2024-01-29

Viikko 5/2024

Tämä raportti kertoo vuoden 2024 kalenteriviikosta 5, joka alkoi maanantaista 29.1.2024 ja päättyi sunnuntaihin 4.2.2024. Muutin tämän blogin sivujen esitystapaa 19.1.2024 alkaen siten, että tuorein päivä on edelleen ylimpänä, mutta kunkin päivän sisällä tapahtumat etenevät nyt ylhäältä alaspäin. Linkistä http://timontti.ahjos.info/Viikot/2024/05-24.html avautuu sama sisältö siten, että sivu alkaa maanantai-aamusta ja tuorein sisältö on alimpana. Kirjoitan tuoreen tekstin aina ensin tähän blogiin ja kopioin sen vasta hiukan myöhemmin tuolle toiselle sivustolle.

Sivu kannattaa aina ladata uudelleen heti avaamisen jälkeen, koska aluksi näytölle voi tulla sivun vanhempi versio jostakin välimuistista.

Lukijan oletetaan tietävän ennestään pysyvällä sivulla Selitykset kerrotut asiat. ("Päivän pohteet" päivitetty 4.2.2024.)


Sunnuntai 4.2.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Perustamani säätiön sivustot, kirjanpito ja raha-asiat
 • Viimeistelin torstaina 8.2.2024 pidettävässä säätiön hallituksen vuosikokouksessa käsiteltävän aineiston.

 • Uudistin kahden verkkotunnukseni maksun 2 vuodeksi eteenpäin. Voisin nämä myydäkin, jos joku maksaisi niistä kunnollisen hinnan. Ne ovat Rahoitusinfo.net ja Rahoitusfoorumi.net. 
MUITA ASIOITA:
 • "Parturi on luvannut tulla käymään" (= Vaimoni lupasi parturoida hiukseni tänään).

 • Kiitollisuuden aihe: Parturi kävi klo 17.30-18.00 välillä.

 • Tällä viikolla maanantai oli vihreä, torstai harmaa ja muut päivät vihertäviä.


Lauantai 3.2.2024:
PÄIVÄN POHDE: Asunnon siivous, saunominen
 • Siirsin vielä tallessa olleet 5 lukioaikaista sanakirjaani roskakorista sekajätteisiin vietävään silputtujen paperien muovipussiin.

 • Lajittelin viikon aikana roskakoriin heittämäni paperit. Ne, joissa oli joitakin henkilökohtaisia tietoja, syötin silppurin läpi Lidlistä ostettuun 25 litran pussiin. Pussin leveys on 53 cm ja korkeus 54 cm. 

 • Roskakoriin heittämieni paperien lisäksi silppusin myös osan niistä papereista, jotka olin aiemmin sijoittanut ostoskärryyn tarkoituksena viedä ne jonnekin kodin ulkopuolelle silputtaviksi. Kerran vein sellaisen kuorman Espooseen kirjastossa olevaan luottamuksellisten papereiden lukittuun keräilysäiliöön. Sellaista palvelua on vain Espoossa, mutta ei Helsngin kirjastoissa. 

 • Kaiken kaikkiaan päivän tuloksena syntyi kolme täyttä 25 litran muovipussia silputtua paperia sekajätteisiin, puoli kassillista keräyspaperia ja nippu pahvia kartonkikeräyssäiliöön.

 • Silppuamisen lisäksi kokeilin, voiko papereita tehdä lukukelvottomiksi pitämällä niitä aikansa lämpimässä vedessä. Muutaman tunnin liotuksen jälkeen tein vadissa olleista papereista pyöreän pallon. Aion sijoittaa sen silputtujen paperien pussiin ja viedä sekajätteisiin. En pelkää, että kukaan käy sieltä lukemassa, mitä papereissa lukee.
MUITA ASIOITA:
 • Vaimoni pyynnöstä emme tänään lämmitä saunaa vaan siirrämme saunavuoron torstai-illaksi. Kuitenkin ensi viikon torstaina on perustamani säätiön hallituksen kokous.

 • Kirjoitin sähköpostiryhmälle Pentti - Tuula - Heikki, miksi aion äänestää presidentinvaalin toisella kierroksella Haavistoa. Heistä kaksi ensinmainittua asuvat pysyvästi USA:ssa. Ensimmäisellä kierroksella äänestin Halla-ahoa.

Perjantai 2.2.2024:
PÄIVÄN POHDE: Tekniikka ja tallenteet
 • Kävin läpi, palautin mieleen ja päivitin drive.google.comissa olevaan taulukkoon, mitä minulla on pahvilaatikoissa, joita on työhuoneeni lattialla 4 noin metrin korkuista pinoa. Merkitsin laatikoihin mustalla huopakynällä selvästi luettavan numerokoodin. Aiemmin olin kirjoittanut numerokoodit lyijykynällä ja usein vain postin laatikon osoitekentän viereen, josta se ei näy, jos laatikon päällä on pinossa muita laatikoita. Nyt kirjoitin saman koodin myös laatikon reunaan sille puolelle, mikä on pinossa näkyvissä. - Koko päivä kului tuon inventaarin tekemiseen pölynimurin kanssa. 

 • Otin erilleen yhden pahvilaatikon, jossa on erilaisia rakentamis- ja maalausoppaita. Ne oli hyödylllisiä silloin, kun oli vapaa-ajan mökki ylläpidettävänä, mutta enää meillä ei sellaista ole. Aion viedä sen laatikon sisällön tiistaina Malmin kirjastoon samalla kun käyn siellä äänestämässä. 
MUITA ASIOITA:
 • Ostin AdLibriksestä Ilana Aallon tuoreen kirjan "Vartin voima" e-kirjana, joka on "vesileimattu Epub"-formaatissa. Tietokoneessani ei ollut valmiina mitään ohjelmaa, jolla sitä voi lukea. Latasin Microsoft Storesta ensin yhden ohjelman, sitten toisen ja sitten kolmannen, mutta mikään niistä ei tuntunut edes kohtuullisen hyvältä ja kahta niistä en saa nyt pois koneestani. Ne eivät näy Windowsin ohjauspaneelissa. - Lopulta kysyin ohjelmasuositusta Ilana Aallon "Paikka kaikelle" -Facebook-ryhmässä. Siellä eräs ryhmän jäsen suositteli Adobe Digital Editions -ohjelmaa. Latasin sen ja kokeilin. Se tuntuu hyvältä ja on maksuton.

Torstai 1.2.2024:
TORSTAIN VAKIOPOHDE: Taloyhtiön asiat tai muita tehtäviä
TÄNÄÄN: Valmistautuminen leukemiahoidon vuositarkastukseen ja hammastarkastukseen
 • Katsoin eilen vain ne eiliset verikoetulokset, joista tuli ilmoitus Maisaan noin klo 10:30. Sen jälkeen sain eilen Maisasta vielä kolme ilmoitusta uusista tutkimustuloksista. Katsoin ne vasta tänään ja kirjoitin ne drive.google.comiin taulukkoon, johon olen tallentanut verikokeiden tulokset vuodesta 2015 alkaen. Nuo uudet tulokset olivat kaikki normaaleja. Minulta otettiin eilen verta 10 putkeen, joten aika monta eri asia tutkitaan. Kuitenkaan PSA, testosteroni tai mitkään hormonit eivät kuulu tutkittaviin asioihin. Niitä olen joskus tutkituttanut yksityisessä Puhti-palvelussa.

 • Katsoin Omakannasta voimassa olevat reseptit. Minulla olisi ollut 10/2024 saakka voimassa sisätautilääkärin kirjoittama verenpainelääkeresepti, mutta terveyskeskuslääkäri, jonka piti kirjoittaa vain todistus ajokortin uudistamista varten, lopetti sen 4/2023 ja kirjoitti uuden reseptin, jossa oli kaksinkertainen annostus, mutta niin lyhyeksi ajaksi, että se ei ole enää voimassa. Täytyy muistaa pyytää sisätautilääkäriltä uusi resepti ensi viikon vastaanotolla. Kirjoitin kutsukirjeeseen muistiin kaikki muutkin asiat, jotka pitää muistaa ottaa silloin puheeksi.

 • Kopioin Microsoft ToDo-ohjelmaan Maisasta ja kutsukirjeistä huhtikuulle määrätyt toimenpiteet.

MUITA ASIOITA:
 • Yritin kirjoittaa drive.google.comiin muistiin verkkolaskurieni lukemat tammikuulta, mutta valitettavasti nykyisin eniten käyttämäni laskuripalvelu hitwebcounter.com ei näyttänyt mitään lukemia. Sen kuitenkin näin toisesta palvelusta, että sivuston Svision.net kansilehdellä oli käyty tammikuussa 1719 kertaa ja blogeissa 1325 kertaa. Vanhoja Youtube-videoitani oli katsottu 49 kertaa. Yhtään uutta videota en julkaissut.

 • Laadin Ilkka Koppelomäen systeemin mukaisen SMH-kuukausisuunnitelman helmikuulle.

 • Noin tunti edellisen yrityksen jälkeen laskuripalvelu näytti kaikkien verkkolaskurieni lukemat. Muilla sivustoilla kuin blogeissa oli rekisteröity yhteensä noin 3900 käyntiä. 

 • Vastasin saamiini sähköpostiviesteihin ja kirjoitin jotakin oma-aloitteisestikin. Työpäivän päätteeksi taidan pestä kotikoneella alusvaatteita yms.

Keskiviikko 31.1.2024:
PÄIVÄN POHDE: Kielitaidon kertaaminen tai kartuttaminen (edelleen saksa, uutena venäjä)
 • Saksa: Viimeistelin ja jaoin kolmessa Facebook-ryhmässä ja yhdessä Google-ryhmässä sivuston Svision.net viikkopäivityksen. Laadin viimeistelyä vaille valmiiksi kahden viikon kuluttua jaettavan viikkopäivityksen.

 • Venäjä: Palautin monen vuoden tauon jälkeen mieleeni, missä kansioissa minulla on venäjän kielestä tekemiäni muistiinpanoja ja miten olen viimeksi kirjoittanut tekstiä venäläisin kirjaimin. Lisäksi selailin kirjaa, jonka lainasin kirjastosta neljä vuotta sitten ja kirjoitin sen sisällysluettelon pöytäkoneelleni.

MUITA ASIOITA:
 • Kävin leukemiaseurannan vuosikontrollin verikokeissa Malmin sairaalan laboratoriossa.  Minulla oli aika varattuna klo 8:10.  Kävelin sinne kävelyteitä pitkin rollaattorin kanssa. Keli oli äärimmäisen vaikea, kun kaikki kävelytiet olivat jäässä ja jään päällä oli vettä, jota edelleen satoikin pienenä tihkuna. Lämpötila oli melko tasan nollassa. Selvisin kuitenkin kaatumatta. Käytin noin 40 minuuttia sellaiseen matkaan, jonka kesällä kävelee 15 minuutissa. Yhden loivan mäkiosuuden kiersin oikaisemalla lumihangen kautta rollaattoria nostellen. Aivan tasaisella en rollaattorin kanssa kaadu, mutta jos maan jäinen pinta on kalteva ja siinä on vettä, mutta ei yhtään hiekoitusta tai lunta, siitä en pääse kaatumatta. Viime talvena kaaduin kerran sellaisessa tilanteessa vesilätäkköön kyynärsauvan kanssa kävellessä.

 • Paluumatkan tein pidempää reittiä kävellen pelkästään katujen jalkakäytäviä pitki ensin sairaalasta S-marketiin ja sieltä kotiin. Myös jalkakäytävillä oli vaikeita, täysin hiekoittamattomia osuuksia, missä oli vettä jään päällä. S-marketissa taisi jo näkyä huomenna alkava poliittinen lakko, kun eräitä suosikkituotteitani ei ollut hyllyssä (Valio Kevytmaito ja Salosen aamiaissämpylät puuttui). Ostin niiden tilalle korvaavia tuotteita, joita kyllä oli riittävästi. 

 • Kiitollisuuden aiheita: 1) Selvisin vaikeista kävelyosuuksista kaatumatta ja olin perillä juuri sopivaan aikaan. 2) Tänään otettujen verikokeiden tärkeimmät tulokset tulivat Maisaan jo noin klo 10:30. Se on valtava parannus verrattuna siihen aikaan, jolloin tulokset sai tietää vasta sen jälkeen, kun lääkäri oli ne katsonut ja ilmoitti niistä. 3) Vaimoni on syöttänyt minulle terveellistä kotiruokaa, kun kaikki rasva-arvot, kalsium, natrium, kalium, yms olivat viitearvoissa. Huomattavia poikkeamia oli vain sellaisissa veriarvoissa, joihin ruoka ei vaikuta (neutrofiilit, verihiutaleet eli trombosyytit,  hemoglobiini).  4) Maksa-arvot olivat nyt paremmat kuin pitkään aikaan: Niistä vain ALAT oli sen verran viitearvojen yläpuolella, että se oli 52, kun viitearvojen yläraja on 50. 

Tiistai 30.1.2024:
PÄIVÄN POHDE: Tarpeettomien tavaroiden tai tiedostojen karsinta
 • Kierrelehtiöt: Käytössäni on aina yksi A5-kokoinen kierrelehtiö, johon teen päiväkohtaisia muistiinpanoja, kuten syömäni lääkkeet, etten unohda ottaa niitä tai ota kahteen kertaan. Jos määrittelen johonkin palveluun käyttäjätunnuksen tai salasanan, kirjoitan sen ensin kynällä tuollaiseen kierrelehtiöön kuluvan päivän sivulle ja vasta myöhemmin pysyvään tiedostoon. Jos sovin jonkun kanssa puhelimessa jotakin, kirjoitan senkin muistiin ensin tuollaiseen kierrelehtiöön. Kirjoituspöydälläni oli tänään aamulla 9 tuollaista aikanaan täyttynyttä kierrelehtiötä, vanhin jo vuodelta 2018.  Hävitin niistä 4 siten, että kävin ne sivu sivulta läpi. Kirjoitin tietokoneelle tekstitiedostoon muistiin sellaiset muistiinpanot, jotka haluan pitää tallessa. Revin irti ja silppusin heti sellaiset sivut, joissa oli esimerkiksi salasanoja tai henkilötietoja. Heitin noin käsitellyt kierrelehtiöt silppurin jätesäiliöön. Pöydälleni jäi edelleen 5 kierrelehtiötä, joiden siältönä oli erilaisilla kursseilla tai esitelmätilaisuuksissa kirjoittamiani muistiinpanoja.

 • Sanakirjat: Kirjoituspöytäni vieressä olevassa hyllykössä on yksi matala kaappi täynnä erilaisa sanakirjoja. Otin ne kaikki pöydälle ja imuroin sekä kirjat että sen kaapin. Heitin roskakoriin kaikki lukioaikaiset sanakirjani, joita oli tallella vielä 5 kappaletta. Osan olen hävittänyt jo aiemmin. Yli 50 vuotta vanhoja sanakirjoja ei kannata käyttää, kun niistä puuttuu uudet sanat. Sitäpaitsi saksan kielessä monien sanojen kirjoitustapakin on muuttunut. Minulla on sanakirjoja ja turistikielen oppaita monista muistakin kielistä, kuin niistä, joita olen varsinaisesti opiskellut. Saman venäjänkielen taskusanakirjan olin ostanut sekä vuonna 2003 että 2007, molemmat vuodelta 1992. Laitoin toisen niistä kierrätykseen menevien tavaroiden laatikkoon, mutta kaikki muut sanakirjat ja oppaat palautin takaisin samaan kaappiin, josta olin ne ottanut. Se ei ole niille oikein käytännöllinen säilytystapa, mutta ainakin nyt taas tiedän, minkälaisia sanakirjoja olen itselleni hankkinut. Kierrätykseen menee edellä mainitun pienen sanakirjan lisäksi iso kovakantinen vähän yli tuhatsivuinen "suomi - saksa - suomi sanakirja" (WSOYpro 2011). 

 • Rahankeräyskirjeet: Yksi ennalta suunnittelemani siivouskohde oli työhuoneen seinällä olevan mappialmanakan taskuun kertyneiden rahankeräyskirjeiden siirtäminen roskakoriin lauantaina silputtavaksi. Olen toki tietyille yhdistyksille rahaa lahjoittanutkin muutaman kerran vuodessa, mutta siitä innostuneina ne lähettävät niitä uusintapyyntöjä jatkuvasti.

 • Muovikotelot: Lisäksi tein muutamia pieniä uudelleenjärjestelyjä, joissa sain kolme aiemmin tarpeettomiksi jäänyttä muovikoteloa hyötykäyttöön. Yhteen niistä tuli niin painavaa sisältöä, että vain vaimollani oli kyky nostaa se paikalleen ylimmälle hyllylle.
MUITA ASIOITA:
 • Minut oli valittu haastateltavaksi johonkin eurooppalaiseen tutkimukseen, jonka Suomessa toteuttaa Taloustutkimus. Tänään haastattelija soitti ja ehdotti haastattelua tämän viikon torstaiksi. Toistin saman, minkä kerroin jo aimmin sähköpostitse: Osallistun mielelläni, jos haastattelu voidaan tehdä etänä, mutta tapaaminen meillä kotona, kahvilassa tai kirjastossa - kuten ehdotettiin - ei tule kysymykseen.  Hän kertoi, että etähaastattelu ei ole mahdollinen, joten jäin pois siitä tutkimuksesta.  

 • Täytyy muistaa, että minulla on huomenna aamulla verinäytteiden otto, mitä ennen pitää olla 10-12 tuntia ravinnotta. On mielenkiintoista nähdä, onko nyt kuukauden ajan jatkunut joka-aamuinen kylmä suihku vaikuttanut veriarvoihin.

 • Kiitollisuuden aihe: Vaimoni kävi tänään autolla ruokaostoksilla ja minä sain tehdä koko päivän kotona omia edellä mainittuja töitä. Tämän päivän värikoodi on vihertävä ja olen hyvin tyyväinen siihen mitä sain aikaan. Tosin luulin aamulla, että ne kaikki työpöydällä olleet 9 kierrelehtiötä ovat samasisältöisiä ja sellaisina karsittavia, enkä muistanut, että viidessä niistä onkin säilyttämisen arvoisia muistiinpanoja eri tilaisuuksista.


Maanantai 29.1.2024:
PÄIVÄN POHDE: Muistelmien kirjoitus
 • Tarkoitukseni oli työstää tänään aikaväliä 4/1985-10/1987. Aloitin sen palauttamalla ensin mieleen, kuinka olin rakentanut tietokoneelle edellisen kauden, siis https://ahjos.info/muistoja/1980-85_Kansassa_vaihe3/

 • Ottaessani aineistomappeja esille huomasin, että yhdessä mapissa oli runsaasti  vielä skannaamatonta aineistoa vuodelta 1984. Käytinkin sitten koko päivän vuoden 1984 aineiston skannaamisen ja sain sen tehdyksi loppuun. Pohdin vasta joskus myöhemmin, julkaisenko jotakin tänään skannaamastani aineistosta.

MUITA ASIOITA:
 • Kiitollisuuden aihe: Vaimoni vei kirjastoon lainaamani kirjan, jonka laina-aika päättyi tänään.

 • Tämän päivän merkitsin vihreällä värikoodilla.

Viikon 5/2024 avaus (kirjoitettu saman viikon maanantaina):
  Viikko alkoi presidentinvaalin ensimmäisen kierroksen jälkitunnelmilla. Jatkoon päässeiden äänimäärien erolla ei ole lopullista merkitystä, koska heistä äänestetään vielä uudelleen. Muiden osalta olen iloinen, että Halla-aho voitti Rehnin ja että Andersson voitti Urpilaisen. Aaltolaa minun käy sääliksi, kun hän lähti koko kisaan vain yleisön pyynnöstä. Vuosi sitten hänellä oli gallupeissa yli 20 prosentin kannatus, joka väheni sitä mukaa, kun ihmiset häneen paremmin tutustuivat. Toisesta kierroksesta tulee todella jännittävä, kun 47 prosenttia äänestäjistä äänesti muita kuin Stubbia tai Haavistoa. Kukaan ei tiedä, kuinka heidän äänensä jakautuvat noiden kahden kesken. Tosin siitäkin on galluppeja tehty.