2024-08-26

Viikko 35 / 2024

Tämä raportti kertoo vuoden 2024 kalenteriviikosta 35, joka alkoi maanantaista 26.8.2024 ja päättyi sunnuntaihin 1.9.2024. Muutin tämän blogin sivujen esitystapaa 19.1.2024 alkaen siten, että tuorein päivä on edelleen ylimpänä, mutta kunkin päivän sisällä tapahtumat etenevät nyt ylhäältä alaspäin. Linkistä http://timontti.ahjos.info/Viikot/2024/35-24.html avautuu sama sisältö siten, että sivu alkaa maanantai-aamusta ja tuorein sisältö on alimpana. Kirjoitan tuoreen tekstin aina ensin tähän blogiin ja kopioin sen vasta hiukan myöhemmin tuolle toiselle sivustolle.

Sivu kannattaa aina ladata uudelleen heti avaamisen jälkeen, koska aluksi näytölle voi tulla sivun vanhempi versio jostakin välimuistista
Lukijan oletetaan tietävän ennestään pysyvällä sivulla Selitykset kerrotut asiat ("Päivän pohteet" päivitetty 22.8.2024), muilta osin 11.5.2024.)

Sunnuntai 1.9.2024
PÄIVÄN POHDE: Punnitus. Kävely. Taloushallinto. HTML-kieliset sivustot. Viikkoraportointi.
VIIKON ERITYISTEHTÄVÄ: Päästä vähitellen kiinni normaaliin viikko-ohjelmaan ilman sokeripiristeitä.
  • Punnitus: Painoin tänään 0,3 kg vähemmän kuin 11.8.2024, jolloin aloitin tämän seurannan. Siitä ei voi tehdä mitään johtopäätöstä. Mutta olen nyt 6,3 kg kevyempi kuin heinäkuussa 2015 eli 9 vuotta sitten, jolloin lopetin edellisen seurannan. Silloin kehoni rasvaprosentti oli 32 kun se on nyt 34. Siis lihakset ovat kadonneet ja tilalle on tullut vyötärölle rasvaa, joka on kevyempää kuin lihasmassa.

  • Viikkoraportointi: Päivitin Ilkka Koppelmäen SMH-systematiikan mukaisen viikkoraportin ja avasin seuraavan viikon raportin. Tämän viimeistelen ja jaan myöhemmin illalla.

  • Kävely: Vein kotoa autoon sisälämpömittarin, johon olin vaihtanut kotona nappipariston. Jatkoin sitten kävelyä tekemällä Malmin sairaalapuistossa vakiolenkkini myötäpäivään, kun yleensä kävelen sen vastapäivään. Elämässä pitää olla vaihtelua! :) 
MUITA ASIOITA:
  • Verkkolaskurit: Koska on kuukauden ensimmäinen päivä, kirjoitin muistiin drive.google.comiin verkkosivuillani olevien laskurien lukemat. Julkaisujani oli käyty katsomassa elokuun aikana 6690 kertaa, mistä blogien osuus on 4956 ja HTML-sivustojen osuus 1734. Facebookista ei saa tilastoa. Luvut ovat vain suuntaa antavia, koska ne sisältävät myös omat käyntini ja toisaalta monille sivuilleni pääsee hakukoneella laskurin ohitse. Mielenkiintoisinta on tutkia yksityiskohtia, mitä sivuja tai videoita on käyty katsomassa ja mitä ei. Eniten katsottu Youtube-videoni on Antonov AN-2 -lentokoneen lähtö Malmin lentoasemalla 29.6.2008. Sitä on katsottu 15813 kertaa.

Lauantai 31.8.2024:
PÄIVÄN POHDE: Kävely. Asunnon siivousta. Sauna?
VIIKON ERITYISTEHTÄVÄ: Päästä vähitellen kiinni normaaliin viikko-ohjelmaan ilman sokeripiristeitä.
  • Asunnon siivousta: Tyhjensin työhuoneen roskakorin lajitellen sen sisällön paperinkeräykseen, silppuriin ja kartonkikeräykseen. Silppurin pussin täytyttyä vein sen eteiseen ja laitoin silppuriin uuden pussin.

  • Päivitin pöytätietokoneen varmuuskopiolevyn sisällön.

  • Kävely: Vein neljä muovikassillista muovijätteitä, silputtua paperia ja kartonkia syväkeräysastioihin ja laajensin kävelyn puolen tunnin pituiseksi Malmin sairaalapuistossa. Tulomatkalla otin autosta sisälämpömittarin kotiin tutkittavaksi. Se on juuttunut näyttämään 6,9 ºC lämpötilaa. Kokeilin kotona, auttaisiko pariston vaihto. Se auttoi ja nyt se näyttää 23,8º C.

  • Saunaa en jaksanut tänään lämmittää.
MUITA ASIOITA:
  • Vastasin sähköpostitse omakotitalossa asuvan entisen työkaverini ja nykyisen Facebook-kaverini kysymykseen taloyhtiö- ja vuokra-asunnosta eläkeajan asuntona.

  • Tutkin vielä eilisiä verikoearvoja googlaamalla samalla niiden koodien merkityksen. Minulla on huomattavan neutropenian eli neutrofiilien puutteen vuoksi selvästi myös anemia. Neutrofiilejä on vain 19%, punasoluja verilitrassa (B-ERYT) 76% ja hemoglobiinia 85% viitearvojen alarajasta. Maksa-arvo ALAT on hiukan koholla, mutta se ei ole ihan 2-kertaa viitearvojen ylärajan tasolla.

Perjantai 30.8.2024:
PÄIVÄN POHDE: Kävely. Tekniikka ja tallenteet.
VIIKON ERITYISTEHTÄVÄ: Päästä vähitellen kiinni normaaliin viikko-ohjelmaan ilman sokeripiristeitä.
  • Kävely: Kävelin Malmin sairaalaan ja takaisin. Minulta otettiin sairaalan laboratoriossa leukemiaseurantaan liittyvät verikokeet. Sen jälkeen söin sairaalan kahviossa edullisen ja herkullisen puuroaamiaisen. Tänään puurona oli riisipuuro.
MUITA ASIOITA:
  • Maisaan alkaa tulla verikokeiden tuloksia yksitellen klo 9 alkaen, kun näytteet otettiin noin klo 7:40. Vertailen niitä edellisiin, toukokuussa otettuihin näytteisiin. Kerron täällä selvät muutokset ja poikkeamat viitearvoista.

  • Klo 11:05 tuli sähköpostiin automaattiviesti ja taas klo 12:04. Niissä kerrottiin, että Maisassa on uusia tutkimustuloksia. Siellä lienee nyt kaikki mitä pyydettiin. Tuloksissa on yllättävintä, että neutrofiilien määrä on edelleen laskenut ja on nyt vain 19% viitearvojen alarajasta. P-ALAT oli noussut, mutta ei ole vielä ihan 2-kertainen viitearvojen ylärajaan verrattuna. Terveyskirjaston mukaan vasta yli 3-kertaista arvoa pidetään lievästi kohonneena.  Kaikki muut 35 tutkittua arvoa ovat joko viitearvojen sisällä tai melko lähellä niitä. Verinäytteitä otettiin kymmeneen putkiloon. Yksityisellä puolella se olisi maksanut monta sataa euroa, mutta julkisella puolella laboratoriotutkimukset ovat potilaalle maksuttomia.

  • Nyt puuttuu vielä tieto muiden valkosolujen kuin neutrofiilien määrästä.

  • Olin laittanut herätyskellon soimaan klo 6, mutta heräsin aamulla jo viideltä ja olin laboratorion jonotuslappujonossa jo klo 6:40. Jonotuslappuautomaatti jakaa jonotuslappuja klo 7 alkaen, jolloin automaatin edessä oli jo noin 15 ihmisen jono. Minulla oli varattu aika klo 8:10, mutta peruutin sen omalla puhelimella. Laboratorion aikavarauksen saa peruuttaa ihan siihen varattuun aikaan saakka. Iltapäivällä tunsin väsymystä ja nukuin kolmisen tuntia noin klo 13-16.

Torstai 29.8.2024:
PÄIVÄN POHDE: Kuntosali. Vaihtelevia tehtäviä.
VIIKON ERITYISTEHTÄVÄ: Päästä vähitellen kiinni normaaliin viikko-ohjelmaan ilman sokeripiristeitä.
  • Kuntosali: Ajoin kuntosalin suuntaan vain yhdellä bussilla, jolloin siellä päässä joutuu kävelemään parisataa metriä. Suoritin vakio-ohjelmani. Sitten kävin syömässä läheisessä lounasravintolassa ja tulin kahdella bussilla kotiin.

  • Iltapäivällä nukuin muutaman tunnin, jonka jälkeen teimme vaimoni kanssa alla kerrotun tilauksen Yliopiston apteekkiin.
MUITA ASIOITA:
  • Kuntosalin lähellä olevassa kahvila-ravintolassa on aina kaksi vaihtoehtoa lounaan pääruoaksi. Tänään ne olivat borssikeitto ja makaronilaatikko. Selvitin eilen netissä olevista resepteistä, onko borssikeitossa lihaa. Totesin tyytyväisenä, että kaikissa resepteissä oli jotakin lihaa. Mutta kun sitten siellä ruokapaikassa olin tilannut sen keiton, minusta näytti siltä, että siinä ei ollut lihaa. Kun kysyin annostelijalta, onko siinä lihaa, hän vastasi että ei ole. "Tämä on puhdas kasvisvaihtoehto". Näin ollen se ei ollut lainkaan nykyisen ruokavalioni mukainen ateria.  - Kotiin tultuani tein pienen proteiinitankkauksen syömällä jääkaapista yhden palan valmista porsaan kassleria.

  • Yliopiston apteekissa oli tänään viimeistä päivää "varaston tyhjennys", jolloin sai "jopa 25% alennuksen" kaikista tuotteista tietyin tavallisin rajoituksin. Meidän kannalta olennaisimmat rajoitukset ovat "ei lääkkeistä eikä kliinisistä ravintovalmisteista".  Teimme taas melkein 300 euron tilauksen, johon sisältyy myös lääkkeitä ja kliinisiä ravintovalmisteita. Valitsen aina maksutavaksi Klarnan vaihtoehdon, joka antaa 30 päivää korotonta maksuaikaa tavaran toimituksesta alkaen.

  • Huomisaamuksi klo 8:10 minulla on varattu aika Malmin sairaalan laboratoriossa verinäytteiden ottamista varten. Sitä ennen pitää olla ravinnotta 10 tuntia. Sen jälkeen käyn taas sairaalan kahvilassa herkullisella ja edullisella puuroaamiaisella. 

Keskiviikko 28.8.2024:
PÄIVÄN POHDE: Kävely. Kielitaidon kertaaminen tai kartuttaminen.
VIIKON ERITYISTEHTÄVÄ: Päästä vähitellen kiinni normaaliin viikko-ohjelmaan ilman sokeripiristeitä.
  • Kävely: Kävelin rollaattorilla läheiseen kaupungin palvelukeskukseen, söin siellä lounaan jutellen samalla lähiseudun eläkeläisten kanssa, kävin viereisessä S-Marketissa tekemässä muutaman ostoksen ja kävelin kotiin.

  • Kielitaito: Laiskuuttani en jaksanut tehdä tänään mitään kielitaidon kertaamiseksi tai kartuttamiseksi. Kun niin kävi, hyväksyin tämän viikon vielä lomaviikokseni enkä tehnyt kotona muutakaan hyödyllistä.

Tiistai 27.8.2024:
PÄIVÄN POHDE: Kävely. Muistelmien valmistelu.
VIIKON ERITYISTEHTÄVÄ: Päästä vähitellen kiinni normaaliin viikko-ohjelmaan ilman sokeripiristeitä.
  • Kävely: Kävelin rollaattorin kanssa ensin autolle, jonka kytkin sähköverkkoon akun lataukseen. Sitten jatkoin Syystien palvelukeskukseen, missä söin lounaan ja juttelin lähiseudun yksinäisten eläkeläisten kanssa. Lounaan jälkeen kävin ostoksilla viereisessä S-marketissa. Sieltä kävelin autolle, missä varmistin, että autoon tulee sähköä. Ja lopuksi kotiin.

  • Iltakävely: Vein illalla roskia ja kävin sitten autolla irroittamassa sen sähköverkosta. Toin sieltä kotiin lataukseen kannettavan Chromebook- tietokoneeni, joka on ollut autossa koko kesän, mutta olen sitä vain vähän käyttänyt. Kotona totesin, että siinä oli akussa varausta enää 41%. Laitoin sen lataukseen.
MUITA ASIOITA:
  • Sain eilen tiedon, että Lemmen viemässä on viime viikolla esitetty kätevä tapa, kuinka peitto laitetaan pussilakanaan. Löysin sen illalla MTV Katsomosta jaksosta 4237, joka esitettiin AVA-kanavalla viime perjantaina. Tänään yritin tallentaa sen suomenkielisin tekstein, mutta Katsomo ei näyttänyt sitä minulle vaan vaati ensin poistamaan mainosten esto-ohjelman, jollaista en tiedä tietokoneessani olevan. Siksi tallensin sen Saksasta saksankielisin tekstein: http://ahjos.info/videotest/Pussilakana_SDL4237.mp4 

  • Jaoin tuon videon Facebookissa ensin vain kavereilleni, mutta lopulta kuitenkin julkisesti. Jännä nähdä, antaako Facebook sen olla siellä. Youtube poistaa tuollaiset ilman tekijän lupaa jaetut videot hyvin nopeasti.

  • Kirjoitin illalla kolmelle Facebookin ulkopuoliselle ystävälleni pitkän sähköpostiviestin aiheesta "Kesä 2024".

Maanantai 26.8.2024:
PÄIVÄN POHDE: Kuntosali. Viikon erityistehtävien aloitus tai tarpeettomien tavaroiden tai tiedostojen karsinta.
VIIKON ERITYISTEHTÄVÄ: Päästä vähitellen kiinni normaaliin viikko-ohjelmaan ilman sokeripiristeitä.
  • Heräsin varhain ja lähetin jo ennen klo 7 sähköpostiviestin juristille, joka on auttanut minua edunvalvontavaltakirjan laadinnassa. Olin lähettänyt hänelle hyväksyttäväksi hänen laatimaan luonnokseen tekemäni muokkaukset, joista yhtä hän ei hyväksynyt. Kysyin, millä tavalla se kohta pitäisi kirjoittaa.

  • Aamupäivällä kävin kuntosalilla. Suoritin vakio-ohjelmani. Sen jälkeen söin lounaan kuntosalin lähellä olevassa lounasravintolassa ja juttelin Syystien palvelukeskuksen lounasravintolassa aikanaan tutuksi tulleen ihmisen kanssa.

  • Tulin kuntosalilta ensin yhdellä bussilla Malmin asemalle ja kävin tutustumassa asemalaiturilla olevaan lippuautomaattiin, jota en ole koskaan aiemmin käyttänyt. Siirsin sillä netin kautta matkakortille ostamani arvon sen kortin muistiin. Se tapahtui automaattisesti heti kun vain laitoin matkakortin sille tarkoitettuun paikkaan. Sen jälkeen tulin toisella bussilla kotiin ja tietysti samalla lipulla.

  • Kirjoitin ja lähetin edellä mainitulle juristille vielä toisen viestin, jossa perustelin erästä lisäystäni edunvalvontavaltakirjaan.

  • Illalla sain juristilta vastauksen aamulla esittämääni kysymykseen. Lähetin hänelle vielä kiitosviestin.

Viikon 35 avaus:
Viime viikolla määrittelin viikon erityistehtäväksi "Päästä vähitellen kiinni normaaliin viikko-ohjelmaan ilman sokeripiristeitä." Se ei kuitenkaan onnistunut, vaan normaalin viikko-ohjelmani mukaiset tehtävät eivät edistyneet yhtenäkään päivänä. Siksi yritän samaa uudelleen nyt alkavalla viikolla. - Alkavan viikon perjantaina minulta otettaneen useita verikokeita leukemiaseurannan vuoksi. On mielenkiintoista nähdä, onko elokuun ajan harjoittamani dieetti ja kuntoilu vaikuttanut jollakin tavalla verrattuna viimeksi toukokuussa otettuihin verikokeisiin.


2 kommenttia:

  1. Onko Sinulla käsitystä dieettisi vaikutuksesta noihin muuttuneisiin veriarvoihin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kysymyksestä! Valitettavasti minulla ei ole mitään tietoa dieetin vaikutuksesta veriarvoihin (paitsi verensokeriin, joka minulla ei ole muuttunut, kun on ennen verikoetta 10 tuntia ravinnotta).

      Poista

Kysymykset ja kommentit ovat tervetulleita! Kirjoita tähän tai Facebookiin aikajanalleni.