2024-08-12

Viikko 33 / 2024

Tämä raportti kertoo vuoden 2024 kalenteriviikosta 33, joka alkoi maanantaista 12.8.2024 ja päättyi sunnuntaihin 18.8.2024. Muutin tämän blogin sivujen esitystapaa 19.1.2024 alkaen siten, että tuorein päivä on edelleen ylimpänä, mutta kunkin päivän sisällä tapahtumat etenevät nyt ylhäältä alaspäin. Linkistä http://timontti.ahjos.info/Viikot/2024/33-24.html avautuu sama sisältö siten, että sivu alkaa maanantai-aamusta ja tuorein sisältö on alimpana. Kirjoitan tuoreen tekstin aina ensin tähän blogiin ja kopioin sen vasta hiukan myöhemmin tuolle toiselle sivustolle.

Sivu kannattaa aina ladata uudelleen heti avaamisen jälkeen, koska aluksi näytölle voi tulla sivun vanhempi versio jostakin välimuistista
Lukijan oletetaan tietävän ennestään pysyvällä sivulla Selitykset kerrotut asiat ("Päivän pohteet" päivitetty 11.8.2024), muilta osin 11.5.2024.)

Sunnuntai 18.8.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Punnitus. Kävely. Taloushallinto. HTML-kieliset sivustot. Viikkoraportointi.
VIIKON ERITYISTEHTÄVÄ: Ravintoaiheisen aineiston soveltaminen käytäntöön.
  • Punnitus: Tämä aamu oli ensimmäinen, jota ennen olin paastonnut 15 tuntia. Nestettä on poistunut, mutta on liian aikaista tehdä vielä mitään johtopäätöksiä. Kirjoitin punnituksen ja rasvaprosentin mittauksen tuloksen tiedostoon, jonka sisällön julkistan vasta 30.8. otettavien verikokeiden jälkeen. - Vaimoni huomautti, että hengitykseni haisee pahalle metrin päähän. Se lienee osoitus ketoosista.

  • Sain illalla vastauksen Antti Heikkilälle lähettämääni kysymykseen, onko parempi syödä vuorokauden ravintomäärä pienissä erissä pitkin päivää vaiko vain muutamana ateriana. Hän kertoi, että jatkuva syöminen, vaikka vähäisiä määriä, stimuloi insuliinia ja se on haitallista. "Koeitaan 3 ateriaa päivässä  Mieluiten 2 Lounas ja Päivällinen".

  • Kävely: Kävin rollaattorin kanssa kävellen läheisessä S-marketissa. Jouduin lopettamaan ostosten keräilyn pissahädän yllättäessä ja kiiruhtamaan pikakassalle, missä en pystynyt enää pidättämään. Alushousut kastuivat, mutta päällepäin se ei näkynyt. Pyysin kassan nro 1 hoitajaa painamaan vessan oven avausnappia.

  • Klo 17 mennessä söin vaimoni tekemän aterian. Sitten taas nukuin pari tuntia, kunnes nousin kirjoittamaan tätä. Nyt aion paastota aamuun klo 8-9 saakka eli 15-16 tuntia.
MUITA ASIOITA:
  • Aamulla näin puhelimessa Veikkauksen lähettämän ilmoituksen lottovoitosta. Olen voittanut eilisessä arvonnassa 5€ (viisi euroa)! 

Lauantai 17.8.2024
PÄIVÄN POHTEET: Kävely. Asunnon siivousta. Sauna?
VIIKON ERITYISTEHTÄVÄ: Ravintoaiheisen aineiston soveltaminen käytäntöön.
  • Ravintoaihe: Luin eilen monta googlaamalla löytämääni artikkelia aiheesta "Pätkäpaasto". Lukemani perusteella aion tästä päivästä alkaen kokeilla sellaista että syön vain klo 9-18 välisenä aikana. 

  • Täydensin eilen illalla Antti Heikkilälle lähettämään kysymystä näin: "Toisin sanottuna: Jos syötävä ravinto on kummassakin vaihtoehdossa sama, onko parempi syödä se pienemmissä erissä esim. klo 6-21 välisenä aikana vaiko suurempina annoksina esim. klo 9-18 välisenä aikana?"  Se on siis oma sovitukseni "9/15" yleisestä "8/16-pätkäpaastosta". 

  • Kävely: Vein roskat. Varasin pesutuvan ensi viikon lauantai-illaksi, kun sunnuntai 25.8. oli jo varattu, sekä mankelin seuraavaksi aamuksi. Laajensin kävelyni 30 minuutin pituiseksi vakiolenkilläni Malmin sairaalapuistossa.

  • Asunnon siivous: En siivonnut asuntoa, mutta korvaavana tehtävänä kiinnitin matkailuauton vessan oven kahvan, joka oli pudonnut lattialle. Se oli kotona viikon ajan odottamassa, löytäisinkö siihen sopivan ruuvin, mutta siitä ei ollutkaan ruuvi pudonnut vaan löystynyt. Ongelmana olikin sopivan meisselin löytäminen. Ihan sopivaa meisseliä en löytänyt, mutta pienimmällä ristipäämeisselilläni sain sen ruuvin kuitenkin kiristetyksi niin, että kahva pysyy paikallaan.

  • Klo 17:30 aloitin kokeeksi ensimmäisen kerran 15 tunnin pätkäpaaston puoli tuntia etuajassa, syötyäni sitä ennen mahan täyteen.  Nyt pitäisi sitten olla syömättä huomisaamuun klo 8:30 saakka.

  • Sitten lämmitin asunnossamme olevan saunan. "Saunakaljana" join samasta pullosta samaa omatekoista kivennäisvettä kuin kuntosalilla. Se on kraanavettä, johon olen sekoittanut hiukan mineraalisuolaa (natrium + kalium + magnesium). 

Perjantai 16.8.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Kävely. Tekniikka ja tallenteet.
VIIKON ERITYISTEHTÄVÄ: Ravintoaiheisen aineiston soveltaminen käytäntöön.
  • Kävely: Vein kotoa kaksi sahaa kellariin ja laajensin kävelyn puolen tunnin pituiseksi tekemällä vakiolenkkini Malmin sairaalapuistossa.

  • Tekniikkaa ja tallenteita en jaksanut tänään käsitellä.

  • Sain Messenger-viestin julkisen Facebook-ryhmän "Vähähiilihydraattiset Reseptit" moderaattorilta ja liityin siihen ryhmään. Hän kritisoi tuoretta Iltalehden artikkelia mm. näin: "Tässä puhutaan esim. hiilihydraattien totaalisesta välttelemisestä, vaikka useimmat sellaiset ihmiset, jotka ovat jonkinlaisella vhh-dieetillä, eivät todellakaan välttele hiilihydraatteja totaalisesti, vaan syövät niitä esim. sen verran, että saavat niistä esim. 10 % kaloreista, eli noin neljäsosan tai viidesosan "tavallisesta" määrästä."

  • Lähetin illan päätteeksi yhden kysymyksen lääkäri Antti Heikkilälle, jonka "Diabetes bootcamp" -verkkokurssia parhaillaan suoritan. Kerron siitä tarkemmin, kun olen nähnyt, mitä hän vastaa.
MUITA ASIOITA:
  • HSL vastasi klo 9:01 heille eilen lähettämääni palautteeseen viestillä, jossa kerrottiin HSL:n roolista ja että palautteeni on välitetty Koiviston Auto Oy:lle, joka liikennöi linjaa 560.

  • Klo 14:01 sain Koiviston Auto Helsinki Oy:n tuotantopäälliköltä viestin, jossa hän kertoi mm., että heidän täytyy haastatella kuljettaja ja tarkastaa auto. Vastasin hänelle mm. näin: "Tämän enempää en halua tähän aikaani käyttää enkä tuoda autoa tarkastettavaksi tai korjattavaksi noin pienen vaurion vuoksi. Mitään korvausvaatimusta en ole esittänyt, mutta olen iloinen, jos jotakin hyvitetään."

  • Keskustelin Facebookissa Nord Stream -kaasuputken räjäytyksestä paljastuneista uusista tiedoista.

Torstai 15.8.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Kuntosali. Vaihtelevia tehtäviä.
VIIKON ERITYISTEHTÄVÄ: Ravintoaiheisen aineiston soveltaminen käytäntöön.
  • Kuntosali: Aamupäivällä Antti Heikkilän suosittelema kuntosaliohjelma, jossa suoritin ensin 11 minuuttia (1+5x2min)  intensiivistä intervalliharjoittelua ja sitten noin 30 minuuttia eri laitteilla.

  • Kävin syömässä kuntosalin lähellä olevassa lounasravintolassa. Annostelija laittoi minulle liian paljon perunamuusia ennen kuin ehdin toppuutella. Hän sitten totesi, että voin jättää siitä osan syömättä, mutta sitä en koskaan tee. Pääruokana oli gratinoitu kala, mutta salaattipöytineen kokonaisuudesta tuli taas liian hiilihydraattipitoinen.

  • Nordeassa erääntyi 12 kk joustotalletukseni, joka oli siellä 2,4% korolla. Nostin kertyneen koron pois kulutukseen ja jätin entisen pääoman sinne toiselle 12 kk talletusjaksolle 3,30% korolla.

  • Lähetin vasta nyt jo tiistain kohdalla kertomani palautteen HSL:lle autoni peilin kolhimisesta. Vaimoni vaatimuksesta poistin siitä kuvan, josta tunnisti oman autoni. Korjasin sen sivun jo eilen, mutta vanha versio tuli vielä eilen illalla jostakin välimuistista.  Olen aiemminkin huomannut, että kyseisellä palvelimella ahjos.info muut HTML-sivut päivittyvät heti kun niitä on muuttanut, mutta alikansion indeksisivu index.html näkyy selaimissa päivitettynä vasta seuraavana aamuna.

  • Hiukan yli tunnin kuluttua tuon palautteen lähettämisestä sain HSL:n asiakaspalvelusta viestin, jossa näkyi heille lähettämäni teksti täydellisenä ja kerrottiin, että viestini on otettu käsittelyyn ja välitetty asiasta vastaavalle asiantuntijalle toimenpiteitä varten.  Viesti päättyi sanoihin: "Olemme yhteydessä mikäli tarvitsemme lisätietojan asiasta. Ystävällisin terveisin, HSL Helsingin seudun liikenne, Asiakaspalvelu".

Keskiviikko 14.8.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Kävely. Kielitaidon kertaaminen tai kartuttaminen (venäjän alkeet).
VIIKON ERITYISTEHTÄVÄ: Ravintoaiheisen aineiston soveltaminen käytäntöön.
  • Kävely: Vein roskat ja laajensin kävelyn 30 minuutin pituiseksi Malmin sairaalapuistossa. Pysäköintialueella tuntematon vieras mies valokuvaili paikkoja pienellä kameralla, joka oli noin puolimetrisen kepin päässä. Minunkin autoani hän katseli ja käveli sen ympäri. Lopuksi näin hänen käyvän pysäköintialueen sähkökaapissa, johon vain huoltoyhtiöllä on avain. Kysyin häneltä, onko jotakin uutta tekeillä. Hän vastasi, ettei tiedä sellaisesta ja sanoi olevansa sähkömies. 

  • Ilmeisesti ruokavalion muutos aiempaa vähäsokerisemmaksi aiheuttaa minulle väsymystä. En tänään jaksanut opiskella venäjää enkä myöskään jaksanut jatkaa Antti Heikkilän verkkokurssin läpikäyntiä. Lisäksi oli yksi masentava tapahtuma, jota en viitsi julkisesti kertoa.
MUITA ASIOITA:
  • Toin autosta kotiin korjattavaksi turvakameran, jonka lähetysantennin kiinnitys on murtunut, sekä wc-ovesta irronneen kahvan oven molemmilta puolilta. Epäilen, että kameraa emme saa enää korjatuksi.

  • Noin klo 18 aikaan vaimoni valmisti pyytämättä ja odottamatta oikein hyvän aterian, johon kuului kullekin kokonainen tuore pannusiika, sipulia, oliiviöljyistä kasvissalaattia yms. Sen jälkeen tunsin itseni pitkästä aikaa työenergiseksi ja työskentelin yli 2 tuntia väsymättä tietokoneen ääressä. Olikohan tämä tällä erää ensimmäinen työrupeamani rasvaenergialla?

Tiistai 13.8.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Kävely. Muistelmien valmistelu.
VIIKON ERITYISTEHTÄVÄ: Ravintoaiheisen aineiston soveltaminen käytäntöön.
  • Kävely: Kävelin rollaattorin kanssa Syystien palvelukeskukseen lounaalle, sitten kadun toisella puolella olevaan S-marketiin, sieltä Malmin sairaalapuiston kautta autolle ja siitä kotiin.

  • Palvelukeskuksessa oli pääruokana mantelikala. Sen kanssa söin perunamuusia ja salaattipöydästä porkkanaraastetta, kurkkua, sipulia yms. Juomana kotikalja ja jälkiruokana pieni kuppi kahvia. Ei siis mikään vähähiilihydraattisen dieetin mukainen ateria. Pöytäseurana lähiseudulla asuvat yksinäiset eläkeläiset.   

  • Olen vielä sellaisessa ruokavalion muutostilassa, että en jaksanut jatkaa muistelma-aineiston skannausta.
MUITA ASIOITA:
  • Minulla on ollut autossa vajaan 2 vuoden ajan turvakamera, joka ottaa ja lähettää sähköpostiin valokuvia, jos joku tulee autoon sisään. Hiljattain se putosi kaapista sängyn päälle niin, että antennin kiinnitys murtui. Minusta näyttää siltä, että sitä ei pysty enää korjaamaan. Kamera on toiminut melko painavalla kannettavalla akulla, joka voisi olla kolaritilanteessa vaarallinen. Toin sen tänään kotiin. Lataan sen ja mietin sille uuden säilytyspaikan. Sitä voi käyttää myös autossa olevan pienen pölynimurin virtalähteenä. Samalla yhdistelmällä voi imuroida myös vuokraamissani varastokopeissa, joissa ei ole sähköpistorasioita.

  • Laadin HSL:lle lähetettävän palautteen siitä, kuinka HSL:n bussi kolhi autoni peiliä. Valokuvasivu on jo valmiina, mutta varsinainen palauteteksti odottaa vielä vaimoni kommentteja.

  • Vastasin Kiinteistöliiton kyselyyn, joka koski taloyhtiömme tilintarkastusta ja toiminnantarkastusta.

Maanantai 12.8.2024: 
PÄIVÄN POHTEET: Kuntosali. Viikon erityistehtävien aloitus tai tarpeettomien tavaroiden tai tiedostojen karsinta.
VIIKON ERITYISTEHTÄVÄ: Ravintoaiheisen aineiston soveltaminen käytäntöön.
  • Kuntosali: Aamulla suoritin kuntosalilla Antti Heikkilän suositteleman ohjelman. Sen jälkeen söin lounaan kuntosalin lähellä olevassa kahvilaravintolassa. Pääruokana oli kanarisotto, joten siihen erottamattomana osana kuuluva riisi ei ollut vähähiilihydraattisen dieetin mukaista. 

  • Kotiin tultuani julkaisin tämän viikon avauksen myös Facebookissa, missä siitä alkoi vilkas keskustelu kolmen kommentoijan kanssa.

  • "Keto Coach Sari", jolta tilasin pari päivää sitten uutiskirjeen, lähetti minulle linkin erinomaiseen keto-dieetti aiheeseen videoon.

  • Vaimoni huomautti, että hengitykseni haisee pahalle. Tiesin sen olevan hyvä merkki siitä, että olen edistynyt siirtymässä sokerienergiasta rasvaenergian käyttöön. Kysyin vielä ChatGPT:ltä, miksi laihduttajan hengitys haisee pahalle ja jaoin vastauksen sivulla https://ahjos.info/ai/018_Laihduttajan_hengitys.html

Viikon 33 avaus:
Olen saanut eri lähteistä runsaasti aineistoa, joka koskee vähähiilihydraattista ruokavaliota. Yritän nyt ainakin rajoittaa syömiseni tiettyihin ruoka-aikoihin toivoen, että niiden välillä veressäni ei olisi jatkuvasti insuliinia. Silloin pitäisi olla mahdollista, että en toimi sokerienergialla vaan rasvaenergialla. Ongelmana on kuitenkin sen tietäminen, kuinka paljon hiilihydraatteja voin syödä ilman että haima käynnistää insuliinin erityksen, jolloin voisin syödä rasvaa huoletta. Käytössäni olevassa aineistossa on runsaasti turvallisen keto-ruokavalion ruokareseptejä, mutta minä en osaa edes ostaa niissä mainittuja ruoka-aineita saati että osaisin valmistaa niistä ruoka-annoksia. Vaimoni on kyllä hyvin perillä ruoka-asioista, mutta hän ei ole jatkuvasti minulle ruokaa tekemässä. Lähiseudullamme Malmilla ja Pukinmäessä on suuri määrä erilaisia ravintoloita. Jos joku niistä mainostaisi, että lounaslistalla on aina keto-vaihtoehto, se saisi minut kanta-asiakkaakseen.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kysymykset ja kommentit ovat tervetulleita! Kirjoita tähän tai Facebookiin aikajanalleni.