2024-07-22

Viikko 30 / 2024

Tämä raportti kertoo vuoden 2024 kalenteriviikosta 30, joka alkoi maanantaista 22.7.2024 ja päättyi sunnuntaihin 28.7.2024. Muutin tämän blogin sivujen esitystapaa 19.1.2024 alkaen siten, että tuorein päivä on edelleen ylimpänä, mutta kunkin päivän sisällä tapahtumat etenevät nyt ylhäältä alaspäin. Linkistä http://timontti.ahjos.info/Viikot/2024/30-24.html avautuu sama sisältö siten, että sivu alkaa maanantai-aamusta ja tuorein sisältö on alimpana. Kirjoitan tuoreen tekstin aina ensin tähän blogiin ja kopioin sen vasta hiukan myöhemmin tuolle toiselle sivustolle.

Sivu kannattaa aina ladata uudelleen heti avaamisen jälkeen, koska aluksi näytölle voi tulla sivun vanhempi versio jostakin välimuistista
Lukijan oletetaan tietävän ennestään pysyvällä sivulla Selitykset kerrotut asiat ("Päivän pohteet" päivitetty 27.7.2024), muilta osin 11.5.2024.)

Sunnuntai 28.7.2024: 
PÄIVÄN POHDE: Taloushallinto. HTML-kieliset sivustot. Viikkoraportointi.
VIIKON ERITYISTEHTÄVÄ: Tutustuminen Antti Heikkilän "Diabetes bootcamp" -aineistoon.
  • Punnitsin itseni pitkästä aikaa. Paino oli laskenut noin 6 kg ja painoindeksi on nyt noin 21,5. Kerroin tuosta Facebook-kavereilleni todeten seuraavaa: "Joku voisi tuosta päätellä, että kehitys on ollut myönteistä, mutta sitä se ei ole. Lihakset ovat kadonneet ja tilalle on tullut keskivartalolihavuus. Rasva on kevyempää kuin lihasmassa."

  • Kerroin myös Facebook-kavereilleni, että muutan nyt elintapojani lääkäri Antti Heikkilän ohjeiden mukaisesti, ja että siinä ei ole suurta eroa siihen, mitä kirjoitin 25 vuotta sitten sivustolla www.ahjos.net/ravinto

  • Päivitetyssä pohdelistassani torstain ja sunnuntain kohdalla mainittu "Kuntosali" tulee ohjelmaan vasta elokuun alussa eli ensi torstaina. Tänään kuitenkin noudatin jo sitä Heikkilän kuntoiluohjetta, että lounaan jälkeen on hyvä ensin levätä 15-30 minuuttia ja tehdä sitten puolen tunnin kävely. Kävin rollaattorilla S-marketissa. En nyt ostanut mitään sokeripiristeitä, mutta ostin kuitenkin kaksi valmisruoka-annosta sellaisten päivien varalle, jolloin vaimoni tekemää ruokaa ei ole tarjolla klo 11.

  • Luin huolellisesti uudelleen Antti Heikkilän "Diabetes Bootcamp" -aineistosta 21-sivuisen osan "Käyttäisin termiä insuliinidieetti". Sitä kutsutaan yleisesti nimellä "ketodieetti", mutta Heikkilän mukaan sanan "ketoosi" käyttö vie ajatuksen pois itse asiasta, kun monille pelkästä ketoosista on tullut koko elämän keskeisin asia, jota mittaillaan ja päivitellään, jos ketoaineita ei ilmaantunutkaan. Hänen mukaansa insuliinin aineenvaihdunta on kaikkein tärkeintä, mikä koskee diabetestä, ylipainoa ja monia muita sairauksia. Insuliinitason normalisoimiseksi ei tarvita ketoosia.

  • Illalla keitin aamuksi puuroa Kinnarin tilan kaurasuurimoista. Avasin nyt uuden pussin ja kiinnitin huomiota siihen, että ne suurimot olivat aiempaa pienempiä. Olen syönyt niitä jo vuoden 2022 syksystä alkaen, keittäen ne Valio Kiehu -maitoon, joka ei pala pohjaan. Myöskään kaurasuurimot eivät ole aiemmin palaneet pohjaan, mutta nyt ne sen tekivät, vaikka kävin välillä sekoittamassa!

  • Illan päätteeksi muokkasin muutaman vanhan verkkosivuni responsiiviseksi. Täytin Ilkka Koppelomäen SMH-systeemin mukaisen viikkosuunnittelulomakkeen kuluneen viikon osalta ja avasin seuraavan viikon lomakkeen.

Lauantai 27.7.2024:
PÄIVÄN POHDE: Asunnon siivousta. Sauna?
VIIKON ERITYISTEHTÄVÄ: Tutustuminen Antti Heikkilän "Diabetes bootcamp" -aineistoon.
  • Tein eilen liian paljon aivotyötä hyvin tuloksin. Tämä päivä menee siitä toipumiseen kotitöiden parissa. 

  • Lisäsin "Päivän pohteisiin" (linkki yllä) Antti Heikkilän ohjeiden mukaisen kuntosaliharjoittelun kahtena päivänä viikossa (tostaina ja sunnuntaina). Muina päivinä aion tehdä hänen suositteleman 30 minuutin kävelyn alkaen 15-30 minuuttia lounaan jälkeen. Ensi maanantaina aion käydä kuntosalilla tutustumiskäynnillä ja ostaa kuukausilipun elokuulle, joka alkaa sopivasti ensi viikon torstaina. 

  • Tänään ohjelmassani on asunnon imurointi sekä normaalin tiskauksen lisäksi aiemmin esille otettujen harvoin käytettyjen juomalasien tiskaus.

  • Edellä sanotun tehtyäni vein roskat ulos ja tein samalla noin 15 minuutin kävelylenkin korttelin ympäri. Lopuksi luin huolellisesti Heikkilän kurssista osan "RASVAMAKSA" ja tein siitä itselleni toimintaohjeen.

  • Saunaa ei tänään lämmitetty.

Perjantai 26.7.2024:
PÄIVÄN POHDE: Tekniikka ja tallenteet
VIIKON ERITYISTEHTÄVÄ: Tutustuminen Antti Heikkilän "Diabetes bootcamp" -aineistoon.
  • Keksin tekniikan, kuinka opiskelen Heikkilältä ostamaani verkkokurssiaineistoa: Olen jo lukenut kaikki 21 osaa pikaisesti läpi. Tämän jälkeen aion lukea ne uudelleen huolellisesti ja tehdä samalla itselleni muistiinpanot seuraavasti omalta kannaltani tärkeysjärjestyksessä.

  • Kopioin tänään Heikkilän kirjoituksen aiheesta "Liikunta" omalle koneelle. Sen tekstin pituus on 21 sivua. Aloitin sen lukeminen siten, että merkitsin keltaisella tehostevärillä erityisesti merkillepantavat tekstirivit. Sitten kopioin omaan tiedostoon "POIMINTOJA" sellaiset tekstikohdat, jotka koskevat erityisesti minua. Siitä tuli 4 sivun pituinen. 

  • Lopuksi kokosin tuosta 4-sivuisesta itselleni kunto-ohjelman, jossa on kolme kohtaa perusteluineen. Ne ovat kävely (5 kertaa viikossa), High Intensity Interval Training (HIIT, 1-2 kertaa viikossa) ja lihasmassan ylläpito (2 kertaa viikossa).  Minulla olisi mahdollisuus käydä hyvässä kuntosalissa, mutta vaimoni vastustaa sitä, koska hän pelkää, että tuon sieltä koronatartunnan. 

Torstai 25.7.2024:
PÄIVÄN POHDE: Vaihtelevia tehtäviä.
VIIKON ERITYISTEHTÄVÄ: Tutustuminen Antti Heikkilän "Diabetes bootcamp" -aineistoon.
  • Muokkasin yöllä ja aamulla ravintoaiheisen sivustoni www.ahjos.net/ravinto responsiiviseksi ja korvasin vanhentuneet linkit toimivilla.

  • Kävin läpi loput viisi osaa Heikkilän "Diabetes bootcamp" -aineistosta. Jäljellä on enää liitteet (ruokareseptit ja kirjallisuus). Liitteitä vain selailen. Tämän jälkeen alan käydä jo lukemani osat uudelleen läpi siten, että kopioin omaan tiedostooni sellaiset tekstikohdat, joissa on minulle uutta tietoa ymmärrettävässä muodossa. Sellaisia kohtia on paljon, koska Heikkilä on monesta asiasta eri mieltä kuin ns virallinen taho tai yleiset uskomukset. Vasta laatimani tiivistelmän pohtimisen jälkeen alkaa hahmottua, miten minun kannattaa muuttaa elintapojani.

  • Koska tänään on kuukauden 25. päivä, pesen illalla klo 18-20 pyykkiä taloyhtiön pesutuvassa.  Vaihdan nykyisin puhtaat lakanat jo ennen pesutupaan lähtöä, koska sen jälkeen olen usein hyvin väsynyt.

  • Onneksi minulla ei ollut kovin paljon pyykkiä pestävänä, sillä kuivaushuoneeseen ei olisi mahtunut yhtään enempää. Siellä oli ollut tänään vain yksi ennen minua klo 11-13 ja jättänyt pyykkinsä kuivaushuoneeseen, jota saisi käyttää vain 2 tuntia oman pesuvuoron jälkeen.
MUITA ASIOITA:
  • Varasin HUSLABiin verikoeajan perjantai-aamuksi 30.8.2024. Minulla on jo nyt varattu syyskuulle aika sisätautilääkärin ja hammaslääkärin vastaanotoille sekä luun tiheyden mittaukseen. Sisätautilääkäri on Helsingin kaupungin palveluksessa, muut asiat hoidetaan HUS:in toimipaikoissa.

Keskiviikko 24.7.2024:
PÄIVÄN POHDE: Kielitaidon kertaaminen tai kartuttaminen (venäjän alkeet).
VIIKON ERITYISTEHTÄVÄ: Tutustuminen Antti Heikkilän "Diabetes bootcamp" -aineistoon.
  • Kävin läpi viisi osaa "Diabetes bootcamp" -aineistosta. Jäljellä on vielä 5 osaa + liitteet.

  • Aloitin oman ravintoaiheisen sivustoni muokkaamisen responsiiviseksi ja vanhentuneiden linkkien päivittämisen.

Tiistai 23.7.2024:
PÄIVÄN POHDE: Muistelmien valmistelu
VIIKON ERITYISTEHTÄVÄ: Tutustuminen Antti Heikkilän "Diabetes bootcamp" -aineistoon.
  • En valmistellut muistelmia, mutta sen sijaan muistelin 1980-luvun asioita 5 hengen lounaalla, jonka olin kutsunut koolle lähiravintolaan. Lopuksi luovutin lounasvieraille 9 konjakkilasia alkuperäisissä myyntipakkauksissaan. Olin ostanut ne 1980-luvulla, mutta sen jälkeen niitä ei ole käytetty.

  • Kävin taas läpi yhden osan "Diabetes bootcamp" -aineistosta. Keskustelu ravintoaiheesta ja Heikkilästä jatkui seinälläni Facebookissa ja myös sähköpostitse.

Maanantai 22.7.2024:
PÄIVÄN POHDE: Viikon erityistehtävien aloitus tai tarpeettomien tavaroiden tai tiedostojen karsinta.
VIIKON ERITYISTEHTÄVÄ: Tutustuminen Antti Heikkilän "Diabetes bootcamp" -aineistoon.
  • Kävin nopeasti ja aika suurpiirteisesti läpi yhden osan lääkäri Antti Heikkilän verkkokurssista "Diabetes bootcamp". Siinä käsiteltiin lähinnä veren sokerin mittausvälineitä. Jäljellä on vielä 10 osaa luettavaa sekä linkkejä kirjoihin ja ruokaresepteihin.

  • Tavaroiden tai tiedostojen karsinta ei edistynyt enempää kuin että järjestimme ja pakkasimme vaimoni kanssa pois luovutettavia juomalaseja. Koko päivä kului sähköposti- ja Facebook-keskusteluissa. Aiheena oli tuossa viikon avauksessa kertomani pyrkimys hiilihydraattien syömisen vähentämiseen lääkäri Antti Heikkilän ohjeiden mukaan. USA:ssa asuva kirjeenvaihtajani ylisti Heikkilää ja hänen neuvojaan, kun taas keskusteluun osallistuneet Suomessa asuvat Facebook-kaverini kritisoivat häntä.

  • Sain myöhään illalla Antti Heikkilän lähettämän uuden osan "Diabetes bootcamp" -julkaisuun. Se on kovaa tekstiä, otsikkona "Ruokateollisuuden rikos". 
MUITA ASIOITA:
  • Avustin illalla, kuten eilenkin, vaimoani yhden kaapin hyllyn sahaamisessa.

Viikon 30 avaus:
Tämä on ensimmäinen täysi viikko, jolloin yritän Antti Heikkilän neuvon mukaan syödä aiempaa vähemmän hiilihydraatteja. Ei voi kuitenkaan puhua vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta vaan vain siitä, että yritän vähentää syömieni hiilihydraattien määrän ylenmääräisestä kohtuulliseksi. Yritän siis välttää tai ainakin vähentää suklaan, hillokeksien, muidenkin keksien, vehnäsämpylöiden, erilaisten hedelmien ja hillojen syömistä sekä sokeripitoisen virvoitusjuoman juomista. Ehkä en myöskään osta herneitä tai marjoja. - Tiistaina isännöin viiden hengen ravintolalounasta. Tiedän, että siihen kuuluu herkullinen makea jälkiruoka, mutta yritän olla ottamatta sitä.