2024-02-05

Viikko 6/2024

Tämä raportti kertoo vuoden 2024 kalenteriviikosta 6, joka alkoi maanantaista 5.2.2024 ja päättyi sunnuntaihin 11.2.2024. Muutin tämän blogin sivujen esitystapaa 19.1.2024 alkaen siten, että tuorein päivä on edelleen ylimpänä, mutta kunkin päivän sisällä tapahtumat etenevät nyt ylhäältä alaspäin. Linkistä http://timontti.ahjos.info/Viikot/2024/06-24.html avautuu sama sisältö siten, että sivu alkaa maanantai-aamusta ja tuorein sisältö on alimpana. Kirjoitan tuoreen tekstin aina ensin tähän blogiin ja kopioin sen vasta hiukan myöhemmin tuolle toiselle sivustolle.

Sivu kannattaa aina ladata uudelleen heti avaamisen jälkeen, koska aluksi näytölle voi tulla sivun vanhempi versio jostakin välimuistista.

Lukijan oletetaan tietävän ennestään pysyvällä sivulla Selitykset kerrotut asiat. ("Päivän pohteet" päivitetty 11.2.2024.)

Sunnunta 11.2.2024: Valitaan Suomelle seuraava presidentti.
PÄIVÄN POHTEET: Taloushallinto. HTML-kieliset sivustot. Viikkoraportointi.
 • Muotoilin sunnuntaipäivän vakiopohteet uudelleen sellaisiksi kuin yllä näkyy. Sunnuntain työohjelma ei muuttunut, vain sen verbaalinen kuvaus.

 • Laadin ja lähetin Omaverossa perustamani säätiön veroilmoituksem vuodelta 2023. Lähetin siitä kopion tiedoksi myös hallituksen jäsenille.

 • Latasin, nimesin ja sijoitin asianmukaisiin kansioihin pöytäkoneen kovalevylle ja drive.google.comiin säätiön tilinpäätöskokoukseen ja veroilmoituksen jättämiseen liittyviä asiakirjoja. 

 • Tulostin säätiön toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen sähköisesti allekirjoitetun kappaleen pikanidontakansioon. Sitten kun tilintarkastaja on sen kynällä allekirjoittanut, otan allekirjoitussivusta kopion ja sidon tuon kokonaisuuden, josta aiemmin käytettiin nimitystä "tasekirja"..
MUITA ASIOITA:
 • Kirjoitin ja lähetin Maisan kautta huhtikuista hammaslääkärin vastaanottoa koskevan muutospyynnön. Olen saanut kutsun HUS:n Suusairauksien poliklinikalle tutkimus- tai hoitokäynnille. Pyysin, että se muutettaisiin pelkäksi tutkimuskäynniksi, ja mikäli löytyy jotakin hoitamisen tarvetta, sille varattaisiin uusi aika. Joudun nimittäin ennen hampaiden hoitoa ostamaan ja pistämään kasvutekijää, joka nostaa neutrofiilit vähintään 1,0 mittayksikön tasolle. Minulla on nyt vain alle puolet siitä. Se lääke (Nivestim) on melko kallista ja säilyy vain jääkaapissa. En haluaisi ostaa ja pistää sitä turhan takia.

 • Vastasin sisäministeriön kyselyyn, miten perustamani säätiö suhtautuu rahanpesuun ja terrorismin rahoittamiseen. Sen liitteenä tuli tietopaketti, jossa selvitettiin mm., että rahanpesu on mahdollista vain, jos rahan alkuperä on rikollinen.

 • Nukuin pari tuntia ja heräsin klo 20:03, jolloin presidentin vaalin ennakkoäänet oli laskettu ja Stubb johti 52,7% ääniosuudella. - Kun lopetin tämän kirjoittamisen klo 21:20, äänistä oli laskettu 98,9%. Stubbilla oli silloin 1.560.354 ääntä ja Haavistolla melkein tasan 100.000 ääntä vähemmän eli 1.460.188 ääntä, prosenttiosuuksien ollessa 51,7% ja 48,3%.

 • Merkitsin SMH-viikkosuunnittelulomakkeelle tämän viikon maanantain vihreällä värikoodilla ja muut päivät vihertävällä.

Lauantai 10.2.2024:
PÄIVÄN POHDE: Asunnon siivous, sauna?
 • Aloitin asunnon imuroinnin lounaan ja lyhyen ruokalevon jälkeen. 

 • Imuroinnin jälkeen kävin omassa kerrostaloasuntomme saunassa. Minulla on vielä opiskeltavaa uuden WT-kiukaan käytössä. (WT = Water Tank). Kun menin sinne, ovensuulämpömittari näytti vain noin 49ºC, mutta kun heitin löylyä, se nousi vähän yli 50ºC:een. Nuo ovat tietysti monien mielestä naurettavan matalia lämpötiloja, mutta WT-kiukaan ohjeen mukaan 55ºC on jo ihan sopiva saunomislämpötila, koska kiukaan vesitankissa oleva vesi kuitenkin silloin jo kiehuu ja sieltä tulee ilmaan lämmintä vesihöyryä. Enivei, seuraavalla kerralla säädän kiukaan lämpötilan korkeammaksi kuin tänään. Siinä ei ole mitään lämpötila-asteikkoa.
MUITA ASIOITA:
 • Kun pölynimuri oli sopivasti esillä, valmistelin sen kanssa saunomisen jälkeen työhuoneessa ensi tiistain ohjelmaan kuuluvia asioita. Tutkin kolmen hyllykössä olevan pahvilaatikon sisältöä ja kirjahyllyä. Mietin, mitä kirjallisuutta veisin kirjaston kierrätyshyllyyn tiistaina 20.2.2024.  Tulos on luettavissa sivulta www.ahjos.net/kirjat 

Perjantai 9.2.2024:
PÄIVÄN POHDE: Tekniikka ja tallenteet
 • Tämän perjantain tavoitteena on ratkaista ongelma, jonka kuvasin kahdelle tekoälyrobotille näin: "HTML-taulukon ensimmäisessä sarakkeessa on joka solussa vain lyhyt teksti, mutta toisessa sarakkeessa on joka solussa 5 riviä tekstiä. Voiko jollakin tavalla määritellä, että jokainen ensimmäisen sarakkeen teksti asettuu solunsa yläreunaan eikä toisen sarakkeen kolmannen rivin korkeudelle?" Minulla on tätä kirjoittaessa tuo ongelma sivulla www.ahjos.net/kirjat siinä kohdassa, missä luettelen jakelussa olevia kirjoja. Tosin siinä taulukossa on neljä saraketta, mutta yksinkertaistin kysymystä. Tavoitteena siis on, että kun tänään lopetan työskentelyn, tuo sivu on tässä suhteessa korjaantunut.

 • Esitin tuon kysymyksen ensin ChatGPT:lle ja sitten Microsoftin Bingille. ChatGPT vastasi esittämääni kysymykseen ja kun esitin vielä jatkokysymyksen, se vastasi siihenkin hyvin täsmällisesti. Minulta on kuitenkin päässyt unohtumaan eräät CSS-kielen käytön perusasiat, joten aion tänään palauttaa niitä ensin mieleeni. Bing ei vastannut kysymykseeni vaan kaivoi esille useita julkaisuja, joissa kerrotaan taulukon tekemisestä web-sivulle.

 • Nyt kellon ollessa 11:00 pidän ensin ruokatunnin ja alan sitten kerrata HTML-taulukon ja CSS-kielen perusasioita. Jatkan tätä sitten myöhemmin. 

 • Kellon ollessa 12:15 ruoka on syötynä ja ongelma jo ratkaistuna! Täydensin omaa koodiani ChatGPT:n ehdottamalla tavalla. Sivulla www.ahjos.net/kirjat oleva nyt jaossa olevien kirjojen luettelo avautuu nyt toivomallani tavalla - kun lataat sen uudelleen, jos sinulla on vanha versio välimuistissa. Saman sivun alaosassa oleva pitkä luettelo vuonna 2012 jakamistani kirjoista on edelleen sellainen, missä tuota korjausta ei ole tehty. Korjausohje vaati valitettavasti jokaisen rivin täydentämistä enkä viitsi sitä tuohon vanhaan taulukkoon enää tehdä.

 • Selailin ja lueskelin kirjaa "CSS3 - Visual Quickstart Guide" (Jason Cramford Teague 2011, 433 sivua). Koska julkaisen vain muotoilultaan yksinkertaisia web-sivuja hyödyntäen valmista w3.css -tyylisivua ja Googlen Blogger-ohjelmaa, omat css-tyylisivuni sisältävät vain joitakin täsmennyksiä, kuten otsikoiden värivalinnat. Sitä mukaa kun uudistan vanhoja web-sivujani, muokkaan ne samalla HTML5-kielisiksi ja w3.css -tyylisivua käyttäviksi. Onneksi mitään pakottavaa tarvetta vanhojen sivujen koodin uudistamiseen ei ole. Valitettavasti Blogger tekee vanhemman standardin mukaista HTML-koodia. 

 • Tämä päivä meni tähän. Tuon kirjan selaamisesta oli se hyöty, että löysin sen liitteenä olevan 5-sivuisen taulukon, jossa on erilaisten kirjainten ja erikoismerkkien nimet ja koodit, joilla ne saa web-julkaisuihin. Sellaiset usein käyttämäni kuin é, ß, Ü ja ºC osaan kyllä, mutta esim. nämä olisin joutunut jostakin etsimään: Æ, Ç, µ ja ±. Kirjan amerikkalainen kirjoittaja ei tiennyt, että tällainenkin merkki on olemassa: €

Torstai 8.2.2024:
TORSTAIPÄIVÄN VAKIOPOHDE: Taloyhtiöasiat ja muut tehtävät
(tällä viikolla en tehnyt taloyhtiöasioita)
 • Leukemiahoidon seuranta: Kävin Malmin sisätautipoliklinikalla sisätautilääkärin vuosivastaanotolla. Hän kirjoitti pyynnöstäni kolme reseptiä (2 uudistamista, 1 uusi refluksin aiheuttamaa yskänärsytystä vastaan). Kävimme läpi verenpainemittaukseni ja hiljattain otettujen verikokeiden tulokset. Lopuksi hän tunnusteli painelemalla imusolmukkeet yms. Sovittiin, että kertyneen raudan vähentämiseksi tehdään venesektio. Minulle kertyy rautaa päivittäin syömästäni kaurasuurimopuurosta, viikottain syömästäni maksalaatikosta ja syön aika paljon myös lihaa. Leukemia-hoidon aikana sain vaikka kuinka monta pussillista punasoluja. Niistä jäi elimistöön rautaa, jota poistettiin ensin erittäin kalliilla raudanpoistolääkkeellä  (Exjade, lähes 100 euroa/päivä) ja sitten venesektioilla, mutta vain niin paljon, että P-Ferrit laskeutui vähän alle 1000:een. Nyt se arvo on taas vähän yli 1000, jota pidetään haitallisen rautapitoisuuden rajana. Liian runsas rauta voi vahingoittaa maksaa, haimaa ja sydänlihasta. (Venesektiossa otetaan 0,4-0,5 litraa verta pussiin kuten verenluovutuksessa, mutta sitä verta ei käytetä mihinkään vaan se hävitetään.)

 • Perustamani säätiön hallituksen vuosikokous: Kokous pidettiin Skype-puheluna klo 18 alkaen. Kokouksessa käsiteltiin pakolliset vuosikokousasiat ja lisäksi yksi sijoitusasia. Kaikki entiset luottamushenkilöt valittiin uudelleen.  Toimintakertomuksen, tilinpäätöksen ja pöytäkirjan sähköiseen allekirjoitukseen käytämme amerikkalaista Dropbox Sign -systeemiä (entinen HelloSign.com), joka sallii kolmen asiakirjan allekirjoituttamisen maksutta aina kuukauden välein. Seuraavat lakisääteiset tehtävät säätiössä ovat veroilmoituksen jättäminen, tilintarkastus ja vuosiselvitys Patentti- ja rekisterihallituksen säätiövalvonnalle.
MUITA ASIOITA:
 • Lääkärin vastaanotto oli Helsingin kaupungin Malmin sisätautipoliklinikalla, joka toimii vielä tämän vuoden lokakuuhun saakka Malmin sairaalan remontin vuoksi Herttoniemessä entisessä terveyskeskuksen talossa. Ajoin sinne taksilla, joka oli hybridi-Toyota. En ole aiemmin ollut sellaisen auton kyydissä. Kuljettaja kertoi, että siinä ei ole ollenkaan starttimoottoria vaan se lähtee liikkeelle aina sähkömoottorilla. Tietyssä vaiheessa, riippuen kaasupolkimen käytösä, auto ottaa bensamoottorin käyttöön. Autossa on automaattivaihteisto. - Taksimatkalla opin toisenkin mielenkiintoisen asian: Kuljettaja näytti ja selitti Viikin liikenneympyrässä paikan, mistä muutamat autolijat ovat kääntyneet uuden pikaraitiovaunun kiskoille ja jääneet siellä jumiin.

 • Kiitollisuuden aihe: Sain tänään kaksi tärkeää asiaa hoidetuksi ilman, että jouduin antamaan periksi viikko-ohjelmastani. Torstai on ainoa viikonpäivä, jolla ei ole mitään pakollista teemaa tai pohdetta. Taloyhtiöasioita minun ei tarvitse hoitaa joka viikko ympäri vuoden. Myös lääkärin tänään tilaama venesektio tehdään ensi viikon torstaina.

Keskiviikko 7.2.2024:
PÄIVÄN POHDE: Kielitaidon kertaaminen tai kartuttaminen (saksa, venäjä)
 • Saksa: Viimeistelin ja jaoin sivuston Svision.net viikkopäivityksen yhdessä Google-ryhmässä ja kolmessa Facebook-ryhmässä. Valmistelin kahden viikon kuluttua jaettavan päivityksen viimeistelyä vaille valmiiksi.

 • Venäjä: Korvasin uudella ohjeella sivulla ahjos.net/kielet olevan ohjeen, kuinka venäjänkielistä tekstiä voi kirjoittaa suomalaisella tietokoneella.
MUITA ASIOITA:
 • Maisasta tuli pitkä kysely valmistautumisena huomiseen leukemiahoidon jälkiseurantakäyntiin sisätautilääkärin vastaanotolla. Siinä kysyttiin paljon asioita, kuten omat ja läheisen henkilön yhteystiedot, lääkkeet, sairaudet,  tehdyt toimenpiteet, suvun sairaudet, tupakointi ja ryyppääminen, ym. Pohjana oli onneksi aiemmin syöttämäni tiedot, joten kaikkea ei tarvinut kirjoittaa tyhjälle pohjalle. 

 • Muu valmistautuminen leukemiahoidon jälkiseurantakäyntiin sisätautilääkärin vastaanotolle torstai-aamuna. Täydensin muistiinpanojani Maisasta ja Omakannasta. Kysyin ChatGPT:ltä, onko kaurasuurimoissa ja maksalaatikossa rautaa.  Kirjoitin paperille kaikki esille otettavat asiat ja tulostin myös verenpainetilaston! Otin kaapista aamuksi puhtaan silitetyn paidan.

 • Lähetin perustamani säätiön hallituksen jäsenille tekstiviestimuistutuksen siitä, että huomenna on hallituksen kokous.

Tiistai 6.2.2024:
PÄIVÄN POHDE: Tarpeettomien tavaroiden ja tiedostojen karsinta
 • Vein Malmin kirjaston kierrätyshyllyyn sivulla wwww.ahjos.net/kirjat  mainitut neljä rakennusaiheista kirjaa.
MUITA ASIOITA:
 • Samalla kirjastokäynnillä kävin äänestämässä presidentin vaalissa, kun Malmin kirjasto on yksi ennakkoäänestyspaikka. Äänestyssalissa ei ollut minun lisäkseni yhtään äänestäjää missään vaiheessa. Ovensuuvirkailijan lisäksi siellä istui neljä virkailijaa, joista sai valita, kenelle äänestyslippunsa antaa.
   
 • Äänestyskopissa oli tarjolla kaksi vaihtoehtoa, jotka oli merkitty numeroin 8 (tyydyttävä) ja 10 (kiitettävä). Kun molemmat olivat maksuttomia, valitsin jälkimmäisen, joka lienee jollakin tavalla parempi.

 • Sitten kävelin toisen Ala-Malmin torilla olevan ennakkoäänestyspaikan ohitse ja radan ylitse liikkeeseen, jossa sain rannekellooni asennetuksi uuden pariston, kun se oli lakannut käymästä ja diginäyttö on sammunut.

 • Rannekellon pariston asennusaikana kävin samassa aulassa sitä liikettä vastapäätä Prismassa ostamassa työpöydälleni pienen herätyskellon rikki menneen samanlaisen kellon tilalle.  - Lopuksi tulin vielä samalla bussilipulla kotiin.

 • Kiitollisuuden aiheita: 1) Sain uuden kellon työpöydälle näin nopeammin kuin jostakin verkkokaupasta tilaamalla. 2) Keksin eilen illalla uuden tavan vähentää kirjoja: Teen joka tiistai bussiretken Malmin kirjastoon ja vien sinne repussa yhden vähiten tärkeän kirjan kirjahyllyni viideltä hyllyltä. 3) Kielten oppikirjojen osalta oivalsin, ettei minun ole pakko säilyttää ja kerrata kaikkia aiemmin käymilläni kursseilla käytettyjä kirjoja vaan voin viedä niitäkin kierrätykseen ja ostaa myös uusia kiinnostavan tuntuisia kirjoja. 

 • Kerroin tuosta kirjojen vähentämistavasta Facebookissa omalla aikajanallani ja ryhmässä "Paikka kaikelle". Julkaisin molemmissa paikoissa samalla linkin sivulle www.ahjos.net/kirjat 

 • Tutkin venäjän kielen oppikirjojani ja mietin, kannattaisiko osa niistä viedä kierrätykseen. Tavoitteena olisi tallessa olevan aineiston opiskelu ja osaaminen, mikä on helpompaa, jos materiaalia on vähemmän. 

Maanantai 5.2.2024:
PÄIVÄN POHDE: Muistelmien kirjoitus tai viikon erityistehtävien aloitus.
 • Skannasin vuoden 1985 alusta alkaen asiakirjoja, jotka ovat suurimmaksi osaksi Kansassa itse laatimiani muistioita tai lehtileikkeitä omasta työstäni.  Pääsin melkein elokuun 1985 loppuun saakka.
MUITA ASIOITA:
 • Tänään on Runebergin päivä. Olen viime vuosina ostanut kaksi kahden tortun rasiaa runebergin torttuja. Yhdet olen syönyt kotona vaimoni kanssa. Toiset vaimoni on vienyt isänsä luo ja syönyt siellä isänsä kanssa. Tänä vuonna vaimoni pyysi, etten niitä ostaisi, koska hän yrittää välttää senkaltaisen ravinnon syömistä. Joten en sitten ostanut.

 • Klo 22-24: Päivitin sivun www.ahjos.net/kirjat ja muokkasin sen samalla responsiiviseksi.

Viikon 6/2024 avaus (kirjoitettu saman viikon maanantaina):
 • Tämän viikon tärkein tapahtuma on presidentin vaali. Tiistai on viimeinen ennakkoäänestyspäivä ja varsinainen vaalipäivä on sunnuntai. Silloin saadaan illalla tietää, onko Suomen seuraava presidentti Pekka Haavisto vai Alexander Stubb. 
 • Lämpötila on ollut viime päivinä nollassa tai muutaman asteen plussan puolella ja lumi on paljolti muuttunut jääksi, jonka päällä on vettä. Lähiajoille ennustetaan kuitenkin taas jopa yli 20 asteen pakkasia.
 • Yritän edelleen jatkaa viikolla 3 (keskiviikkona 16.1.2024) ideoimaani työjärjestystä, jossa jokainen päivä alkaa kylmällä suihkulla ja jokaisella viikonpäivällä on tietty erityinen pohteensa eli pohdinnan kohteensa.