mutta sitä varten piti täyttää maksunpalautuslomake, jonka lähetys ei onnistunut. Yritin sitä monta kertaa hiukan eri tavoin täytettynä - esim. VPN-yhteys päällä ja pois päältä. Sain aina vain vastauksen "Error" ilman mitään tietoa, mikä siinä oli ongelmana. - Olin maksanut yli 300 euron laskun Klarnalle kahteen kertaan. Luulin, että maksu ei ensimmäisellä kerralla onnistunut, kun sitä ei näkynyt Nordean verkkopankissa veloituksena maksutililtä, vaan sain oudon ilmoituksen "Sinut on tunnistettu!". Myöhemmin näin, että molemmat maksuni olivat katevarauksena. Nordeasta kerrottiin, että he eivät voi pysäyttää sellaista ylimääräistä maksua vaan maksun saajan pitää se palauttaa.

 • Sain MTV3:lta vastauksen esittämääni kysymykseen: Silloin esitetään uusintana samat jaksot, jotka AVA on esittänyt sillä samalla viikolla.

 • Join kuumaan maitoon sekoitettua van Houten kaakaota ja kävin somessa. Lähetin MTV3:n lomakkeella kysymyksen, minkä Lemmen viemän tuotantokauden jaksoja he aikovat esittää tammikuussa lauantaisin ja sunnuntaisin klo 6:15 alkavalla lähetysajalla. Menin takaisin nukkumaan klo 02:00 ja nukahdin. 

 • Kun en saanut unta, kävin aamuyöllä puhelimella "Taskukirjastossa" uudistamassa eääntyvän kirjalainan. Siis sen suullisen venäjänkielen oppikirjan, joka on ollut minulla lainassa 24.1.2020 alkaen. Tämä oli vasta ensimmäinen erääntyminen sen jälkeen, kun viimeksi palautin sen kirjastoon ja lainasin samalla uudelleen.

Viikon 50 avaus:

Olen täällä usein maininnut nimen Ilkka Koppelomäki. Hän on 42-vuotias "itsensä kehittämisen konsultti", entinen huippu-urheilija (triathlonisti), joka on käynyt läpi hyvin monia eri koulutuksia. Hän tarjoaa omille asiakkailleen eri lähteistä poimimiaan viisauksia täydennettynä omilla näkemyksillään. Olen huhtikuusta 2021 alkaen noudattanut hänen ylempänä mainitussa kirjassa neuvomaa suunnittelu- ja raportointimenetelmää. Siinä on olennaista, että ensin määritellään tavoitteet, joita yrittää loppuelämänsä aikana toteuttaa. Koko loppuelämän tavoitteista puretaan lyhyemmän aikavälin tavoitteet ja viime kädessä viikkosuunnittelukomakkeelle merkitään värikoodilla kunkin päivän kohdalle, edistyikö tavoitteiden toteutus sinä päivänä. Merkitsen päivän vihreällä värillä, jos tavoitteissa tapahtui edistymistä, ja harmaalla, jos edistymistä ei tapahtunut. - Valitettavasti helmikuun 2022 lopusta alkaen kaikki päivät ovat harmaita. Lukija tietää, mitä silloin tapahtui. On realistista ajatella, että minulla ei ole enää kovin paljon elinaikaa jäljellä, joten jokin muutos on tarpeen.

Viikon 42 sunnuntaina 22.10.2023 esille tullut koronasairaus tuntui vihdoinkin täysin parantuneen. Yleiskuntoa leimasi kuitenkin edelleenkin ainakin viikon alussa aivoväsymys. Jaksoin tehdä vain yhden tai kaksi asiaa päivässä. Nukuin yöunen lisäksi usein myös aamupäivällä ja/tai illalla, jolloin varsinainen nukkumaan meno yöksi siirtyi usein klo 23-24 välille. Tämän viikon avauksenkin kirjoitin vasta kyseisen viikon 50 torstai-iltana.

Auton korikorjaus oli jo tullut valmiiksi ja autolle oli tehty toisessa paikassa määräaikaishuolto, mutta vakuutusyhtiön lupaama korvaus seisontapäiviltä on vielä saamatta. Vaimoni on saanut asuntomme saunan katon ja seinien viimeistelyn valmiiksi urakoitsijan jäljiltä. Löylyhuoneen ja pesuhuoneen välisen oven käsittelyyn saimme olennaisen ohjeen tämän viikon torstaina.