2024-07-15

Viikko 29 / 2024

Tämä raportti kertoo vuoden 2024 kalenteriviikosta 29, joka alkoi maanantaista 15.7.2024 ja päättyi sunnuntaihin 21.7.2024. Muutin tämän blogin sivujen esitystapaa 19.1.2024 alkaen siten, että tuorein päivä on edelleen ylimpänä, mutta kunkin päivän sisällä tapahtumat etenevät nyt ylhäältä alaspäin. Linkistä http://timontti.ahjos.info/Viikot/2024/29-24.html avautuu sama sisältö siten, että sivu alkaa maanantai-aamusta ja tuorein sisältö on alimpana. Kirjoitan tuoreen tekstin aina ensin tähän blogiin ja kopioin sen vasta hiukan myöhemmin tuolle toiselle sivustolle.

Sivu kannattaa aina ladata uudelleen heti avaamisen jälkeen, koska aluksi näytölle voi tulla sivun vanhempi versio jostakin välimuistista
Lukijan oletetaan tietävän ennestään pysyvällä sivulla Selitykset kerrotut asiat (päivitetty 11.5.2024, "Päivän pohteet" päivitetty 18.6.2024).

Sunnuntai 21.7.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Taloushallinto. HTML-kieliset sivustot. Viikkoraportointi.
  • Laitoin säätiön kirjanpidon ajan tasalle.

  • Koska Google on ilmoittanut lopettavansa GOO.GL -lyhytlinkkipalvelun, kävin läpi tiedoston, jossa on luettelo kaikista sellaisista lyhytlinkeistäni. Niitä oli 38. Avasin ne kaikki yksitellen ja poistin luettelostani toimimattomat ja merkityksensä menettäneet. Jäljelle jäi vielä 23 lyhytlinkkiä myöhemmin käsiteltäviksi. Ehkä teen ainakin osasta TINYURL-lyhytlinkkejä.

  • Lähetin Alisapankille kysymyksen, mitä dokumentteja he tarvitsevat perustamastani säätiöstä pankkisuhteen avaamiseksi säätiölle. Nykyisin säätiön pankkiasiat on keskitetty Danskebankiin, joka perii nyt maksuliiketilin palvelumaksua noin 330 euroa/vuosi, kun sitä vastaava käyttötili on Alisapankissa maksuton.
MUITA ASIOITA:
  • Kävin taas läpi yhden osan lääkäri Antti Heikkilän verkkokurssista "Diabetes bootcamp". Jäljellä on vielä 11 osaa sekä kokoelma ruokareseptejä, keittokirjoja ja muuta. Illalla Heikkilä vastasi pari päivää sitten kurssialustalla esittämääni kysymykseen. Vastaus tuli minulle myös sähköpostina.

Lauantai 20.7.2024:
PÄIVÄN POHDE: Asunnon sivousta. Sauna?
  • Asunnon siivoaminen ei tänään toteutunut kuten ei mikään muukaan viikko-ohjelman mukainen työ tällä viikolla. 

  • Saunan sentään lämmitin ja keskustelin Facebookissa uuden kiukaamme epäselvistä merkinnöistä, joita ei ole missään käyttöohjeessa selitetty.
MUITA ASIOITA:
  • Rahastoraportti: Aloitin 21.3.2024 rahastosäästöohjelman, josta kerroin Selitykset -sivun kohdassa Rahastovertailu. Seuraan kuukausittain, kuinka korkea kuvitteellisen kiinteäkorkoisen pankkitilin koron pitäisi olla, että se olisi tuottanut saman verran kuin nuo todelliset rahastosijoitukseni. Tilanne 20.7.2024: EU-rahasto 4,50%, US-rahasto 20,9%. Johtopäätös: Mikään todellinen pankkitili ei olisi tuottanut tänä aikana noin hyvin, mutta rahastojen tuotto voi vielä romahtaakin. Aikaa myöten rahastosijoitusten vuosituotto saattaa noista lukemista alentua. (Nordean laskutavan mukaan näihin rahastoihin sijoittamani pääoma on kasvanut  0,94% (EU) ja  4,35 % (US). Nordean luvuissa kasvua ei ole mitenkään suhteutettu aikaan.)

  • Kävin läpi osan "Tyypin 2 diabetes" lääkäri Antti Heikkilän verkkokurssista "Diabetes bootcamp".  Jäljellä on vielä 12 osaa sekä kokoelma ruokareseptejä, keittokirjoja ja muuta. Lähetin hänelle kaksi kysymystä ja toisen niistä myös ChatGPT -tekoälyrobotille, joka antoi pitkän vastauksen minuutissa. Heikkilä ei ole vielä vastannut.

Perjantai 19.7.2024: 
PÄIVÄN POHDE: Tekniikka ja tallenteet
  • Klo 20: En tehnyt tänään mitään asian hyväksi. Tästä tuli siis jo kolmas peräkkäinen "lomapäivä", jolloin viikko-ohjelman mukaiset työt eivät edistyneet.
MUITA ASIOITA:
  • Minulla on kaksi sähköpostikaveria, jotka suhtautuvat yleensä kielteisesti kaikkiin asioihin, joita minä arvostan ja kehun. Tänään oivalsin, mistä se johtuu. Laadin siitä kirjoituksen, jonka lähetin toiselle heistä. Toinen haluaa viettää kesää ja palaa keskusteluumme vasta "syyssateilla".

  • Olen nyt jo kolmatta päivää ollut syömättä sokeripitoisia leivonnaisia ja suklaata, joista sain aiemmin työenergiaa. Kupillisen kahvia kyllä join vehnäsämpylän puolikkaan kanssa.   

  • Kävin läpi Antti Heikkilän "Diabetes bootcamp" -kurssista osan "Insuliiniresistenssi, maailman pahin sairaus".  Lukemani perusteella yritän palauttaa ruokailuuni tietyn rytmin eli syödä vain muutaman kerran päivässä ruoka-aikoina eikä lähes jatkuvasti. Silloin veressä ei pitäisi olla myöskään  insuliinia jatkuvasti. Jos insuliinia on veressä jatkuvasti, siitä aiheutuu juuri sellaisia oireita, joita minulla on. Onneksi ei ole puhjennut vielä diabetestä!

  • Keskustelin vaimoni kanssa, miten haluan muuttaa ruokailuani Antti Heikkilän suositusten mukaisesti. Avoin kysymys oli, mitä osaan laittaa itselleni lounaaksi sellaisina päivinä, jolloin klo 11 ei ole valmiina mitään vaimoni tekemään ruokaa. Tähän asti olen syönyt hätävarana jonkin Saarioisen (tai vastaavan) valmisaterian. Ne ovat kyllä hyviä, mutta ehkä liian prosessoituja. 

Torstai 18.7.2024:
PÄIVÄN POHDE: Vaihtelevia tehtäviä
  • Lähetin taloyhtiön toiminnantarkastajana isännöitsijälle ja hallitukselle viestin, jossa sanoin, että olisi hyvä aina poistaa vanhentuneet ilmoitukset porrashuoneissa olevilta ilmoitustauluilta. Viimeksi ohi kävellessäni siellä oli vielä mm. kutsu viime kevään kevättalkoisiin ja tutustumiskäynnille kuntosaliin, jota esiteltiin viime viikon maanantaina.

  • Minulla on nyt keskeneräisinä kolme maksettua hanketta:

    - Ilkka Koppelomäen verkkokurssi "Mielenhallinnan voima". Se ja kaikki muutkin Ilkan verkkokurssit ovat käytettävissäni niin kauan kuin maksan 47 euroa/kk.

    - LakiMarin edunvalvontavaltakirjan laadinta täyttämäni lomakkeen pohjalta. Palvelun voi käyttää 12 kk kuluessa siitä, kun maksoin kertamaksun 19.5.2024.

    - Lääkäri Antti Heikkilän verkkokurssi "Diabetes bootcamp". Kertamaksulla ostamani aineisto on käytettävissäni 12 kk ajan siitä kun sen maksoin 16.7.2024.

  • Klo 15: Kävin läpi Antti Heikkilän edellä mainitusta verkkokurssista osan "Tyypin 1 diabetes". Siihen kuuluvia englanninkielisiä videoita en viitsinyt katsoa, koska minulla tai läheisilläni ei ole tyyypin 1 diabetestä. Sivustolla on kyllä ohje, kuinka englanninkielisiin videoihin saa suomenkielisen tekstityksen.
MUITA ASIOITA:
  • Eilisestä alkaen olen ollut maksan tervehdyttämiseksi syömättä suklaata tai sokerileivonnaisia, mutta olen kuitenkin syönyt hedelmiä, joissa on luonnostaan sokeria. Seurauksena on vieroitusoireita, kuten voimaton olo ja nukuin koko aamupäivän nähden ikävää unta, jossa olin Jyväskylässä enkä saanut siellä mistään ruokaa. Kävin kyllä välillä vessassa, mutta söin tavanomaisen aamuateriani (illalla keitetty kaurasuurimopuuro + paistettu kananmuna) vasta klo 12 ja heti sen jälkeen lounaan.

  • Klo 19: Vaimoni on järjestänyt eilen keittiön astiakaappeihin toivomani yhtenäisen tilan kahviastiastolleni, jonka olen hankkinut jo ennen avioliittoamme. Tähän saakka sen osat ovat olleet hajallaan eri hyllyillä eri kaapeissa. Nyt sijoitin kaikki siihen kuuluvat esineet (ml. perkolaattorin) samalle syvälle kulmahyllylle, jolle ne juuri ja juuri mahtuivat ja johon minä juuri ja juuri yletyn. Nyt pitäisi vielä löytää paikka viini-, sampanja- ja snapsilaseille.  Vai joutaisivatko ne jo Kierrätyskeskukseen? Hopealusikat ovat vielä työhuoneessani odottamassa niiden puhdistamisen viimeistelyä.

Keskiviikko 17.7.2024:
PÄIVÄN POHDE: Kielitaidon kertaaminen tai kartuttaminen (venäjän alkeet).
  • Olin koko päivän autossa Ponjatno1 -kirjan kanssa, mutta en jaksanut opiskella sitä alla kuvatusta syystä. Tästä tuli siis jo toinen peräkkäinen "lomapäivä", jolloin viikko-ohjelmani mukaiset työt eivät edistyneet lainkaan. 
MUITA ASIOITA:
  • Lähdin aamulla kyynärsauvan kanssa ensin autolle, minne vein kotoa Ponjatno1-kirjan ja eväitä. Sitten kävin kyynärsauvan kanssa kävellen S-marketissa, mistä ostin mm. grillatun kanankoiven lounasruoaksi. Yritin tänään oma-aloitteisesti olla syömättä sokeria. Se onnistui, mutta sain niin pahoja vieroitusoireita, että en pystynyt opiskelemaan venäjän alkeita enkä tekemään mitään muutakaan hyödyllistä. Kirjoitin vain Facebookissa kavereilleni pitkän "sairasketomuksen" kuinka rasvamaksaani on tutkittu. Lähetin siitä myös kopion kahdelle sähköpostikaverilleni USA:an. 

  • Aivot tarvitsevat sokeria ja terve maksa tekee sitä rasvasta. Elimistö ei tarvitse syötyä sokeria, mutta jos on pitkään pitänyt aivoenergiaa yllä syödyllä sokerilla, äkillinen muutos ei ole hyväksi, koska maksa ei sopeudu siihen päivässä. Tänään huomasin selvästi, että aivoni kärsivät energian puutteesta.

Tiistai 16.7.2024:
PÄIVÄN POHDE: Muistelmien valmistelu.
  • Klo 15: En ole vielä aloittanut skannausta, mutta päivän tavoitteena on kuitenkin skannata loput dokumentit kansiosta, jossa on niitä vuoden 1987 loppuun saakka. - Klo 22: Tämä ei edistynyt tänään lainkaan.
MUITA ASIOITA:
  • Nukuin yllättävän pitkään. Heräsin kyllä aamulla syömään illalla keittämääni kaurasuurimopuuroa ja paistoin yhden kananmunan, mutta sitten jatkoin nukkumista yli puolen päivän. Luulen väsymykseni johtuvan viimeviikkoisesta valkosolujen tilapäisestä  kasvattamisesta hammashoitoa varten paljon yli viitearvojen ylärajan. Nyt elimistöni on palaamassa normaalitilaansa. Syötyäni vaimoni tekemän tuoreen kotilounaan pidin ruokalevon ja tein sitten noin puolen tunnin kävelylenkin kotimme lähellä Malmin sairaalapuistossa. Viimeksi olin ulkona perjantaina ja nyt on jo tiistai!

  • Tätä kirjoittaessani sain tekstiviestin. HUS ilmoitti, että minulle on varattu torstaina 19.9.2024 aika luun tiheyden mittaukseen. Se mittaus on tehty viimeksi 5 vuotta sitten. Luun tiheyttä mitataan, koska vuonna 2011 saamani leukemiahoito heikensi luitani ja sen vuoksi yksi selkänikamani murtui heinäkuussa 2011. 

  • Päätin ostaa lääkäri Antti Heikkilältä yhden verkkokurssin ja pohdin kahta vaihtoehtoa: Ostaisinko rasvamaksa- vai diabetes-aiheisen kurssin. Edellistä puoltaisi se, että minulla on diagnostisoitu rasvamaksa. Jälkimmäistä puoltaisi se, että kurssi on uusi ja saattaa sisältää jotakin sellaista uutta tietoa, jota ei ole tuon vanhemman kurssin aineistossa. Diabetes-kurssillakin käsitellään myös rasvamaksaa. Diabetesta minulla ei ole, mutta olisi hyvä elää niin, ettei sitä koskaan tulekaan. - Valitsin jälkimmäisen ja liityin siis "Diabetes bootcamp" -verkkokurssille. Koko aineisto lienee heti käytettävissäni vuoden ajan. 

Maanantai 15.7.2024:
PÄIVÄN POHDE: Viikon erityistehtävien aloitus tai tarpeettomien tavaroiden tai tiedostojen karsinta.
  • Keräsimme keittiön kaapeista juomalasit, joita emme nyt säännöllisesti käytä. Tiskasin niistä pölyt pois ja lajittelimme ne sitten kahteen isoon pahvilaatikkoon sen mukaan, mitä edelleen pidämme ja mistä luovumme. Luovumme konjakkilaseista ja pitkävartisista viinilaseista. Ne ovat peräisin 1980-luvulta ja niitä on käytetty vain silloisessa rivitaloasunnossa pidetyissä juhlissa. Tarjoamme niitä kahdelle tuntemallemme henkilölle - yhdelle konjakkilasit ja toiselle viinilasit sekä muutamia arkisia isoja juomalaseja..
MUITA ASIOITA:
  • Kysyin ChatGPT-tekoälyrobotilta, miten se parantaisi viikolta 28 julkaisemaani päiväkirjablogia. Se antoi minulle kahden A4-sivun mittaisen palautteen, josta kerroin tarkemmin Facebookissa. Myönnän, että sen ehdottamat lisäykset ja korjaukset tekivät tekstin mukavammaksi lukea, mutta kaikki sen lisäämät tunneilmaukset eivät vastaa todellisuutta.

Viikon 29 avaus:
Tällä viikolla on tehtävä kaksi koko loppuelämään vaikuttavaa päätöstä. Meillä on ongelmana, että asuntomme kaapeissa on paljon sellaista tavaraa, jota emme käytä. Vastaavasti käytössämme olevat tavarat eivät mahdu kaappeihin. Nyt harkitsen, olisinko valmis antamaan pois erilaisten alkoholijuomien juomiseen tarkoitetut lasit. Kysymys on siis erilaisista viinilaseista, konjakkilaseista, snapsilaseista yms. Toinen asia, joka on päätettävä viimeistään perjantaina: Lähdenkö mukaan lääkäri Antti Heikkilän pian alkavalle verkkokurssille, joka maksaa vähän alle 300 euroa. Hän kuvailee kurssin hintaa sanomalla, että se maksaa vähemmän kuin kaksi käyntiä erikoislääkärin vastaanotolla. Lauantaina on jännittävää nähdä, miten maaliskuussa aloittamani rahastosäästökokeilu on kehittynyt neljässä kuukaudessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kysymykset ja kommentit ovat tervetulleita! Kirjoita tähän tai Facebookiin aikajanalleni.