2023-10-16

Viikko 42/2023

Tämä raportti kertoo vuoden 2023 kalenteriviikosta 42, joka alkoi maanantaista 16.10.2023 ja päättyi sunnuntaihin 22.10.2023. Dokumentoin eri päivien tapahtumia tälle sivulle siten, että tuorein sisältö on ylimpänä. Linkistä http://timontti.ahjos.info/Viikot/2023/42-23.html avautuu sama sisältö siten, että sivu alkaa maanantai-aamusta ja tuorein sisältö on alimpana. Kirjoitan tuoreen tekstin aina ensin tähän blogiin ja kopioin sen vasta hiukan myöhemmin tuolle toiselle sivustolle.

Sivu kannattaa aina ladata uudelleen heti avaamisen jälkeen, koska aluksi näytölle voi tulla sivun vanhempi versio jostakin välimuistista.

Kirjoitan tätä tekstiä jälkikäteen lyhyistä muistiinpanoista, joissa ei ole juurikaan muita kellonaikoja kuin heräämisaika. Muista syömisistä kuin aamupuurosta ja sen yhteydessä paistamastani kananmunasta en yleensä tee muistiinpanoja.


KIRJOITUSTAUKO KORONATARTUNNAN VUOKSI!


Sunnuntai 22.10.2023:
 • S-kaupat.fi toimii siten, että tilausta tehdessä pitää antaa jonkin maksukortin tiedot hyväksyttäviksi. Systeemi tekee kortille 0,01 euron suuruisen katevarauksen sen varmistamiseksi, että maksukortti on kelvollinen. Lopullinen veloitus kortilta tehdään vasta toimituspäivänä siinä vaiheessa kun tilaus on keräilty, tuotteet punnittu ja kaikki ostokset viety kassan läpi. Nyt minulla oli ongelmana loppujen lopuksi se, että S-pankin Visa Debit -korttini oli hiljattain uudistettu, jolloin systeemissä oli korttini vanhentunut eräpäivä. Systeemi ei kuitenkaan selvästi ilmoittanut, mikä oli ongelmana. Se kertoi vain, että maksu epäonnistui. Kun lopulta hoksasin tutkia systeemiin tallennettua kortin eräpäivää, kortin tietoja ei voinut päivittää, vaan koko kortti piti poistaa järjestelmästä ja syöttää sitten alusta alkaen uudelleen.

 • Laadimme ruokatarviketilauksen S-kauppaan. Aluksi yritin saada sen toimitettavaksi jo maanantaina, mutta maksukortin syötössä törmäsin ongelmaan, jonka selvittely kesti niin kauan, että toimituspäiväksi ei voinut enä valita maanantaita. Kun toimituspaiväksi merkittiin tiistai, meillä oli vielä koko maanantai aikaa tehdä tilaukseen lisäyksiä ja niitä teimmekin runsaasti.

 • Soitimme molemmat erikseen päivystysneuvontaan 116 117.  Minulla oli lievemmät oireet kuin vaimollani tai hänen isällään. Luulin, että minun pitäisi käydä jossakin virallisessa testissä, mutta kuulin, että sellaisia ei enää järjestetä eikä tartuntoja tilastoida saatika jäljitetä. Minun pitäisi vain olla kotona ja hoitaa oireitani parhaaksi katsomallani tavalla. Mikäli tulee hengenahdistusta tai rintakipua, pitää soittaa 112, jolloin ambulanssi vie sairaalaan arvioitavaksi.

 • Meillä oli kotona kaksi korona-kotitestipakkausta. Vaimoni teki niistä toisen itsestään ja toisen samassa talossa asuvasta isästään. Molemmat saivat selvästi positiivisen testituloksen eli kummallakin korona. Ilman testiä oletettiin, että se on myös minulla. Vaimoni syytti minua siitä, että olin tuonut tartunnan Malmin sairaalan kahvilasta, missä söin puuroaamiaisen edellisen viikon tiistaina 10.10.2023.  

 • Olin valveilla klo 8:55-9:30, jolloin kävin parvekkeella hengittämässä ja söin puurosta annoksen 2/3. Sitten jatkoin nukkumista klo 11 saakka.

 • Yöllä minulla oli jomottava kipu koko ruumiissa päälaelta varpaisiin saakka ja yskitti. Klo 3:50 otin yhden 1 gramman Parasetamol-tabletin. Kuumetta ei ollut yöllä eikä aamulla.

Lauantai 21.10.2023:
 • Kirjoitin Ilkka Koppelomäen viikkosuunnittelulomakkeelle kiitollisuuden aiheeksi, että asuntosaunamme ylin laude kestää nyt varmasti vielä vuosienkin kuluttua kahden aikuisen ihmisen painon. Urakoitsijan mielestä epäilyksemme, että se ei olisi kestänyt, oli alun perinkin aiheeton, mutta hän suostui kuitenkin lisäämään sinne kaksi ylimääräistä tukea.  

 • Kun olin kävellyt noin 100 metriä kotoa kohti S-marketia, kylpyhuoneurakoitsija soitti ja kysyi ulko-ovemme ovikoodia. Hän kertoi seisovansa siellä ovella. Pyysin häntä odottamaan, kunnes tulen takaisin kotiovelle. Tulimme sitten yhdessä meille ja hän kiinnitti ylimmän lauteen alle pyytämämme lisätuet. Hän tuli niin myöhään, koska oli lähdössä aamulennolla läheistensä kanssa Kanarian saarille juhlimaan edellisenä päivänä ollutta 60-vuotispäiväänsä. - Onnittelin häntä, toivotin hyvää matkaa ja lähdin uudelleen S-marketiin.

 • Odotin koko päivän kylpyhuoneurakoitsijan saapumista. Kello 17:n jälkeen arvelin, ettei hän lauantaina niin myöhään tule, ja lähdin reppu selässä yhden kyynärsauvan ja sateenvarjon kanssa kävellen S-maketiin.

 • Heti aamulla kylpyhuoneurakoitsija ilmoitti tulevansa tänään asentamaan asuntosaunamme ylimmän lauteen alle pyytämämme lisätuet.

 • Heräsin klo 8:25. Kävin parvekkeella hengittämässä, söin puurosta annoksen 1/3 ja yhden paistetun kananmunan. Päiväkirjablogi oli aamulla 2,5 päivää ajasta jäljessä.

Perjantai 20.10.2023:
 • Keitin aamuksi puuron kansanedustaja Kinnarin tilan kaurasuurimoista.

 • Nukuin noin klo 16:45-18:15.

 • Varasin pesutuvan vakioaikaani 25.10. klo 19-21 ja mankelin 26.10. klo 8-10.

 • Kävin S-marketissa reppu selässä yhden kyynärsauvan kanssa kävellen. Paluumatkalla kävin vielä taloyhtiömme isommassa saunassa katsomassa tarkemmin löylyhuoneen oveen asennetun uuden salvan ja kahvat.

 • Autokorjaamon pomo soitti ja kertoi tilanteen. Autoa ei saada luovutuskuntoon tiistaihin mennessä. Hän lupasi, että korjaamo hoitaa katsastuksen niin, että minulle ei tule siitä kuluja. Hän tarjosi myös mahdollisuutta lainata korjaamon autoa. Tarjolla oli kaksi vaihtoehtoa, joista toinen olisi ollut meidän tarpeisiin liian pieni (Ford Fiesta) ja toinen liian pitkä meidän käyttämille pysäköintipaikoille (noin 7 metrin pituinen matkailuauto). 

 • Soitin autokorjaamoon. Kerroin, että olin peruuttanut tälle päivälle varaamani katsastusajan. Autoni pitää katsastaa viimeistään tiistaina 24.10.2023.

 • Heräsin klo 5:55. Kävin parvekkeella hengittämässä, söin aamupuurosta annoksen 3/3 ja paistetun kananmunan. Sitten jatkoin nukkumista, kunnes nousin ylös klo 8:05.

Torstai 19.10.2023:
 • Merkitsin nuo kaksi edellistä asiaa kiitollisuuden aiheiksi Ilkka Koppelomäen viikkosuunnittelulomakkeelle.

 • Pääsin Svision.netissä tietyn vaiheen loppuun: Lemmen viemän kauden 19 viimeisetkin viikot ovat nyt luonnoksina olemassa ja lukijoille jaettuna.

 • Kävin katsomassa taloyhtiömme kahdessa saunassa, että löylyhuoneiden ovien salvat oli vaihdettu esitykseni mukaisesti sellaisiksi, että saunasta pääsee aina varmasti ulos - eikä voi enää käydä niin kuin Tsekissä oli kaksi aikuista kuollut, kun eivät saaneet löylyhuoneen ovea auki.

 • Laadin Svision.netin viikkopäivityksen. Jaoin sen yhdessä Google-ryhmässä ja kolmessa Facebook-ryhmässä. Edellistä päivitystäni oli käyty katsomassa viikon aikana 559 kertaa.

 • Tutkin liikennevakuutuslakia ja jätin IF:in lomakkeella pankkiyhteystiedot seisontapäivärahan maksamista varten.  Otin talteen linkin sivulle, missä on taulukko erilaisten autojen seisontapäivärahoista. Sain tietää, että seisontapäiväraha on ensisijainen korvaustapa ja sijaisauton saa vain, jos tarvitsee autoa työmatkoilla tai ansiotyössä. 

 • Kirjoitin yöllä keksimääni artikkeliin "Vuoden vaiva vähäisestä vahingosta" marraskuun 2022 osuuden, mutta en vielä jakanut sitä kenellelään.

 • Peruutin autolleni perjantaiksi varatun katsastusajan. 

 • Heräsin ja nousin ylös klo 7:29.  Kävin parvekkeella hengittämässä. Söin aiemmin keittämästäni kaurasuurimopuurosta osan 2/3.

Keskiviikko 18.10.2023:  
 • En saanut yöllä unta kuin vasta noin klo 4:stä alkaen. Mietin auto-ongelmaa. Jotakin outoa siinä on, kun sitä ei saada kohtuullisessa ajassa korjatuksi, eikä korjaamon pomo soittanut minulle vaikka lupasi. Marraskuun 1. päivänä tulee kuluneeksi vuosi siitä, kun nyt korjattavat vauriot syntyivät. Päätin laatia ja julkaista siitä artikkelin "Vuoden vaiva vähäisestä vahingosta". 

 • Sain lopulta matkailuautokorjaamon pomon puhelimeen. Hän lupasi käydä maalaamossa vielä samana päivänä ja soittaa sitten minulle. Ei soittanut.

 • Klo 14:30 tämä päiväkirjablogi oli pitkästä aikaa ajan tasalla. Edellinen kerta lienee ollut kesäkuussa. 

 • Yritin kolme kertaa soittaa matkailuautokorjaamoon varmistaakseni, onko autoni huomenna noudettavissa, mutta numero oli ensimmäisellä kerralla varattu ja kaksi kertaa sain tekstiviestin, jossa pyydettiin soittamaan myöhemmin uudelleen.

 • Kirjoitin tähän päiväkirjablogiin tämän viikon maanantain ja tiistain.

 • Lähetin Saksassa asuvalle "Kepalle" 75-vuotispäiväonnitteluna ruusukimpun Facebookissa.

 • Laadin ja julkaisin luonnoksena Svision.netissä Lemmen viemän kauden 19 toiseksi viimeisen viikon henkilövaihdossivun.

 • Nukuin myöhään uuden mukavan peiton alla siten, että vanha peitto oli pussilakanassa allani ja uusi peitto toisessa pussilakanassa päälläni. Heräsin vasta klo 10:38.  Ylös noustessa pyörrytti. Kävin parvekkeella hengittämässä. Menin aamupesulle ottaen seinistä tukea. En syönyt aamupuuroa, jota olisi ollut valmiina jääkaapissa, vaan aloitin päivän suoraan "ruokatunnilla" syömällä vaimoni tekemää ruokaa (kanasuikaleita ja riisiä) Saarioisen raikkaan kasvissalaatin kanssa.

Tiistai 17.10.2023:
 • Ilkka Koppelomäen viikkosuunnittelulomakkeelle kirjoitin kiitollisuuden aiheeksi, että vaimoni antoi minulle "joululahjaksi", mutta heti käyttöön otettavaksi, uuden aiempaa peittoani lämpimämmän peiton ja auttoi sen laittamisessa pussilakanan sisään.

 • Nukuin taas noin klo 18:40-20:40.

 • Katsoin suorana lähetyksenä Ruotsin viranomaisten tiedotustilaisuuden, jossa kerrottiin, että myös Ruotsin ja Viron välistä datakaapelia oli vahingoitettu samoihin aikoihin ja samalla alueella kuin Suomen ja Viron välistä datakaapelia.  Sitä kaapelia käytetään mm. internet-yhteyksiin. Se toimii edelleenkin jossakin määrin eli se ei ole täysin poikki. Vahingoitettu kohta ei ole Ruotsin talousalueella.

 • Kävin reppu selässä kyynärsauvan kanssa kävellen S-marketissa.

 • Varasin autolleni katsastusajan perjantaiksi klo 13:20. Ilmoitin sähköpostitse matkailuautokorjaamoon, että tulemme noutamaan auton torstaina.

 • Heräsin ensimmäisen kerran klo 5:10. Korjasin viikkojen 41-42 päiväkirjablogeista kaksi edellisenä iltana tekemääni kirjoitusvirhettä, söin puuron (mutta en paistanut kananmunaa) ja menin takaisin nukkumaan klo 5:45.  Heräsin uudelleen ja nousin ylös klo 9:03. 

Maanantai 16.10.2023:
 • Ilkka Koppelomäen viikkosuunnittelulomakkeelle kirjoitin kiitollisuuden aiheeksi, että vaimoni sai ostamansa suurikokoisen ja painavan parisängyn käyttöönoton onnistumaan. Se tuotiin eteiseen muuten yhtenä kappaleena paketoituna, mutta sen 4 putkijalkaa piti itse kiinnittää. Selkävammainvalidina minusta oli sen käsittelyssä vain vähän apua.

 • Kirjoitin vielä viikon 42 päiväkirjablogiin viikon avauksen.

 • Valokuvasimme vaimoni kanssa ruokapöydällämme olevia kukkia, jotka ovat alkaneet kukkia.

 • Keitin aamuksi puuroa kansanedustaja Kinnarin tilan kaurasuurimoista.

 • Kirjoitin viikon 41 blogiin lauantain ja sunnuntain. Ilmoitin viikon valmistumisesta Facebook-kavereilleni ja sähköpostiryhmälle Heikki-Pentti-Tuula.

 • En käynyt koko päivänä lainkaan ulkona.

 • Matkailuautokorjaamon pomon piti soittaa ja kertoa, milloin automme on noudettavissa, mutta ei soittanut.

 • Vaimoni valmistautui ostamansa uuden sängyn vastaanottoon mm. siirtämällä kapeasta eteisestämme tavaroita muualle pois tieltä.

 • Kävin parvekkeella hengittämässä. Söin aiemmin keittämästäni kaurasuurimopuurosta annoksen 3/3 ja yhden paistetun kananmunan. Luin Tuulan ja Pentin USA:sta lähettämät sähköpostiviestit.  Päiväkirjablogi oli aaamulla 2 päivää ajasta jäljessä.

 • Heräsin klo 8:02. Luin aamun uutiset: Alzheimerin tautia sairastanut Martti Ahtisaari oli kuollut samana aamuna vähän klo 6:n jälkeen. Israel oli uhannut tehdä maahyökkäyksen Gazaan, mutta ei ollut vielä aloittanut sitä.   

Viikon 42/2023 avaus:
Viikko alkoi matalan mielialan vallitessa. Meillä on jo pitkään käynyt hermoille se, että eräät hankkeet ovat venyneet jo kuukaudesta toiseen tulematta täysin valmiiksi. Asuntomme saunan ja sen pesuhuoneen remontti eli ns. kylpyhuoneremontti alkoi kesäkuussa ja tuli urakoitsijan puolesta melkein valmiiksi lokakuussa viikon 40 perjantaina, mutta viime viikolla 41 hän kävi vielä pyynnöstämme tarkastamassa ylimmän lauteen kiinnityksen. Hän vakuutti meille, että se on ihan hyvin kiinnitetty, mutta lupasi kuitenkin tulla nyt alkavalla viikolla 42 asentamaan ylimmän lauteen alle vielä pyytämämme lisätuet. Meidän pitäisi vielä viimeistellä puuvalmiina ostamamme saunan ovi eli käsitellä se saunansuoja-aineella ja laittaa siihen vetokahvat, mutta meidän on nyt hankala käydä rautakaupoissa, kun ainoa automme on jo kolmatta viikkoa korjaamolla.

Marraskuussa kolhittu matkailuautoni on ollut korikorjaamolla jo viikon 39 torstaista alkaen. Kaksi viikkoa sitten lähetin sunnuntaina syyllisen vastapuolen vakuutusyhtiölle sijaisautopyynnön, mutta vakuutusyhtiö (IF) ei ole vastannut siihen. Yritin soittaakin sinne, mutta tietokone vastasi, että asiakaspalvelussa on jonoa ja arvioitu odotusaika on 20 minuuttia. Sitä en jäänyt odottamaan.