2024-05-27

Viikko 22 / 2024

Tämä raportti kertoo vuoden 2024 kalenteriviikosta 22, joka alkoi maanantaista 27.5.2024 ja päättyi sunnuntaihin 2.6.2024. Muutin tämän blogin sivujen esitystapaa 19.1.2024 alkaen siten, että tuorein päivä on edelleen ylimpänä, mutta kunkin päivän sisällä tapahtumat etenevät nyt ylhäältä alaspäin. Linkistä http://timontti.ahjos.info/Viikot/2024/22-24.html avautuu sama sisältö siten, että sivu alkaa maanantai-aamusta ja tuorein sisältö on alimpana. Kirjoitan tuoreen tekstin aina ensin tähän blogiin ja kopioin sen vasta hiukan myöhemmin tuolle toiselle sivustolle.

Sivu kannattaa aina ladata uudelleen heti avaamisen jälkeen, koska aluksi näytölle voi tulla sivun vanhempi versio jostakin välimuistista
Lukijan oletetaan tietävän ennestään pysyvällä sivulla Selitykset kerrotut asiat (päivitetty 11.5.2024, "Päivän pohteet" päivitetty 4.5.2024).

Sunnuntai 2.6.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Taloushallinto. HTML-kieliset sivustot. Viikkoraportointi.
  • Ensimmäiseksi sidoin perustamani säätiön toimintakertomuksen, tilinpäätöksen ja tase-erittelyn vuodelta 2023 saksalaisella Durable pikasidontasysteemillä, joka on todella kätevä ja halpa sidontamenetelmä. 

  • Sitten lähetin säätiön hallitukselle tuoreen tilintarkastuskertomuksen. Siinä ei ole mitään sellaista, mitä hallituksen pitäisi nyt käsitellä, joten liitin sen seuraavan vuosikokouksen aineistoon.

  • Perustin pöytätietokoneen kiintolevylle säätiön kirjanpitoaineiston kansioon vuosikohtaisia alikansioita ja siirsin eri vuosilta peräisin olevia tiedostoja kyseisen vuoden alikansioon.

  • Täydensin Ilkka Koppelomäen SMH-systeemin mukaisen kuluneen viikon viikkosuunnittelulomakkeen. Merkitsin maanantain, perjantain ja sunnuntain vihreällä värikoodilla, keskiviikon harmaalla ja muut päivät vihertävällä värikoodilla. Tosin tämän sunnuntain ohjelmaan kuuluisi vielä SMH-systeemin mukaisen suunnitelman laatiminen kesäkuulle, mutta kellon ollessa nyt 21 olen liian väsynyt laatiakseni sitä. - Avasin viikkosuunnittelulomakkeen alkavalle viikolle 23.
MUITA ASIOITA:
  • Videotallennekaapissani on kolme VHS-nauhaa, joissa ei ollut mitään merkintää nauhan sisällöstä. Katsoin, mitä ne sisältävät.  Kahdessa niistä on typerä amerikkalainen elokuva, jota en pidä kopioimisen arvoisena. Mutta toisen nauhan lopussa on elokuvan jälkeen melko nuoren Elviksen yli tunnin pituinen show. Sen kopioin tänään Videoarkisto-levylle. Kolmannella nimettömällä nauhalla on muutamia vaimoni televisiosta nauhoittamia dokumenttiohjelmia.

Lauantai 1.6.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Asunnon siivousta. Sauna?
  • Eilen vielä suunnittelin, että avaan ja imuroin tänään pöytätetokoneen keskusyksikön ja kytken sen jälkeen näytön joko DVI- tai HDMI-porttiin tähän saakka käyttämäni VGA-portin asemesta. Noiden toimenpiteiden tarkoituksena on vähentää tai poistaa se ongelma, että näytöllä kuva toisinaan huojuu ja sammuu hetkeksi kokonaan. Kuitenkin, kun eilen käytin sitä tietokonetta koko päivän, näytöllä ei ollut yhtään ainutta kertaa minkäänlaista häiriötä. Johtopäätökseni on nyt se, että se reagoi johonkin meidän asunnon ulkopuolella olevaan laitteeseen, jota ei eilen perjantaina käytetty.

  • Olen joka aamu peseytynyt ensin lämpimällä vedellä ja ottanut sitten kylmän suihkun. Tänään halusin kuitenkin saunoa. En ottanut aamulla kylmää suihkua vaan lämmitin saunan ennen kotilounasta.
MUITA ASIOITA:
  • Edellä kertomani tietokoneen keskusyksikön purkaminen, imurointi ja näytön portin vaihto sisältää sen riskin, että en saa sitä heti uudelleen käyttöön. Siksi päätin varmuuden vuoksi ensin laatia ja lähettää PRH:n säätiövalvonnalle perustamani säätiön lakisääteisen vuosiselvityksen. Sen tehtyäni pidin muita asioita tietokoneen keskusyksikön purkamista kiireellisempinä, joten en ryhtynyt siihen ollenkaan tänään.

  • Koska tänään on kuukauden ensimmäinen päivä, kävin katsomassa ja kirjoitin muistiin sivustoillani olevien verkkolaskurien lukemat. HTML-sivuillani on käyty toukokuun aikana vähän yli 2 000 kertaa. Blogilaskurit näyttävät yhteensä 4 430 käyntiä, mutta siihen sisältyy myös omat käyntini, joita on nyt paljon, kun kirjoitan päiväkirjablogia päivittäin. Elämänkertablogissa tahjos.blogspot.com, jota en ole toukokuussa päivittänyt, oli 122 käyntiä. Youtube-videoitani käytiin katsomassa 242 kertaa.

Perjantai 31.5.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Tekniikka ja tallenteet.
  • Kopioin Videoarkisto-levylle VHS-nauhan T210, jonka alussa on Pietarin kaupungin 300-vuotisjuhlakonsertti Imatralla vuonna 2003. Sen alussa on Riitta Uosukaisen ja Erkki Toivasen liikuttavat puheet. Viimeisenä kappaleena pietarilainen Elena Putina lauloi ensin suomeksi "Oi niitä aikoja" ja sitten kaikki venäläiset solistit yhtyivät siihen venäjän kielellä.  Nauhalla on myös Arvi Lindin viimeinen uutislähetys 15.10.2003. Sen jälkeen Kirsti Paakkanen oli A-studion vieraana ja edesmenneen Maria Jungnerin kuulutuksen jälkeen on tunnin pituinen ohjelma Marimekosta ja Kirsti Paakkasesta, jonka kanssa minulla oli kerran ilo syödä illallinen Genevessä 1980-luvulla. Siihen aikaan hän piti Womena-nimistä mainostoimistoa. 

  • Peruutin eilen tilaamani pöytäkoneen näytön tilauksen, koska tänään siinä ei ollut ainuttakaan häiriötä, vaikka käytin sitä koko päivän.  Ilmeisesti siinä ei olekaan mitään vikaa vaan jokin asuntomme ulkopuolella oleva laite aiheuttaa siihen häiriöitä ja tänään perjantaina sitä laitetta ei käytetty. 

  • Illan päätteeksi kopioin vielä televisiosta tallennetun VHS-nauhan T220, jolla näytettiin mm. entistä työpaikkaani KOP:issa Aleksanterinkadulla ja KOP:in johtajia, kerrottiin Kouri-kaupoista yms. Ruisrock-festivaalin järjestäjänä haastateltiin Vantaan Festivaalit Oy:n toimitusjohtajaa Juhani Merimaata, johon tutustustuin silloin kun hänkin opiskeli yliopistossa matematiikkaa. - Nyt olen kopioinut kaikki 22 nauhaa, joissa tiedän esiintyvän henkilöitä, joihin olen joskus henkilökohtaisesti tutustunut. 
MUITA ASIOITA:
  • Aamupäivällä laadin ja lähetin isännnöitsijälle laskuni taloyhtiön toiminnantarkastuksesta tilivuodelta 2023. - Iltapäivällä hän ilmoitti antaneensa sen jo palkanmaksajalle. 

Torstai 30.5.2024 - Pöytäkoneen näyttö ei toimi:
PÄIVÄN POHTEET: Vaihtelevia tehtäviä. Sauna?
  • Työhuoneessani olevan Windows-pöytäkoneen näyttö on aina silloin tällöin sammunut hetkeksi, mutta viime päivinä kuva on lisäksi ajoittain huojunut. Eilen nuo oireet menivät niin pahoiksi, että työskentely alkoi olla lähes mahdotonta. Aloin harkita uuden näytön ostamista. Katsoin muistiinpanoistani, että olen ostanut nykyisen 24" Asus-näytön lokakuussa 2012.

  • Laadin jo eilen illalla drive.google.comiin tällä hetkellä myytävänä olevien uusien 24" näyttöjen vertailutaulukon. Kirjoitin sinne ensin neljän Gigantin Tammiston myymälästä heti saatavissa olevan näytön tiedot. Sitten lisäsin kaksi muuta näyttöä, jotka voisi ostaa Gigantin Kaaren myymälästä, mistä nykyisen pöytäkoneeni ostin. Lopuksi lisäsin taulukkooni vielä kuusi näyttöä Verkkokauppa.comin runsaasta valikoimasta. 

  • Olin sopinut perustamani säätiön tilintarkastajan kanssa, että käyn tänään klo 12 noutamassa heidän toimistosta tilintarkastuskertomuksen ja tarkastetun aineiston. 

  • Kotiin palattuani jatkoin näyttöasian pohdintaa erään vanhan tuttuni kanssa, joka tarjosi vähän käytettyä näyttöä, sekä vaimoni kanssa. Pöytätietokonetta en käynnistänyt tänään ollenkaan sen näytön viallisuuden vuoksi. Tämänkin tekstin kirjoitan ruokapöydällä kannettavalla Chromebook-tietokoneella.

  • Ostin Verkkokauppa.comista Lenovo ThinkVision E24-30 24" -näytön, jossa on mm. seuraavia hyviä ominaisuuksia: Hinta 159,99€, takuu 3 vuotta, energialuokka D, näyttö 1920x1080, virkistystaajuus 100Hz, taustavalaistus WLED, HDMI 1.4, VGA, TÜV-sertifioitu, heijastamaton näytön pinta, kaiuttimet 2 x 2W. - Toimitustavaksi valitsin noudon Vantaan noutovarastosta huomenna klo 18:30. Siellä niitä kerrottiin olevan yli 25 kpl. 

  • Kirjoitin tämän tekstin Chromebookilla Googlen Blogspot-palvelimelle, mutta käynnistin sittenkin vielä pöytäkoneen ja kopion sillä tämän ahjos.info -palvelimelle. Sitä en pysty tekemään Chromebookilla. Nyt pöytäkoneen näyttö toimi ilman minkäänlaista häiriötä. Tätä kirjoittaessa puhelimeeni tuli tekstiviesti, jonka mukaan ostamani uusi Lenovo-näyttö on nyt noudettavissa.  Pieni epäilys on, että tässä nykyisessä näytössä ei olekaan mitään vikaa vaan jokin ulkopuolinen tekijä aiheuttaa siihen ajoittain häiriöitä.

Keskiviikko 29.5.2024 - Henkisen krapulan päivä:
PÄIVÄN POHTEET: Kielitaidon kertaaminen tai kartuttaminen
  • Kellon ollessa 19:30 en ole vielä tehnyt tänään mitään kielitaidon hyväksi.
MUITA ASIOITA:
  • Tietokoneen jo suljettuani käynnistin sen eilen illalla vielä uudelleen ja lähetin toiminnantarkastajana yhden viestin taloyhtiön isännöitsijälle ja hallitukselle. Eräs eilisen yhtiökokouksen päätöksistä aiheuttaa potentiaalisen ongelman, josta halusin varoittaa.

  • Heräsin jo klo neljän paikkeilla, söin illalla keittämääni kaurasuurimopuuroa ja yhden paistetun kananmunan. Klo 5:13 vastasin Pentiltä USA:sta saamaani viestiin. Sitten jatkoin nukkumista. 

  • Tein seuraavan bussiretken: Klo 9:34 nousin kotitalon kohdalla bussiin 69, jolla ajoin Ala-Malmin torille. Menin siellä ensin Yliopiston apteekkiin ostamaan kahta tai kolmea reseptilääkettä. Apteekin ovella on laite, josta pitää ottaa jonotuslappu reseptitiskille. Sain numeron 38. Taululla luki "Nyt palvellaan 37". Ehdin kävellä vasta muutaman metrin reseptitiskin suuntaan, kun tuli ilmoitus "Nyt palvellaan 38".  Sain myös sen kolmannen lääkkeen, vaikka minulla on sitä kotona vielä viiden viikon ajaksi. Apteekin jälkeen kävin samalla käytävällä olevassa vessassa.

  • EU-parlamenttivaalin ennakkoäänestyspaikka Ala-Malmin torilla avautui klo 10. Siinä ovella oli viisi ihmistä jonossa odottamassa avautumista. Hetken odotettuani pääsin äänestämään. Minun jälkeen sisään ei tullut yhtään äänestäjää ennen poistumistani. Ajoin bussilla 70 Ala-Malmin torilta S-marketin pysäkille. Kävin tekemässä muutaman täydennysoston ja ostin S-marketin aulasta herneitä, kirsikoita ja mansikoita.  Jatkoin siitä vielä samalla lipulla bussilla 69 kotiovelle. Saavuin kotiin klo 10:50 eli sopivasti klo 11 alkavalle ruokatunnille syömään vaimoni juuri valmistamaa herkullista ja terveellistä kotiruokaa.

  • S-marketin aulassa oli kyltti, jossa kerrottiin, että siinä olevaan tyhjään huoneistoon avataan syyskuussa apteekki. Malmilla on ennestään kaksi apteekkia (Yliopiston apteekki ja yksityinen), Ne ovat meiltä bussimatkan päässä, mutta tämä uusi tulee kävelymatkan päähän, kodin ja terveyskeskuksen puoliväliin.

Tiistai 28.5.2024 - Taloyhtiön yhtiökokouspäivä:
PÄIVÄN POHTEET: Tarpeettomien tavaroiden tai tiedostojen karsinta.
  • Skannasin puhuvan verenpainemittarin ja höyrysilitysharjan pakkausten tekstit OMAT KONEET -kansioon ja lähetin kopiot vaimoni sähköpostiin. Pakkaukset laitoin kartonkikeräykseen ja verenpainemittarin käyttöohjevihkosen työhuoneessa olevaan käyttöohjelaatikkoon.
MUITA ASIOITA:
  • Unohdin eilen kertoa, että uskon nyt lumien lopullisesti sulaneen kevään 2024 osalta ja vein autosta kellariin kesäksi ne työvälineet, joita käytetään lumen poistamiseen auton päältä ja ympäriltä.

  • Sain postitse kirjallisen kutsun HUS Suusairauksien poliklinikalle hammaslääkärin vastaanotolle. Minun pitää käydä verikokeissa edellisenä päivänä ja syödä antibioottia tunti ennen vastaanottoa. Varasin verikoeajan ja totesin, että minulla on siihen antibioottiin vielä elokuuhun saakka voimassa oleva resepti, mutta lääkettä ei enää ole. Kirjoitin Microsoft ToDo-ohjelmaan tehtäväksi tilata sitä lääkettä kesäkuussa, kun myös verenpainelääke on loppumassa ja sitä saa Kelan suostumuksella tilata lisää.

  • Valmistauduin klo 17.30 alkavaan taloyhtiömme yhtiökokoukseen käymällä läpi kokouskutsun liitteineen ja toiminnantarkastajana laatimani tarkastusraportin. Aion osallistua kokoukseen kotoa etäyhteydellä. -Hyvä varsinainen yhtiökokous, joka päättyi klo 20:12. Minut valittiin taas toiminnantarkastajaksi.

Maanantai 27.5.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Muistelmien valmistelu tai viikon erityistehtävien aloitus.
  • Tälle viikolle ei ole yhtä suurta erityistehtävää, mutta on monta erillistä velvollisuutta.

  • Klo 18 aikaan, nukuttuani sitä ennen pari tuntia ja syötyäni loput vaimoni aiemmin keittämästä kalakeitosta, kävin itseni kanssa henkisen kamppailun: Muistelmieni lähdeaineiston skannaus ei ole edistynyt pitkään aikaan. Arvostamani konsultit korostavat sitä, että "edes vähän" on enemmän kuin "ei ollenkaan" ja pitkäkin matka etenee, jos ottaa lyhyitä askelia jatkuvasti. Niinpä päätin, että skannaan ainakin 20 sivua. Sitä tehdessäni innostuin sitten skannaamaan vähän enemmänkin eli parikymmentä 1-5 -sivuista dokumenttia, jotka olivat enimmäkseen Kansassa vuoden 1986 lopulla kirjoittamiani kirjeitä ja muistioita. Sitä tehdessäni hämmästyin, kuinka viisas, ahkera ja aikaansaapa olen silloin 38-vuotiaana ollut. 
MUITA ASIOITA:
  • Verikokeet: Aamulla kävin Malmin sairaalan laboratoriossa antamassa leukemiahoidon seurantaan liittyvät verinäytteet, jotka otetaan 1/4-vuosittain. Kun varasin ajan, aikaisin vapaa aika oli klo 9:20.  Sen jälkeen en olisi ehtinyt enää Malmin sairaalan kahvilan erinomaiselle puuroaamiaiselle, jonka tarjoilu päättyy klo 9:30. Siksi menin sinne jo ennen klo 7, otin jonotuslapun nro 8 ja pääsin kahvilaan jo ennen klo 8, jolloin se avattiin. Kahvilassa tapasin naapuritalossa asuvan Jukan, joka käy siellä usein vain aamiaisella. - Maisassa luki, että nyt otettujen verikokeiden toivottu aika on mennyt jo ohitse. Siksi otin mukaan kirjeen, jossa kehotettiin käymään verikokeissa 27.-28.5 eli tänään tai huomenna. Näytteenottaja kertoi, että näytteenottotilaukset ovat voimassa vuoden ajan riippumatta siitä, mitä Maisassa lukee.  

  • Kun palasin kotiin kyynärsauvan kanssa kävellen, menin hetkeksi matkan varrella pysäköintialueella olevaan autooni lepäämään. Silloin puhelimeeni tuli automaattiviesti, jolla Maisa ilmoitti jo ensimmäiset tänään otettujen verikokeiden tulokset. Myöhemmin niitä tuli sitten lisää. Kaikki arvot olivat suunnilleen ennallaan, joten mitään toimenpiteitä ne eivät aiheuta. Sisätautilääkäri on varannut perjantaiksi ajan, jolloin hän katsoo niitä. Minun ei tarvitse mennä vastaanotolle, mutta pitää vastata tuntemattomasta numerosta tulevaan puheluun, jos hän sattuisi soittamaan. Luultavasti hän ei soita vaan kirjoittaa vain Apottiin/Maisaan lausunnon, jonka mukaan ei ole tarvetta tehdä mitään.

  • Taloyhtiönetti: Tässä taloyhtiössä jaettiin hiljattain jokaiseen huoneistoon DNA:n tiedote, jossa kerrottiin, että taloyhtiö on tehnyt DNA:n taloyhtiönetistä uuden sopimuksen, joka astuu voimaan tänään.  Asukkaille maksuttoman taloyhtiönetin nopeus on tästä lähtien 25M. Tähän saakka se oli 10M. Se riittää hyvin sellaisille, jotka käyttävät nettiä vain sähköpostiin ja pankki- yms. asiointiin, mutta ei meille. Soitin kuitenkin tiedotteessa mainittuun palvelunumeroon ja uudistin oman sopimukseni siten, että kuukausimaksu alenee 5,50 euroa, mutta muutoksesta peritään muutosmaksu 2 x 6,90 = 13,80 euroa.  Tästä lähtien maksan 34,40 €/kk 400M kiinteästä laajakaistasta ja 4G 100M matkanetistä, joka on puhelimessa.  Aiemmin taloyhtiö maksoi kaapeli-tv-liittymästä saman verran kuin nykyisin tuosta taloyhtiönetista, mutta nykyisin kaapeli-tv sisältyy nettiliittymään ilman eri maksua.

  • ChatGPT tekoäly: Lähetin eilen monille ystävilleni viestin, joka sisälsi ChatGPT:n laatiman kuvauksen perustamani säätiön toiminnasta. Tänään lähetin samoille henkilöille vielä tämänsisältöisen viestin: "PS: Koska kaikilla tuon eilisen viestini vastaanottajilla ei ole mahdollisuutta verrata tekoälyrobotin laatimaa tekstiä sille linkkaamiini asiakirjoihin, totean omasta puolestani, että se on laatinut erinomaisen "omin sanoin" kirjoitetun tekstin, jossa on mielestäni kerrottu hyvin kaikki olennaiset asiat ilman suoria lainauksia. Se valmistui alle minuutissa eikä maksanut minulle mitään."

Viikon 22 avaus:
Tällä viikolla on valitettavasti monena päivänä sellaisia velvollisuuksia, jotka haittaavat tai kokonaan estävät omien tavoitteitteni mukaisen työohjelman toteutusta.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kysymykset ja kommentit ovat tervetulleita! Kirjoita tähän tai Facebookiin aikajanalleni.