2024-07-08

Viikko 28 / 2024

Tämä raportti kertoo vuoden 2024 kalenteriviikosta 28, joka alkoi maanantaista 8.7.2024 ja päättyi sunnuntaihin 14.7.2024. Muutin tämän blogin sivujen esitystapaa 19.1.2024 alkaen siten, että tuorein päivä on edelleen ylimpänä, mutta kunkin päivän sisällä tapahtumat etenevät nyt ylhäältä alaspäin. Linkistä http://timontti.ahjos.info/Viikot/2024/28-24.html avautuu sama sisältö siten, että sivu alkaa maanantai-aamusta ja tuorein sisältö on alimpana. Kirjoitan tuoreen tekstin aina ensin tähän blogiin ja kopioin sen vasta hiukan myöhemmin tuolle toiselle sivustolle.

Sivu kannattaa aina ladata uudelleen heti avaamisen jälkeen, koska aluksi näytölle voi tulla sivun vanhempi versio jostakin välimuistista
Lukijan oletetaan tietävän ennestään pysyvällä sivulla Selitykset kerrotut asiat (päivitetty 11.5.2024, "Päivän pohteet" päivitetty 18.6.2024).

Sunnuntai 14.7.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Taloushallinto. HTML-kieliset sivustot. Viikkoraportointi.
  • Klo 6-10: Laitoin yhtiöni kirjanpidon ajan tasalle. Uudistin verkkotunnuksen IAIS.NET vuodeksi eteenpäin. Maksoin yhtiöni ostovelat itselleni. 

  • Tutkiskelin Facebook-kavereitteni aktiivisuutta: Minulla on noin 20 sellaista kaveria, jotka julkaisevat usein jotakin Facebookissa ja reagoivat minun julkaisuihin eli tykkäävät tai kommentoivat. Sitten on noin 25 sellaista kaveria, jotka itse julkaisevat usein ja minä reagoin heidän julkaisuihin, mutta he eivät yleensä reagoi minun julkaisuihin. Loput eli noin 15 kaveria ovat olleet tänä vuonna täysin passiivisia. He eivät ole julkaisseet itse mitään eivätkä ole myöskään reagoineet minun julkaisuihin. Tyypillisesti heidän profiilissaan, jota myös seinäksi tai aikajanaksi sanotaan, on lähinnä vain muiden lähettämiä syntymäpäiväonnitteluja. Yhdeksästä kuolleesta kaveristani 7 on edelleen Facebookissa ja kahden tili on poistettu.

Lauantai 13.7.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Asunnon siivousta. Sauna?
  • Minulla on tietty kahvitarjoiluastiasto jo nykyistä avioliittoa edeltäneeltä ajalta. Siihen kuuluu kaksi sarjaa kahvikuppeja lautasineen, kermanekkoineen, sokeriastioineen, erilaisia juomalaseja, perkolaattori-kahvinkeitin, vesikannu, ym, ym.  Ongelmaksi on tullut se, että nuo ovat hajaantuneet keittiössä eri kaappeihin ja eri hyllyille niin, että ne eivät ole helposti esille otettavissa. Jotkut esineet ovat muiden astioiden takana korkealla hyllyllä.  Olen nyt neuvotellut vaimoni kanssa sellaisesta kahviastiaston uudelleensijoittelusta, että minäkin voisin taas koronatilanteen salliessa helposti tarjota kahvia satunnaisille vieraille. Vaimoni suhtautui asiaan myönteisesti ja alkoi heti ideoida erilaisia uusia hyllyratkaisuja. 

  • Keräsin tänään edellä kuvatut astiat eri kaapeista S-kaupan tukevaan laatikkoon, joka on nyt lattialla odottamassa niille varattavan uuden hyllytilan vapautumista.  Aivan ylimmille hyllyille, jonne en lattialla seisten ylety, jäi vielä teekannu ja erilaisten alkoholijuomien tarjoiluun tarkoitettuja laseja.  Täytyy kyllä miettiä, ovatko sellaiset lasit vielä tarpeellisia, joita ei ole viimeisen 20 vuoden aikana kertaakaan käytetty.  

  • Katsoin Kierrätyskeskuksen keräilyauton syksyn aikataulua ja totesin, että se käy meidän lähistöllä syyskuun alkupäivinä. 

  • Saunaa en lämmittänyt, koska minulla on vielä hiukan sairaalloisen tuntunen olo. Luulen sen johtuvan tiistain hammashoitoa varten neutrofiilitason nostamiseksi pistämäni Nivestim-kasvutekijän vaikutuksen haihtumisesta.
MUITA ASIOITA:
  • Tein tilaston, mikä on ollut Facebook-kavereitteni ja minun välisen kaveruuden alkuperäinen peruste: Naapuruus 3, Koulu 11, Yliopisto 2, Armeija 1, Työelämä 21, Avioliitot 7, Sukulaisuus 5, Sairaala 3, Nettifoorumit 9. Yhteensä siis 62. Kuolleet 9 eivät ole noissa luvuissa mukana.

Perjantai 12.7.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Tekniikka ja tallenteet.
  • Aloitin VHS-nauhojen kopioinnin Videoarkisto-levylle vasta palattuani S-marketista. Kopioin kahdelta nauhalta niiden olennaisen sisällön sekä DVD-soittimen kiintolevyltä a-studio-ohjelman "Seismo kylmän sodan aikana". Lisäksi kopioin Google Kuvat -ohjelman verkkoalbumiin "Lillin kamerasta" vaimoni vuonna 2013 minusta ja Nana-kissasta ottamat valokuvat.  Sinä vuonna olin vajaan viikon sairaalassa vyöruusun vuoksi. Sieltäkin on kolme kuvaa.
MUITA ASIOITA:
  • Sain tekstiviestinä, sähköpostina ja Maisan kautta kutsun HUS Suusairauksien poliklinikalle hammaslääkärin vastaanotolle tiistaina 24.9.2024.  Se on jatkokäynti tämän viikon vastaanotolle, jolloin ei ehditty paikata kuin yksi hammas.  Taas pitää sitä ennen pistää "kasvutekijää" (Nivestim) neutrofiilitason nostamiseksi ja käydä edellisenä päivänä verikokeissa.

  • Koska olen vielä tämän päivän kesäleskenä, käyn klo 11-13 Syystien palvelukeskuksessa syömässä lounaan ja juttelemassa lähiseudulla asuvien eläkeläisten kanssa. Sen jälkeen tulen kotiin S-marketin kautta. Lähden sinne rollaattorin kanssa kävellen, koska siinä saan ostokset tulemaan ilman että niitä tarvitsee kantaa. Rollaattorin kori on juuri sopivan kokoinen ja muotoinen kylmälaukulleni. Sen ja istuimen päälle laitan repun siten, että sen hihnat ovat rollaattorien sarvien ympärillä, jolloin se ei putoa maahan. Lisäksi mukanani on kaupan muovikassi, jonka voin ripustaa rollaattorin toiseen sarveen, jos ostoksia on niin paljon.

  • Tavanomaisten ostosteni lisäksi ostin S-marketin aulassa marjakauppiaalta herneenpalkoja, rasiallisen vadelmia ja ison rasiallisen kotimaisia metsämustikoita.

Torstai 11.7.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Vaihtelevia tehtäviä.
  • Pesin taas pyykkiä kotikoneella, mutta eri väristä kuin eilen.

  • Neuvoin Nordean verkkopankin chatin käytön eräälle Nordean asiakkaalle, joka on tuskastunut jonottamaan puhelinpalvelussa.

  • Lähetin pyydetyn arvostelun hiljattain ostamastamme mikroaaltouunista.

  • En ottanut aamulla kylmää suihkua ja klo 13:30 tuntuu, ettei ole energiaa tehdä mitään.

  • Tutkin neljän kaupan verkkosivuilta kannettavia Windows -tietokoneita, kosketusnäytöllä tai ilman, uusia ja käytettyjä. Kysyin ChatGPT:ltä, mitä eroa on eri Windows -versioissa. Minä en voisi käyttää S-versiota, koska siihen voi ladata ohjelmia vain Microsoftin kaupasta. Mutta ChatGPT kertoi, että Windows Home S-version voi helposti itse muuttaa tavalliseksi Windows  Home -versioksi.

  • Sain Alisapankista yhtiön säästötiliä koskevan ilmoituksen. Tulostin sen ja mietin, miten otan sen huomioon.

Keskiviikko 10.7.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Kielitaidon kertaaminen tai kartuttaminen (venäjän alkeet).
VIIKON ERITYISTEHTÄVÄ: Hammashoito ja siitä toipuminen.
  • En jaksanut tehdä tänään mitään kielitaidon hyväksi.
MUITA ASIOITA:
  • Lähetin aamuyöllä Taksi Helsinki Oy -yhtiölle heidän palautesivun kautta toivomuksen, että kännykkäsovellukseen lisättäisiin matkan ajan näkyvä tieto siitä, onko matkaa tilattaessa valittu kiinteä hinta vai ei. Yllättäen sain aamulla heidän palautteiden käsittelijältä viestin, jossa hän kertoi, että minulla oli eilen kaksi taksimatkaa, joista ensimmäisestä olin maksanut sovitun kiinteän hinnan 38,60 euroa, mutta toiselle matkalle ei ollut sovittu kiinteää hintaa. Olin siis vahingossa jättänyt painamatta sitä painiketta. Hän kertoi, että nykyiseen sovellukseen ei tehdä enää päivityksiä, mutta syksyllä tulee uusi versio. Hän lupasi välittää toivomukseni sen tekijöille ja laajensi sitä itse vielä niin, että asiakkaan kännykässä näkyisi se kiinteäksi sovittu hinta.

  • Vaimoni lomamatkan salliessa kävin läheisessä kaupungin palvelukeskuksessa lounaalla ja juttelemassa vanhojen tuttujeni kanssa. He ovat lähiseudulla asuvia yksinäisiä ihmisiä, jotka käyvät siellä syömässä melkein jokaisena arkipäivänä. Nykyisin siellä ei ole enää viikonloppuisin ruokatarjoilua muualla asuville.

  • Lounaan jälkeen menin rollaattorin, repun ja kylmälaukun kanssa viereiseen S-marketiin ostoksille. Jouduin kuitenkin keskeyttämään ostosten teon äkillisen pakottavan pissahädän vuoksi. Noin puolet aikomistani ostoksista lykkääntyi seuraavaan käyntiin. 

  • Kotiin tultuani pesin pyykkiä kotikoneella, vastailin sähköpostiviesteihin ja Facebook-kirjoituksiin. Tutkiskelin alustavasti tekniikoita, kuinka liittäisin muistelmablogiini PDF-tiedostoja niin, että niistä ei jäisi kopioita blogin lukijoiden laitteisiin.

Tiistai 9.7.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Muistelmien valmistelu.
VIIKON ERITYISTEHTÄVÄ: Hammashoito ja siihen valmistautuminen.
  • Klo 11: Vaimoni lähti juuri muutaman päivän pituiselle kotimaan lomamatkalle. Minä tilaan tunnin kuluttua taksin ja ajan sillä Meilahden Puistosairaalaan, missä minulla on HUS Suusairauksien poliklinikalla ensin koko hampaiston panoraamakuvaus ja sitten hammaslääkärin hoitovastaanotto. Menomatkalle tilaan kyydin "Taksi Helsinki" -sovelluksella ja valitsen kiinteän hinnan, joka lienee noin 37 euroa. Paluumatkalle tilaan kyydin samalla sovelluksella, mutta ajan Puistosairaalasta vain Pasilan asemalle, mikä on aiemmin maksanut 17 euroa. Sieltä tulen junalla Malmille ja jatkan samalla lipulla bussilla ihan kotiovelle. Junassa testaan, siirtyykö hiljattain ostamani arvo vielä automaattisesti matkakortille.

  • Klo 12-13: Taksi Helsinki tarjosi kiinteähintaisen kyydin hinnaksi 38,60 euroa, jonka hyväksyin ja maksoin. 

  • Klo 13.05-14.15: Hammashoito, johon kuuluí hampaiston panoraamakuvaus, yhden lohkeaman paikkaus sekä kaikkien hampaiden poistojen ja paikkojen luettelointi. Luettelointi on tehty ennenkin muutamia vuosia sitten, mutta se luettelo ei ole tallessa!  Muutamissa muissakin hampaissa olisi paikattavaa, mutta siihen toimenpiteeseen saan kutsun joskus myöhemmin, ehkä lokakuussa. 
MUITA ASIOITA:
  • Kotimatka: Ensin kävelin Puistosairaalan C-rapusta sisäkautta A-rapussa olevaan kahvilaan. Se oli suljettu jo klo 14. Sitten istahdin ulkona olevalle penkille ja tilasin taksin. Kun syötin määränpääksi "Pasilan asema", Taksi Helsinki -sovellus tarjosi 2 vaihtoehtoa, joista valitsin halvemman ("Pasilan asema-aukio"). Sinne kiinteä hinta oli 17,80 euroa. "Pasilan asema Ratapihantie" olisi maksanut noin 1 euron enemmän. Matkan aikana huomasin, että taksamittarissa oli siinä vaiheessa vähän yli 14 euroa. Kuljettaja ei ollut syöttänyt siihen kiinteää hintaa ja väitti, ettei sellaisesta ollut sovittu. Siitä systeemistä ei pysty tarkistamaan, olinko unohtanut painaa sitä painiketta, joka vahvistaa kiinteän hinnan. Vai oliko kuljettaja jättänyt syöttämättä sen taksamittariin? Pasilan asemalla taksamittari näytti 23,00 euroa. Maksoin siis 5,20 euroa eli 29% enemmän kuin mikä se kiinteä hintä olisi ollut. Ilmeisesti kuljettaja oli köyhä yrittäjä, kun kuitissa on vain henkilön nimi ja autokin oli vain diesel-Ford. Kun maksoin lähimaksulla, hän ojensi minulle langatonta maksupäätettä, jossa ei näkynyt mitään rahamäärää. Kun huomautin siitä, hän sanoi, että hinta näkyy kuitista. Kuitti tulostui tietysti vasta sen jälkeen, kun olin maksun hyväksynyt. Ainakin Nordea kehottaa katsomaan aina ennen maksun hyväksymistä, minkä suuruisen maksun on hyväksymässä.

  • Poikkesin Pasilan asemalla apteekissa ostamassa tuubin Bacibact-voidetta. Pieni 20 gramman tuubi maksoi 14,08 euroa. Ennen sitä myytiin isommissa tuubeissa, mutta ilmeisesti esimerkiksi 40 gramman tuubi ei menisi enää kaupaksi, jos sen hinta olisi yli 28 euroa.

  • Sitten tulin K-junalla Malmille. Junan maksupääte siirsi hiljattain ostamani arvon automaattisesti matkakortille entiseen tapaan. Malmin asemalta ajoin samalla lipulla kotiovelle bussilla 70, jota liikennöi Koiviston Auto. Siinä oli jo uudenmallinen maksupääte, jollaista en ole aiemmin nähnyt. Sehän ei osaa siirtää ostettua arvoa matkakortille. 
Maanantai 8.7.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Viikon erityistehtävien aloitus tai tarpeettomien tavaroiden tai tiedostojen karsinta.
VIIKON ERITYISTEHTÄVÄ: Hammashoito ja siihen valmistautuminen.
  • Sunnuntaina olin pistänyt vatsanahkaan yhden ruiskullisen Nivestim- nimistä "kasvutekijää" neutrofiilien määrän nostamiseksi. Neutrofiilit ovat valkosoluja, jotka puolustavat elimistöä bakteereja vastaan. Minulla on ollut niitä viime aikoina alle laboratorion hälytysrajan, joka on 0,5 mittayksikköä. Hammaslääkärissä niitä pitää olla vähintään 1,0 ettei bakteerit mene ikenistä aivoihin. Viitearvojen alaraja on 1,5. Nyt jännitin sitä, vieläkö vuoden ajan kotona jääkaapissa ollut lääke toimii. Sitä myydään vain viiden ruiskun pakkauksessa, jonka hinta on noin 150 euroa (miinus Kelakorvaus). Minulla oli sitä eilen jäljellä aiemmilta vuosilta kolme ruiskua, joista yhden pilasin väärällä avaamistavalla. Pistin sitten eilen viimeistä edellisen, joten yksi ruisku jäi vielä jäljelle. 

  • Saamani ohjeistuksen mukaan minun piti käydä tänään maanantaina verikokeissa mittauttamassa neutrofiilien määrä. Sen jälkeen minun piti tarvittaessa pistää vielä toinen annos Nivestimiä ja pyytää uudet verikokeet tiistai-aamuksi. Hammaslääkärin vastaanotto on huomenna iltapäivällä. Kävin aamulla Malmin sairaalan laboratoriossa verikokeissa, jotka otettiin klo 8:10-8:15.  Jo klo 10:05 minulle oli tullut kännykkään ilmoitus Maisassa olevista uusista tutkimustuloksista.  Huokasin helpotuksesta nähdessäni, että neutrofiilien määrä oli noussut yli 12:n. Siitä se ei yhdessä päivässä laske alle 1,0:n. Näin ollen toista pistosta ja uusia verikokeita ei tarvita. 
MUITA ASIOITA:
  • Taloyhtiömme yhteistiloissa on "kuntosali", jonka laitteet on uusittu tämän vuoden keväällä. Sinne pääsee yleensä vain, jos on lunastanut avaimen 50 euron avainpanttia vastaan. Tänään siellä on kuitenkin ovi auki klo 18-19 tutustumista varten. Aion mennä katsomaan, kun minulla ei ole sinne avainta. - Kävimme vaimoni kanssa katsomassa ja totesimme, että se ei ole meille sopiva. Isännöitsijä käyttääkin siitä nyt nimitystä "punttisali". Sekin on hiukan harhaanjohtava nimitys, koska salilla tarkoitetaaan yleensä isompaa huonetta.

  • Muutimme loppuviikon ohjelmaa siten, että minä jään huomisesta hammaslääkärikäynnistä alkaen perjantaihin saakka "kesäleskeksi". Vaimoni asioista minulla ei ole lupa raportoida.

  • Helsingin seudun paikallisliikenteen busseissa ja raitiovaunuissa olevat maksupäätteet uusitaan siten, että uudet kortinlukijat eivät osaa siirtää nettipalvelusta ostettua arvoa matkakortille. Yksi Facebook-kaverini kertoi jo törmänneensä tuohon ongelmaan. Siksi ostin tänään matkakortille arvoa niin reilusti, että se riittänee matkoihini loppuvuodeksi. Uskon, että saan sen arvon siirretyksi matkakortille huomisella hammaslääkärireissulla. Ensin ajattelin tehdä sen Pasilan asemalla olevassa automaatissa, mutta kokeilen kuitenkin ensin tapahtuuko se automaattisesti junassa, kun tulen Pasilasta Malmille. Matkakortillani on tällä hetkellä noin 15 matkaan riittävä arvo, joten mitään kiirettä ei ole

Viikon 28 avaus:
Viikon erityisohjelman muodostaa hampaiden hoito, joka vaatii eräitä ennakkovalmisteluja. En tiedä etukäteen, mitä ongelmia saattaa eteen tulla. Samoille toimenpiteille oli varattu aika jo huhtikuulle, mutta silloin juuri toimenpidepäivän aamulla soitettiin ja kerrottiin, että vastaanotto on peruutettu hammaslääkärin sairastumisen vuoksi. Seuraava vapaa aika löytyi vasta heinäkuulta ja sillä välin olennaisen lääkkeen käyttöaika päättyi toukokuun lopussa. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kysymykset ja kommentit ovat tervetulleita! Kirjoita tähän tai Facebookiin aikajanalleni.