2024-06-24

Viikko 26 / 2024

Tämä raportti kertoo vuoden 2024 kalenteriviikosta 26, joka alkoi maanantaista 24.6.2024 ja päättyi sunnuntaihin 30.6.2024. Muutin tämän blogin sivujen esitystapaa 19.1.2024 alkaen siten, että tuorein päivä on edelleen ylimpänä, mutta kunkin päivän sisällä tapahtumat etenevät nyt ylhäältä alaspäin. Linkistä http://timontti.ahjos.info/Viikot/2024/26-24.html avautuu sama sisältö siten, että sivu alkaa maanantai-aamusta ja tuorein sisältö on alimpana. Kirjoitan tuoreen tekstin aina ensin tähän blogiin ja kopioin sen vasta hiukan myöhemmin tuolle toiselle sivustolle.

Sivu kannattaa aina ladata uudelleen heti avaamisen jälkeen, koska aluksi näytölle voi tulla sivun vanhempi versio jostakin välimuistista
Lukijan oletetaan tietävän ennestään pysyvällä sivulla Selitykset kerrotut asiat (päivitetty 11.5.2024, "Päivän pohteet" päivitetty 18.6.2024).

Sunnuntai 30.6.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Taloushallinto. HTML-kieliset sivustot. Viikkoraportointi.
VIIKON ERITYISTEHTÄVÄ: Uuden mikroaaltouunin hankinta.
  • Mikroaaltouuni: Torstaina ostettu uusi mikroaaltouuni on nyt otettu käyttöön ja rekisteröity. Vain pakkauslaatikko styrokseineen on vielä eteisessä. Ehkä sen voi jo viedä kartonkikeräykseen.

  • HTML-kieliset sivustot: Olen tehnyt eilen pieniä päivityksiä sivuston friman.ahjos.info kansilehdelle, mutta ihmettelen, miksi kaikilla selaimilla avautuu edelleen se vanha sivu, jossa ei ole tuoreita päivityksiä. Kuitenkin FTP-ohjelmalla katsottaessa palvelimelta latautuu päivitetty sivu. En ymmärrä. Minun hallinnassa olevien välimuistin tyhjennyskeinojen käyttö ei auta.
MUITA ASIOITA:
  • Eilen rasitin parvekelasien pesussa ja imuroinnissa itseäni monta tuntia ilman mitään alkulämmittelyä. Sen jälkeen minulla on ollut ja on edelleen kokonaisvaltainen huono olo.  Kun en ollut saanut yöllä unta klo 2:een mennessä, nousin työhuoneen pöytätietokoneelle "kupsuttamaan". Olen aiemminkin huomannut, että kun nousen yöllä toteuttamaan tietokoneella jonkin päässäni pyörivän idean, sen jälkeen nukahdan ja nukun hyvin. Se toimi nytkin.

  • "Kupsutuksen" kohteena oli nyt sellaisen taulukon laadinta, jossa on lueteltu kaikki Facbook-kaverini sen mukaan ryhmiteltyinä, mikä on alun perin ollut kaveruuden perusta.  Lukumääräisesti eniten on samasta koulusta vuonna 1967 ylioppilaaksi kirjoittaneita (12) ja Kansa-yhtiöissä työskennelleitä (myös 12). - Minulla on nyt Facebookissa näkyvissä 68 kaveria, joista 6 on jo kuollut. Kahden kuolleen kaverini tili on jo poistettu. Muiden Facebook-kavereitteni kanssa minulla on ollut jossakin elämänvaiheessa paljon yhteistä reaalimailmassa, paitsi viittä elävää ja kahta kuollutta en ole koskaan tavannut.

  • Etsin omista laatikoistani vaimolleni sopivat ruuvit ja pultit, kun hän kiinnitti keittiön laatikosta irronneen etulevyn. Onneksi löytyi sopivat.

Lauantai 29.6.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Kodin siivousta. Sauna?
VIIKON ERITYISTEHTÄVÄ: Uuden mikroaaltouunin hankinta.
  • Kodin siivous: Pesin parvekkeemme lännen puoleiset kolme parvekelasia. Se oli suurempi ja hankalampi työ kuin viikkoa aiemmin pesemäni etelän puoleisten viiden lasin pesu, koska lännen puolella on sälekaihdin ja lintujen talviruokintapaikka. Lopputulos on kuitenkin hyvä. Suojauduin hyvin mahdolliselta lintuinfluessatartunnalta poistaessani lintujen jätöksiä. 

  • Parvekelasien pesun jälkeen suoritin asuntomme tavanomaisen imuroinnin nauttien torstaina ostamastani uudesta imurin harjasuulakkeesta. 

  • Mikroaaltouuni: Opettelin käyttämään uutta mikroaaltouunia. Huomasimme siinä kaksi epäkohtaa: Kummankin säätönupin ympärillä olevia teksejä on erittäin vaikea nähdä, kun ne ovat mustasta taustasta heikosti erottuvin pienin numeroin. Kierrettävissä nupeissa olevaa viivaa en näe oikein ollenkaan. Vaimoni lupasi laittaa niihin jotakin valkoista väriä. Selviän noista ongelmista näin: Käännän ylemmän nupin myötäpäivään ääriasentoonsa. Silloin teho on 700W. Jos joskus harvoin tarvin pienempää tehoa, haen työhuoneesta suurennuslasin ja katson sillä. Alemmasta nupista valitaan lämmitysaika 0-30 minuuttia. Siitä on ihan mahdotonta säätää tarkasti lyhyitä, alle minuutin pituisia aikoja. Pidän mikron edessä pöydällä erillistä ajastinta, josta näkee suurin ja selvin numeroin ajan kulumisen. Esim. kun halusin lämmittää jääkaapista ottamiani sämpylän puolikkaita 20 sekuntia, käynnistin mikron kiertämällä sen alempaa nuppia myötäpäivään aika-asteikkoa katsomatta ja käynnistin ajastimen painamalla sen Start-painiketta. Kun ajastin näytti 20 sekunnin kuluneen, sammutin mikron kiertämällä sen alempaa nuppia vastapäivään.

Perjantai 28.6.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Tekniikka ja tallenteet.
VIIKON ERITYISTEHTÄVÄ: Uuden mikroaaltouunin hankinta.
  • Klo 17: Koko päivä on mennyt eilisten ja eräiden aiempien ostosten jälkikäsittelyyn, kuten kuittien yms skannaamiseen ja arkistointiin. Erityisen hankalaa oli mikroaaltouunin rekisteröinti takuuta varten. Aiemmasta kokemuksesta viisastuneena pyysin vaimoani valokuvaamaan uunin takaseinässä olevan laatan ennen se laittamista käyttöpaikalleen. Minulta laattojen kuvaus ei yleensä onnistu, mutta vaimoni saa omalla kännykällään niistä aina kuvat, joissa kaikki tekstit näkyvät selvästi. Laatoissa olevaa tyyppimerkintää ja sarjanumeroa kysytään aina takuuasioiden käsittelyn yhteydessä.

  • Whirlpool-mikroaaltouunin rekisteröintilomakkeen lopussa kysytään kaksi koodia: Sarjanumero ja "12NC-koodi". Lomakkeesta avautuvassa ohjeessa näytetään, kuinka ne muka ovat sen uunin takaseinässä toisistaan erillään. Todellisuudessa niin ei ole, vaan siellä on vain yksi 24 numeron pituinen koodi sekä viivakoodina että sen alla numeroina. Sama pitkä koodi on myös pakkauslaatikossa. Ilmoitin siitä 12 ensimmäistä numeroa "12NC"-koodina ja loput 12 numeroa sarjanumerona. Ilmeisesti arvasin oikein. Ainakin sen lomakkeen lähetys onnistui. Myös lomakkeen kohtaan "Malli" kirjoittamani tieto kelpasi, vaikka missään ei ole selvästi sanottu, mikä tieto on siinä tarkoitettu mallin nimi. 

  • Skannaan ja tallennan tuollaisista hankinnoista esitteen, ominaisuudet, tekniset tiedot, osto- ja takuukuitit sekä sarjanumeron drive.google.comiin kansion OMAT KONEET laitekohtaiseen alikansioon. Jos laitteen mukana tulee olennainen suppea käyttöohje, skannaan senkin samaan paikkaan, mutta mikroaaltouunin käyttöohjeen skannaamista en pidä tarpeellisena. Kyseisestä kansiosta pidän kopiota pöytäkoneen D-levyllä, josta tietoja voi katsoa ilman internet-yhteyttä.

  • Nyt tuntuu siltä, etten jaksa tänään edes aloittaa normaaliin perjantain ohjelmaani kuuluvaa kahden VHS-nauhan kopiointia tietokonelevylle. Sen sijaan joudun hakemaan huomista parvekelasien pesua varten autosta pitkävartisen työvälineen. 

  • Mikroaaltouunin rekisteröinti näköjään onnistui, kun sain Whirlpoolin kuluttajapalvelutiimiltä sähköpostiviestin, joka alkaa sanoin: "Rakas Timo Ahjos, olemme ilo vahvistaa rekisteröinnin onnistumisen. ... "

Torstai 27.6.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Vaihtelevia tehtäviä.
VIIKON ERITYISTEHTÄVÄ: Uuden mikroaaltouunin hankinta.
  • Tarkoituksena lähteä kotilounaan jälkeen vaimon kanssa autolla kauppakeskus Jumboon ja ostaa sieltä mikroaaltouuni, jonka valitsemme vasta siellä myymälässä. Sen jälkeen käyn Jumbon Citymarketissa ostamassa kaurasuurimoita, joita ei Malmilla myydä missään kaupassa, sekä Suomalaisessa Kirjakaupassa ostamassa pikanidontakansioita. Aiemmin ostin niitä Suomalaisen Kirjakaupan Malmin myymälästä, mutta se on lopetettu.

  • Klo 22: Suunnitelman mukainen reissu tehtiin. Ensin ostettiin Jumbon Prismasta Whirlpool-merkkinen mikroaaltouuni. Sellaista ei ollut Prisman verkkokaupassa, mutta hyllyssä oli esillä viisi erilaista mikroa ja sen sai ottaa siitä hyllyn alta suoraan ostoskärryyn. Citymarketissa ei ollut kaurasuurimoita. Ehkä vuoden 2023 sato on jo myyty loppuun ja vuoden 2024 sato ei ole vielä kypysynyt. Suomalaisen Kirjakaupan konttoritarvikeosasto on surkean pieni, mutta löysin sieltä nyt kaipaamani kolme sinistä pikasidontakansiota. Myös valkoisia olisi ollut, mutta ei punaisia eikä vihreitä, joita käytän tiettyihin tarkoituksiin. - Vaimoni kävi sillävälin ostamassa jostakin 5 kg laatikollisen mansikoita. 

  • Kotimatkalla poikkesimme ensin Tammiston Teboililla juomassa kahvia erittäin herkullisten vadelma-omenahillo-munkkien kanssa. Sitten vaimoni kävi Tammiston Lidlissa ruokaostoksilla ja minä ostin samassa talossa olevasta kotikonetarvikeliikkeestä harjasuuttimen Electrolux- pölynimuriin. Minulla ei ollut mallikappiletta mukana ja jouduin valitsemaan kahdesta erilaisesta.  Myöhemmin totesin kotona, että olin onneksi valinnut oikean. 

  • Illalla Google pyysi minua arvostelemaan Tammiston Teboilin. Annoin 5 tähteä ja kirjoitin, että se on siisti ja rauhallinen kahvila-ravintola, jossa on maukkaita leivonnaisia ja hyvää ruokaa. Ruokaa emme tosin tänään syöneet, mutta olen syönyt siellä aiemmin.

  • Kotona luin Nordean kirjeen, jossa kerrottiin syyskuun alussa voimaan tulevista uusista yksilöllisistä turvarajoista, joilla yritetään estää huijauksia. Se toimii niin, että pankki voi pysäyttää epäilyttävän mobiili- tai verkkopankista lähetetyn maksun, kunnes asiakas soittaa pankkiin ja pyytää maksun toteutusta. Vaikuttaa hyvältä.

  • Sitä en oikein ymmärrä, että kun maksoin Prismassa Nordea MasterCard -luottokortilla ja sitten Suomalaisessa kirjakaupassa, kahvilassa ja konetarvikeliikkeessä Nordea Debit -kortilla, jokaisesta maksusta tuli jälkikäteen ilmoitus Andoid-puhelimeni päänäytölle, vaikka en minkään maksun yhteydessä käyttänyt sitä puhelinta millään tavalla.  Mihinköhän tuo perustuu? Tarkemmin muistellen myös kaikista S-kaupoissa tekemistäni S-pankin Debit-kortilla maksamistani ostoksista tulee puhelimeen ilmoitus, jota napsauttamalla avautuu täydellinen kassakuitti.

Keskiviikko 26.6.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Kielitaidon kertaaminen tai kartuttaminen (venäjän alkeet).
VIIKON ERITYISTEHTÄVÄ: Uuden mikroaaltouunin hankinta.
  • Mankelista tultuani tein ensin jokaviikkoisen testin, osaanko kirjoittaa venäläiset painokirjaimet aakkosjärjestyksessä. Nyt muistin ne kaikki.

  • Kotilounaan jälkeen menin autoon Ponjatno1- ja Koneshno- kirjojen kanssa. En jaksanut opiskella mitään intensiivisesti, mutta lueskelin kevyesti ja kuitenkin ajatuksella Ponjatno1- kirjaa. En tiedä painuiko siitä mitään sanoja mieleen. Ehkä kuitenkin jokunen aiemmin opiskelemani asia kertaantui. Raportoin Facebookissa auton sisälämpötilan kehityksestä. Se nousi siellä ollessani +24 asteesta +32 asteeseen.
MUITA ASIOITA:
  • Aamulla kävin klo 7:45 alkaen mankeloimassa eilen illalla pesemäni pyykit, jotka olivat yön kuivaushuoneessa kuivumassa. 

  • Katselin netistä Jumbon Prismassa myytäviä mikroaaltouuneja. Mittasin nykyisen mikromme korkeuden (29 cm) ja sen yläpuolella olevan vapaan tilan (9 cm). Muut mitat eivät ole kriittisiä. Sovin vaimoni kanssa, että en tilaa mitään niistä etukäteen, vaan valitsemme vasta paikan päällä. Sovimme, että lähdemme sinne huomenna kotilounaan jälkeen. 

Tiistai 25.6.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Muistelmien valmistelu.
VIIKON ERITYISTEHTÄVÄ: Uuden mikroaaltouunin hankinta.
  • Aloitin työskentelyn pöytätietokoneen ääressä vasta vähän klo 13 jälkeen ja klo 13:30 aloin skannata muistioitani ja kirjeitäni yms. huhtikuulta 1987. - Skannasin 13 kpl vuoden 1987 toisella neljänneksellä Kansassa kirjoittamiani muistioita, kirjeitä ja pari Hesarissa julkaistua ilmoitusta. Muistioissa oli kussakin 1-8 sivua. Pääsin siis kesäkuun 1987 loppuun.
MUITA ASIOITA:
  • Koska on kuukauden 25. päivä, olen varannut illaksi klo 18-20 taloyhtiön pesutuvan. Valmistauduin siihen aamupäivällä keräämällä pestävät pyykit kärryyn, lataamalla pesuaineita reppuun ja petaamalla sänkyyn puhtaat liinavaatteet. 

Maanantai 24.6.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Tarpeettomien tavaroiden tai tiedostojen karsinta.
VIIKON ERITYISTEHTÄVÄ: Uuden mikroaaltouunin hankinta.
  • Aamutunnelma: Tunsin aamulla pakottavaa tarvetta käydä ulkona. En ollut ulkona juhannusaattona, juhannuspäivänä tai sen jälkeisenä sunnuntaina enempää kuin että pesin juhannuspäivän aamuna 5 parvekelasia. Niinpä vein roskia ja hain kellarista kesäsandaalit.

  • Mikroaaltouuni: Olimme eilen valinneet tietyn mikroaaltouunin ja aamupäivällä olin valmis tilaamaan sen Veikon Koneen verkkokaupasta. Mutta kun näimme Veikon Koneen verkkokauppaostosten noutopaikan nykyisen osoitteen, totesimme siellä käynnin vaativan noin 30 kilometrin autolla ajamisen. Aloimme harkita jotakin toista, lähempää löytyvää vaihtoehtoa, mutta emme vielä tehneet valintaa.

  • Tarpeettomien tavaroiden karsinta: Kävin läpi yhdestä kaapista neljä hyllyväliä, joissa kussakin oli kukkurallinen kori täynnä yöpukuja, aluspaitoja, alushousuja, sukkia ja muutakin. Suoritin lajittelun sängyn päällä ja sitten poimin koreihin takaisin ensin ne vaatteet, joita haluan vielä käyttää. Aikomukseni oli heittää kaikki loput menemään, mutta en kuitenkaan raaskinut poistaa sellaisia vaatteita, joissa ei ole mitään vikaa. Poistettavaa kertyi kuitenkin kohtuullinen kasa. Aion hyödyntää niitä ensi lauantaina kertakäyttöisinä rätteinä pestessäni lintujen jälkiä parvekkeen kaiteilta ja lännen puoleisista parvekelaseista. 
MUITA ASIOITA:
  • Sain yllättävän sähköpostiviestin tuntemattomalta mieheltä, joka oli lukenut muistelmiani tahjos.blogspot.comista, kertoi omista kokemuksistaan Kansan asiakkaana ja lähetti minulle useita linkkejä aineistoon, joka koskee vanhempieni kotitaloja Lahdessa ja sen seudun nykyisyyttä sekä tulevaisuuden liikennesuunnitelmia.

Viikon 26 avaus:
Tällä juhannuksen jälkeisellä, kesäkuun viimeisellä viikolla on erityistehtävänä uuden mikroaaltouunin hankinta. Lisäksi on pakko jatkaa viime lauantaina aloittamaani parvekelasien pesua läntisen puolen osalta. Se on hiukan kapeampi kuin jo pesemäni eteläinen osa, mutta muuten hankalampi, kun siinä on sälekaihtimet ja lasien alaosat ovat lintujen likaamia. Nähtäväksi jää, mitä vaimoni keksii tehtäväksi herättyään ja huomattuaan, että keittiön kaapiston eniten käytetyn vetolaatikon etulevy on irronnut. Ei siis mitään mukavaa tiedossa, vaikka sääennusteen mukaan koko viikko on helteinen ja sateeton.