2024-05-20

Viikko 21/2024

Tämä raportti kertoo vuoden 2024 kalenteriviikosta 21, joka alkoi maanantaista 20.5.2024 ja päättyi sunnuntaihin 26.5.2024. Muutin tämän blogin sivujen esitystapaa 19.1.2024 alkaen siten, että tuorein päivä on edelleen ylimpänä, mutta kunkin päivän sisällä tapahtumat etenevät nyt ylhäältä alaspäin. Linkistä http://timontti.ahjos.info/Viikot/2024/21-24.html avautuu sama sisältö siten, että sivu alkaa maanantai-aamusta ja tuorein sisältö on alimpana. Kirjoitan tuoreen tekstin aina ensin tähän blogiin ja kopioin sen vasta hiukan myöhemmin tuolle toiselle sivustolle.

Sivu kannattaa aina ladata uudelleen heti avaamisen jälkeen, koska aluksi näytölle voi tulla sivun vanhempi versio jostakin välimuistista
Lukijan oletetaan tietävän ennestään pysyvällä sivulla Selitykset kerrotut asiat (päivitetty 11.5.2024, "Päivän pohteet" päivitetty 4.5.2024).

Sunnuntai 26.5.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Taloushallinto. HTML-kieliset sivustot. Viikkoraportointi.
  • Säätiön tilintarkastajalta tuli yllättäen sunnuntaina hyväksyttäväksi "Tilintarkastuksen vahvistusilmoituskirje". Palautin sen heti hyväksyttynä. Hän joutuu näköjään tekemään työtä sunnuntaina, kun tilintarkastuskertomus pitäisi antaa toukokuun loppuun mennessä eli ensi viikon aikana. - Vähän myöhemmin hän ilmoitti, että tilintarkastuskertomus on nyt valmiina.

  • Merkitsin SMH-viikkosuunnittelulomakkeelle kuluneen viikon maanantain harmaalla ja muut päivät vihertävällä värikoodilla.

MUITA ASIOITA:
  • Olin varannut taloyhtiön mankelin klo 8-10. Kävin silloin mankeloimassa eilisiltana pesemäni pyykin, joka oli ollut yön kuivaushuoneessa kuivumassa.

  • Mankeliin lähtiessäni laitoin sen ongelmallisen VHS-nauhan (T180) uudelleen kopioitumaan, josta kerroin eilisiltaisen raportin lopuksi. Mankelista tultuani jatkoin sen työstämistä. Valitettavasti sen nauhan keskivaiheilla on vanhan tuttuni Sinikka Salon nimitykseen liittyviä uutisvälähdyksiä ja keskusteluohjelma, jonka aikana kuvassa on sekavuutta ja ääni häipyy monin paikoin kokonaan niin, että keskustelua ei pysty seuraamaan. Sen edellä ja sen jälkeen on täysin virheetöntä kuvausta vuodelta 2003.

  • Vaikka tallenteiden käsittely kuuluu viikko-ohjelmassani vain perjantain työohjelmaan, en malttanut olla kopioimatta vielä nauhoista T190 ja T200 minua kiinnostavat osat. Ihan kaikkea en viitsi kopioida, mutta kirjoitan kuitenkin "Luettelo"- tiedostoon, mitä muuta niillä nauhoilla on. Kopioimatta jätän sellaisia tv-ohjelmia, joita pidin 1990-luvulla tallentamisen arvoisina, mutta en viitsi enää katsella.  - Tämän jälkeen  on kopioimatta enää kaksi sellaista VHS-nauhaa, joilla tiedän esiintyvän sellaisia ihmisiä, joihin tutustuin työelämässä henkilökohtaisesti. En kylläkään tiedä kaikkien nauhojen sisältöä, joten myöhemminkin voi tulla esille vielä nauhoja, joissa tuttujani esiintyy esimerkiksi uutisvälähdyksissä.

  • HUIPPU-UUTINEN: Illalla sain tietää, että ChatGPT -tekoälyrobotille voi nyt antaa oman tiedoston lähdeaineistoksi. Linkkasin sille perustamani säätiön toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen vuodelta 2023 ja esitin kysymyksen: "Kuinka kuvaisit lyhyesti tämän säätiön toimintaa?" ChatGPT vastasi näin:
    "T.Ahjoksen säätiö sr
    toiminta keskittyy sen perustajan elämäntyön jatkamiseen tuottamalla ja jakamalla historiallista, kansanvalistuksellista ja kansanterveydellistä tietoa suomen kielellä, pääasiassa sähköisessä muodossa. Säätiö ylläpitää ja valmistelee aineiston hallintaa perustajan elinaikana. Tähän sisältyy lähdeaineiston säilyttäminen, verkkosivuston ylläpito, sekä aineiston julkaisutoiminta internetissä. Säätiön toiminta rahoitetaan pääosin perustajan lahjoituksilla, ja sen tärkeimpänä tavoitteena on lähihistorian dokumentointi yleishyödyllisesti ilman kaupallisia päämääriä."
Lauantai 25.5.2024:
PÄIVÄN POHDE: Asunnon siivousta.
  • Tänään en siivonnut mitään. En tehnyt muutakaan mainittavaa ja avasin tietokoneenkin vasta illalla pesutuvasta tultuani.
MUITA ASIOITA:
  • Pesutupa: Kuten jokaisen kuukauden 25. päivä, olin varannut taloyhtiön pesutuvan klo 18-20. Aiemmin olen ollut usein pesutuvasta tultuani niin väsynyt, etten ole jaksanut pedata sänkyyn puhtaita lakanoita vaan olen nukkunut yhden yön ilman lakanoita. Viime aikoina olen muuttanut työjärjestystä siten, että petaan puhtaat lakanat ja tyynyliinat sänkyyn jo iltapäivällä ennen pesutupaa. Niin tein myös tänään.

  • Säätiedotuksissa luvattiin illaksi kaatosadetta. Se toteutui samalla tavalla kuin useimmat ennustetut myrskyt ja lumimyräkät tällä seudulla: Kun kävelin kotoa pihan poikki pesutupaan, ei satanut, mutta asfaltti oli märkä. Kun palasin kotiin, silloinkaan ei satanut ja asfaltti taisi olla jo kuivunut. Yhtään ei tuullut mennessä eikä tullessa. Sen verran on kuitenkin jossakin vaiheessa satanut, että vaimoni kertoman mukaan pysäköidyn automme konepellillä ollut linnun kakka oli huuhtoutunut pois.

  • Minulla oli eilen viimeisen VHS-nauhan kopioinnissa sellainen ongelma, että nauhan alkuosasta sain hyvän kopion, mutta loppuosassa kuva hyppi, siinä oli häiriöitä ja äänikin häipyi välillä kokonaan. Tänä iltana yritin kopioida sen loppuosan uudelleen, mutta keskeytin sen, kun siitä ei tullut eilistä parempaa. Kelasin sitä nauhan loppuosaa edestakaisin muutaman kerran ja yritän huomenna vielä uudestaan.  

Perjantai 24.5.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Tekniikka ja tallenteet
  • Jatkoin VHS-nauhojen kopiointia tietokoneen Videoarkisto-levylle. Tarkoituksena on tehdä VHS-nauhat tarpeettomiksi, koska ne vievät paljon tilaa eikä moniin vuosiin ole enää valmistettu nauhureita, joilla niitä voi katsoa. Minulla lienee niitä nauhoja karkeasti arvioiden noin 100 kappaletta.

  • Ensimmäiseksi kopioin sellaiset nauhat, jotka olen itse kuvannut videokameralla, tai joissa esiintyy henkilökohtaisesti tapaamiani ihmisiä. Sellaisia nauhoja en hävitä. Tätä kirjoittaessani selkäni takana on parhaillaan kopioitumassa 17. sellainen nauha. Annoin sille tunnuksen T170. Sen alussa on entisen esimieheni, Kansan korsernijohtaja Erkki Pesosen historiallinen tv-haastattelu vuodelta 1984. Jos teen siitä haastattelusta joskus tietokoneella erillisen mp4-tiedoston, sen nimeksi tulee T171.mp4.  Tuo selittänee, miksi numeroin nauhat kymmenen välein. T-kirjain viittaa kansioon "Tutut".

  • Videoita voi kopioida nauhalta levylle vain sen sisällön normaalilla katselunopeudella. VHS-nauhalla voi olla 3 tuntia sisältöä, jolloin kahden sellaisen nauhan kopionti kestää paljon yli 6 tuntia, koska prosessiin kuuluu vielä kopiointeja levyltä levylle. Jos teen tätä joka perjantai, kysymyksessä on noin vuoden pituinen hanke.

Torstai 23.5.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Vaihtelevia tehtäviä.
  • Koska en eilen tehnyt mitään jokaisen keskiviikon työohjelmaan kuuluvan kielitaidon kertaamisen tai kartuttamisen hyväksi, otan sen tämän päivän ohjelmaan. Aloitan sen kotilounaan jälkeen klo 12 ja kerron myöhemmin, mitä tein.

  • Ensin tein jokaviikkoisen testin, osaanko kirjoittaa venäläiset painokirjaimet aakkosjärjestyksessä. Nyt muistin kaikki oikein. Sitten yritin luetella lukusanat 0-109. Seuraavia en muistanut 0, 50, 90, 100.  Useiden ääntämisessä oli parannettavaa. Siksi kuuntelin kirjan Ponjatno!1 äänitteestä, kuinka ne lausutaan. Sitten kävin jälleen kerran läpi tuon kirjan luvun 2 pääkohdat ja kuuntelin olennaiset äänitteet, sekä luvusta 4 viikonpäivät. - Itseopiskelussa on kyllä olennaista, että on kirjan lisäksi äänitteitä. Muuten ei ymmärtäisi, että esimerkiksi "moe" lausutaa "majo". 

MUITA ASIOITA:
  • Kävin aamupäivällä rollaattorin kanssa kävellen läheisessä S-Marketissa tavanomaisilla ruokaostoksilla. Siellä oli aiemmin kahdenlaisia banaaneja (Reilun kaupan luomu ja Chiquita). Nyt niiden väliin on tullut - sekä hyllyssä että hinnassa - kolmas laji nimeltään "Coop banaani".

  • Vapautin DVD-aseman kiintolevyltä tilaa kopioimalla sieltä yhden vajaan tunnin pituisen borrelioosiaiheisen ohjelman Videoarkisto-levylle. Jouduin vielä muuttamaan tiedostojen nimeämistä Videoarkistossa, koska ohjelmien järjestysnumerot muuttuvat kyseisellä kiintolevyllä aina kun sieltä poistaa jonkin muun ohjelman kuin järjestysnumeroltaan viimeisen. Niitä numeroita ei siis voi käyttää arkistolevyllä tiedoston tunnisteena.

  • Sauna: Lämmitin saunan työpäivän päätteeksi, koska lauantai-illaksi olen varannut pesutuvan.

  • Saunan jälkeen valmistauduin huomiseen ohjelmaan "Tekniikka ja tallenteet": Ensin opiskelin, kuinka DVD-asemaan laitetaan päivämäärä ja kellonaika kohdalleen. Se laite oli käyttämättä niin monta vuotta, että olen joutunut opiskelemaan kaikki asiat uudelleen. Sitten aloitin 3 tunnin pituisen VHS-nauhan kopioinnin DVD-aseman kiintolevylle. Nauhalta levylle kopiointi on mahdollista vain videon katselunopeudella. Kun saan tuon nauhan kopioiduksi tänään, voin huomenna aloittaa sen sisällön muokkaamisen. Kuvassa oli kuitenkin häiriöitä. Siksi pysäytin kopioinnin muutaman minuutin kuluttua ja puhdistin VHS-nauhurin hiljattain ostamallani puhdistuskasetilla. Kun se ei kuitenkaan auttanut, ajoin samaa puhdistusnauhaa kuivana edestakaisin. Sen jälkeen kuva näkyi kunnollisena ja aloitin kopioinnin noin klo 20. En kuitenkaan jatkanut sitä klo 23:en saakka, vaan jaan sen kahdeksi puolentoista tunnin pituiseksi tallenteeksi.

Keskiviikko 22.5.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Kielitaidon kertaaminen tai kartuttaminen (venäjän alkeet)
  • Olin eilisten testamentti- ja edunvalvontakeskustelujen jälkeen henkisesti ja fyysisesti väsynyt. Kävin kylmässä suihkussa tavallista aiemmin, kun talossa oli ilmoitettu olevan vesikatko klo 8-11 välisenä aikana. Nukuin sen jälkeen koko aamupäivän enkä iltapäivälläkään jaksanut aloittaa päivän normaalia työohjelmaa.
MUITA ASIOITA:
  • Kävin varaamassa taloyhtiön pesutuvan lauantai-illaksi ja mankelin sunnuntai-aamuksi. Samalla vein autoon turvakameran akun, joka oli ollut kotona 2 päivää ladattavana.

  • VHS: Kopioin videoarkistoon VHS-nauhan T150. Merkitsen T-tunnuksella nauhat, joissa esiintyy joku henkilökohtainen tuttuni. Kopion ne Videoarkisto-levylle kansioon VHS-DVD/Tutut. Tällä nauhalla sellainen on Nicholas Anderson, joka opetti minulle aikanaan eurobondien perusasiat ja järjesti hyödyllisen opntomatkan Kanadaan. Samalla nauhalla on muutakin mielenkiintoista, kuten Leningrad Cowboys -yhtyeen ja Puna-armeijan kuoron yhteiskonertti Helsingin Senaatintorilla 12.6.1993.

  • Kehittelin vielä Videoarkisto-levyn kansioiden nimeämiskäytäntöä. Tämäkin olisi kuulunut vasta perjantain työohjelmaan, mutta tein sen nyt heti, kun sain idean, mitä kannattaa tehdä.

Tiistai 21.5.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Tarpeettomien tavaroiden tai tiedostojen karsinta.
  • Tarkoitukseni oli tänään käydä läpi vaatekaapista ne hyllyt, joilla on sukat, alusvaatteet ja yöpuvut. Kuitenkin alla kerrottu testamentin tarkastus vei kaiken huomioni.

MUITA ASIOITA:
  • Rahastoraportti: Aloitin 21.3.2024 rahastosäästöohjelman, josta kerroin Selitykset -sivun kohdassa Rahastovertailu. Nyt kuluneiden kahden kuukauden aikana EU-rahaston arvo on kasvanut kuten kiinteäkorkoisella pankkitilillä, jonka vuosikorko olisi 36,5%. US-rahaston kasvu vastaa kuvitteellista pankkitiliä, jonka korko olisi 25,5%. Ei voi kuitenkaan olettaa, että tuottoprosentit pysyisivät noin korkeina pidemmällä aikavälillä. Nordean ilmoittamat toteutuneet tuottoprosentit ovat 4,56% (EU) ja 3,15% (US). Ne ovat ymmärtääkseni sijoitetun pääoman absoluuttisia arvonnousuja, joita ei ole mitenkään suhteutettu kuluneeseen aikaan.

  • Testamentin tarkastus: Laadin ensimmäisen testamenttini 20 vuotta sitten kesällä 2004. Sittemmin olen kirjoittanut sen uudelleen muutaman kerran, mutta kukaan muu ihminen ei ole sitä koskaan lukenut. Olen ollut huolissani siitä, onko siinä - tai puuttuuko siitä - mahdollisesti jotakin sellaista, joka tekee siitä pätemättömän. Olisin mielelläni tarkastuttanut sen jo kauan sitten jollakin juristilla, mutta en ole aiemmin tutustunut sellaiseen juristiin, joka olisi saavuttanut luottamukseni. Tänään asia liikahti eteenpäin ja sovin LakiMarin kanssa, että hän käy testamenttini läpi ja etsii siitä mahdolliset ongelmakohdat.

  • Keskustelin vakavista aiheista vaimoni kanssa ja lopuksi kopioin Videoarkisto-levylle VHS-nauhan T140, jonka alussa Kaija-siskoani haastateltiin television uutislähetyksessä päiväkotilasten rauhankasvatuksesta. Samassa uutislähetyksessä Gorba oli Raisan kanssa Washingtonissa ja teki sinunkaupat Reaganin kanssa.

Maanantai 20.5.2024 - Helluntaimaanantai:
PÄIVÄN POHTEET: Muistelmien valmistelu tai viikon erityistehtävien aloitus.
  • Tämä päivä on Saksassa pyhäpäivä, mutta Suomessa tavallinen arkipäivä.

  • Meillä piti olla eräänlainen sinänsä vaatimaton perhejuhla, mutta emme löytäneet molempia miellyttävää tapaa sitä juhlistaa.

  • Ehkä otan tämän viikon erityistehtäväksi edunvalvontavaltakirjan valmistelun.

MUITA ASIOITA:
  • Totuttelin "uuden" VHS-nauhurini käyttöön. Kysymys on siis vanhasta käytetystä Finlux-merkkisestä laitteesta, jonka sain lauantaina kaupanpäällisenä mieheltä, jolta ostin VHS-DVD-laitteen 20 eurolla. Kaukosäädintä en sen mukana saanut. Merkitsin olennaiset painikkeet isoilla tarrateksteillä, koska mustan laitteen mustia pieniä kohokirjaimia on vaikea lukea. 

  • Vein kaksi VHS-nauhaa eteiseen sekajätelaatikkoon. Toinen on kaupasta ostettu seikkailuelokuva "Maailman ääriin" vuodelta 1991. Toisella on televisiosta nauhoittamani hyväksi kehuttu elokuva "Firma", joka minulla on myös kaupasta ostamallani DVD-levyllä.  Varmistin kyseisen DVD-levyn näkymisen tietokoneellani VLC Media Player -ohjelmalla. Hyvin näkyi suomenkielisin tekstein. Mutta kaksikanavainen stereoääni oli mahdollista saada minun laitteilla vain tsekin ja saksan kielisenä. Englanninkielinen ääni toimisi vain "5.1"-laitteistolla, jossa on 3 kaiutinta salin edessä ja 2 takana. 

Viikon 21 avaus:
Alkavalla viikolla ei ole näkyvissä mitään erityistä. Pitäisi vain jaksaa ja viitsiä tehdä kunakin päivänä normaalin viikko-ohjelman mukaisia tehtäviä.  Edunvalvontavaltakirjan laadinta kuuluisi siinä sunnuntain ohjelmaan, mutta ehkä on syytä alkaa luonnostella sitä jo aiemmin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kysymykset ja kommentit ovat tervetulleita! Kirjoita tähän tai Facebookiin aikajanalleni.