2023-10-05

Viikko 40/2023

Tämä raportti kertoo vuoden 2023 kalenteriviikosta 40, joka alkoi maanantaista 2.10.2023 ja päättyi sunnuntaihin 8.10.2023. Dokumentoin eri päivien tapahtumia tälle sivulle siten, että tuorein sisältö on ylimpänä. Linkistä http://timontti.ahjos.info/Viikot/2023/40-23.html avautuu sama sisältö siten, että sivu alkaa maanantai-aamusta ja tuorein sisältö on alimpana. Kirjoitan tuoreen tekstin aina ensin tähän blogiin ja kopioin sen vasta hiukan myöhemmin tuolle toiselle sivustolle.

Sivu kannattaa aina ladata uudelleen heti avaamisen jälkeen, koska aluksi näytölle voi tulla sivun vanhempi versio jostakin välimuistista.

Aloitin tämän viikon kuvauksen kirjoittamisen vasta saman viikon lopulla lyhyistä muistiinpanoista, joissa ei ollut juurikaan muita kellonaikoja kuin heräämisaika. Muista syömisistä kuin aamupuurosta ja sen yhteydessä paistamastani kananmunasta en yleensä tehnyt muistiinpanoja. 

Sunnuntai 8.10.2023:

 • Ilkka Koppelomäen viikkosuunnittelulomakkeelle kirjoitin kiitollisuuden aiheeksi, että sain kirjastossa varatuksi Ilkan uusimman kirjan "Onnellisuusminuutti", joka ei ole vielä ilmestynyt. Varaukseni numero oli silloin 11/11 ja tätä kirjoittaessani tiistaina 10.10.2023 tilanne on edelleen sama.

 • Olin jo mennyt nukkumaan, mutta en saanut unta vaan aloin ideoida sivuston Svision.net lähiviikkojen päivityksiä. Nousin työhuoneeseen pöytätietokoneen ääreen ja toteutin klo 22-24 välillä tuoreet ideani. Ne eivät vielä kaikilta osin näy julkaisemassani aineistossa.

 • Kävin S-marketissa reppu selässä kyynärsauvan kanssa kävellen ilman sateenvarjoa, mutta ei satanutkaan. En muuten käytä sitä kyynärsauvaa koskaan varsinaisesti kyynärsauvana. Pidän ja heilutan sitä nykyisin useimmiten oikeassa kädessä vaakasuorassa ja tilanteen vaatiessa käytän sitä kävelykeppinä.

 • Hain kellarista kassin, jossa on erilaisia pensseleitä, ajatellen puuvalmiina paikalleen asennetun asuntosaunamme oven käsittelyä puunsuoja-aineella.

 • Olin lukenut Tsekissä tapahtuneesta onnettomuudesta, missä kaksi aikuista ihmistä kuoli, kun eivät päässeet saunan ovesta ulos. Kävin katsomassa meidän taloyhtiön saunan löylyhuoneen oven lukituksen ja totesin, että siinä on sama riski.

 • Laitoin omistamani osakeyhtiön ja perustamani säätiön kirjanpidot ajan tasalle.

 • Klo 11 lounaan jälkeen aloin kirjoittaa tätä päiväkirjablogia. Microsoft ToDo-ohjelmassa oli kohdassa "Aiemmin" 14 tehtävää, "Tänään" 4 tehtävää ja "Huomenna" 4 tehtävää.

 • Klo 5:55 katsoin nopeasti aamun uutiset. Ikäviä uutisia Israelista ja Hakunilasta, mutta ei ollut yhtään minulle osoitettua viestiä. Jatkoin nukkumista. Klo 7:35-8:10 kävin parvekkeella hengittämässä, söin aiemmin keittämästäni puurosta annoksen 2/3 ja yhden paistetun kananmunan. Jatkoin nukkumista noin puoli kymmeneen. Aamulla tämä päiväkirjablogini oli aivan ajan tasalla - ensimmäisen kerran moneen kuukauteen!

Lauantai 7.10.2023:

 • Ilkka Koppelomäen viikkosuunnittelulomakkeelle kirjoitin kolme kiitollisuuden aihetta: 

  1) Vaimoni on huolehtinut siitä, että pesuhuoneen kalusteita ja niiden asentamista suunniteltaessa joka paikkaan jäi vähintään 60 cm leveä kulkutila. Jos esimerkiksi pesukoneelle olisi jätetty enemmän tilaa leveyssuunnassa, suihkuseinän ja pesualtaan väliin olisi jäänyt alle 60 cm.

  2) Yli 3 kuukautta kestänyt kylpyhuoneremontti valmistui nyt niin, että meidän ei tarvitse enää varautua työmiesten käynteihin tai mihinkään tarkastuskäynteihin. Tosin meidän itsemme tehtäväksi jäi vielä saunan seinäpaneelien uusintakäsittely suoja-aineella, puuvalmiina ostetun saunan oven suojakäsittely, kahvan ostaminen saunan oveen ja kiuaskivien sijoittaminen kiukaaseen.

  3) Kauppareissu myrskyssä kävellen todisti Alexander Stubbin olleen oikeassa sanoessaan, että yhden tunnin kuntoilu antaa kahden lisätunnin työenergian. Hän myös varoitti, että kahden tunnin kuntoilu ei lisää työenergiaa vaan päinvastoin vähentää yhden tunnin työenergian.

 • Kauppareissusta sain energiaa kirjoittaa tähän päiväkirjablogiin vielä perjantain ja lauantainkin.

 • Kävin S-marketissa oikein kovassa myrskytuulessa kyynärsauvan ja sateenvarjon kanssa kävellen reppu selässä.

 • Kirjoitin tämän viikon 40 päiväkirjablogiin keskiviikon ja torstain. Työskentelin keittiön ruokapöydällä kannettavalla Chromebook-tietokoneella, kun vaimoni hoiti omia asioitaan työhuoneen pöytätietokoneella.

 • Kylpyhuoneurakoitsija soitti ja kertoi tulevansa klo 11 korjaamaan pesukoneen vuotavan vesijohtoliittymän. Kerroin, että virolainen asentaja korjasi sen jo eilen ja olin pyykkiä pesemällä todennut, että vettä ei valunut enää lattialle kuten edellisellä kerralla. Sen kuultuaan hän totesi, että hän ei sitten tulekaan, mutta hänelle voi aina tarvittaessa soittaa. 

 • Heräsin klo 8:15. Kävin parvekkeella hengittämässä. Söin illalla keittämästäni kaurasuurimopuurosta annoksen 1/3 ja yhden paistetun kananmunan. Tämä päiväkirjablogi oli aamulla 3 päivää ajastaan jäljessä.

Perjantai 6.10.2023:
 • Kirjoitin Ilkka Koppelomäen viikkosuunnittelulomakkeelle kiitollisuuden aiheeksi sen, että kaikki loput asennukset onnistuivat ja yli 3 kk kestänyt kylpyhuoneremontti tuli asiallisesti valmiiksi. Tosin urakoitsija ilmoitti tulevansa vielä lauantaina käymään.

 • Keitin aamuksi puuroa kansanedustaja Kinnarin tilan kaurasuurimoista.

 • Laadin Svision.net -sivustolle viikkopäivityksiä viimeistelyä vaille valmiiksi 2 viikkoa eteenpäin.

 • Nukuin 2 tuntia noin klo 16:20-18:20.

 • Olin oikein tyytyväinen sen suhteen, että olin vaatinut eteiseen sähköpääkeskuksen alapuolelle asennettavaksi kiukaan pääkatkaisijan, sillä itse kiukaan nappuloista on vaikea saada selvää, onko siinä sähkö päällä sillä hetkellä vai ei - tai kytkeytyykö se päälle tietyn ajan kuluttua.

 • Testasin kiukaan toimivuuden pitämällä siinä urakoitsijan neuvon mukaisesti sähköä päällä yhden kerran ilman kiuaskiviä, jotta sähkövastusten ruostesuojaksi mahdollisesti laitettu öljy palaa pois. Totesin, että sähköliittymä oli oikein kytketty, kun kaikki kolme vastusta alkoivat hehkua punaisina. Vaimoni, jolla on parempi hajuaisti kuin minulla, kävi toteamassa, että mitään suojarasvaa siitä ei palanut. 

 • Pesin kokeeksi koneellisen pyykkiä ja totesin, että vesijohtoliittymästä ei valunut enää vettä lattialle, kuten edellisellä pesukerralla oli tapahtunut.

 • Noin puoli neljän maissa kaikki työt tulivat tehdyiksi. Silloin koko yli kolme kuukautta kestänyt remontti valmistui. He imuroivat lopuksi suihkuhuoneen ja eteisen lattian ja poistivat eteisen lattiaan teipatun suojapahvin.

 • Työmiehet tulivat vähän puolen päivän jälkeen, mutta urakoitsija, jolle minun piti kertoa toivomuksemme, ei siinä vaiheessa tullutkaan. Koska kyseiset työmiehet ovat virolaisia ja puhuvat keskenään venäjää, vaimoni selitti heille venäjäksi kaikki ne asiat, mitä minun piti kertoa urakoitsijalle suomeksi. Myöhemmin, kun päivän työt oli jo puoliksi tehty, urakoitsija käväisi hyvin pikaisesti eikä ehtinyt jäädä ollenkaan kuulemaan, mitä olisin halunnut hänelle sanoa, koska hänellä oli sinä päivänä kolmen urakan luovutus.

 • Noin klo 11:20 ensimmäinen kahdesta asentajasta kävi hakemassa eteisestämme heidän sinne edellisenä päivänä tuomia työkaluja yms ja sanoi, että he tulevat tunnin kuluttua. Minä huokasin helpotuksesta, että pääsin rauhassa syömään vaimoni tekemää kotiruokaa.

 • Odotin parvekeurakoitsijan tulevan miehineen klo 10 asentamaan saunan oven, lasisen suihkuseinän, suihkuverhotangon ja korjaamaan pesukoneen liitoksen vesijohtoon. Sovin vaimon kanssa, että minä selitän urakoitsijalle näitä asennuksia koskevat toivomuksemme, paitsi verhotangon korkeuden, johon minä en ollut perehtynyt.

 • Viimeistelin ja julkaisin viikkopäivityksen Svision.netiin. Sillä sivustollani oli käyty viikon aikana 333 kertaa.

 • Heräsin klo 5:40. Kävin parvekkeella hengittämässä. Söin aiemmin keittämästäni kaurasuurimopuurosta annoksen 3/3 ja yhden paistetun kananmunan. Tämä päiväkirjablogi oli aamulla 2 päivää ajastaan jäljessä.

Torstai 5.10.2023:
 • Ilkka Koppelomäen viikkosuunnittelulomakkeelle kirjoitin kiitollisuuden aiheeksi sen, että DB Schenkerin kuljettaja tarjoutui kantamaan saunan oven sisälle asuntoomme, vaikka kuljetusehtojen mukaan hänellä oli velvollisuus tuoda se vain ulko-ovelle.

 • Iltalehdessä kerrottiin Tshekissä tapahtuneesta onnettomuudesta, missä kaksi aikuista (äiti ja tytär) olivat kuolleet saunaan, kun sen ovi oli lukossa ja he eivät saaneet sitä auki. Iltalehden haastattelema suomalainen asiantuntija oli sanonut, että Suomessa sellainen ei olisi mahdollista, koska täällä laki kieltää laittamasta saunan oveen lukkoa. Vaimoni otti valokuvan meidän taloyhtiön saunan löylyhuoneen oven lukosta ja totesimme, että sinne voi hyvinkin jäädä loukkuun, jos ovessa oleva lukko lakkaa toimimasta. Asuntomme saunaan toimitetussa ovessa sitä riskiä ei ole, koska sen saa aina auki työntämällä. Lupasin lähettää asiasta viestin isännöitsijälle viikonlopun aikana.

 • Meillä on vielä saunavuoro taloyhtiön saunassa. Vaimoni on sitä edelleen käyttänyt, mutta minä en ole viitsinyt siellä käydä enää sen jälkeen, kun on ollut mahdollisuus käyttää omaa suihkua. Sitä ennen kävin melkein joka aamu aamupesulla taloyhtiön saunassa.

 • Kävin S-marketissa reppu selässä kävellen kyynärsauvan ja sateenvarjon kanssa. Sillä aikaa kylpyhuoneurakoitsijan miehet olivat tuoneet asuntomme eteiseen työkoneensa ja työkalunsa huomista työtä varten, jonka he olivat kertoneet vaimolleni aloittavansa klo 10.

 • Avasin aamupäivällä viikon 40 päiväkirjablogin. Kirjoitin siihen iltapäivällä maanantain ja tiistain.

 • Olen tuon saman ajo-ohjeen antanut joko kirjallisesti tai suullisesti kaikille S-kaupan, Postin, Budbeen ja Schenkerin kuljettajille, jotka ovat minulle lähetyksiä kotiin tuoneet, mutta tämä oli ensimmäinen, joka noudatti neuvoani. Muut ovat joko pysäköineet paljon kauemmaksi Tyynelänkujalle tai ajaneet pihaan, mistä on paljon hankalampi tulla meidän C-rappuun kuin Syystien jalkakäytävältä. Tosin joku kuljettaja jätti toisella käynnillään auton Syystielle, kun oli itse huomannut, että niin kannattaa tehdä.

 • Siinä edelleen seistessäni ja vain etelän suuntaan katsoessani, takaani tuli huomaamattani iso DB Schenkerin kuorma-auto, joka ajoi eteeni jalkakäytävälle. Kuljettaja kantoi sieltä ovipakettia sylissään. Se painoi kuormakirjan mukaan tasan 20 kg. Näytin hänelle C-rapun oven ja sanoin, että hän voi jättää sen paketin siihen oven sisäpuolella oikealla olevaan vapaaseen tilaan. Kuljetusehtojen mukaan DB Schenker tuo lähetyksen vain ulko-ovelle saakka. Kuljettaja sanoi kuitenkin: "Te olette niin vanha mies, että voin kantaa sen sisälle saakka." Vaimoni näytti hänelle reitin sinne ja tarjosi kiitokseksi kaksi erilaista suklaalevyä, joista hän otti vain toisen ja sanoi vievänsä sen vaimolleen.

 • Avasin rappukäytävän alaoven siten, että se pysyi auki, ja menin jalkakäytävälle odottamaan. Katselin etelän suunnasta Pukinmäenkaarelta tulevia autoja. Kun sieltä tuli yksi jakeluauto, jossa ei ollut edessä mitään teippauksia, nostin käteni merkiksi, että ajaisi luokseni eikä kääntyisi Tyynelänkujalle. Sillä ei ollut aikomustakaan kääntyä, vaan se jatkoi Syystietä pitkin suoraan pysähtymättä ohitseni.

 • DB Schenkerin kuljettaja soitti klo 8:20 ja kertoi tuovansa minulle tulevan lähetyksen. Se oli siis saunan ovi. Hän kertoi olevansa sillä hetkellä Viikissä. Neuvoin hänelle, että asumme Tyynelänkujan ja Syystien kulmatalossa, jonka osoite on Tyynelänkujan 2, mutta C-rappuun on lyhyempi kävelymatka Syystieltä, jos siihen jalkakäytävälle voi pysäköidä.

 • Heräsin herätyskellon soimiseen klo 6. Kävin parvekkeella hengittämässä, söin illalla keittämästäni kaurasuurimopuurosta osan 2/3 ja yhden paistetun kananmunan. Tämä päiväkirjablogi oli aamulla 3 päivää ajasta jäljessä.

Keskiviikko 4.10.2023: 
 • Entinen luokkatoverini soitti ja kertoi aiemman aviopuolisonsa kuolemasta. Kun sain tietää vainajan nimen, löysin googlaamalla useita hänestä eri vuosina kirjoitettuja artikkeleita. Luin ne kaikki, osittain järkyttyneenä.

 • Löysin Facebookista kolmannen suomenkielisen Lemmen viemää -aiheisen keskusteluryhmän ja liityin siihen. Sain liittymisviestiini heti yli 30 tykkäystä. Tätä kirjoittaessa tykkäyksiä on jo 45.

 • Heikki-serkkuni oli kommentoinut edellisen viikon päiväkirjablogissani mainitsemiani kattoremontin kustannuksia. Jatkoimme keskustelua siitä aiheesta ja kerroin samalla sähköpostiryhmälle Heikki-Pentti-Tuula, minkälaisen 02 Taksi -suosituksen olin julkaissut Facebookissa päiväkirjablogin linkin saatteena. Kerroin myös, että autoni on nyt automaalaamossa Pilpalassa, missä Pentti vietti perheineen kesälomaa. 

 • Kun en ollut saanut IF-vakuutusyhtiöltä mitään vastausta sunnuntaina lähettämääni sijaisautopyyntöön, kirjauduin heidän sivustolle katsomaan, onko siellä vastaus viestiini. Ei ollut, enkä nähnyt siellä enää edes omaa viestiäni. Lähetin siitä kopion uutena viestinä siihen ohjelmahaaraan, missä voi ilmoittaa lisäkustannuksia aiemmin ilmoitettuun vahinkoon.

 • Kylpyhuoneurakoitsija soitti ja kertoi, että K-Rautaan 4 viikon toimitusajalla tilattu suihkuseinä on hänellä jo autossa ja asennusmiehet tulevat perjantaina ennen tai jälkeen puolenpäivän.

 • DB Schenkeriltä tuli tekstiviestinä ilmoitus, että saunan ovi tuodaan 5.10. klo 8-12 ja kuljettaja soittaa puoli tuntia aikaisemmin. Välitin tuon tiedon kylpyhuoneurakoitsijalle tekstiviestinä.

 • Heräsin herätyskellon soittoon klo 6. Kävin parvekkeella hengittämässä, söin illalla keittämästäni kaurasuurimopuurosta osan 1/3 ja yhden paistetun kananmunan.

Tiistai 3.10.2023:
 • Kirjoitin Ilkka Koppelomäen viikkosuunnittelulomakkeelle kiitollisuuden aiheeksi, että sain Ilkan aamukävelyvideolta kaksi tarpeellista muistutusta, kuinka kannattaa työskennellä: Keskittyen yhteen asiaan kerrallaan ja pitäen välillä taukoja.

 • Keitin aamuksi kaurasuurimopuuron kansanedustaja Kinnarin tilan kaurasuurimoista.

 • Kävin kyynärsauvan kanssa kävellen reppu selässä S-marketissa. Onneksi otin myös sateenvarjon mukaani, sillä kaupassa ollessani alkoi sataa.

 • Ilmoitin kylpyhuoneurakoitsijalle, että keskiviikkoaamuksi sovitut asennustyöt pitää siirtää myöhempään ajankohtaan, koska saunan ovi ei vielä tullutkaan. Sovittiin uusi aika perjantaille puolen päivän tienoille.

 • Odotimme koko päivän saunan ovea. Kun kello alkoi lähestyä 16:ta, otin yhteyden DB Schenkerin asiakaspalveluun kysyäkseni, vieläkö se sinä päivänä tuodaan. Jouduin ensin kysymään sitä chat-robotilta, joka kertoi, että arvioitu toimituspäivä on 3.10. eli juuri se päivä. Kun kysyin, tuodaanko se siis vielä tänään, robotti ei ymmärtänyt kysymystäni vaan siirsi chat-keskustelumme ihmisen jatkettavaksi. Hän lupasi kysyä terminaalista, milloin se lähetys tuodaan, mutta epäili, että vastaus tulee vasta seuraavana päivänä, kun kello oli jo noin 15:50 ja toimisto suljetaan klo 16. Niin kävi - vastaus tuli vasta seuraavana aamuna.  

 • Kirjoitin viime viikon 39 päiväkirjablogiin perjantain, lauantain ja sunnuntain. Ilmoitin viikon 39 valmistumisesta Facebookissa aikajanallani kavereilleni sekä sähköpostiryhmälle Heikki-Pentti-Tuula. 

 • Kysyin Putinin kolmatta konsulttia vielä Googlen tekoälyrobotilta Bart.google.com. Se ei tiennyt oikeaa vastausta vaan arvaili vain kaikenlaista, kuten että se kolmas konsultti voisi olla hän itse, Lavrov, Medvedev tai joku muu nykyisin vaikuttava tai historillinen henkilö. Vastaus oli siis täysin hyödytön.

 • Katsoin DB Schenkerin lähetysten seurannasta, että minulle tuleva saunan ovi oli haettu eilen tehtaalta Ylikiimingistä Ouluun, mistä se oli myöhemmin lähtenyt kohti Helsinkiä. Helsinkiin se oli saapunut aamulla klo 5:27. Arvioitu toimitusaika oli edelleen 3.10., joten odottelin aamusta alkaen ilmoitusta, milloin se tuodaan.

 • Herättyäni klo 4 katsoin puhelimesta ajankohtaiset tiedot ja jatkoin sitten nukkumista. Klo 7:13 heräsin uudelleen, kävin parvekkeella hengittämässä, söin aiemmin keittämästäni kaurasuurimopuurosta annoksen 3/3 ja yhden paistetun kananmunan. Tämä päiväkirjablogini oli aamulla 4 päivää ajasta jäljessä.

Maanantai 2.10.2023:
 • Ilkka Koppelomäen viikkosuunnittelulomakkeelle kirjoitin kiitollisuuden aiheeksi, että kylpyhuoneremontti liikahti eteenpäin.

 • Ulkoministeri Lavrov sanoi  kerran, että Putin uskoo vain kolmea konsulttia. He ovat Pietari Suuri, Katariina Suuri ja joku kolmas, josta en ollut ihan varma, oliko se Iivana Julma. Kysyin sitä kolmatta konsulttia tekoälyroboteilta. Ensin kysymäni ChatGPT vastasi vain, että sillä ei ole vuotta 2021 tuoreempia tietoja. Toiseksi esitin saman kysymyksen Bing.comille, joka vastasi täsmällisesti, että se kolmas oli Iivana Julma. Samalla se kyllä huomautti, että Putin ei ole itse koskaan sanonut, että hänellä olisi kyseiset konsultit, ja että Lavrovin lausunto oli epävirallinen ja mahdollisesti vitsikäs. Liitteenä Bingin vastauksessa oli useita linkkejä erilaisiin lehtiartikkeleihin.

 • Laadin Ilkka Koppelomäen kirjan "Saa Mitä Haluat - Elämäsi kirja" ohjeistuksen mukaisen kuukausisuunnitelman lokakuulle.

 • Sovin kylpyhuoneurakoitsijan kanssa saunan oven ja suihkuseinän asennuksen keskiviikkoaamuksi 4.10.2023.

 • Laadin Svision.netissä 30.10. alkavan viikon sivut viimeistelyä vaille valmiiksi. 

 • DB Schenker ilmoitti, että saunan ovi on noudettu tehtaalta Ylikiimingistä. Arvioitu toimitusaika huomenna tiistaina 3.10.2023. Ilmoituksessa olleen tunnistiedon avulla sain Schenkerin sivustolta esille minulle tulevan lähetyksen seurannan. Ihan helppoa se ei ollut, kun siellä on monta erilaista hakukriteeriä enkä tiennyt, mikä niistä saamani numerosarja oli. Kokeilin eri vaihtoehtoja, kunnes valinta "Consignment Number / Waybill Number" avasi minulle tulevan lähetyksen seurannan.

 • Heräsin klo 5:30.  Kävin parvekkeella hengittämässä, söin aiemmin keittämästäni kaurasuurimopuurosta osan 2/3 ja yhden paistetun kananmunan. Klo 6:10 menin takaisin nukkumaan. Nousin ylös klo 9:40. Tämä päiväkirjablogini oli aamulla 4 päivää ajasta jäljessä.

Viikon 40/2023 avaus: 
Asuntomme saunan ja sen pesuhuoneen remontin eli ns. kylpyhuoneremontin jälkitoimitusten (saunan oven ja suihkuseinän) pitäisi tulla tällä viikolla. Ovi tulee puuvalmiina ja ilman kahvaa, joten sen loppukäsittely jää meidän tehtäväksi. Uutta kiuasta ei ole vielä kokeiltu. Suihkua voi käyttää, mutta pitää olla tarkkana sen suhteen, mihin suihku osoittaa, kun suihkuseinää ja suihkuverhoa ei vielä ole.

Marraskuussa kolhittu matkailuautoni jätettiin viime torstaina korjaamolle. Lähetin sunnuntaina syyllisen vastapuolen vakuutusyhtiölle sijaisautopyynnön.