2024-07-29

Viikko 31 / 2024

Tämä raportti kertoo vuoden 2024 kalenteriviikosta 31, joka alkoi maanantaista 29.7.2024 ja päättyi sunnuntaihin 4.8.2024. Muutin tämän blogin sivujen esitystapaa 19.1.2024 alkaen siten, että tuorein päivä on edelleen ylimpänä, mutta kunkin päivän sisällä tapahtumat etenevät nyt ylhäältä alaspäin. Linkistä http://timontti.ahjos.info/Viikot/2024/31-24.html avautuu sama sisältö siten, että sivu alkaa maanantai-aamusta ja tuorein sisältö on alimpana. Kirjoitan tuoreen tekstin aina ensin tähän blogiin ja kopioin sen vasta hiukan myöhemmin tuolle toiselle sivustolle.

Sivu kannattaa aina ladata uudelleen heti avaamisen jälkeen, koska aluksi näytölle voi tulla sivun vanhempi versio jostakin välimuistista
Lukijan oletetaan tietävän ennestään pysyvällä sivulla Selitykset kerrotut asiat ("Päivän pohteet" päivitetty 27.7.2024), muilta osin 11.5.2024.)

Sunnuntai 4.8.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Kuntosali. Taloushallinto. HTML-kieliset sivustot. Viikkoraportointi.
VIIKON ERITYISTEHTÄVÄ: Perehtyminen Antti Heikkilän "Diabetes bootcamp" -aineistoon.
  • Aamulla suoritin 9 vuoden tauon jälkeen tri Barry Sears'in Zone-dieetti- kirjoissa neuvotun punnituksen ja rasvaprosentin mittauksen. Kirjoitin tulokset samanlaiseen tiedostoon, johon keräsin samoja tietoja vuosina 1999-2015, mutta en vielä julkaissut sitä.

  • Kuntosali: Suoritin kuntosalissa Antti Heikkilän suositteleman ohjelman johon kuuluu enintään 15 minuuttia intensiivistä intervalliharjoittelua kuntopyörällä ja sen jälkeen puoli tuntia voimaharjoittelua eri laitteilla. Tällä kertaa tein intervalliharjoittelua neljä kahden minuutin jaksoa eli yhteensä 9 minuuttia.
MUITA ASIOITA:
  • Koska sunnuntaina bussit kulkevat harvemmin kuin arkena, lähdin kuntosalille autolla. Malmin aseman kohdalla ajoin sillan ylitse vasenta kaistaa, kun bussi lähti pysäkiltä niin, että sen kylki osui autoni peiliin. Luulin peilin pudonneen kadulle, mutta kuntosalin pysäköintialueella katsoin vauriot ja totesin, että peili oli vain kääntynyt sellaiseen asentoon, että se ei näkynyt ollenkaan kuljettajan paikalle. Käänsin sen takaisin ja testasin vielä, että peilin reunassa oleva suuntavilkkukin toimi. Ehkä teen asiasta kuitenkin huomenna HSL:lle ilmoituksen, vaikka ei olee aihetta vaatia korvausta.

  • Kuntosalilta ajoin Viikin Prismaan tarkoituksena ostaa sieltä uusi lippalakki, mutta en löytänyt sieltä sellaisia. Kun olin palaamassa autolle, jonka olin pysäköinyt kadun toiselle puolelle, taivaalta tuli vettä kovalla voimalla ja pari salamaakin iski. Olin jättänyt takin, lakin ja sateenvarjon autoon. Jalassani oli sukat ja sandaalit. Aikani odotettuani sanoin itselleni "Ei rannikkojääkäri vettä pelkää" ja kävelin rauhallisesti rankkasateen läpi autooni. Toisin paikoin oli pakko astua kadulla virtaavaan veteen. 

  • Autoon päästyäni vaihdoin siellä osittain kuiviin vaatteisiin ja kun sade hetkeksi lakkasi, kävin avaamassa kaasupullon keittääkseni kahvia. Kun kaasua ei kuitenkaan tullut, kävin tutkimassa ongelmaa. Irroitin kaasupullon hihnoistaan ja letkusta, nostin sen maahan ja yritin painaa pullon päällä olevan adpaterin ja sen kiinnityslevyn tiukemmin kiinni, mutta se ei auttanut. Sidoin kaasupullon kiinni hihnoillaan ja kastuin sitä tehdessä taas hiukan selästä, kun sade alkoi uudestaan. Söin autossa pienen purkin tonnikalaa ja kaksi ruisnäkkileipää. Sitten ajoin kotiin.

Perjantai 2.8.2024 ja
Lauantai 3.8.2024:
VIIKON ERITYISTEHTÄVÄ: Perehtyminen Antti Heikkilän "Diabetes bootcamp" -aineistoon.
  • Olen molempina päivinä pidättäytynyt syömästä sokeripitoisia välipaloja ja muutenkin liikaa hiilihydraatteja. Tarkoituksena on oppia jälleen työskentelemään rasvaenergialla. Elimistö ei kuitenkaan opi siihen ihan heti. En jaksanut tehdä mitään normaalin viikko-ohjelmani mukaisia tehtäviä.

  • Tein kumpanakin päivänä Heikkilän suosituksen mukaisesti 30 minuutin kävelylenkin. Sain siihen mielekästä sisältöä aloittamalla lenkin roskien viemisellä ja laajantamallla sen sitten 30 minuutin pituiseksi Malmin sairaalapuiston "Koivukujalla", missä voin istahtaa lepäämään kahdelle lenkille. Lenkin loppupäässä on autoni, jossa olen myös istahtatanut hetkeksi ja juonut tilkan pullovettä, mutta en ole syönyt auton kaapissa olevia hillokeksejä.

  • Molempina päivinä nukuin ulkokävelyn jälkeen pari tuntia.
MUITA ASIOITA:
  • Kun uutisissa on kerrottu amerikkalaisten osakeindeksien laskusta, katsoin uteliaisuuttani, miten se on vaikuttanut minun 21.3.2024 aloittamaan rahastosäästöohjelmaan, josta kerroin Selitykset -sivun kohdassa Rahastovertailu. Sekä US- että EU-rahastosijoitukseni arvo on nyt runsaan 4 kuukauden sijoitusajan jälkeen hiukan pienempi kuin niihin sijoittamani rahamäärä.

  • Keskiviikon 31.7.2024 kirjoituksen lopussa kerroin vahingossa ostetuista rikotuista kaurasuurimoista, joissa ei ole kokonaisia jyviä. Kysyin vaimoltani, saanko syöttää ne syksyllä linnuille. Hän ei hyväksynyt sitä vaan antoi ne henkilölle, joka söi mielellään niistä keittämäänsä puuroa ja tykkäsi siitä.  Vaimoni osti minulle niiden tilalle kokonaisia kaurasuurimoita, joista keitin tänään illalla puuroa aamulla syötäväksi. Kun puhutaan Kinnarin tilan kaurasuurimoista, eron huomaa kaupassa siitä, että kokonaiset myydään 1 kg pussissa kun taas rikotut on 800 gramman pussissa.

Torstai 1.8.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Kuntosali. Vaihtelevia tehtäviä.
VIIKON ERITYISTEHTÄVÄ: Perehtyminen Antti Heikkilän "Diabetes bootcamp" -aineistoon.
  • Kävin kuntosalilla ensimmäisen kerran helmikuun 2020 jälkeen, jolloin sain keuhkokuumeen ja sen jälkeen kuntosalit suljettiin koronan vuoksi. Tein Antti Heikkilän ohjeen mukaista intensiivistä intervalliharjoittelua kuntopyörässä aluksi vain 4 kahden minuutin jaksoa eli yhteensä 9 minuuttia. Heikkilän suosittelema määrä on enintään 7 jaksoa eli 15 minuuttia. Sen jälkeen tein hänen suosituksensa mukaisesti voimaharjoittelua eri laitteissa noin 30 minuuttia.

  • Koska en ollut varma, kuinka jalkani kantavat edellä mainitun kuntopyöräharjoittelun jälkeen, jäin vielä syömään lounaan ravintolassa, joka on kuntosalin lähellä.

  • Menomatkalla bussin matkakortinlukija oli pois käytöstä, joten selvisin meno-paluu-matkasta yhdellä arvolipulla.
MUITA ASIOITA:
  • Koska on kuukauden ensimmäinen päivä, kirjoitin muistiin verkkolaskurien lukemat. HTML-sivuillani olevat laskurit olivat kirjanneet heinäkuun aikana 1993 käyntiä. Blogeissani oli käyty peräti 5970 kertaa, mikä on yli 1500 enemmän kuin kesä- tai toukokuussa. Syytä poikkeukselliseen suosioon en tiedä. Käyntien yhteismääräksi kirjautui siis heinäkuussa 7963 käyntiä. Youtube-videoitani oli käyty katsomassa 82 kertaa. Heinäkuussa en julkaissut Youtubessa yhtään uutta videota,

Keskiviikko 31.7.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Kävely. Kielitaidon kertaaminen tai kartuttaminen (venäjän alkeet).
VIIKON ERITYISTEHTÄVÄ: Perehtyminen Antti Heikkilän "Diabetes bootcamp" -aineistoon.
  • Koko päivä meni siihen, että valmistauduin Heikkilän ohjeiden mukaisen säännöllisen kuntosaliharjoittelun aloittamiseen huomenna:
    • Kävin Malmin keskustassa ostamassa suutarilta avainketjun, jolla aion kuntosalissa käydessäni kiinnittää kodin avaimen ja kuntosalin vaatekaapin riippulukon avaimen housuihin. Muut avaimet jätän kotiin.
    • Ostin samassa talossa olevasta Lidlistä pullon lievästi hapotettua kivennäisvettä ja join siitä tilkan välittömästi ja lisää kirjastossa, kun oli hiostavan kuuma ilma.
    • Ostin samassa talossa olevasta Malmin Prismasta ajastimen, jota tarvitsen tehdessäni kuntosalissa Heikkilän neuvomaa HIIT- harjoitusta (High Intensity Interval Training).
    • Kävin hakemassa Malmin kirjastosta varaamani "KETO Kotiruokaa" -kirjan. 
    • Tulin samalla bussilipulla kotiin.

  • Kotona jatkoin valmistautumista mm. näin:
    • Kiinnitin yhden ylimääräisen kodin avaimen ja kuntosalin vaatekaapin riippulukon avaimen tänään ostamaani avainketjuun. Riippulukon toisen avaimen kiinnitin Helsingin Sanomien avainperään ja laitoin siihen tarran "Kuntosalin vaatekaappi".
    • Laitoin täään ostamaani ajastimeen kaksi tarraa, joista toisessa on nimeni ja toisessa puhelinnumeroni. Varaudun siis siihen, että joskus ehkä unohdan sen ajastimen kuntopyörään, jolloin joku voisi luulla, että se kuuluu kuntosalin kalustoon.
    • Desinfioin kirjastosta tänään lainaamani kirjan kannet käsidesillä ja luin sen alusta tekstit siihen saakka, mistä ruokareseptit alkavat.
    • Skannasin ja tulostin paperille kirjasta sivun, jolla on lueteltu keto-dieettiin kuuluvat ruoka-aineet, sekä saman paperin toiselle puolelle sivun, jolla on luetetltu keto-dieettiin kuulumattomat ruoka-aineet.
    • Etsin kaapeista kuntosalikäyttöön soveltuvat housut ja paidan. Silitin paidan.
    • Suunnittelin, mitä otan mukaan huomenna ja myöhemminkin kuntosalireissulle, ja mitä laitan kassin taskuun, housun taskuihin ja takin taskuun.
    • Pakkasin vaimoni lainaamaan kassiin sisäkengät, pyyheliinan, deodorantin, riippulukon, ajastimen ja juomapullon, johon tiputin hiukan mineraalisuolaa (= natrium + kalium + magnesium). Lisään juomapulloon vettä vasta kuntosalin pukuhuoneessa.

  • Lopuksi keitin aamuksi puuroa Kinnarin tilan kaurasuurimoista. Olen ihmetellyt sitä, että viimeksi avaamassani pussissa ne suurimot ovat pienempiä kuin aiemmin ja ne tarttuvat keraamisen ruukun pohjaan, mitä ne suuremmat eivät tehneet koskaan. Nyt huomasin, että tämän pussin etiketissä on pienin kirjaimin sana "Rikotut". Ne ovat siis rikottuja kaurasuurimoita. Uusimmassa pussissa, jota en ole vielä avannut, otsikkona on "Ruokaisat kaurasuurimot". Tarkemman tutkimuksen mukaan nyt käyttämäni pussin sisältönä on 800 grammaa "suomalainen kaura, kuorittu ja rikottu kauran jyvä", "1 dl rikottuja kaurasuurimoita painaa noin 64 g". Uusimman pussin sisältönä on 1 kg "suomalainen kaura, kokonainen kauran kuorittu jyvä", "1 dl kaurasuurimoita painaa noin 75 g". Vain tässä jälkimmäisessä pussissa sanotaan "Alentaa kolesterolia", "Laskee verensokeria" ja "Parantaa suoliston toimintaa". Syönkö nyt siis monta viikkoa sellaista puuroa, millä ei ole noita hyviä ominaisuuksia?

Tiistai 30.7.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Kävely. Muistelmien valmistelu
VIIKON ERITYISTEHTÄVÄ: Perehtyminen Antti Heikkilän "Diabetes bootcamp" -aineistoon.
  • Aamulla minulla oli sellainen tunne, että olin eilen tehnyt liian paljon asioita. Lyhyitä wc-käyntejä lukuunottamatta heräsin vasta noin klo 12. Söin kaurasuurimopuuroa ja paistetun kananmunan vasta silloin.

  • Heikkilän ohjeen mukaisen 15-30 minuutin ruokalevon jälkeen kävin suihkussa (ensin pesu lämpimällä vedellä, sitten kylmä suihku).  Sen jälkeen tein päiväohjelman mukaisen puolen tunnin kävelyn siten, että ensin vein muoviroskat keräysastiaan. Sitten kävelin Malmin sairaalapuiston "Koivukujan" kautta autolleni, mistä otin torstain kuntosalikäyttöä varten kotiin sisäkäyttöön tarkoitetut sandaalit ja pyyheliinan.
MUITA ASIOITA
  • Vastasin huolellisesti entisen luokkatoverini sähköpostiviestiin Zone-dieetistä. Sitten jatkoin Facebook-ryhmässä keskustelua kantasolusiirron saaneiden ruokarajoituksista sekä toisessa ryhmässä matkailuauton lämmityksestä talvella. 

  • Vasta noin klo 17.30 huomasin, etten ole vielä syönyt lounasta. Söin pian sen jälkeen vaimoni eilen tekemää herkullista vihanneskeittoa, jossa on myös jauhelihaa. 

  • Tämä päivä oli omituinen. Varsinainen työohjelmani ei edistynyt lainkaan. Minulla oli koko päivän aamusta alkaen täyteläinen olo, vaikka söin puuroaamiaisen vasta klo 12 ja lounaan noin klo 17:45. Muita välipaloja en koko päivänä syönyt kuin omenan puolikkaan ja yhden siivun Valio Gouda Luomu -juustoa. Kahvia join yhden pienen kupillisen ilman mitään leivonnaista. Tämän kirjoittamisen lopetan noin klo 20:30, jonka jälkeen aion vielä syödä jonkinlaisen iltapalan.

Maanantai 29.7.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Kävely. Viikon erityistehtävien aloitus tai tarpeettomien tavaroiden tai tiedostojen karsinta.
VIIKON ERITYISTEHTÄVÄ: Perehtyminen Antti Heikkilän "Diabetes bootcamp" -aineistoon.
  • Kävely: Kävin lounaan jälkeen kuntosalilla, jossa kävin viimeksi ennen kuin se suljettiin koronan vuoksi keväällä 2020. Ajoin sinne kyllä bussilla, mutta jouduin myös kävelemään ensin pysäkille ja siellä pysäkiltä kuntosalille ja takaisin.  Ostin kuukausilipun elokuulle, joka alkaa tämän viikon torstaina. Kävin kuntosalissa ja pukuhuoneessa katsomassa, onko kaikki ennallaan. Mieluisin kuntoiluvälineeni oli juoksumatto, joka on nyt poistettu. Kysyn joskus myöhemmin, aiheuttiko se korkeita huoltokuluja vai oliko se liian vaarallinen. - Kävin myös lukkoliikkeessä ostamassa pienen riippulukon kuntosalin pukuhuoneen vaatekaapin oveen.

  • Tein monen tunnin työn, kun muokkasin loputkin sivustoni www.ahjos.net/ravinto/ sivut responsiivisiksi. Tämä liittyy sikäli tämän viikon erityistehtävään, että aion lisätä tuolle sivustolleni tri Sears'in ja Heikkilän kirjoitusten vertailun, kun olen lukenut huolellisesti loppuun Heikkilältä ostamani aineiston.
MUITA ASIOITA:
  • Lopuksi osallistuin Facebookissa allogeenisen kantasolusiirron saaneiden ryhmässä sairaalaruokaa koskevaan keskusteluun. Järkytyin lukemastani, jonka mukaan sairaalassa on nykyisin huono ruoka ja sen vuoksi potilaat tilaavat sinne omin päin ravintoloista tai kaupoista haluamiaan ruokia, jotka Woltin lähetit tuovat heille. Minun aikana vuonna 2011 syöpäpotilaat saivat parempaa ruokaa kuin muut. Kun kerran kehuin sitä ruoan tuojalle, hän sanoi "Tottakai se on hyvää, kun se kermassa ja voissa paistetaan".  Yhdessä vaiheessa minulla oli huonekaverina saksalainen opiskelija, joka ihmetteli meille tarjottua jälkiruokaa sanoen "Täällä ei rahaa säästetä - kuten Saksassa!".

Viikon 31 avaus:
Tämä on ensimmäinen täysi viikko, jolloin yritän noudattaa Antti Heikkilän neuvojen mukaan muokkaamaani viikko-ohjelmaa. Siinä on kuntosaliharjoittelua torstaina ja sunnuntaina sekä muina päivinä puolen tunnin kävely noin 15-30 minuuttia lounaan jälkeen. Lisäksi siihen kuuluu ruokavalio, jossa on aiempaa vähemmän hiilihydraatteja. Viikon erityistehtävänä on perehtyminen Antti Heikkilän "Diabetes bootcamp" -aineistoon. Viime viikon erityistehtävänä oli vasta tutustuminen siihen samaan aineistoon. Nyt jatkan sen huolellista lukemista siten, että kopioin samalla olennaiset kohdat omaan tiedostooni, josta teen sitten toimintaohjeet itselleni. Liikunnan osalta tein sen jo viime viikolla - siis henkilökohtaisen kunto-ohjelman. Nyt on vuorossa ruokailu, jonka suunnittelu on paljon laajempi ja sellaisena vaativampi tehtävä. Heikkilän aineistossa on ruokareseptejä ja linkkejä keittokirjoihin, mutta olen varannut myös kirjastosta kirjan "KETO Kotiruokaa", joka on loppuunmyyty kaupoista.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kysymykset ja kommentit ovat tervetulleita! Kirjoita tähän tai Facebookiin aikajanalleni.