2024-01-03

Viikko 52/2023

Tämä raportti kertoo vuoden 2023 kalenteriviikosta 52, joka alkoi maanantaista 25.12.2023 ja päättyi sunnuntaihin 31.12.2023. Dokumentoin eri päivien tapahtumia tälle sivulle niin, että tuorein sisältö on ylimpänä. Linkistä http://timontti.ahjos.info/Viikot/2023/52-23.html avautuu sama sisältö siten, että sivu alkaa maanantai-aamusta ja tuorein sisältö on alimpana. Kirjoitan tuoreen tekstin aina ensin tähän blogiin ja kopioin sen vasta hiukan myöhemmin tuolle toiselle sivustolle.

Sivu kannattaa aina ladata uudelleen heti avaamisen jälkeen, koska aluksi näytölle voi tulla sivun vanhempi versio jostakin välimuistista.

Lukijan oletetaan tietävän ennestään pysyvällä sivulla Selitykset kerrotut asiat.


Sunnuntai 31.12.2023:
 • Luin tuota Venäjä-kirjaa luvun kerrallaan edeten kirjan lopusta kohti sen alkua. Ensimmäisenä iltana luin sillä tavalla kirjan lopusta sivut 274-375, joissa käsiteltiin presidentti Putinin aikaa ja hänen jälkeistä aikaa.

 • Aloitin edellä mainitun Venäjä-kirjan lukemisen. Sen tekijät ovat allekirjoittaneet kirjan esipuheen Jyväskylässä 24.2.2023, varmaankin Venäjän Ukrainaan hyökkäämisen vuosipäivän kunniaksi. Kirjan kirjoittajista Martti J. Kari suunnitteli nuorena uraa historianopettajana, mutta hänestä tuli sotilas ja tiedustelu-upseeri. Toinen kirjoittaja Antero Holmila suunnitteli nuorena uraa upseerina, mutta hänestä tuli historian professori. Martti J. Karin joulukuussa 2018 Jyväskylän yliopistossa pitämä luento Venäjän strategisesta kulttuurista oli katsottu Youtubessa joulukuun 2022 alkuun mennessä yli 1,8 miljoonaa kertaa.

 • Lisäsin edellä mainitulle vuoden 2023 unitilastosivulle 6 valokuvaa unissa näkemistäni henkilöistä. Jaoin sen sivun linkin Google-ryhmälleni sekä piilokopiona vaimolleni.

 • Söin edelleenkin aamupuurona vaimoni jouluna keittämää riisipuuroa sekahedelmäkiisselin kanssa.

Lauantai 30.12.2023:
 • Kirjoitin viikkosuunnittelulomakkeelle kiitollisuden aiheeksi, että vaimoni kävi puolestani kirjastosta noutamassa varaamani kirjan Miksi Venäjä toimii niin kuin se toimii. Olin siis saanut kirjastosta ilmoituksen, että voin sen nyt lainata. Kun aikanaan varsin sen, edelläni oli noin 600 varausta. Tätä kirjoittaessani varauksia on 335 ja kirjoja 99 kappaletta.

 • Laadin vuoden 2023 unitilastosivun http://timontti.ahjos.info/F-uneni/vuosi2023.html julkaisuvalmiiksi, mutta en vielä julkaissut sitä, koska oli mahdollista, että näen vielä ennen vuoden loppumista siihen tilastoitavia unia.

 • Keskustelu lääkärien ajatusmaailmasta sähköpostiryhmässä Heikki-Pentti-Tuula. Siihen saimme aiheen minua torstai-iltana haastatelleen henkilön suositeltua kirjaa "How Doctors Think", jonka Tuula oli jo ostanutkin Amazonilta Kindle-kirjana, mutta ei vielä lukenut. 

 • Kävin tekemässä raskaat lumityöt auton ympärillä. 

Perjantai 29.12.2023:
 • En käynyt ulkona koko päivänä. Viikkosuunnittelulomakkeelle kirjoitin kiitollisuuden aiheeksi, että vaimoni käsitteli puuvalmiina ostetun saunan oven Tikkurilan värittömällä Supi saunasuojalla.

 • Otin varmuuskopiot USB-levylle Windows-pöytäkoneen D-levystä ja ulkoisesta USB-levystä, josta käytän nimitystä PINKKI, kun se on vaaleanpunainen (englanniksi "pink").  Windows-koneen C-levylle olen asentanut kaikki ohjelmat. Siitä on turha ottaa varmuuskopiota, koska Windows-ohjelmia ei voi kuitenkaan asentaa varmuuskopioista. Kaikki data on D-levyllä. Kannettavasta Chromebook-tietokoneesta en ota varmuuskopioita, koska kaikki siihen tallentamani data on jo tallentunut samalla Googlen palvelimelle. - D-levyn varmuuskopiontiin käytän erinomaista "CopyTo Synchronizer"- ohjelmaa, joka lienee nykyisin maksuton.

 • Eilisiltaisen haastattelun jälkipohdiskelua ja keskusteluja siitä eri henkilöiden kanssa.

 • Tunsin eilisestä alkaen itseni vilustuneeksi. Sen vuoksi en ottanut aamulla kylmää suihkua.

Torstai 28.12.2023:
 • Klo 19 alkoi 30 minuutin pituiseksi sovittu Skype-puhelu, jonka aikana minun piti arvostella kansainvälisen potilasjärjestön laatiman kyselylomakkeen suomennos. Siinä oli 20 potilaan vointia ja huolen aiheita koskevaa kysymystä. Yhtään kielivirhettä siinä ei ollut eikä mitään sellaista, mitä mielestäni olisi ollut pakko korjata, mutta joihinkin kysymyksiin ehdotin täsmennyksiä. Todellisuudessa puhelu venyi pari minuuttia yli 2 tunnin pituiseksi. Haastattelija kertoi mm. oman perheensä sairauksista ja kuinka kauan oli kestänyt, ennen kuin lopulta löytyi oikeita diagnooseja tehnyt lääkäri. Haastattelija suositteli minulle Jerome Groopmanin kirjaa "How Doctors Think". Välitin tuon kirjan suosituksen sähköpostiryhmälle Tuula-Pentti-Heikki. Tuula ostikin sen samantien Amazonista Kindle-kirjana. Pyysin Tuulaa kommentoimaan kirjan sisältöä sen luettuaan.  Sen perusteella harkitsen itse sen ostamista. En osta sellaista kirjahyllyyn, mutta Kindle-kirjat pysyvät Amazonin palvelimella ja luetaan suoraan sieltä.  Pääkaupunkiseudun kirjastoissa sitä kirjaa ei ole.

 • Ilmoitin tuon asunnon myynnistä meidän asunnon yläpuolella samanlaisessa asunnossa asuvalle noin 80-vuotiaalle miehelle, joka haluaisi muuttaa ensimmäiseen kerrokseen, kun tässä talossa ei ole hissiä. Me asumme toisessa kerroksessa ja nyt myynnissä oleva asunto on ihan katutasolla. Kun hän kertoi olevansa vielä joulun vietossa Pohjanmaalla, sovimme, että tulostan myyntiesitteen ja pudotan sen hänen postiluukusta. Niin tein kuin lupasin.

 • Lähetin viereisessä rapussa myynnissä olevan asunnon linkin sähköpostiryhmälle Pentti-Heikki-Tuula ihan vain kuriositeetin vuoksi. Vain Tuula kommentoi sitä sanoen: "Hyvä asunto hyvällä paikalla, jos Helsingissä joutuu asumaan. 😊".

 • Esitin vaimolleni, kuinka otan kylmän suihkun. Valitettavasti meillä ei ole kotona lämpömittaria, jolla voisi mitata kylmän kraanaveden lämpötilan.

Keskiviikko 27.12.2023:
 • Huomasin, että Oikotiellä on myynnissä tämän saman talon viereisessä rapussa samanlainen asunto kuin meillä on. Otin sen ilmoituksen kaikki 19 valokuvaa talteen. Nämä asunnot ovat olleet talon valmistuessa ihan samanlaiset, mutta niihin on sittemmin tehyty hiukan erilaisia remontteja. Kuitenkin esim. pohjapiirros on edelleen samanlaisena voimassa.

 • Illalla tein lumityöt auton ympärillä ja join autossa camomilla-teetä ruisnäkkileivän kanssa. Levitin leivän päälle Beceliä rasiasta, jonka jätin kaupassa käydessäni tarkoituksella auton jääkaappiin. Pakkasilmoilla se ei mene siellä pilalle, vaikka jääkaappi ei ole päällä.

 • Tutkin liikennevakuutuslakia ja ""Liikenne- ja potilasvahinkolautakunnan normit ja ohjeet" -nimistä asiakirjaa.

 • Valmistelin yhtiöni tilinpäätöstä vuodelta 2023. Perustin drive.google.comiin päivä- ja pääkirjatiedoston vuodelle 2024.

 • Poistin pyykit narulta, oikaisin saunaan asentamani pyykinkuivaustelineen ja kiristin sen naruja.

Tiistai 26.12.2023 - Toinen joulupäivä eli Tapaninpäivä:
 • Merkitsin viikkosuunnittelulomakkeelle kiitollisuuden aiheeksi, että vaimoni kävi autolla ruokaostoksilla Tammiston kaupoissa ja tankkasi auton, jolloin minulla oli mahdollisuus kopioida sillä aikaa viikon 51 päiväkirjablogi sivustolle timontti.ahjos.info.

 • Päivitin sivun www.ahjos.net/nato/ruotsi.html kun Ruotsin Nato-jäsenyyden käsittely Turkissa oli liikahtanut eteenpäin.

 • Katsoin läpi kansainvälisen potilasjärjestön laatiman kyselylomakkeen suomennoksen, jota olin lupautunut arvostelemaan. Ilmoitin lomakkeen lähettäjälle minulle sopivat puhelinhaastatteluajat.

 • Valmistelin sivuston Svision.net seuraavia viikkopäivityksiä.

 • Julkaisin jo aiemmin luonnostelemani viikon 51 päiväkirjablogin tiistain, keskiviikon, torstain, perjantain, lauantain ja sunnuntain.

 • Päivitin vuoden 2023 luokkakuvien albumin tekstisivun ja ilmoitin sen päivityksestä entisille luokkatovereilleni. Kysymys on kevään 1967 ylioppilasluokasta, joka kokoontui tänä vuonna kolme kertaa.

 • Katsoin IF-vakuutusyhtiön ylimalkaisen vastauksen esittämiini kysymyksiin. Olin esittänyt kolme täsmällistä kysymystä, joista yhteenkään en saanut täsmällistä vastausta. Esim. "Mihin korvauspäätöksestä voi valittaa ja mihin mennessä?" Mieleeni juolahti kammottava ajatus: Vastasiko kukaan vakuutusvirkailija  kysymyksiini vai oliko viestini ohjattu vain tekoäly-chatbotin vastattavaksi?

 • Pesin alusvaatteet ja pyjamat kotikoneella, mitä en sallinut itselleni joulurauhan aikana, koska siitä kuulunee ääntä tai tärinää naapuriasuntoihin.

 • Joulurauhan julistuksessa ei kerrota, milloin se päättyy.  Perinteisesti ensimmäinen joulupäivä eli 25.12. vietetään perhepiirissä ja silloin ei ole sopivaa käydä kyläilemässä. Toisen joulupäivän eli Tapaninpäivän 26.12. perinteisiin kuuluu taas "Tapaninajelu", jonka aikana voidaan käydä missä tahansa. Ehkä joulurauha päättyy jo silloin, kun alennusmyynnitkin alkavat.  

Maanantai  25.12.2023:

 • Joulurauha jatkui.

Viikon 52 avaus:

 • Viikko 52 alkoi keskellä joulurauhan kautta.