2024-06-03

Viikko 23 / 2024

Tämä raportti kertoo vuoden 2024 kalenteriviikosta 23, joka alkoi maanantaista 3.6.2024 ja päättyi sunnuntaihin 9.6.2024. Muutin tämän blogin sivujen esitystapaa 19.1.2024 alkaen siten, että tuorein päivä on edelleen ylimpänä, mutta kunkin päivän sisällä tapahtumat etenevät nyt ylhäältä alaspäin. Linkistä http://timontti.ahjos.info/Viikot/2024/23-24.html avautuu sama sisältö siten, että sivu alkaa maanantai-aamusta ja tuorein sisältö on alimpana. Kirjoitan tuoreen tekstin aina ensin tähän blogiin ja kopioin sen vasta hiukan myöhemmin tuolle toiselle sivustolle.

Sivu kannattaa aina ladata uudelleen heti avaamisen jälkeen, koska aluksi näytölle voi tulla sivun vanhempi versio jostakin välimuistista
Lukijan oletetaan tietävän ennestään pysyvällä sivulla Selitykset kerrotut asiat (päivitetty 11.5.2024, "Päivän pohteet" päivitetty 4.5.2024).

Sunnuntai 9.6.2024 - Kirjoitettu etukäteen:
Lauantai 8.6.2024 - Kirjoitettu etukäteen:
VIIKON ERITYISTEHTÄVÄ: Valmistautuminen ja osallistuminen hautajaisiin.
  • Lähden lauantaina aamulla vaimoni kanssa kukkakaupan kautta matkailuautolla Valkeakoskella asuneen ja 95-vuotiaana kuolleen serkkuni hautajaisiin Valkeakoskelle. Aiomme yöpyä Valkeakoskella retkeilyalueella ja tulla kotiin sunnuntaina. Huomaavaisuudesta matkakumppaniani kohtaan en pidä matkan aikana yksityiskohtaista päiväkirjablogia. Mukanani on kyllä kannettava Chromebook-tietokone. Sillä saatan mahdollisesti kirjoittaa lyhyitä tilannetiedotuksia blogspot-sivustolle, mutta en missään tapauksessa ahjos.info -sivustolle, koska sinne kirjoittaminen on sillä koneella melko vaikeaa. 

Perjantai 7.6.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Tekniikka ja tallenteet.
VIIKON ERITYISTEHTÄVÄ: Valmistautuminen ja osallistuminen hautajaisiin.
  • Tänään on viimeinen hautajaismatkalle valmistautumispäivä.

  • Mietin yöllä kahteen saakka, mitä reittiä ajan aamulla Klaukkalaan matkailuautohuoltoon, kuinka esittelen siellä ongelmani ja otanko komposiittipullon päällä olevan PV-KV -sovittimen (PainoVenttiili-KierreVenttiili) irti jo valmiiksi vai onko tarpeen näyttää sillä ensin, kuinka vika ilmenee. Koska tuo sovitin on yhtä vanha kuin auto (11 vuotta) päätin ostaa sellaisen uuden. Osaan sen itsekin laittaa paikalleen, joten ei ole tarpeellista teettää sitä ammattiasentajalla. Jos auton kaasuputken päässä on kumitiiviste, myös se kannattaa samalla vaihtaa, koska sekin on jo yli 11 vuotta vanha. Olin laittanut herätyskellon soimaan kuudelta, mutta vessassa käydessäni siirsin herätyksen seitsemäksi.

  • Heräsin kuitenkin ilman herätyskelloa jo klo 6:10.  Suoritin aamutoimet ja lähdin autolle jo  noin klo 7:30. Useista mahdollisista ajoreiteistä valitsin seuraavan, jota en ole koskaan aiemmin ajanut siihen suuntaan: Bilteman kohdalla Kehä III:lle - Heti seuraavasta liittymästä Tikkurilantielle - Kivistön aseman kohdalla tielle 130 - sitä pitkin kunnes vasemmalla näkyy myytäviä matkailuautoja. Heti kotipihalta lähdettyäni avasin radion kuullakseni mahdollisista liikenneongelmista. Juuri silloin alkoi Radio Novan liikennetiedote, jossa todettiin, että mistään liikenneongelmista ei ole kerrottu. Sammutin radion. 

  • Minun piti olla matkailuautohuollossa Klaukkalassa "yhdeksän ja kymmenen välillä", mutta klo 7:55 olin jo Kivistön keskustassa. Kun en ollut juonut kotona kahvia, aloin etsiä ajoreittiä moottoritien varrella olevalle Nesteen Keimolan asemalle. Join siellä pienen kahvin kinkku-juustosämpylän kanssa hintaan 7,70 euroa. 

  • Olin matkailuautohuollossa jo vähän ennen sen virallista avaamisaikaa klo 9, mutta kun työnjohtaja näki saapumiseni, hän tuli autoni luokse. Esittelin hänelle ongelmani. Hän keksi sen syyn, korjasi vian ja testasi lopputuloksen toimivuuden. Sain myös pyytämäni kaasuletkun irroitusavaimen, jollaista olin eilen käyttänyt, mutta jota en tänään löytänyt.

  • Paluumatkalla poikkesin Vantaan Motonetissä ostamassa digitaalisen kalavaa'an kaasupullon punnitsemista varten. Sen pakkauksessa sanotaan, että pakkaus ei sisällä paristoa,  jonka  pitää olla tyyppi CR2032. Myyjä etsi suuresta paristohyllystä minulle sellaisen. Sitten menin autoon, avasin kalavaaka-pakkauksen ja totesin, että siinä oli sittenkin jo paristo paikallaan. Kävin myöhemmin vielä kertomassa myyjälle siitä, mutta en palauttanut ostamaani paristoa.  Punnitsin autossani olevan kaasupullon. Ajattelin, että jos siinä on kaasua alle 2 kg, ostan uuden pullon. Kaasua oli kuitenkin vielä noin 4,5 kg.

  • Motonetin lähellä on Neste Express. Tankkasin siellä dieselöljyä tankin täyteen.

  • Kotimatkalla jatkoin vielä Ylä-Malmin ohitse Ala-Malmille Presto Oy:lle, missä teetin autoni palosammuttimen vuositarkastuksen. Sieltä tulin sitten kotiin hyvin väsyneenä mutta tyytyväisenä ja nukuin pari tuntia.

  • Tilanne klo 16: Olen tehnyt luetteloa huomenna matkalle mukaan otettavista tavaroista ja ottanut niitä esille. Tänään minun pitää vielä valita ja sovittaa kengät ja kravatti. Vaimoni tekee meille evästä ja pakkaa omia tavaroitaan. Meillä on sellainen suunnitelma, että kun hautajaiset on huomenna iltapäivällä Valkeakoskella, yövymme siellä leirintäalueella ja tulemme kotiin vasta sunnuntaina. Lauantain ja sunnuntain välinen yö voi kyllä olla monessa paikassa aika meluisa ja liikenteessä paljon rattijuoppoja.

  • Tilanne klo 18: Olen keräillyt sänkyni vieressä olevalle seinäkkeelle ja sen viereen lattialle matkalle mukaan otettavia tavaroita. KOP:ista lähtiessäni sain läksiäislahjaksi useita pankin mainoslahjoja. Niistä yksi on kätevällä sulkijalla varustettu kenkäpussi, jossa on KOP:n oravasymboli ja pääjohtaja Lassilan mainossanat "Tosi on!". Laitan hautajaiskengät siihen, niin ne pysyvät puhtaina ja käytän matkalla arkisia vaatteita ja kenkiä. Matkailuauto on siitä juuri kätevä, että siellä voi vaihtaa vaatteita, mikä olisi mahdotonta, jos matkustaisi junalla.

Torstai 6.6.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Vaihtelevia tehtäviä
VIIKON ERITYISTEHTÄVÄ: Valmistautuminen ja osallistuminen hautajaisiin.
  • Omistan koko päivän hautajaismatkalle valmistautumiseen seuraavasti::
    • Tyhjennetyn wc-kasetin vienti autoon.
    • Lounas Syystien palvelukeskuksessa. Eilen unohtunut ostos S-marketissa.
    • Auton mattojen ja sänkypeittojen ravistaminen.
    • Auton lattioiden, muiden pintojen ja patjan imurointi. Sähköä pitäisi olla klo 16-20.
    • Hautajaisvaatteiden tarkastaminen. Kenkien valinta. Tarvittaessa valkoisen paidan pesu tai silittäminen.
    • Sauna?

  • Tilanne klo 15: Malmin säätiedote muuttui poutapäivästä sadekuuroiksi. Siltä siellä myös ikkunasta katsoen näyttää, että pian sataa. Siksi lähden autolle jo nyt, vaikka sähköä on saatavana vasta klo 16 alkaen. Pakkasin kotipölynimurin isoon kassiin. Oma sadetakkini on autossa, joten siitä on hyötyä vasta kotimatkalla, jos silloin sataa.

  • Tilanne klo 20: Auton sisätilat siivottu. Sängyn peittoja en voinut ravistaa ulkona, kun siinä vaiheessa satoi, mutta imuroin ne huolellisesti kerroksittain patjasta alkaen. Mattoja pystyin ravistamaankin, kun sade lakkasi, mutta ohjaamon isoa kumimattoa en viitsinyt nostaa paikaltaan. 

  • Kun avasin auton nestekaasupullon keittääkseni kahvia, jostakin sen läheltä kuului outoa suhinaa. Tutkin kaasupullon kiinnityksen auton kaasuputkistoon. Mielestäni kaikki oli niin kuin pitääkin, mutta sellainen suhina ei kuulu asiaan enkä ole koskaan ennen sellaista kuullut. En tuntenut kaasun hajua, mutta ehkä hajuaistini on koronan heikentämä. Soitin matkailuautohuoltoon, missä autoni kaasulaitteet on viimeksi tarkastettu. He lupasivat katsoa sitä huomenna klo 9-10 välillä, joten ajan silloin Klaukkalaan.

Keskiviikko 5.6.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Kielitaidon kertaaminen tai kartuttaminen
VIIKON ERITYISTEHTÄVÄ: Valmistautuminen ja osallistuminen hautajaisiin.
  • Aloitin päivän tekemällä jokaviikkoisen testin, osaanko kirjoittaa venäläiset painokirjaimet aakkosjärjestyksessä. Nyt se meni virheettömästi. Sitten kirjoitin muistiin aamulla mittaamani verenpaineet, joista parempi oli 127/71 53. Tuo on siis 16 mg päivittäisellä lääkityksellä saavutettu taso.

  • Päivän erityistehtävänä matkailuauton vesihuolto. Kellon ollessa 12 kotilounas on syötynä ja lähden Rastilaan ottamaan matkailuautoon noin 50 litraa käyttövettä. Paluumatkalla aion poiketa S-marketissa.

  • Onneksi Rastilassa kukaan ei ollut katsomassa veden ottoani eikä varsinkaan omaa vuoroaan odottamassa.  Aika kauan se minulta kesti. Kiinnitin letkun eilen ostamaani vesitankin korkkiin. Kun avasin kraanan ja kävin auton luona katsomassa, korkin vierestä valui vettä maahan. Varmistin, että korkki oli kunnolla kiinni. Päättelin, että vesi tulee liian suurella paineella ja törmää heti auton sisäpuolella olevan putken mutkaan. Säädin veden tuloa pienemmälle. Kun kävin auton sisällä katsomassa mittaria, se näytti, että vesitankki oli jo yli 3/4 täynnä. Kävin sulkemassa kraanan. Silloin huomasin, että auton vedenpoistoputkesta valuu reilusti vettä asfaltille. Onneksi en ollut palauttanut vielä sängyn päältä aiemmin pois siirtämiäni tavaroita takaisin sängyn päälle. Nostin sängyn pystyyn ja varmistin, että kesäasentoon laittamani kolme asiaa ovat niin kuin niiden kuuluu olla. Yhden venttiilin olin sulkenut käsikopelolla sitä näkemättä. Nyt kurkotin niin pitkälle sängyn alle, että näin sen olevan oikeassa asennossa, mutta painoin sitä vielä varmuuden vuoksi kädellä oikeaan suuntaan. Ohikulkijat varmaankin ihmettelivät, miksi autostani valuu niin paljon vettä, mutta kukaan ei tullut sanomaan mitään. Onneksi se valui siitä asfalttia pitkin lähellä olevaan sadevesiviemäriin eikä jäänyt lätäköksi. Lopulta keksin, mistä se vuoto johtui:

  • Sen vesitankin tilavuus lienee 90 litraa. Siinä on sellainen ylivuotoventtiili, jolla ylivuotorajan voi laittaa 60 tai 90 litran kohdalle. Olin laittanut sen hiljattain 60 litran kohdalle, mutta nyt olin jo huomaamattani tankannut vettä enemmän. Niinpä sitten vain odotin, että ylimäärä valuu asfaltille ja sitä pitkin viemäriin. Kun valuminen lakkasi, lähdin ajamaan eikä autoni jättänyt vesivanaa jälkeensä. 

  • Sitten kävin S-marketissa tavanomaisilla ostoksilla, mutta nyt poikkeuksellisesti autolla. Kun palasin kaupasta autoon, katsoin saamani sähköpostit. Juristi, jolle olin antanut tehtäväksi tarkastaa testamenttini, oli nyt lukenut sen. Hän lähetti raporttinsa ja laskunsa. Raportissa oli yksi kohta, josta huolestuin. Lähetin hänelle heti sitä koskevan kysymyksen. Kotiin tultuani hän oli jo vastannut kysymykseeni. Huoleni oli aiheeton. Ilmeisesti mitään pahaa vikaa testamentissani ei ole, mutta seuraavassa versiossa - jos sellaisen joskus kirjoitan - jotkut asiat voisi lausua hänen ehdottamalla tavalla täsmällisemmin. Olen huojentunut, sillä testamenttiani, jonka ensimmäisen version kirjoitin jo vuonna 2004, ei ole aiemmin kukaan juristi lukenut.

  • Hain illalla vielä auton wc-kasetin kotiin tyhjennettäväksi. Sen olisi voinut Rastilassakin tyhjentää samaan 3 euron hintaan, mutta siellä oli stressiä tarpeeksi muutenkin.

  • Illan päätteeksi katsoin autokamerani eilen ja tänään kuvaamat videot ja otin kiinnostavimmat niistä talteen.  

MUITA ASIOITA:
  • Tekoälysovelluksiin tutustuminen: Olen jo melko kauan kokeillut ChatGPT-sovellusta ja saanut selkeän käsityksen, mihin sitä kannattaa käyttää ja mihin ei kannata. Sehän laati perustamani säätiön toimintakertomuksesta ja tilinpäätöksestä alle minuutissa omin sanoin referaatin, joka oli asiasisällöltään kattava ja täysin virheetön myös kielellisesti. Lisäksi olen saanut siltä konkreettisen avun ainakin kolmeen tietotekniseen ongelmaan. Serkkuni lähetti minulle eilen Copilotilta saamansa sen ja ChatGPT:n vertailun. Sen perusteella tuntuu selvältä, että Copilot ei ole minua varten. Eilen tutustuin vasta hyvin pinnallisesti Googlen Geminiin. 

Tiistai 4.6.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Tarpeettomien tavaroiden tai tiedostojen karsinta.
VIIKON ERITYISTEHTÄVÄ: Valmistautuminen ja osallistuminen hautajaisiin.
  • Matkailuautoni raikasvesisysteemi on vielä talven jäljiltä vedettömänä. Sinne on hyvä tankata vettä, että voi esim. naamansa pestä, vaikka juomaveden pidämme erillisessä kanisterissa tai pulloissa. Siihen liittyen tein tänään seuraavaa:

  • Nähtyäni Facebookissa JyväsCaravan Oy:n mainoksen vesitankin korkista, jossa on vesiletkun liitäntä, kysyin Helsinki Caravan Oy:stä, onko heillä sellaista myymälässä. Kun sain tietää, että siellä on yksi kappale, sanoin tulevani ostamaan sen ja pyysin laittamaan sen piiloon tunnin ajaksi. Noin 50 minuutin kuluttua olin sen heiltä ostanut. Kun tankkaa vettä, pitää seurata auton sisällä olevasta mittarista, milloin vettä on haluttu määrä, esim. puoli tankillista. Silloin toisen ihmisen täytyy normaalisti pitää letkua paikallaan, mutta jos letku on kiinni tällaisessa korkissa, toista henkilöä ei tarvita.

  • Tulin kotiin Malmilla olevan vuokravarastoni kautta. Vein sinne Tori.fi:stä ostamani VHS-DVD-soittimen, joka oli ollut pari viikkoa autossa sängyn päällä. Pidän sitä varalla, kun sain samalta myyjältä kaupan päälle toisen laitteen, jota nyt käytän.

  • Kotipihalle päästyäni tutkin ensin, sopiiko ostamani vesitankin korkki autooni. Totesin sen sopivan ihan sellaisenaan ilman sen mukana tulleita sovitusrenkaita. Mutta huomasin, että tarvitsen vielä letkun päähän sellaisen pikaliittimen, jolla sen saa siihen korkkiin kiinni. Ajattelin ensin käydä ostamassa sellaisen huomenna Oulunkylän K-Raudasta, missä on kyllä erittäin vaikeaa pysäköidä isoa autoa.

  • Auton raikasvesisysteemin laittaminen kesäasentoon vaatii neljä toimenpidettä, joista yksi on tehtävä sohvan istuintyynyn alla ja kolme sängyn alla. Sänky on nostettava sen ajaksi pystyasentoon. Sitä ennen sängyn päältä pitää siirtää muualle paljon tavaraa. Tuon kaiken tein tänään. En kuitenkaan siirrä tavaroita takaisin sängyn päälle ennen kuin olen varmistanut, että vesi pysyy tankissa.

  • Sitten googlasin niitä letkuliittimiä ja huomasin, että niitä myydään myös Malmin Tokmannilla. Siellä minun on helpompi käydä kuin Oulunkylän K-Raudassa. Lähdin sinne bussilla, ostin sieltä sellaisen + vähän virvokkeitakin ja tulin samalla lipulla kotiovelle.

  • Huomenna aion hyödyntää sitä tänään ostamaani vesitankin korkkia, jossa on letkuliitäntä. Minulla on sellainen periaate, että jos saan tankata huoltoasemalla maksutta noin 40 litraa vettä, syön samassa paikassa lounaan. Aiemmin käyttämiäni vesitankkauspaikkoja ovat Pukinmäen Shell ja Tammiston Teboil. Katsoin niiden huomiset lounaslistat. Kolmas vaihtoehto olisi vesitankkaus Rastilan leirintäalueella, missä siitä peritään 3 euron maksu. Siellä on pitkä letku valmiina, kun huoltoasemilla pitää laittaa oma letku lyhyen letkun jatkoksi. Samaan hintaan Rastilassa saisi myös tyhjentää harmaavesisäilön ja kemiallisen wc:n kasetin, mutta niihin minulla ei huomenna ole tarvetta.


Maanantai 3.6.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Muistelmien valmistelu tai viikon erityistehtävien aloitus.
VIIKON ERITYISTEHTÄVÄ: Valmistautuminen ja osallistuminen hautajaisiin.
  • Pari vuotta sitten vaimoni avustamana ostettu musta hautajaispuku sovitettu ja edelleen sopivaksi todettu jo viikonloppuna.
MUITA ASIOITA:
  • Sain taloyhtiön osakastiedotteen viime viikon tiistaina 28.5.2024 pidetystä yhtiökokouksesta. Kokouksen ilmeisesti kokematon puheenjohtaja ei toistanut keskustelujen päätteeksi, mitä kulloinkin puheena olleesta asiasta ollaan päättämässä. Kokouksen aikana luulin, että tilintarkastajan valinta päätettiin ehdottamallani tavalla, mutta pöytäkirjassa on  tiedotteen mukaan aivan toisenlainen, lain ja yhtiöjärjestyksen vastainen teksti. Kirjoitin siitä heti viestin isännöitsijälle, hallitukselle ja tilintarkastajalle. 

  • Tuo tapahtuma vaivasi minua niin paljon, etten malttanut ollenkaan jatkaa normaalin maanantaiohjelmani mukaisesti muistelmien lähdeaineiston skannausta. Sen sijaan innostuin tutkimaan, mitä tekoälyrobotti ChatGPT tietää eräistä sähköpostikumppaneistani ja lähetin ne tekstit heille. Vain yksi heistä vastasi klo 20 mennessä ja keskustelin hänen kanssaan aiheesta enemmänkin.

  • Sovin erään juristin kanssa tiistaina 21.5.2024 testamenttini kriittisestä tarkastelusta. Kun hän ei ole vielä tehnyt sitä, kysyin sähköpostitse, milloin hänellä on aikaa se tehdä. - Hän vastasi nopeasti viestiini ja kertoi, että asiani on hänellä tämän viikon työlistalla.

Viikon 23 avaus:
Nyt tuntuu alkaneen helleviikko. Kaksi tuttuani makaa tällä hetkellä arkuissaan odottamassa siunausta ja hautausta. Vain toinen heistä oli niin läheinen, että minut on kutsuttu vaimoni kanssa lauantaina hautajaisiin Valkeakoskelle. Hän oli 95-vuotias serkkuni. Toinen on entisellä työpaikallani KOP:ssa työskennellyt mies, joka olisi syksyllä täyttänyt 70 vuotta.  Auto pitäisi siivota talven jäljiltä sitä ennen, ettei musta puku kerää sieltä pölyä ja muuta likaa. Autosta pitää myös viedä ennen matkaa varastoon yksi laite ja toisaalta autoon pitää ostaa matkalla tarvittavia ruokatarvikkeita. Myös käyttövettä olisi hyvä viedä vesisäiliöön. Sekin on aika raskas ja suuritöinen homma, kun sänky pitää nostaa pystyyn ja sen päällä on nyt paljon tavaraa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kysymykset ja kommentit ovat tervetulleita! Kirjoita tähän tai Facebookiin aikajanalleni.