2024-08-18

Viikko 34 / 2024

Tämä raportti kertoo vuoden 2024 kalenteriviikosta 34, joka alkoi maanantaista 19.8.2024 ja päättyi sunnuntaihin 25.8.2024. Muutin tämän blogin sivujen esitystapaa 19.1.2024 alkaen siten, että tuorein päivä on edelleen ylimpänä, mutta kunkin päivän sisällä tapahtumat etenevät nyt ylhäältä alaspäin. Linkistä http://timontti.ahjos.info/Viikot/2024/34-24.html avautuu sama sisältö siten, että sivu alkaa maanantai-aamusta ja tuorein sisältö on alimpana. Kirjoitan tuoreen tekstin aina ensin tähän blogiin ja kopioin sen vasta hiukan myöhemmin tuolle toiselle sivustolle.

Sivu kannattaa aina ladata uudelleen heti avaamisen jälkeen, koska aluksi näytölle voi tulla sivun vanhempi versio jostakin välimuistista
Lukijan oletetaan tietävän ennestään pysyvällä sivulla Selitykset kerrotut asiat ("Päivän pohteet" päivitetty 22.8.2024), muilta osin 11.5.2024.)

Sunnuntai 25.8.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Punnitus. Kävely. Taloushallinto. HTML-kieliset sivustot. Viikkoraportointi.
VIIKON ERITYISTEHTÄVÄ: Päästä vähitellen kiinni normaaliin viikko-ohjelmaan ilman sokeripiristeitä.
  • Punnitus: Punnitsin itseni ja mittasin kehoni rasvaprosentin.

  • Kävely: En tehnyt erityistä kävelylenkkiä, mutta kävelin talon pesutupaan ja mankeloin siellä illalla pesemäni pyykin, joka oli yön kuivaushuoneessa kuivumassa.

  • Viimeistelin ja lähetin käyttämälleni juristille viestin, jossa kerroin, mitä kohtia olen muokannut hänen laatimassa luonnoksessa edunvalvontavaltakirjaksi. Lisäksi lähetin hänelle Turvapostina muokkaamani edunvalvontavaltakirjan tiedoksi ja hyväksyttäväksi.

MUITA ASIOITA:
  • Kirjoitin USA:ssa asuvalle Pentille pitkän viestin, jossa kerroin, mikä on mantra ja siihen liittyvät omakohtaiset kokemukseni.

Lauantai 24.8.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Kävely. Asunnon siivousta. Sauna?
VIIKON ERITYISTEHTÄVÄ: Päästä vähitellen kiinni normaaliin viikko-ohjelmaan ilman sokeripiristeitä.
  • En edistynyt päivän tai viikko-ohjelman mukaisissa pohteissa. En siis siivonnut asuntoa miltään osin enkä käy saunassa, koska olen varannut illaksi taloyhtiön pesutuvan. Puolen tunnin kävelylenkkiäkään en tee, koska pesutupareissulla saan vastaavan määrän arkiliikuntaa.
MUITA ASIOITA:
  • Normaalisti varaan taloyhtiön pesutuvan joka kuukauden 25. päivän illaksi eli se olisi huomenna. Tällä kertaa kuitenkin poikkeuksellisesti muut olivat varanneet koko sunnuntai-illan. Luulen, että jotkut tulevat huomenna mökeiltään kaupunkiin ja tuovat sieltä pyykit pesuun. Näin ollen varasin pesutuvan täksi illaksi.

  • Valmistauduin pesutupaan lähtöön keräämällä pestävät pyykit ostoskärryyn. Petasin jo päivällä sänkyyni puhtaat lakanat, koska pesutuvasta tullessani olen yleensä kovin väsynyt. 

Perjantai 23.8.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Kävely. Tekniikka ja tallenteet.
VIIKON ERITYISTEHTÄVÄ: Päästä vähitellen kiinni normaaliin viikko-ohjelmaan ilman sokeripiristeitä.
  • Kävely: Kävelin rollaattorilla läheiseen palvelukeskukseen, missä söin lounaan ja juttelin lähiseudun yksinäisten eläkeläisten kanssa. Sitten kävin kadun toisella puolella S-marketissa tekemässä muutaman ostoksen. Lopuksi hain S-marketin kellarikerroksessa olevasta Postin pakettiautomaatista sinne saapuneen lasertulostimeni värijauhekasetin. Sitten kävelin kotiin.

  • Perjantain normaali työohjelma ei edistynyt lainkaan.
MUITA ASIOITA:
  • Asensin lasertulostimeeni uuden värijauhekasetin, joka onneksi oli siihen sopiva. Edellisen värijauhekasetin olin ostanut jo tammikuussa 2021. Sen tulostimen ostin jo 3.8.2010 eli 14 vuotta sitten. Se maksoi silloin kaapeleineen 98,80 euroa. Nyt maksoin värijauhekasetista postimaksuineen noin 135 euroa. Värijauhekasetti on HP:n tuote, mutta tulostimeni on Samsung ML-1660. Jossakin vaiheessa voi käydä niin, että siihen ei saa enää yhteensopivia värijauhekasetteja, mutta onneksi se hetki ole vielä koittanut. 

  • Muokkasin aiemmin kertomaltani juristilta tilaamaani edunvalvontavaltakirjaa ja laadin sähköpostiviestiä, jolla aion hyväksyttää hänellä siihen tekemäni muutokset. Viimeistelen ja lähetän sen viestin hänelle vasta huomenna.

  • Hyväksytin vaimollani edunvalvontavaltakirjan muokatun version. Keskustelimme pitkään sen ja myös testamenttini toimeenpanosta.

  • Laadin ja lähetin USA:ssa asuvalle suomalaiselle ystävälleni melko pitkän viestin aiheesta "yhteismeditaatio yrityksessä" vastauksena hänen esittämään kysymykseen.

Torstai 22.8.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Kuntosali. Vaihtelevia tehtäviä.
VIIKON ERITYISTEHTÄVÄ: Päästä vähitellen kiinni normaaliin viikko-ohjelmaan ilman sokeripiristeitä.
  • Kuntosali: Suoritin tavallisen ohjelmani eli ensin 5 kahden minuutin jaksoa intensiivistä intervalliharjoittelua kuntopyörällä (1+5x2 = 11 minuuttia) ja sitten noin 30 minuuttia eri laitteissa. Sen jälkeen söin lounaan läheisessä lounasravintolassa ja sitten tulin kotiin kahdella bussilla mutta yhdellä lipulla.

  • Käsittelimme vaimoni kanssa juristilta saamaani luonnosta edunvalvontavaltakirjaksi. Saanen sen allekirjoitusvalmiiksi huomenna, kun olen hakenut Postin pakettiautomaatista sinne tänään tulleen värijauhekasetin lasertulostimeen .

Keskiviikko 21.8.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Kävely. Kielitaidon kertaaminen tai kartuttaminen (venäjän alkeet).
VIIKON ERITYISTEHTÄVÄ: Päästä vähitellen kiinni normaaliin viikko-ohjelmaan ilman sokeripiristeitä.
  • Tänään en ehdi enkä jaksa kielitaitoa kerrata tai kartuttaa, kun sain kolme viestiä, jotka vaativat kiireellisen käsittelyn.

  • Kävely: Vein muoviroskat ja kävelin 30 minuutin vakiolenkin Malmin sairaalapuistossa.
MUUT AIHEET:
  • Rahastoraportti (5kk): Aloitin 21.3.2024 rahastosäästöohjelman, josta kerroin Selitykset -sivun kohdassa Rahastovertailu. Seuraan kuukausittain, kuinka korkea kuvitteellisen kiinteäkorkoisen pankkitilin koron olisi pitänyt olla, että se olisi tuottanut saman verran kuin nuo todelliset rahastosijoitukseni. Tilanne 20.8.2024: EU-rahasto 3,15%, US-rahasto 12,2%. Johtopäätös: EU-rahasto on tuottanut suunnilleen yhtä paljon kuin olisi saanut parhailta pankkitileiltä. US-rahasto on tuottanut lähes 4 kertaa niin paljon. Kuitenkin on muistettava, että rahastojen arvo voi tilapäisesti romahtaa. Elokuussakin rahastosijoitusteni arvo aleni yhtenä päivänä 10 prosenttia eli alle sijoittamani pääoman, mutta on siitä taas noussut. (Nordean laskutavan mukaan näihin rahastoihin sijoittamani pääoma on kasvanut  0,79% (EU) ja 3,05 % (US). Nordean luvuissa kasvua ei ole mitenkään suhteutettu aikaan.)

  • Sain LakiMarilta edunvalvontavaltakirjan luonnoksen neuvoteltavaksi vaimoni kanssa. Lähetin hänelle valtuutetun palkkion verotusta koskevan kysymyksen, johon hän jo vastasikin.

  • Koiviston Auto Helsinki Oy:n tuotantopäällikkö jatkoi viestittelyä autoni peilin kolhimisesta. Hän kertoi, että vakuutusyhtiö ottaa aikanaan minuun yhteyden. Vastasin hänelle, että asiaa on turha viedä vakuutusyhtiöön. Minulle riittäisi, että kuljettajaa neuvotaan pysymään tarkemmin omalla kaistallaan. 

  • Tilasin laser-tulostimeeni uuden värijauhekasetin. Edellisen olen ostanut tammikuussa 2021. Tietokone ei ole vielä ilmoittanut, että kasetti pitäisi pian vaihtaa, mutta tuloste on toisinaan ollut epätasainen ja vaatinut kasetin ravistamista. 

  • Talletin omalle tietokoneelleni brittiläisen Paul Adbyn kaksi kitaraesitystä The Shadows -yhtyeen ensimmäisestä hitistä "Apache" vuodelta 1960.  Ensimmäisen version hän jakoi Facebookissa vuonna 2023. Minä jaoin sen silloin omille kavereilleni. Tuoreemman esityksen hän julkaisi Facebookissa tänään. 

Tiistai 20.8.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Kävely. Muistelmien valmistelu.
VIIKON ERITYISTEHTÄVÄ: Päästä vähitellen kiinni normaaliin viikko-ohjelmaan ilman sokeripiristeitä.
  • Kävely: Vein lasipullot taloyhtiön lasinkeräykseen ja kävelin sitten vakiolenkin Malmin sairaalapuistossa. 

  • Muistelmien valmistelu eli vanhan aineiston skannaus ei tänään edistynyt.
MUITA ASIOITA:
  • Jaoin Facebookissa Malmin Lentoaseman Ystävät ry.n ajankohtaisen rahankeräyksen ilmoituksen ja lisäsin siihen oman kommenttini "Suosittelen! Laiton itse 50 euroa."

  • Tuntematon soittaja, joka on yrittänyt tavoittaa minut jo useamman kerran, kertoi tekevänsä talossamme kaikkien keittiöiden tarkastuksen. Sovin hänen kanssaan tapaamisen huomiseksi, mutta peruutin sen saman tien, kun sain tietää, että hän ei toimi isännöitsijän toimeksiannosta. Fonectassa ei ollut mitään tietoja hänen puhelinnumerostaan. Kukasoitti.fi -palvelussa siitä numerosta oli paljon kommentteja. Numeroa pidettiin häiritsevänä, mutta ei vaarallisena. Lähetin soitosta tiedon isännöitsijälle, joka kiitti siitä ja totesi samalla, että keittiöt ovat osakkaan vastuulla eikä taloyhtiö käy niitä tarkastamassa kuin ehkä joidenkin komponenttien, kuten vesijohtojen tai viemärin, osalta.

  • Täytin LakiMarilta jo toukokuussa ostamani lomakkeen, jonka perusteella hän laatii minulle edunvalvontavaltakirjan. Siinä oli kuitenkin muutamia kohtia, joista minun pitää ensin neuvotella vaimoni ja 1-2 varavaltuutetun kanssa. Pyysin saateviestillä, että LakiMari lähettää minulle lomakkeelle täyttämieni tietojen perusteella sellaisen valtakirjaluonnoksen, jota pystyn itse muokkaamaan. Ilman sellaista paperille tulostettua luonnosta emme pysty asiasta keskenämme neuvottelemaan.

  • Koiviston Auto Helsinki Oy:n tuotantopäällikkö lähetti minulle vielä viestin, jossa hän pyysi autostani tietoja ilmoitettavaksi vakuutusyhtiölle. Annoin pyydetyt tiedot, vaikka olen jo pariin kertaan ilmoittanut, että en vaadi vahingonkorvausta peilissä olevan suuntavilkun lasin halkeamasta. Minulle olisi riittänyt, että kuljettajaa olisi neuvottu pitämään bussi tarkemmin omalla kaistallaan. Lisäksi toivoin, että HSL olisi hyvittänyt minulle palautepalkkiona esim. 50 euroa matkakorttitililleni. 

  • Söin aamiaisen 15 tunnin paaston jälkeen klo 8:30 alkaen ja tänään yritän aloittaa 15-16 tunnin paaston klo 17 alkaen.

Maanantai 19.8.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Kuntosali. Viikon erityistehtävien aloitus tai tarpeettomien tavaroiden tai tiedostojen karsinta.
VIIKON ERITYISTEHTÄVÄ: Päästä vähitellen kiinni normaaliin viikko-ohjelmaan ilman sokeripiristeitä.
  • Tänään aloittaessani klo 9 aiemmin keittämäni kaurasuurimopuuron ja paistetun kananmunan syömisen olin paastonnut 16 tuntia eli eilisestä klo 17 alkaen. Kuntosaliin mennessäni olin niin voimaton, että menin kahdella bussilla, kun aiemmin olen ajanut siihen suuntaan vain yhdellä bussilla ja kävellyt loppumatkan.

  • Suoritin normaalin kuntosaliohjelmani nyt käänteisessä järjestyksessä, koska eräs rouva piti käyttämääni kuntopyörää varattuna sinne mennessäni. Kuntoilin siis ensin noin 30 minuuttia muissa laittessa ja lopuksi suoritin kuntopyörällä 5 kahden minuutin intervalliharjoitusta eli yhteensä 11 minuuttia (1+5x2 min). 

  • Minun piti aloittaa 16 tunnin paasto klo 17, mutta siihen mennessä en ollut ravintolalounaan jälkeen syönyt vielä mitään. Vaimollani oli superterveellinen ateria juuri valmistumassa, joten odotin sitä. Lopetin sen syömisen klo 17:20, joten nyt aion pitää vain runsaan 15 tunnin paaston huomisaamuun klo 8:30 saakka. 16 tunnin paasto sallisi aamiaisen vasta klo 9:20 alkaen, mikä viivyttäisi liikaa huomisen muuta ohjelmaa. 
MUITA ASIOITA:
  • Kuntosalin jälkeen kävin lepäämässä ja syömässä läheisessä lounasravintolassa. Annokseen olisi kuulunut paljon perunamuusia ja yksi uunimakkara lisukkeineen, mutta pyysin annostelijaa laittamaan vain vähän muusia ja kaksi uunimakkaraa lisukkeineen. Lisäksi siellä saa itse ottaa salaattipöydästä mitä haluaa. Makeaa jälkiruokaa en ota koskaan, vaikka se kuuluu hintaan. Syötyäni katsoin saamani tekstiviestin ja sulattelin ruokaa noin 15 minuuttia. Sen jälkeen join pienen kupin kahvia ja tulin kotiin kahdella bussilla. 

  • Malmin busseissa 69 ja 70 on jo uudet matkakortin lukijat, mutta tulin ensimmäisen välin lentokenttäbussilla 562, jossa oli vielä vanha kortinlukija. Vain vanha kortinlukija ja aseman automaatti siirtää verkkokaupasta matkakortille ostetun arvon fyysiselle kortille. HSL on ilmoittanut, että arvon lataaminen verkkokaupassa päättyy kokonaan 16.10.2024. Sen jälkeen matkakortille voi ostaa arvoa edelleenkin monissa kaupoissa ja R-kioskeilla. Niissä ostettu arvo siirtyy välittömästi matkakortille myös fyysisesti.

  • Google on ilmoittanut, että palvelussa goo.gl tehdyt lyhytlinkit lakkaavat toimimasta 23.8.2025. Olin tehnyt ja jakanut eri yhteyksissä nelisenkymmentä sellaista lyhytlinkkiä, kuten esimerkiksi https://goo.gl/yCsWv Hiljattain laadin taulukon, johon kopioin kunkin lyhytlinkin kohteen pitkänä alkuperäislinkkinä ja karsin joukosta sellaiset, jotka eivät enää toimi tai eivät ole enää kiinnostavia. Tänään totesin, että minulla on drive.google.comissa taulukossa LYHYTLINKIT 22 kyseistä linkkiä tallessa, joten poistin tämän asian ToDo-listaltani.

Viikon 34 avaus:
Nyt on alkamassa elokuun toiseksi viimeinen viikko. Tämä kesä on mennyt minulta aika ankeissa merkeissä, kuten tästä päiväkirjablogista on voitu lukea. Kesäkuun alun hautajaismatkaa lukuunottamatta en ole käynyt muualla Kehä III:n ulkopuolella kuin Klaukkalassa matkailuautokorjaamossa. Uimassa en ole käynyt kertaakaan enkä aurinkoa ottamassa. Kesän alussa tein vielä ahkerasti henkisiä töitä kotona ja autossakin sokerienergialla - siis syömällä jokaisella tauolla jotakin sokeripitoista. Sitten sain varoituksen, että olen 2-tyypin diabeteksen riskiryhmässä. Siitä alkaen olen yrittänyt muuttaa elintapani terveellisemmäksi saamieni ohjeiden mukaisesti. Aluksi se aiheuttaa kuitenkin vain huonoa oloa ja väsymystä. Normaalin viikko-ohjelmani mukaiset työt eivät ole edistyneet moneen viikkoon lainkaan ja muitakin tehtäviä on jäänyt rästilistalle. Nyt yritän alkaa hiljalleen taas tehdä tekemättä jääneitä töitä - mutta syömättä sokeripiristeitä.

Alkavan viikon keskiviikkona selviää maaliskuussa aloittamani rahastosäästöohjelman viiden kuukauden tulos. Yhtenä elokuun päivänä sijoitusteni arvo putosi 10 prosenttia, mutta sen jälkeen se on taas hiukan noussut. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kysymykset ja kommentit ovat tervetulleita! Kirjoita tähän tai Facebookiin aikajanalleni.