2023-10-10

Viikko 41/2023

Tämä raportti kertoo vuoden 2023 kalenteriviikosta 41, joka alkoi maanantaista 9.10.2023 ja päättyi sunnuntaihin 15.10.2023. Dokumentoin eri päivien tapahtumia tälle sivulle siten, että tuorein sisältö on ylimpänä. Linkistä http://timontti.ahjos.info/Viikot/2023/41-23.html avautuu sama sisältö siten, että sivu alkaa maanantai-aamusta ja tuorein sisältö on alimpana. Kirjoitan tuoreen tekstin aina ensin tähän blogiin ja kopioin sen vasta hiukan myöhemmin tuolle toiselle sivustolle.

Sivu kannattaa aina ladata uudelleen heti avaamisen jälkeen, koska aluksi näytölle voi tulla sivun vanhempi versio jostakin välimuistista.

Aloitin tämän viikon kuvauksen kirjoittamisen vasta saman viikon lopulla lyhyistä muistiinpanoista, joissa ei ollut juurikaan muita kellonaikoja kuin heräämisaika. Muista syömisistä kuin aamupuurosta ja sen yhteydessä paistamastani kananmunasta en yleensä tehnyt muistiinpanoja. 


Sunnuntai 15.10.2023:
 • Kirjoitin Ilkka Koppelomäen viikkosuunnittelulomakkeelle kiitollisuuden aiheeksi sen, että 100% UV-säteilystä ja 85% sinisestä valosta suodattavat linssit on hyvä keksintö ja onneksi huomasin tilata itselleni sellaiset. Niitä käyttäessä silmät rasittuvat huomattavasti aiempaa vähemmän tietokoneen ja puhelimen pientä tekstiä lukiessa. 

 • Perustin Ilkka Koppelomäen viikkosuunnittelulomakkeen alkavalle viikolle 42.

 • Kirjoitin tämän viikon päiväkirjablogiin perjantain.

 • Tallensin verkkokansioon www.ahjos.info/ai tekoälyrobotin vastauksen kysymykseeni, mitä "luomu" on eri kielillä. Jaoin linkin vastaukseen aikajanallani Facebookissa ja sähköpostiryhmälle Tuula-Pentti-Heikki.

 • Facebook-keskusteluja eri aiheista, mm. Helsingissä pidetyistä mielenosoituksista.

 • Heräsin klo 6:53. Kävin parvekkeella hengittämässä, söin aiemmin keittämästäni kaurasuurimopuurosta annoksen 2/3. Klo 8:00 menin takaisin nukkumaan. Heräsin uudelleen ja nousin ylös klo 10:17. Tämä päiväkirjablogi oli silloin 2 päivää ajasta jäljessä.

Lauantai 14.10.2023:
 • Sen jälkeen kirjoitin tähän päiväkirjablogiin vielä torstain ja kerroin Facebookissa aikajanallani Alexander Stubbin olevan oikeassa kun hän sanoi, että tunnin kuntoilu antaa energiaa yhden lisätunnin työskentelyyn.

 • Kävin S-marketissa reppu selässä kyynärsauvan kanssa kävellen.

 • Kirjoitin tämän viikon 41 blogiin tiistain ja keskiviikon pitäen edelleenkin lukulasien päällä edellä mainitsemiani keltaisia linssejä.

 • Vastasin USA:sta saamiini sähköpostiviesteihin pitäen koko ajan lukulasien päällä edellisenä päivänä saamiani keltaisia NorthRay.fi -klipsilinssejä, jotka suodattavat yli 85% sinisestä valosta.

 • Heräsin klo 8:20. Kävin parvekkeella hengittämässä, söin illalla keittämästäni puurosta annoksen 1/3 ja yhden paistetun kananmunan. Sitten menin takaisin nukkumaan ja nukuin klo 11 saakka, jolloin heräsin syömään.

Perjantai 13.10.2023:
 • Illan päätteksi keitin aamuksi puuroa kansanedustaja Kinnarin tilan kaurasuurimoista.

 • Noin klo 17:30-19:30 nukuin päivävaatteissa päiväpeiton päällä. Päällimmäisenä tunteena oli helpotus, että tänään neljä edellä mainittua aivojani kuormittanutta "pitäisi tehdä" -asiaa liikahti eteenpäin.

 • Minulla oli pitkästä aikaa eli monen kuukauden jälkeen mahdollisuus pestä omat jalkani siten, että liotan niitä vadissa kuumassa merisuolavedessä suihkutuolissa istuen. Se tuntuu parantavan jalkojen verenkiertoa ja pehmentää varpaiden kynsiä niin, että ne on sen jälkeen helpompi leikata.

 • Soitin matkailuautokorjaamoon ja kysyin, milloin viikon 39 torstaina korjattavaksi jättämäni auto valmistuu. Firman pomo sanoi käyvänsä lauantaina siellä missä auto on (Pilpalassa automaalaamossa) ja lupasi ilmoittaa maanantaina, milloin sen voi noutaa (Klaukkalasta). Vakuutusyhtiö IF ei ole reagoinut mitenkään heille lähettämääni sijaisautopyyntöön. 

 • Klo 13:05 Posti toi toissailtana tilaamani keltaiset klipsilinssit pikkupakettina postiluukusta.

 • Kylpyhuoneurakoitsija kävi pyynnöstämme katsomassa ylimmän lauteen kiinnitystä. Hän piti sitä riiittävänä ja todisti sen pomppimalla siinä koko painollaan, jonka sanoi olevan 110 kg. Hän suostui kuitenkin pyyntöömme, että siihen asennetaan kummallekin seinälle vielä yksi tuki nykyisten tukien alapuolelle. Hän lupasi, että se tehdään ensi viikolla.

 • Heräsin ja nousin ylös klo 6:03. Kävin parvekkeella hengittämässä. Söin aiemmin keittämästäni puurosta annoksen 3/3 ja yhden paistetun kananmunan.

Torstai 12.10.2023:
 • Ilkka Koppelomäen viikkosuunnittelulomakkeella kirjoitin kiitollisuuden aiheeksi, että meillä on hyvä kauppa - siis Malmin S-market - sopivan ja maisemallisesti mukavan kävelymatkan päässä ja matkan varrella on tasaisin välimatkoin 5 penkkiä, joille voin tarvittaessa istahtaa. On vahvasti suositeltu, että on terveellistä kävellä päivittäin ulkona puoli tuntia.  Ostan aina samalla repullisen elintarvikkeita. Reppuni on pienehkö, mutta sen sisään mahtuu pieni kylmälaukku, jonka otan mukaan silloin, kun aion ostaa kylmäsäilytystä vaativia ruokia.

 • Kävin S-marketissa kyynärsauvan kanssa kävellen reppu selässä.

 • Odotin koko päivän ensimmäistä valokuvaa Lemmen viemän kauden 19 pääparin häistä kunnes tajusin laskeneeni sen julkistamisajankohdan väärin: Saankin sen vasta viikon kuluttua torstaina. Kyseiset häät esitetään Saksassa televisiossa torstaina 16.11.2023. Viimeistelin sivuston Svision.net viikkopäivityksen. Jaoin siitä tiedon yhteen Google-ryhmään ja kolmeen Lemmen viemää -aiheiseen Facebook-ryhmään. Edellistä viikkopäivitystäni oli käyty katsomassa peräti 520 kertaa, kun yleensä katselukertoja on rekisteröity viikon aikana noin 240-320. Huomattava lisäys johtui siitä, että olin vasta hiljattain löytänyt kolmannen suomenkielisen Facebook-ryhmän ja ilmoitan päivityksistäni nyt myös siellä.

 • Lähetin kiitosviestin Petter Pulkkiselle hänen tuoreesta kirjastaan, jonka hän lähetti meille PDF-tiedostona. Tutustuin Petteriin 20 vuotta sitten Valtiokonttorissa, missä molemmat silloin työskentelimme. Hän on sittemmin tullut tunnetuksi alzheimerin tautiin sairastuneen vaimonsa omaishoitajana ja sitä aihetta käsittelevän verkkosisällön https://www.elamanlaatu.fi/ ylläpitäjänä. Hän oli pitänyt tiistaina 10.10. toisen kirjansa julkistamistilaisuuden Hotelli Presidentissä. Olimme saaneet kutsun myös sinne, mutta se olisi ollut minulle fyysisesti liian rasittava reissu. ET-lehti julkaisi siitä artikkelin: https://www.etlehti.fi/blogit/geron/viivytystaistelu-herra-alzheimeria-vastaan

 • Lähetin kylpyhuoneurakoitsijalle vaimoni kanssa yhdessä muotoilemamme pyynnön, että ylimmän lauteen alle lisätään vielä yksi seinään kiinnitetty tuki kummallekin puolelle. 

 • Heräsin ja nousin ylös klo 8:40. Kävin parvekkeella hengittämässä. Söin aiemmin keittämästäni kaurasuurimopuurosta osan 2/3 ja yhden paistetun kananmunan. Päiväkirjablogi oli aamulla 2 päivää ajasta jäljessä.

Keskiviikko 11.10.2023:
 • Näin Facebookissa mainoksen, jossa olevalla linkillä NorthRay.fi lupasi tuotteistaan 15% tutustumisalennuksen. Tilasin itselleni keltaiset klipsilinssit, jotka kiinnitetään tavallisten silmälasien päälle.

 • Valmistelin sivuston Svision.net viikkopäivityksiä. 

 • Nukuin noin klo 14-16:45.

 • Kirjoitin tämän viikon 41 päiväkirjablogiin maanantain.

 • Vein toisen kahdesta kiukaan mukana tulleesta 20 kg kiuaskivilaatikosta parvekkeelle. Valmistajan suosituksen mukaan kiuaskivet pitäisi vaihtaa kerran vuodessa, jos kiuasta lämmitetään kerran viikossa.

 • Heräsin klo 9:15. Kävin parvekkeella hengittämässä. Söin illalla keittämästäni puurosta annoksen 1/3, mutta en paistanut kananmunaa.

Tiistai 10.10.2023:
 • Ilkka Koppelomäen viikkosuunnittelulomakkeelle merkitsin kaksi kiitollisuuden aihetta: 1) Isännöitsijä suhtautui myönteisesti muistiooni saunojen turvallisuuden parantamisesta. 2) Parhaillaan Espanjassa oleva karavaanari kiitti minua Facebook-ryhmässä "Karavaanarit ulkomailla" antamastani neuvosta, kuinka hän saa espanjalaisen kaasupullon toimimaan, kun käsivoimat eivät riitä painoventtiilin painamiseen pulloon sen ollessa auton kaasupullokaapissa.  Neuvooni tuli nopeasti 14 tykkäystä 

 • Avasin päiväkirjablogin tälle viikolle 41/2023.

 • Varasin kirjastosta Berliinissä asuvan Pertti Rönkön uutuuskirjan "Viidennen valtakunnan vieraana". Varaukseni sai sijan 12/12. Helmet-kirjastoissa oli niitä vasta yksi kappale ja 3 tilattuna.

 • Keitin aamuksi puuroa kansanedustaja Kinnarin tilan kaurasuurimoista.

 • Harkitsin keltaisten klipsilinssien hankintaa, mutta en vielä tilannut sellaisia.

 • Nukuin noin klo 17-19. Sitten kirjoitin viikon 40 päiväkirjablogiin sunnuntai-iltapäivän ja ilmoitin viikon valmistumisesta aikajanallani Facebookissa sekä sähköpostiryhmälle Tuula-Pentti-Heikki.

 • Maksoin taas kerran Sydänliiton ja Unicefin minulle pyytämättäni lähettämät arvat ja tilasin saamani voitot, jotka olivat vain niitä vähäarvoisia, joita on yleensä aina yksi jokaisen 5 kappaleen arpanipun alimmassa arvassa. Aiemmin kumpikin arpanippu on maksanut 30€, mutta nyt Sydänliiitto on nostanut arvan hinnan 6 eurosta 7 euroon, jolloin se nippu maksoi nyt 35 euroa.

 • Valtiojohto tiedotti, että joku on vahingoittanut Suomen ja Viron välistä kaasuputkea ja Elisan merenalaista tietoliikennekaapelia. Muuten Israelissa tapahtunut verilöyly sivuutti uutisissa Ukrainan.

 • Puolen päivän aikoihin sain sähköpostiin ilmoituksen, että minulla on uusia tutkimustuloksia Maisassa. Niitä oli aika vaikea sieltä löytää. Siellä näkyi sellainen kirjaus, että olin muka käynyt heinäkuussa sellaisen sisätautilääkärin vastaanotolla, jota en ole koskaan tavannut. Sen käynnin tiedoissa oli linkki, josta avautui tänään otettujen laboratoriokokeiden tulokset. Se tuntematon lääkäri oli ilmeisesti käsitellyt silloin hoitavan lääkärin kesälomasijaisena minun asioita ja merkinnyt seuraavat verikokeet 1/4-vuoden päähän. Nyt 10.10.2023 otettujen verikokeiden tulokset avautuvat linkillä, joka on heinäkuisen "vastaanoton" tiedoissa. Verikokeiden tuloksissa ei ollut olennaisia muutoksia aiempaan. Huomattavin poikkeama on edelleen neutrofiileissä, joita minulla on vain noin 1/3 viitearvojen alarajasta. Neutrofiilit puolustavat elimistöä bakteereja vastaan.

 • USA:ssa pysyvästi asuvat Pentti ja Tuula olivat kommentoineet saunojan turvallisuusmuistiotani, jonka olin lähettänyt myös heille. Pentti kertoi, että sellainen sähkölaitteen ulkopuolinen ON/OFF- sähkökatkaisija, jollaisen asennutin kiukaalle meidän eteiseen, on USA:ssa pakollinen. Tuula kertoi, että hän ottaa muistiossa kertomani asiat puheeksi Suomessa olevan kakkosasuntonsa taloyhtiössä. 

 • Isännöitsijä oli vastannut viestiini ja kertoi käynnistävänsä saunojen löylyhuoneiden ovien lukituksen ehdotukseni mukaisesti sellaiseksi, ettei sinne voi jäädä loukkuun, kuten hiljattain Tsekissä kerrottiin tapahtuneen. Siellä kaksi aikuista ihmistä oli kuollut, kun eivät päässeet saunasta ulos. Kiitin isännöitsijää sähköpostitse myönteisestä suhtautumisesta muistiooni ja annoin vinkin, minkälaiset uudet kahvat niihin oviin voisi laittaa.

 • Kävin Malmin sairaalassa kotoa kyynärsauvan kanssa kävellen. Kotiin tullessa kävin katsomassa taloyhtiömme isommassa saunassa, onko siellä löylyhuoneen ovessa samanlainen lukitus kuin pienemmässä saunassa, josta olin hiljattain kirjoittanut muistiossani "Saunojemme turvallisuus".  Luulin aiemmin, että en pääse isompaan saunaan, mutta sen ulko-ovi avautui samalla ovikoodilla kuin pienemmänkin saunan ulko-ovi. Löylyhuoneen oven lukitus on molemmissa samanlainen.

 • Kirjoitin tuosta puuroaamiaisesta Facebookissa aikajanallani ja kerroin siinä mm:  Tuo edullinen aamiainen on tarjolla vain tiettyyn kellonaikaan saakka. Myöhemmin tuolla hinnalla saisi vain osan kaikesta siitä, mitä aamiaiseen kuuluu eikä ollenkaan puuroa. Vertailun vuoksi: Kun kerran ostin "Pasilan ostarissa" eli kauppakeskus Mall of Triplassa täytetyn croissantin ja kupillisen kahvia, se maksoi 7,20€.

 • Malmin sairaalan kahvilan puuroaamiainen maksaa nykyisin 4,55€ ja sisältää paljon muutakin kuin sen puuron: leipää ja sen päälle levitteen lisäksi juustoa, lihajaloste-, tomaatti- ja kurkkusiivuja, salaattia, tuoremehua, kahvia ja vettä. Puurolautaselle laitoin Oivariinia "voisilmäksi" ja kevytmaitoa. - Kaikki tietysti oman valinnan mukaan. Kahvilaa pitää Helsingin kaupungin palvelukeskus.

 • Olin varannut Malmin sairaalaan ajan verinäytteiden ottoon klo 8:10. Menin sinne kuitenkin hyvissä ajoin ja otin jonotuslapun. Kun jonoa ei ollut, pääsin heti verikokeisiin ja klo 7:55 olin jo sairaalan kahvilassa puuroaamiaisella, vaikka sekä näytteenotto että kahvila avataan virallisesti vasta klo 8.

 • Yöllä oli ollut tämän syksyn ensimmäinen yöpakkanen -2º C. Otin pitkät alushousut käyttöön. Ulos lähtiessäni lämpötila oli kyllä jo nollassa ja myöhemmin päivällä +10º C.

 • Herätyskello herätti klo 6. Kävin parvekkeella hengittämässä ja söin yhden paistetun kananmunan, mutta puuroa ei ollut enkä kahviakaan juonut, koska varauduin syömään puuroaamiaisen Malmin sairaalassa.

Maanantai 9.10.2023:
 • Ilkka Koppelomäen viikkosuunnittelulomakkeelle merkitsin kiitollisuuden aiheiksi, että sain osan sauna-asioista tehdyksi, ja että onneksi tyhjensimme auton vesistä ennen sen jättämistä korjaamolle, kun seuraavalle yölle luvattiin syksyn ensimmäinen yöpakkanen -2ºC.

 • Katsoin oliko IF-vakuutusyhtiö käsitellyt viestejäni, joissa pyysin sijaisautoa. Ei ollut mitään merkkiä, että viestejäni olisi käsitelty tai edes luettu.

 • Laadin ja lähetin muistion "Saunojemme turvallisuus" isännöitsijälle, hallituksen postilaatikkoon ja tekniselle isännöitsijälle sekä kopion kaikille hallituksen jäsenille, varajäsenille ja vaimolleni. Myöhemmin lähetin sen myös sähköpostiryhmälle Pentti-Tuula-Heikki. 

 • Laiton uuteen kiukaaseen siihen kuuluvan ilmankostuttimen ja yhden 20 kg laatikollisen kiuaskiviä. Kiukaan mukana tuli kiviä kaksi 20 kg laatikollista.

 • Heräsin klo 8:10. Kävin parvekkeella hengittämässä, söin aiemmin keittämästäni kaurasuurimopuurosta annoksen 3/3 ja yhden paistetun kananmunan. Klo 8:40 menin takaisin nukkumaan.

 • Klo 5:20-5:30 wc-käynnin yhteydessä kävin työhuoneessa pöytätietokoneella korjaamassa illalla julkaisemassani tekstissä olleen kirjoitusvirheen. joka oli kertomassani päivämäärässä.

Viikon 41/2023 avaus:
Asuntomme saunan ja sen pesuhuoneen remontti eli ns. kylpyhuoneremontti tuli urakoitsijan puolesta valmiiksi viikon 40 perjantaina. Eteisen parkettilattian suojana yli kolme kuukautta ollut pahvi poistettiin. Meidän tehtäväksi jäi vielä puuvalmiina asennetun saunan oven maalaaminen saunasuojalla, vetonuppien hankinta siihen ja saunan seinien saunasuojauksen parantelu. Ylimmän lauteen kiinnitys pitää ottaa vielä puheeksi urakoitsijan kanssa.

Marraskuussa kolhittu matkailuautoni on ollut jo viikon 39 torstaista alkaen korjaamolla. Viikko sitten lähetin sunnuntaina syyllisen vastapuolen vakuutusyhtiölle sijaisautopyynnön, johon ei ole vastattu.