2024-07-01

Viikko 27 / 2024

Tämä raportti kertoo vuoden 2024 kalenteriviikosta 27, joka alkoi maanantaista 1.7.2024 ja päättyi sunnuntaihin 7.7.2024. Muutin tämän blogin sivujen esitystapaa 19.1.2024 alkaen siten, että tuorein päivä on edelleen ylimpänä, mutta kunkin päivän sisällä tapahtumat etenevät nyt ylhäältä alaspäin. Linkistä http://timontti.ahjos.info/Viikot/2024/27-24.html avautuu sama sisältö siten, että sivu alkaa maanantai-aamusta ja tuorein sisältö on alimpana. Kirjoitan tuoreen tekstin aina ensin tähän blogiin ja kopioin sen vasta hiukan myöhemmin tuolle toiselle sivustolle.

Sivu kannattaa aina ladata uudelleen heti avaamisen jälkeen, koska aluksi näytölle voi tulla sivun vanhempi versio jostakin välimuistista
Lukijan oletetaan tietävän ennestään pysyvällä sivulla Selitykset kerrotut asiat (päivitetty 11.5.2024, "Päivän pohteet" päivitetty 18.6.2024).

Sunnuntai 7.7.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Taloushallinto. HTML-kieliset sivustot. Viikkoraportointi.
  • Tarkoitukseni oli tänään jatkaa edunvalvontavaltakirjani työstämistä. Kuitenkin alla kuvatun Nivestim-pistoksen jälkeen nukuin kaksi ja puoli tuntia enkä jaksanut aloittaa tuon henkisestl melko raskaan kirjoitustyön jatkamista.
MUITA ASIOITA:
  • Minulle on tiistaiksi varattu hammashoitoaika HUS Suusairauksien poliklinikalle. Koska minulla on veressä liian vähän neutrofiilejä, pistän tänään yhden ruiskun Nivestim-nimistä "kasvutekijää" ja menen huomenna aamulla verikokeisiin. Jos neutrofiilejä on silloin vielä liian vähän, pistän vielä toisen ruiskun, ja joudun selvittämään, pääsenkö vielä tiistai-aamuna verikokeisiin ja onko se tarpeellista. Tätä kirjoittaessa odotan, että jääkaapista esille ottamani Nivestim-ruisku lämpenee huoneenlämpöiseksi.

  • Luin Facebookin Malmi-ryhmästä, että ihan tässä meidän lähellä Pukinmäenkaarella 12-vuotias poika oli jäänyt eilen noin klo l9 aikaan suojatiellä auton alle. Häneen törmännyt auto oli poistunut paikalta. Ilmeisesti poika liikkui potkulaudalla ja Ruotsissa rekisteröityä farmari-Volvoa autoa ajoi romaninainen. Pojan tilasta ei ole muuta tietoa kuin että puolen yön aikaan hän oli vielä Meilahdessa lastensairaalan päivystyksessä. 

  • Suomen tunnetuin funktionaalisen lääketieteen edustaja Antti Heikkilä on tekemässä jonkinlaisen vain valitulle joukolle netin kautta jaettavan kirjan, jossa käsitellään diabetestä. Eilen oli viimeinen mahdollisuus ilmoittautua kirjan jakeluun vastaamalla eräisiin kysymyksiin. Tänään saamassani viestissä hän toteaa mm. "Erilaiset oireet viestivät kehon epätasapainotilasta. Yksi asia johtaa toiseen. Kun epätasapainotila jatkuu, ongelmat kasaantuvat ja tiedossa on yhä vaarallisempia  sairauksia. Diabetes on yksi viimeisimmistä sairauksista, joka ihmiselle puhkeaa.  ... Vastaustesi perusteella otin sinut mukaan siihen joukkoon, jolle teemme tärkeän julkaisun. Siinä aion puhua suuni puhtaaksi siitä, miten sinun ei tarvitsisi koskaan mennä diabetekseen asti. Tämä tehdään ilman lääkkeitä, syömällä oikein."

Lauantai 6.7.2024:
PÄIVÄN POHDE: Asunnon siivousta. Sauna?
  • Asunnossa ei ollut mitään erityistä siivouksen tarvetta enkä halua käydä saunassa ennen kuin oikean jalan isovarpaan haava on umpeutunut.
MUITA ASIOITA:
  • Aamulla näin taas yhden vakiounistani, jollaisen olen nähnyt monta kertaa aiemminkin: Olin siinä - luultavasti Virossa - jonkinlaisella ryhmämatkalla, missä yövyttiin samassa paikassa ehkä viikko tai kaksi. Uni koskee vain sitä tilannetta, kun pitää kerätä ja pakata matkatavarat kotiin lähtöä varten. Minulla on matkatavaraa niin paljon, että on vaikea saada niitä mahtumaan laukkuihin. Esimerkiksi sellaisia vaatteita, joita en ole sen matkan aikana käyttänyt yhtään kertaa, on suuri matkalaukullinen. Unen loppuessa pakkaaminen oli vielä kesken.

  • Kävin vaimoni ehdotuksesta hänen ja hänen isänsä kanssa autoretkellä Haagan pieneläinhautausmaalla, missä minulla on samaan hautaan haudattuna vuonna 1994 kuollut koira Vili ja vuonna 2015 kuollut kissa Nana. Vaimoni poisti juurineen haudalle kasvaneita luonnonvaraisia kasveja ja antoi minulle syötäväksi neljä haudan vieressä kasvanutta pientä mansikkaa. Haudalle rakentamani valokuvallinen puurunkoinen muistomerkki pitäisi korjata ennen talvea, sillä kissan kuvan kehys on hajoamassa ja koiran valokuva on nyt haalistunut ihan valkoiseksi.  Uudistin juuri tänä keväänä hautapaikan vuokran 10 vuodeksi eteenpäin.

Perjantai 5.7.2024:
PÄIVÄN POHDE: Tekniikka ja tallenteet
  • Tavoitteena kopioida kahden VHS-nauhan olennainen sisältö Videoarkisto-levylle.

  • Klo 17: Päivän tavoite saavutettu. Siirsin kaksi VHS-nauhaa työhuoneesta eteiseen sekajätelaatikkoon kopioituani niistä arvokkaimmat tallenteet Videoarkisto-levylle. Tallensin mm. kolmen tuntemani henkilön tv-haastattelut vuodelta 1995, Ruotsin television Estonia-muisto-ohjelman vuodelta 1993 sekä West Point -kadetti Hanna Parikan haastattelun vuodelta 1995. Noilla nauhoilla on lisäksi paljon muuta, mitä en ottanut talteen. Niitä asioita en kirjoita tänne muistiin, etten ala kaivata niitä.

  • Eteisessä olevaan laatikkoon on tähän mennessä kertynyt 13 VHS-kasettia vietäviksi sekajätteisiin.

  • Lopuksi kopioin kuusi vaimoni vuonna 2012 ottamaa valokuvaa hiljattain perustamaani verkkoalbumiin "Lillin kamerasta". 

Torstai 4.7.2024:
PÄIVÄN POHDE: Vaihtelevia tehtäviä.
  • Yleensä jo varhain aamulla syön illalla keittämääni kaurasuurimopuuroa, paistan yhden kananmunan ja jatkan sitten nukkumista, mutta tänään jatkoin nukkumista aina klo 11:een saakka mitään syömättä.  Sitten kävin suihkussa (ensin osittainen pesu lämpimällä vedellä, sitten kylmä suihku), pukeuduin, söin vaimoni valmistaman lounaan ja tulin työhuoneeseen pöytäkoneen ääreen.

  • Aamulla näin puhelimessa kaveripyynnön naiselta, jota en tunnista valokuvasta, mutta yksi hänen etunimistään ja sukunimen alkuosa ovat samat kuin eräällä Kansa-yhtiöissä 1970-80 -luvuilla työskennelleellä naisella. Kun tulin pöytäkoneen ääreen vastatakseni hänelle, kaveripyyntö oli kadonnut. Lähetin hänelle kuitenkin viestin, jossa kysyin, onko hän tuntemani henkilö.

  • Julkaisin Facebookissa entisille luokkatovereilleni osoitetun kysymyksen, mitä he ovat tehneet sillä mustalla hihattomalla hupullisella viitalla, jota käytimme penkinpainajaisissa keväällä 1967. Minulla se on edelleen tallella, mutta otimme sen eilen esille kaapista mahdollisesti hävitettäväksi. Siitä alkoi mukava keskustelu, johon yksi keskustelija liitti valokuvan siitä, kun he tekivät niitä viittoja.

  • Kopioin itselleni ja kävin läpi lomakkeen, jolla voi pyytää LakiMarilta (lakimari.fi) edunvalvontavaltakirjan. Sen vaikein kohta on allekirjoittaminen. Valtakirja pitää allekirjoittaa kahden esteettömän todistajan läsnäollessa. Sähköinen allekirjoitus ei kelpaa.  Toinen vaikea kohta on "henkilökohtaiset ohjeet tai määräykset valtuutetulle siitä, miten valtuutetun tulee hoitaa sinua tai sinun asioitasi tai omaisuuttasi tai mihin varojasi tulee käyttää."  Siinä riittää miettimistä.  Minulle jäi epäselväksi, pitääkö valtakirjaan liittää luettelo pankkitileistä ja hoidettavasta omaisuudesta. Lomakkeessa ei ole siitä mitään. Kysyin sitä lomakkeen laatijalle lähettämälläni sähköpostilla. - Sain nopeasti vastauksen, joka selvitti asian tyhjentävästi.

Keskiviikko 3.7.2024:
PÄIVÄN POHDE: Kielitaidon kertaaminen tai kartuttaminen (venäjän alkeet).
  • Viikkosuunnitelman mukaan minun olisi pitänyt mennä autoon jatkamaan Ponjatno1-kirjan opiskelua, mutta oikeaan isovarpaaseen eilen tulleen ongelman vuoksi en halua laittaa sitä nyt sukkaan vaan pysyn tänäänkin kotona ilman oikean jalan sukkaa. Vaimoni piti työhuonetta ja siellä olevaa pöytätietokonetta varattuna noin klo 13 saakka, joten en opiskellut venäjää ainakaan ennen klo 14.

  • Vaimoni teki tänään monta hyödyllistä ja tarpeellista kodinhoidollista tehtävää, joita minä en raihnaisena vanhuksena olisi enää pystynyt tekemään. Minun piti vähän väliä avustaa häntä jollakin vähäisellä tavalla. Omaan työhöni en pystynyt tänään keskittymään. Illalla tein kuitenkin jokaviikkoisen testin ja osasin kirjoittaa kaikki venäläiset painokirjaimet aakkosjärjestyksessä.
MUITA ASIOITA:
  • Vaimoni halusi tutkia, onko yhden kaapin ylimmällä hyllyllä äitini perintönä saatuja liinavaatteita, jotka voisi antaa seuraavan sukupolven käyttöön. Sen tutkimuksen tuloksena sovimme eräiden muiden sellaisten tekstiilien hävittämisestä, joita ei ole käytetty kymmeniin vuosiin.

  • Sain kutsun RUK-kurssin 50-vuotisjuhlatapaamiseen Haminaan 3.- 4.9.2024. Minä olin sen kurssin aikana jo 26-vuotias, joten useimmat muut kurssilaiset olivat minua nuorempia. Siihen nähden juhla tuntuu yllättävän vanhoilliselta, kun pukeutuminen seppeleenlaskuun ohjeistetaan näin: "Asuna tumma puku tai paraatipuku, isot kunniamerkit, RUK-kurssimerkki 5 cm vasemman taskun alapuolella". Siis ihan kuin sotaveteraanit! Vertaan siihen, että sotaa käyvän Ukrainan presidentti tapaa muiden maiden presidentit villapaidassa. Myöhemmin iltapäivällä on kyllä varattu omatoimiaikaa asujen vaihtoon iltaa varten. Mielestäni olisi jo aika lopettaa "pönöttäminen" ja määritellä pukukoodiksi maastopuku. Se antaisi Venäjällekin mukavamman viestin Suomen reserviläisistä. 

  • Illan päätteeksi vaimoni parturoi hiukseni.

Tiistai 2.7.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Muistelmien valmistelu.
  • Skannasin Kansassa kirjoittamiani muistioita heinä-syyskuulta 1987. Niitä oli vain 7 kpl, mutta niistä kaksi oli 8-9 -sivuisia. Lopuksi skannasin 9.10.1987 julkaistun Helsingin Sanomien valokuvallisen uutisartikkelin, jonka otsikkona oli "Timo Ahjos välittäjien optiopörssin johtoon". Erosin Kansa-yhtiöiden palveluksesta lokakuun 1987 lopussa, mutta minulla on vielä paljon Kansaa koskevaa aineistoa skannaamatta.

  • Muokkasin 15-20 vuotta sitten laatimani sivuston "Aleksander ja Amanda Frimanista sekä heidän lapsistaan" kansilehden responsiiviseksi ja lähetin sivuston linkin hiljattain pidettyjen hautajaisten järjestäjälle. En tiedä, onko hän nähnyt sen jo aiemmin, mutta ainakin se näyttää nyt aiempaa paremmalta. A  ja A Friman olivat isäni vanhemmat.
MUITA ASIOITA:
  • Tein Ilkka Koppelomäen SMH-systeemin mukaisen suunnitelman heinäkuulle.

Maanantai 1.7.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Viikon erityistehtävien aloitus tai tarpeettomien tavaroiden tai tiedostojen karsinta.
  • Viikolle ei ollut sen alkaessa tiedossa mitään erityistehtävää. Tarpeettomien tavaroiden tai tiedostojen karsinta ei kuitenkaan edistynyt.

MUITA ASIOITA:
  • Kävin rollaattorin kanssa kävellen S-marketissa ostamassa kylmälaukullisen ja repullisen tavanomaisia ruokatarvikkeitani.

  • Koska on kuukauden ensimmäinen päivä, kirjoitin muistiin drive.google.comiin verkkolaskurien lukemat. Kesäkuun aikana blogeissani oli käyty 4344 kertaa ja HTML-sivuillani oleviin laskureihin oli kirjautunut 1990 käyntiä. Luvut ovat vain suuntaa antavia, koska ne sisältävät myös omat käyntini ja toisaalta monille sivuilleni pääsee hakukoneella laskurien ohitse. Rekisteröityjen käyntien yhteismäärä oli kesäkuussa 204 pienempi kuin toukokuussa. Facebookista ei ole vastaavia tilastotietoja saatavana.

  • Julkaisin alla olevan "Viikon 27 avauksen" poikkeuksellisesti myös Facebookissa. Siihen tuli nopeasti 9 tykkäystä ja muutamia kannustavia kommentteja.

Viikon 27 avaus:
Nyt alkavalle viikolle ei ole tiedossa mitään sellaista erityistehtävää, joka haittaisi normaalin viikko-ohjelman suoritusta. Vaikka erilaisten rästissä olevien tehtävien määrä on valtava, luotan arvostamieni konsulttien neuvoon, jonka mukaan suuritöisetkin urakat hoituvat pienin askelin. Kun omistan kullekin tavoitealueelle yhden viikonpäivän, sen aikana tuntuu tapahtuvan vain hyvin vähän edistymistä. Mutta jos malttaa tehdä joka viikko edes jotakin kunkin tavoitteen hyväksi, pidemmällä aikavälillä on havaittavissa huomattavaa edistymistä. Olennaista on se, että keskittyy siihen, mitä on tekemässä, vaikka ympäristö ei siihen kannusta vaan houkuttelee käyttämään aikaa johonkin aivan muuhun.