2024-08-05

Viikko 32 / 2024

Tämä raportti kertoo vuoden 2024 kalenteriviikosta 32, joka alkoi maanantaista 5.8.2024 ja päättyi sunnuntaihin 11.8.2024. Muutin tämän blogin sivujen esitystapaa 19.1.2024 alkaen siten, että tuorein päivä on edelleen ylimpänä, mutta kunkin päivän sisällä tapahtumat etenevät nyt ylhäältä alaspäin. Linkistä http://timontti.ahjos.info/Viikot/2024/32-24.html avautuu sama sisältö siten, että sivu alkaa maanantai-aamusta ja tuorein sisältö on alimpana. Kirjoitan tuoreen tekstin aina ensin tähän blogiin ja kopioin sen vasta hiukan myöhemmin tuolle toiselle sivustolle.

Sivu kannattaa aina ladata uudelleen heti avaamisen jälkeen, koska aluksi näytölle voi tulla sivun vanhempi versio jostakin välimuistista
Lukijan oletetaan tietävän ennestään pysyvällä sivulla Selitykset kerrotut asiat ("Päivän pohteet" päivitetty 11.8.2024), muilta osin 11.5.2024.)

Sunnuntai 11.8.2024:
PÄIVÄN POHTEET:Punnitus. Kävely. Taloushallinto. HTML-kieliset sivustot. Viikkoraportointi.
VIIKON ERITYISTEHTÄVÄ: Antti Heikkilän "Diabetes bootcamp" -aineiston tutkiminen ja vertailu Zone-kirjoihin sekä oman elämäntavan sopeuttaminen heidän ohjeiden mukaiseksi.
  • Aamulla heräsin noin klo 6. Söin silloin aiemmin keittämästäni kaurasuurimopuurosta osan 2/3 ja yhden paistetun kananmunan. Sen jälkeen punnitsin itseni. Siitä tarkemmin jäljempänä. Viikko-ohjelmani mukaan sunnuntai-aamupäivän ohjelmassa olisi ollut kuntosaliharjoittelu, mutta tunsin itseni niin väsyneeksi, että menin takaisin nukkumaan ja heräsin uudelleen vasta noin klo 11 syömään vaimoni tekemän lounaan.

  • Elokuun alusta alkaen olen harrastanut liikuntaa paljon enemmän kuin sitä ennen, jolloin saatoin työskennellä viikonkin kotona tietokoneen ääressä käymättä ollenkaan ulkona. Tänään minusta tuntui siltä, että muutos on liian rankka ja tarvitsen myös lepopäivän. Parhaiten se sopii viikko-ohjelmassani sunnuntaiksi, varsinkin jos olen saunonut lauantai-iltana, kuten eilen. Niinpä muutin viikko-ohjelmaani siten, että siirsin toisen kuntosaliharjoittelun sunnuntai-aamusta maanantai-aamuun. Ja vastaavasti merkitsin sunnuntaille vain kävelyn. 

  • Olen nyt kerännyt vähähiilihydraattisen ruokailun ohjeita monista eri lähteistä. Viimeksi eilen tilasin Keto Coach Sarin uutiskirjeen ja sain häneltä heti noin 6 sivua hyviä ohjeita. Elokuun alusta alkaen olen yrittänyt ainakin jossakin määrin noudattaa saamiani ohjeita. Mielenkiintoinen seurantapiste on perjantaina 30.8.2024, jolloin minusta otetaan leukemiaseurantaan liittyen useita verikokeita.

  • Verikokeiden lisäksi alan tästä päivästä alkaen taas seurata painoni ja kehoni rasvaprosentin kehitystä noin 9 vuoden tauon jälkeen. Perustin sitä varten uuden seurantasivun, johon on pysyvästi linkki yllä mainitussa kohdassa "Päivän pohteet" viikko-ohjelman lopussa.
MUITA ASIOITA:
  • Dokumentoin viime sunnuntain tapahtuman, missä Helsingin seudun paikallisliikenteen bussi kolhaisi autoni peiliä. Aion ilmoittaa HSL:lle siitä vasta huomenna ja liittää ilmoitukseeni linkin tänään laatimalleni sivulle https://ahjos.info/hsl/

Lauantai 10.8.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Kävely. Asunnon siivousta. Sauna?
VIIKON ERITYISTEHTÄVÄ: Antti Heikkilän "Diabetes bootcamp" -aineiston tutkiminen ja vertailu Zone-kirjoihin sekä oman elämäntavan sopeuttaminen heidän ohjeiden mukaiseksi.
  • Kävelin vain kotoa autolle ja selvitin siellä kaasupullo-ongelman, joka ilmeni siten, että kaasulieteen ei tullut kaasua. Ongelman syyksi epäilin samaa kuin kesäkuun alussa: Painoventtiilipullon päällä olevan sovittimen kiinnitysrengas oli noussut itsestään hiukan ylöspäin. Kesäkuun alussa vein auton valtuutettuun Bürstner-huoltoon saman ongelman vuoksi. Töiden vastaanottaja painoi silloin kyseistä kiinnitysrengasta alaspäin, jolloin ongelma poistui. Nyt sama toimenpide auttoi, mutta sen kiinnitysrenkaan paikalleen painaminen vaatii niin paljon voimaa, etten pysty tekemään sitä kaasupullon ollessa kaapissa. 

  • Irroitin kaasupullon kiinnityshihnat ja pullon päällä olevan sovittimen. Sen jälkeen punnitsin pullon hiljattain ostamallani elektronisella kalavaa'alla. Tyhjän pullon paino on merkitty siihen pulloon, joten vähennyslaskuni mukaan siinä pullossa on vielä hiukan yli 4 kg nestekaasua. Sitten painoin sen sovittimen pullon päälle ja varsinkin sen kiinnitysrenkaan tiukasti paikalleen maata vasten. Lopuksi nostin kaasupullon takaisin autoon, kiinnitin sen auton kaasuletkuun ja sidoin hihnoilla paikalleen. Välillä olin käynyt autossa testaamassa, että kaasua tuli taas lieteen. Juhlan kunniaksi keitin itselleni kaasuliedellä kupillisen kahvia.

  • Kotiin tullessani otin auton kemiallisen wc:n kasetin kotiin tyhjennettäväksi. 

  • Illalla lämmitin saunan ja saunoin.
MUITA ASIOITA:
  • Laadin hiukan myöhässä Ilkka Koppelomäen SMH-systeemin mukaisen suunnitelman elokuulle. 

  • Lisäsin viikko-ohjelmaan sunnuntain ensimmäiseksi tehtäväksi punnituksen, joka sisältää myös kehon rasvaprosentin arvioinnin Barry Sears'in Zone-kirjoissa neuvotulla tavalla. 

Perjantai 9.8.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Kävely. Tekniikka ja tallenteet.
VIIKON ERITYISTEHTÄVÄ: Antti Heikkilän "Diabetes bootcamp" -aineiston tutkiminen ja vertailu Zone-kirjoihin sekä oman elämäntavan sopeuttaminen heidän ohjeiden mukaiseksi.
  • Kävely: Syötyäni vaimoni tekemän herkullisen ja terveellisen kotilounaan lepäsin ensin puolisen tuntia. Sitten ajoin bussilla Malmintorin pysäkille. Kävelin siitä ensin Lidliin ja ostin reppuun pullon Saskia- kivennäisvettä siltä vartalta, jos kaipaan virkistystä, kun ilma oli lämmin ja hiostava. Jatkoin siitä samassa talossa olevaan Prismaan, mistä ostin henkselit. Käytän tällä hetkellä ulkona säästä riippuen kaksia housuja ja kotona yksiä, mutta minulla on ollut vain kahdet henkselit. Niiden vaihtaminen jatkuvasti housuista toisiin on turhan hankalaa. Prismasta kävelin radan toisella puolella olevaan kauppakeskus Novaan, missä kävin vain pissalla. Se on hyvä siihen tarkoitukseen! Siitä jatkoin sitten kauempana olevaan postin noutopisteeseen. Otin siellä lokerosta ostamani kirjan, joka oli viety sinne, kun meidän lähellä S-marketissa oleva pakettiautomaatti oli täynnä. Lopuksi kävelin Ala-Malmin torille bussipysäkille ja ajoin samalla lipulla kotiin.

  • Kotiin päästyäni nukuin monta tuntia enkä jaksanut tehdä muita perjantain ohjelmaan kuuluvia tehtäviä.
MUITA ASIOITA:
  • Postin noutopisteestä hakemani kirja on lääkäri Olli Sovijärven "Biohakkerin ravitsemusopas - Päivitä ravinteiden saanti optimitasolle". https://www.adlibris.com/fi/kirja/biohakkerin-ravitsemusopas-9789527241264 Siinä on 266 sivua pienellä painettua tekstiä ja 35 sivun luettelo lähdekirjallisuudesta. 

  • Tuon kirjan voi ostaa e-kirjana tai paperille painettuna. Molempien perushinta oli ostopaikassani 25 euroa, mutta paperiversion hintaan lisättiin 6,40 euroa postimaksua. Valitsin paperiversion, koska arvelin, että sitä on helpompi käsitellä vaimoni kanssa. Se on kuitenkin painettu niin pienellä kirjasinlajilla, etten pysty lukemaan sitä kuin suurennuslasilla, mikä on hankalaa. Jos olisin tuon tiennyt etukäteen, olisin ostanut sen e-kirjana, jonka tekstin kokoa voi säätää tietokoneen näytöllä.

  • Illalla vaimoni parturoi hiukseni.

Torstai 8.8.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Kuntosali. Vaihtelevia tehtäviä.
VIIKON ERITYISTEHTÄVÄ: Antti Heikkilän "Diabetes bootcamp" -aineiston tutkiminen ja vertailu Zone-kirjoihin sekä oman elämäntavan sopeuttaminen heidän ohjeiden mukaiseksi.
  • Kuntosali: Aamupäivällä lähdin bussilla kuntosalille. Tein Heikkilän suosituksen mukaisesti intensiivistä intervalliharjoittelua kuntopyörällä 5 jaksoa (yhteensä 11 minuuttia) ja sen jälkeen 30 minuuttia anaerobista voimaharjoittelua eri laitteilla. 

  • Kysyin ChatGPT:ltä, onko hiljattain apteekista ostamani kalaöljy samaa kuin kalanmaksaöljy. Sain tietää, että ei ole. Latasin täydellisen vastauksen sivustolleni osoitteeseen https://ahjos.info/ai/017_Kalaoljyt.html

MUITA ASIOITA:
  • Söin lounaan kuntosalin lähellä olevassa lounasravintolassa ja katselin samalla sivusilmällä Pariisin olympiakisoista naisten 100 metrin aitajuoksun alkueriä ja naisten viestijuoksua.

  • Kotiin tultuani kommentoin yhtä Facebook-kirjoitusta ja nukuin muutamia tunteja. Tietokoneen avasin vasta klo 17 jälkeen kirjoittaakseni vain tämän päiväkirjamerkinnän.

Keskiviikko 7.8.2024: 
PÄIVÄN POHTEET: Kävely. Kielitaidon kertaaminen tai kartuttaminen.
VIIKON ERITYISTEHTÄVÄ: Antti Heikkilän "Diabetes bootcamp" -aineiston tutkiminen ja vertailu Zone-kirjoihin sekä oman elämäntavan sopeuttaminen heidän ohjeiden mukaiseksi.
  • Kävely: Kävin aamupäivällä kyynärsauvan kanssa S-marketissa ostamassa grillattuja kanankoipia. Söin niistä lounaaksi yhden Saarioisen raikkaan kasvissalaatin kanssa.
MUITA ASIOITA:
  • USA:ssa asuva Pentti oli saapunut kotiinsa Suomeen tekemältään parin viikon lomamatkalta ja lähetti raportin matkalla kokemastaan.  Hän kertoi viettäneenstä vaimonsa kanssa yhden päivän Helsingissä ja oli käynyt silloin ydinkeskustassa katsomassa perinteiset nähtävyydet. Ideoin ja lähetin hänelle seuraavalle Helsinki-vierailulleen retkiehdotuksen, joka kattaisi hänen lapsuuden maisemansa ja uutta Helsinkiä, jota hän ei  ole vielä nähnyt. Sen retken voi tehdä vasta sitten, kun metroyhteys Kalasatamasta Otaniemeen taas avataan remontin jälkeen.

  • Nukuin iltapäivällä monta tuntia. Tunsin sydämeni rasittuneen aamupäivän kauppakävelyllä enkä sen vuoksi halunnut saunoa, vaikka vaimoni lämmitti saunan.

  • Arvioin tilannettani Facebookissa näin: "Hiljattain käynnistämäni päivittäinen fyysinen rasitus antaa ilmeisesti aiempaa enemmän verta kaikkialle muualle paitsi aivoille. Seurauksena aivoväsymys eli alentunut suorituskyky keskittynyttä kognitiivista työskentelyä vaativissa tehtävissä ja tarve nukkua monta tuntia päivälläkin. Jotkut asiat on ihan pakko tehdä ajallaan, mutta annan nyt muuten aivoilleni aikaa sopeutua uuteen tilanteeseen ja opetella työskentelemään rasvaenergialla ilman aiempia sokeripiristeitä."

Tiistai 6.8.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Kävely. Muistelmien valmistelu.
VIIKON ERITYISTEHTÄVÄ: Antti Heikkilän "Diabetes bootcamp" -aineiston tutkiminen ja vertailu Zone-kirjoihin sekä oman elämäntavan sopeuttaminen heidän ohjeiden mukaiseksi.
  • Söin lounaan yhteydessä kalaöljykapselin ("Vahva Omega-3") öljyn, mutta en sen kapselin kuorta. Runsaan puoli tuntia kestäneen ruokalevon jälkeen kävelin ulkona puoli tuntia. Aloitin kävelyn viemällä kartonkijätteet ja laajentaen lenkin sitten Malmin sairaalapuiston "Koivukujalle".
MUITA ASIOITA:
  • Tutkin, otin käyttöön ja testasin aiemmin ostamani muistikun, jossa on USB-A -liitin tietokoneelle ja USB-C -liitin kännykälle. Hyvin tuntuu toimivan.

  • Kysyin HSL:n asiakaspalvelun chatissa, mihin sähköpostiosoitteeseen voisin lähettää videon sunnuntaisesta tapahtumasta, missä HSL:n bussi tuli osittain minun kaistalleni siten, että bussin kylki osui autoni peiliin ja käänsi sen väärään asentoon. En saanut muuta osoitetta kuin Palaute-toiminnon, mihin voi lähettää valokuvan, mutta ei videota. Täytyy ladata se video nettiin ja lähettää sen osoite Palautteeseen.

Maanantai 5.8.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Kävely. Viikon erityistehtävien aloitus tai tarpeettomien tavaroiden tai tiedostojen karsinta.
VIIKON ERITYISTEHTÄVÄ: Edelleenkin Antti Heikkilän "Diabetes bootcamp" -aineiston tutkiminen ja vertailu Zone-kirjoihin sekä oman elämäntavan sopeuttaminen heidän ohjeiden mukaiseksi.
  • Kävely: Aion käydä bussilla Malmin keskustassa ostamassa Yliopiston apteekista "Vahva Omega-3"-öljykapseleita ja katsomassa, onko Citymarketissa minulle sopivaa lippalakkia. Sitten tulen samalla lipulla S-marketin pysäkille, käyn lounaalla Syystien palvelukeskuksessa ja sen jälkeen ostoksilla S-marketissa. Lopuksi kävelen sieltä kotiin. (Tämän kirjoitin klo 9. Vaimoni on parin päivän matkalla, joten kotona ei ole tuoretta ruokaa.)

  • ToDo-listallani on useita sellaisia tehtäviä, jotka olisi pitänyt tehdä eilen. Annan niille korkeimman prioriteetin, kun olen tullut kotiin S-marketista. 

  • Matkalla apteekkiin ja Citymarketiin hoksasin poiketa samassa Malmin Novassa olevaan Tokmannin myymälään. Ostin sieltä kaksi kesäpäähinettä eli lippalakin ja sellaisen, joka peittää myös niskan. Molemmat myytiin jo 50% alennuksella yhteishintaan 9 euroa. Sen jälkeen minulla ei ollutkaan tarvetta kävellä Citymarketiin saakka, joten kävin vain apteekissa.

  • Lounaalla Syystien palvelukeskuksessa juttelin siellä päivittäin käyvien lähellä asuvien eläkeläisten kanssa ja katsoin mm. Wilma Murron pari epäonnistunutta ja yhden onnistuneen seiväshypyn. Siellä on tv-ruutu projisoituna seinälle noin 3x5 metrin kokoisena hyvin tarkkana kuvana. Kun ulkona alkoi sataa, oli pakko istua siellä, kunnes sade lakkasi. Sitten kävin viereisessä kaupassa ja kävelin kastumatta kotiin.
MUITA ASIOITA:
  • Mittasin aamulla pitkästä aikaa verenpaineen. Kahdesta mittauksesta parempi oli 118/67 58 ennen lääkkeen ottoa. Verenpainelääkityksenä minulla on 16 mg Candexetil.

  • Aloitin "Vahva Omega-3" -kapselien syömisen, 2 kapselia/päivä. 

Viikon 32 avaus:
Olen nyt onnistunut karsimaan ohjelmastani sellaiset välipalat ja ruokia, joita Antti Heikkilä tai Barry Sears eivät suosittele. Ongelmaksi on kuitenkin tullut niiden korvaaminen terveellisemmillä vaihtoehdoilla, kun en osaa laittaa ruokaa. Minulla on nyt runsaasti sekä Heikkilän että Sears'in ruokareseptejä ostamissani kirjoissa ja myös kirjastosta lainattuna kirja "KETO Kotiruokaa", mutta minulla ei ole perusvalmiuksia niissä mainittujen ruoka-aineiden ostamiseen ja reseptien mukaisten ruokien valmistamiseen. Vaimoni tekee kyllä minullekin suositusten mukaista ruokaa, mutta ei ihan niin usein, kuin minulla on nälkä. Ehkä en elä enää kovin kauan ja minulle on tärkeämpää saada tietyt henkiset työt tehdyiksi ennen kuolemaani kuin opetella nyt viimeisinä aikoina tekemään ruokaa. Valitettavasti viimeisen kahden viikon aikana, kun olen opiskellut ruoka-asioita ja kuntoillut Heikkilän ohjeiden mukaisesti, viikko-ohjelmani mukaiset muut tehtävät eivät ole edistyneet.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kysymykset ja kommentit ovat tervetulleita! Kirjoita tähän tai Facebookiin aikajanalleni.