2024-04-29

Viikko 18/2024

Tämä raportti kertoo vuoden 2024 kalenteriviikosta 18, joka alkoi maanantaista 29.4.2024 ja päättyi sunnuntaihin 5.5.2024. Muutin tämän blogin sivujen esitystapaa 19.1.2024 alkaen siten, että tuorein päivä on edelleen ylimpänä, mutta kunkin päivän sisällä tapahtumat etenevät nyt ylhäältä alaspäin. Linkistä http://timontti.ahjos.info/Viikot/2024/18-24.html avautuu sama sisältö siten, että sivu alkaa maanantai-aamusta ja tuorein sisältö on alimpana. Kirjoitan tuoreen tekstin aina ensin tähän blogiin ja kopioin sen vasta hiukan myöhemmin tuolle toiselle sivustolle.

Sivu kannattaa aina ladata uudelleen heti avaamisen jälkeen, koska aluksi näytölle voi tulla sivun vanhempi versio jostakin välimuistista.

Lukijan oletetaan tietävän ennestään pysyvällä sivulla Selitykset kerrotut asiat (päivitetty 2.4.2024, "Päivän pohteet" päivitetty 4.5.2024).


Sunnuntai 5.5.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Taloushallinto. HTML-kieliset sivustot. Viikkoraportointi.
 • Taloushallinto: Lisäsin esitäytettyyn veroilmoitukseen tulonhankintakuluja. Siihen ei voinut kirjoittaa mitään omin sanoin vaan joutui valitsemaan valmiina olevista vaihtoehdoista. Eräinä aiempina vuosina verohallinto on tehnyt oma-aloitteisesti 500 euron työtulovähennyksen, mutta nyt sellaista ei tarjottu. Onhan minulla kuluja työhuoneesta, internetliittymästä, tietokoneesta ja tulostimesta, jotka ovat välttämättömiä toimiessani suuren taloyhtiön toiminnantarkastajana.

MUITA ASIOITA:
 • Olen viimeisen 20 vuoden aikana ostanut jo kolme kertaa sellaisen videokaappaajan ohjelmineen ja kaapeleineen, jolla oli tarkoitus kopioida videoita VHS-nauhoilta tietokoneelle. Mutta millään niistä en saanut ääntä kunnolla mukaan. - Nyt olen lopulta keksinyt toimivan tekniikan, joka olisi kyllä ollut käytettävissäni jo 20 vuotta sitten: Kopioin videot ensin VHS-nauhalta uudelleenkirjoitettavalle DVD+RW -levylle, siitä pöytätietokoneen kovalevylle ja siitä sitten vielä ulkoiselle USB-liitäntäiselle "Videoarkisto"-levylle.

 • Minulle on tärkeintä saada kopioiduiksi ne 12 VHS-nauhaa, joilla on itse videokameralla kuvaamiani kohtauksia. Aiemmin ajattelin, että käsittelen joka perjantai yhden VHS-nauhan siten, että kopioinnin jälkeen poimin siitä tietokoneella mielenkiintoiset kohtaukset erillisiksi mp4-tiedostoiksi.

 • Eilen muutin kuitenkin VHS-nauhojen kopioinnin työjärjestystä siten, että kopioin ensin kunkin 12 nauhan koko sisällön yhtenä pötkönä em. tietokonelevyille. Silloin aineiston säilyvyys on turvattu. Sen jälkeen mielenkiintoisten kohtausten poimimisella erillistiedostoiksi ei ole mitään kiirettä. - Tätä kirjoittaessa on jo neljännen VHS-nauhan kopiointi menossa. Ne ovat vuosilta 1983-84. Enempää en jaksa tänään, mutta otan tämän työn jatkamisen alkavan viikon erityistehtäväksi.

 • Edellä sanotun jälkeen kiireellisin kopiointitehtävä on tallentavan DVD-aseman kiintolevylle televisiosta tallentamieni ohjelmien käsittely siten, että kopioin sieltä tietokoneelle ja edelleen "Videoarkisto"-levylle sellaiset tv-ohjelmat, jotka erityisesti haluan säilyttää. Kaikki sillä levyllä olevat noin 190 tv-ohjelmaa eivät suinkaan ole sen arvoisia.

Lauantai 4.5.2024:
PÄIVÄN POHTEET:  Asunnon siivousta. Sauna?
 • Korjasin "Päivän pohteet"-luettelossa lauantain kohdalla aiemmin olleen "Asunnon siivous" muotoon "Asunnon siivousta". En ole koskaan ajatellutkaan, että pystyisin yhtenä päivänä siivoamaan koko asunnon. Uusi sanamuoto ilmaisee paremmin, että siivouksen kohteena on aina vain jokin asunnon osa. Lisäksi siirsin saunan torstailta lauantaille, mutta edelleenkin kysymysmerkillä varustettuna, koska esim. tänään en aio saunassa käydä sääressäni olevan haavan vuoksi.

 • Päivän ensimmäisenä siivoustehtävänä puhdistin VHS-nauhurin kuva- ja äänipään nyt toisen kerran hiljattain ostamallani puhdistuskasetilla. Siinä tiputetaan 2-3 tippaa puhdistusnestettä kasetissa olevalle nauhalle ja annetaan sen pyöriä nauhurissa 20 sekuntia.

 • Päivän toisena siivoustehtävänä puhdistin tallentavan DVD-soittimen nyt ensimmäisen kerran Kärkkäisen verkkokaupasta tilaamallani Hama-puhdistuslevyllä. Siinä ei käytetä mitään nestettä vaan levyn alapinnalla on kaksi pientä harjaa. Kun sen käynnistää, näytölle tulee ensin kielivalinta, jossa on tarjolla 8 kieltä. Kun suomea ei ollut, valitsin englannin. Sitten siinä alkoi animaatio, jossa teksti kertoi puhdistuksen olevan käynnissä. Lopuksi se ilmoitti puhdistuksen tulleen valmiiksi. 

 • Päivän kolmantena siivoustehtävänä katson DVD-aseman kiintolevyltä (HDD) viimeisen videon, onko se tallentamisen arvoinen. Siltä varalta, että siinä laitteessa ei ole kovin hyvää levynhallintasysteemiä, vapautan siiihen työtilaa lopusta alkaen, jolloin työtila muodostanee yhtenäisen levyalueen. Tosin eilen poistin HDD-levyn alkupäästäkin yhden noin 50 minuutin pituisen ohjelman.  - Tuoreimmassa edelleen HDD-levyllä olevassa ohjelmassa on Katariina Souri Arto Nybergin vieraana Palacen kattoterassilla heinäkuussa 2010. Sitä en viitsi poistaa vaan lisäsin Katariinan nimen ohjelman otsikkoon.

 • Päivän neljäntenä siivoustehtävänä otin pölynimurin esille ja kävin sen kanssa läpi työhuoneen kaapista sen hyllyvälin, missä on mm. videokameralla 1980-1990 -luvuilla kuvaamani VHS-nauhat. Laitoin ne arvioituun aikajärjestykseen. Niiden takana on samalta ajalta suuri määrä datalevyjä (3.5 tuuman "korppuja" ja CD-levyjä).

 • Viidentenä siivoustehtävänä kävin kellarissa hiukan järjestämässä tavaroita. Jätin kesätakit esille, ettei niitä tarvitse etsiä pukupusseista sitten kun haluan niitä käyttää.

 • Lopuksi aloitin VHS-nauhojen kopioinnin tietokoneelle ja edelleen USB-levylle perustamaani videoarkistoon. Olin jo aiemmin kopioinut sinne ensimmäisen VHS-nauhani vuodelta 1983, mutta nyt kopioin sen uudelleen, kun olin tänään puhdistanut sekä VHS-nauhurin että DVD-tallentimen. Onneksi sillä nauhalla on myös pätkä, missä kamera on ollut jalustalla ja kuvannut TV1:n testikuvaa, jonka taustalla kuuluu tunnetun laulajan laulua. Oli mukava huomata, että testikuva ja laulu toistuvat täysin virheettöminä. Materiaali ei ole siis mitenkään mennyt pilalle kuluneen 41 vuoden aikana!
MUITA ASIOITA:
 • Olin saanut verohallinnolta sähköpostiviestin, jonka mukaan Omaverossa on kirje omistamalleni yhtiölle. Kävin katsomassa sen, vaikka taloushallinnolliset asiat kuuluvat sunnuntain ohjelmaan. Se oli veropäätös vuodelta 2023: Ei maksettavaa, ei palautusta. Siellä oli myös perustamani säätiön veropäätös vuodelta 2023: Säätiö on yleishyödyllinen, ei maksettavaa, ei palautusta.

 • Laadin Ilkka Koppelomäen SMH-menetelmän mukaisen suunnitelman toukokuulle.

Perjantai 3.5.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Vaihtelevia tehtäviä. Sauna?
(Vaihdettu eilisen torstain kanssa.)
 • Aamulla keskustelin vaimoni kanssa oikeassa sääressäni olevasta avonaisesta haavasta. Se on vaakasuora 3 cm pituinen ja 20 cm korkeudella lattiasta, melkein suoraan edessä. En tiedä, mistä se on siihen tullut. On ollut jo 1-2 viikkoa eikä näytä paranevan - päinvastoin sen ympäristö näyttää tulehtuneen ja tulehdus oli tänään pahempi kuin aiempina päivinä. Vaimoni oli sitä mieltä, että minun pitää käydä näyttämässä sitä terveyskeskuksessa. Soitin sinne ja ihme kyllä sain akuuttiajan ja siellä asianmukaisen hoidon sekä hoito-ohjeet. - Tälle päivälle sopimani muun tapaamisen jouduin peruuttamaan.

 • Sitten kävin bussilla Ala-Malmin torilla apteekissa ostamassa terveyskeskuksessa suositeltuja hoitotarvikkeita ja hain Postin noutopisteestä paketin, jossa oli Kärkkäisen verkkokaupasta ostamani DVD-tarvikkeet (DVD-aseman puhdistuslevy ja tyhjiä DVD-levyjen koteloita).

 • Lopuksi viimeistelin eilen kirjoittamani luettelon DVD-aseman kiintolevyn sisällöstä. Sillä oli noin 10 tv-ohjelmaa, joille en ollut kirjoittanut aikanaan mitään nimeä. Nyt katsoin niitä sen verran, että sain käsityksen ohjelman sisällöstä ja kirjoitin tallenteille puuttuneet nimet. Pari tallennetta poistin ihan sen vuoksi, että en viitsinyt nähdä nimen kirjoittamisen vaivaa turhalle ohjelmalle. Sen jälkeen HDD-levyllä on hiukan yli 8 gigatavia vapaata työtilaa.

Torstai 2.5.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Tekniikka ja tallenteet
(Jouduin vaihtamaan torstain ja perjantain tehtävät keskenään, koska torstaille suunnittelemani asiointi ei sopinut vastapuolelle silloin.)
 • Videotallenteet: Vuosina 2006-2011 käyttämäni Sony-merkkisen DVD-tallentimen kovalevyllä (HDD) oli noin 190 televisiosta tallentamaani ohjelmaa, joista muutaman olen jo hiljattain kopioinut tietokoneelle ja poistanut DVD-tallentimesta. Tänään kirjoitin niistä luettelon drive.google.comissa olevaan tiedostoon. Kirjoitin sinne kustakin tallenteesta seuraavat tiedot: Juokseva numero, sisällön otsikko, tallennuspäivä, tallenteen pituus minuutteina ja sekunteina, tallennustapa (SP/LP) ja tallenteeen pituus gigatavuina. 

 • Tänään laatimassani luettelossa on seuraavat alaotsikot: 
 1. Kopioitu tietokoneelle ja poistettu HDD-levyltä. (Nyt 4 nimikettä.)
 2. Kopioitu tietokoneelle, mutta on edelleen myös HDD-levyllä. (Nyt 0 nimikettä.)
 3. Ei ole vielä kopioitu tietokoneelle. (Nyt 188 nimikettä.)
 • Kopiointi tietokoneelle tapahtuu uudelleenkirjoitettavan DVD+RW -levyn avulla siten, että kopioin tietyn sisällön ensin DVD-tallentimessa HDD-levyltä DVD+RW -levylle ja sitten siitä tietokoneen kovalevylle. Ja siitä sitten myöhemmin USB-liitäntäiselle Videoarkisto-levylle.

 • Tietokoneelle muodostuu kopioinnin yhteydessä DVD-levyn kuvia eli kansioita, joista kussakin on samanlainen sisältö kuin olisi DVD-levyllä, johon mahtuu noin 4 gigatavua videosisältöä.  Tänään laatimaani luetteloa käytän sisällön valinnassa. Esimerkiksi Kirkan kuolemasta levylläni on useita tv-ohjelmatallenteita eli uutisia kuolemasta, yksi Kirkan konsertti ja Muska-siskon muistelu. Ne mahtuvat ja on mielekästä kopioida samalle DVD-levylle, jolloin ne tulevat Videoarkistossa samaan kansioon.

 • Tiedoksi niille lukijoille, jotka eivät tunne DVD-levyjen tallennustekniikkaa: Jos DVD-levylle tallentaa esim. kaksi tv-ohjelmaa, joiden yhteispituus on vaikkapa 2,8 gigatavua, DVD-levylle muodostuu useita eri nimisiä tiedostoja. Varsinainen videosisältö on numeroiduissa VOB-tiedostoissa, jotka ovat enintään 1 gigatavun pituisia. Niistä ei suoraan näe, minkä VOB-tiedoston sisällä ensimmäinen ohjelma päättyy ja toinen alkaa. Mutta kun sen kansion avaa esim. VLC Media Player -ohjelmalla, tietokoneen näytölle tulee samanlainen nimikeluettelo kuin katsottaessa DVD-levyä DVD-soittimella. Siitä näkee kunkin ohjelman tiedot ja ne voi siitä käynnistää.

Keskiviikko 1.5.2024 - Vappu:
PÄIVÄN POHTEET: Kielitaidon kertaaminen tai kartuttaminen (venäjän alkeet).
 • Minulla on tänään melkein tavallinen keskiviikon työohjelma. Ylioppilaslakkia en ole käyttänyt nykyisen vaimoni aikana, ettei joku luulisi, että vaimoni ei ole ylioppilas, kun hänellä ei ole suomalaista ylioppilaslakkia. Hänellä on kuitenkin korkeampi akateeminen tutkinto kuin minulla.

 • Aluksi tein jokaviikkoisen testin, osaanko kirjoittaa venäläiset painokirjaimet aakkosjärjestyksessä. Nyt muistin vihdoinkin kaikki oikein unohtamatta yhtään kirjainta!

 • Sitten kävin läpi Ponjatno!-kirjan luvun 2 kirjasta ja äänitteiltä. Siinä on lukusanat 0-20, substantiivien suku, persoonapronominien akkusatiivi, omistuspronominit yms. 
MUITA ASIOITA:
 • Koska on kuukauden ensimmäinen päivä, kirjoitin muistiin nettijulkaisujeni kävijälaskureiden lukemat. Blogeissani oli käyty huhtikuun aikana noin 2000 kertaa ja HTML-sivustoillani noin 2200 kertaa eli yhteensä noin 4200 kertaa. Se on noin 800 vähemmän kuin maaliskuussa, johtuen lähinnä siitä, että lopetin silloin sivustolla svision.net kirjoittamisen tv-sarjasta "Lemmen viemää".  Youtubessa en julkaissut yhtään uutta videota,  mutta vanhoja videoitani käytiin katsomassaa 173 kertaa. Se on enemmän kuin aiempina kuukausina johtuen lähinnä keskustelustani Antonov-koneen nykyisen omistajan kanssa Facebookissa. Olen julkaissut videon siitä koneesta Malmin lentokentällä kesäkuussa 2008.

 • Kun väsyin venäjän alkeiden opiskeluun, kävelin pitkässä talvitakissa rollaattorin kanssa kellariin, tutkin siellä pukupusseissa olevat takit, valitsin niistä tähän sesonkiin sopivimman ja tulin se päällä kotiin. Talvitakin jätin sinne vapautuneessa pukupussissa orrelle roikkumaan.

 • Aloitin Ilkka Koppelomäen SMH-menetelmän mukaisen kuukausisuunnitelman laadinnan toukokuulle. Jatkan sitä huomenna.

Tiistai 30.4.2024 - Vappuaatto:
PÄIVÄN POHTEET: Tarpeettomien tavaroiden tai tiedostojen karsinta.
 • Aloitin aamun vapauttamalla työtilaa tallentavan DVD-aseman kovalevylle. Siirsin sieltä vähän yli 2 tunnin pituisen elokuvan "Liekehtivä torni" uuteen videoarkistooni. Tarkemmin sanottuna kopioin sen ensin DVD+R -levylle ja siitä edelleen pöytätietokoneen kovalevylle sekä jälkimmäisestä vielä eri USB-levylle perustamaani videoarkistoon. Se jää siis pysyvästi myös DVD-levylle. Tuon jälkeen DVD-aseman kovalevyllä on vapaata tilaa 6,8 Gt. Sitä aion siis käyttää perjantaisin työtilana VHS-nauhojen kopioinnissa.

 • Edellä sanottua tehdessäni opin koko ajan uusia asioita, kuten esimerkiksi: Jos kopioi videon DVD-aseman kovalevyltä DVD-levylle saman laatuisena eli pikakopiona, parin tunnin elokuvakin kopioituu arviolta 15 minuutissa. Mutta jos määrittelee kopiolle jonkin tietyn tarkkuuden, kopiointi tapahtuu videon katselunopeudella. Silloin siis esim. tunnin videon kopiointi kestää tunnin.

 • Tarpeettomien tavaroiden karsintakohteena on tänään työhuoneessa vaatekaapiksi suunnitellun kaapin yksi hyllyväli, joka on täpötäynnä vanhoja ohjelma- ja datalevykkeitä sekä erilaisia PC-tarvikkeita. Sitä pitää lähestyä pölynimurin kanssa. Epäilen kyllä, etten löydä sieltä muuta poistettavaa kuin levykkeitä, joista ei paljon tilaa vapaudu.

 • Klo 14: Edellä sanottu tehtynä. Vein eteiseen edelleen sekajätteisiin vietäväksi useita kymmeniä CD/DVD-levyjä ja  3,5" levykkeitä eli ns. korppuja. Ne ovat 1990-2000 -luvuilta ja suurin osa muualta saatuja. Esimerkiksi tietokonelehtien liitteenä oli usein CD- tai DVD-levy, jossa on erilaisia ohjelmia. Ehjät CD/DVD-levykotelot otin vielä talteen. Tilasin hiljattain Kärkkäisen verkkokaupasta 10 kpl CD/DVD-levyn koteloita ja suunnittelin tilaavani melko pian uusia tyhjiä DVD-levyjä. En muistanut, että minulla on tuossa tänään siivoamassani kaapissa aika paljon molempia. Siellä on varsinkin sellaisia tyhjiä DVD-levyjä, joiden pintaan voisi tulostaa jotakin mustesuihkutulostimella. Minulla ei ole enää mustesuihkaria enkä aio sellaista enää ostaa. Lienee järkevämpää käyttää nuokin tavallista kalliimmat levyt hyödyntämättä niiden erityisominaisuutta kuin jättää ne käyttämättä.

Maanantai 29.4.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Muistelmien valmistelu tai viikon erityistehtävien aloitus.
(Tälle viikolle ei onneksi ole enää mitään erityistehtävää, kuten oli kolmelle edelliselle viikolle.)
 • Kävin Malmin sairaalassa kyynärsauvan kanssa kävellen. Sieltä palattuani olin hirveän väsynyt. Kotilounaan syötyäni menin päiväpeiton päälle nukkumaan ja nukuin sikeästi monta tuntia. En ollut lainkaan innostunut jatkamaan vuodelta 1986 olevien paperien skannausta - mieluummin olisin jatkanut videotiedostojen kopiointia, jossa olin päässyt edellisinä päivinä hyvään alkuun. Mutta sitten pidin itselleni kurinpalautuspuhuttelun: Jokaisella päivällä on oma ohjelmansa!

 • Katsoin myös Ilkka Koppelomäen tänä aamuna aamukävelyllään tallentaman videon. Siinä hän korosti jälleen kerran sitä, että pienikin askel jonkin tavoitteen toteuttamiseksi on parempi kuin ei mitään askelta - ja että monesta pienestä askeleesta koostuu vähitellen pitkä matka. Hän ei käyttänyt tänään näitä sanoja vaan puhui siitä, kuinka tipoittain tippuvasta mahlasta kertyy vähitellen suuri määrä.

 • Skannasin 20 asiakirjaa vuodelta 1986. Ne olivat Kansassa kirjoittamiani muistioita ja kirjeitä sekä Kansaa koskevia lehtileikkeitä. Vaikka aloitin tuon skannaamisen tänään vastenmielisesti, sitä tehdessä kiinnostuin lukemaan skannaamiani asiakirjoja. Luotan siihen, että jos joka viikko jaksan skannata edes 20 asiakirjaa, joskus se urakka kyllä valmistuu, ainakin Kansan osalta. Vaihdoin nimittäin työpaikkaa loppuvuonna 1987. Kun pääsen lähdeaineiston käsittelyssä siihen saakka, on aika kirjoittaa ja julkaista yhteenveto vuosista 1985-1987. Sitten vien sen lähdeaineiston kodin ulkopuolella olevaan vuokravarastoon.
MUITA ASIOITA:
 • Aamulla menin 10 tunnin paaston jälkeen Malmin sairaalaan verikokeisiin, joihin olin saanut kirjallisen kutsun ja vielä Maisan kautta vahvistuksen, kun olin ihmetellyt kutsua. Se perustuikin väärinkäsitykseen eikä mitään verikokeita tänään otettu. Söin kuitenkin Malmin sairaalassa herkullisen ja edullisen puuroaamiaisen.

 • Illan päätteeksi tehtiin vaimon kanssa yhteinen tilaus Yliopiston apteekin verkkokauppaan YA.fi, missä sai taas 25% alennuksen muista tuotteista kuin lääkkeistä ja kliinisistä ravintovalmisteista. DB Schenker on siellä ainakin talvella ja vielä tänäänkin ainoa kotiinkuljetusvaihtoehto. Se maksaa vain 4,90 euroa. Apteekin sivulla kerrotaan, että Schenker tuo pääsääntöisesti arkisin klo 8-16. Todellisuudessa kuljettaja on soittanut klo 16-17 välillä ja kertonut tulevansa "viiden ja kymmenen välillä". Sellaista tarkkaa seurantaa heillä ei ole kuin Postilla ja Budbeellä.

Viikon 18 avaus:
Tämä viikko vaikuttaa sikäli mukavalta, että nyt vihdoinkin näyttäisi olevan mahdollista jatkaa suunnittelemieni pitkäkestoisten hankkeiden toteutusta suoraviivaisella tekemisellä ilman ratkaisemattomien ongelmien pohtimista tai lykkäämistä muista ihmisistä johtuvista syistä.  Olen valinnut sellaisen etenemistavan, että edistän kutakin hanketta yhtenä päivänä viikossa. Siitä seuraa, että esim. videokameralla kuvaamieni 13 VHS-nauhan digitalisointi ja arkistointi kestää monta kuukautta. Jos keskittyisin nyt vain siihen, muut hankkeet eivät edistyisi ollenkaan sinä aikana. Monet konsultit ovat suositelleet, että on parempi tehdä kunkin tavoitteen hyväksi edes vähän joka viikko kuin ei ollenkaan.