2024-02-12

Viikko 7/2024

Tämä raportti kertoo vuoden 2024 kalenteriviikosta 7, joka alkoi maanantaista 12.2.2024 ja päättyi sunnuntaihin 18.2.2024. Muutin tämän blogin sivujen esitystapaa 19.1.2024 alkaen siten, että tuorein päivä on edelleen ylimpänä, mutta kunkin päivän sisällä tapahtumat etenevät nyt ylhäältä alaspäin. Linkistä http://timontti.ahjos.info/Viikot/2024/07-24.html avautuu sama sisältö siten, että sivu alkaa maanantai-aamusta ja tuorein sisältö on alimpana. Kirjoitan tuoreen tekstin aina ensin tähän blogiin ja kopioin sen vasta hiukan myöhemmin tuolle toiselle sivustolle.

Sivu kannattaa aina ladata uudelleen heti avaamisen jälkeen, koska aluksi näytölle voi tulla sivun vanhempi versio jostakin välimuistista.

Lukijan oletetaan tietävän ennestään pysyvällä sivulla Selitykset kerrotut asiat. ("Päivän pohteet" päivitetty 15.2.2024.)

Sunnuntai 18.2.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Taloushallinto. HTML-kieliset sivustot. Viikkoraportointi.
 • Aluksi laitoin yhtiön ja säätiön kirjanpidot ajan tasalle.

 • Lähetin säätiön hallituksen varajäsenelle tiedoksi 8.2.2024 pidetyn vuosikokouksen allekirjoitetun pöytäkirjan kaikkine liitteineen.

 • Kopioin tämän viikon muistiinpanot tästä blogista SMH-viikkosuunnittelulomakkeelle. Aiemmin olen toiminut päinvastoin. Merkitsin maanantain vihreällä värikoodilla, muut päivät vihertävällä.
MUITA ASIOITA:
 • Eilen tyhjensin paperinkeräys- ja sekajätekasseihin 18 cm korkuisen pahvilaatikon "Finance 2", joka oli täynnä optioita ja futuureja koskevia oppaita ja kurssiaineistoja. Viime yönä näin sellaista unta, että minut oli palkattu Nordean treasuryyn, mutta kukaan ei ollut kertonut minulle mitään tehtävistäni. Sitten dealingsalissa yksi diileri kertoi, että minut oli palkattu sinne futuuriasiantuntijaksi. Kauhistuin muistaessani, että heitin juuri pois kaiken futuuriaineiston. Sanoin, että se oli kauan sitten, ja silloinkin olin futuuripörssiyhtiön toimitusjohtaja enkä mikään futuurianalyytikko.

 • Klo 14 oli vaimoni syntymäpäivän pienimuotoiset kahvikutsut.

 • Sen jälkeen kävin läpi 18 cm korkuisten laatikoiden "Finance 3" ja "Finance 4" sisällön. Poistin molemmista paljon paperia vietäväksi paperinkeräykseen, mutta molempiin jäi sisältöä vielä niin paljon, että se ei mahtuisi yhteen 18 cm korkuiseen tai kahteen 10 cm korkuiseen laatikkoon. -Tarvitsen noiden laatikoiden sisältöä silloin, kun muistelen viimeisiä työvuosiani KOP:ssa.

Lauantai 17.2.2024:
PÄIVÄN POHDE: Asunnon siivous.
 • Tänään aion keskittyä oman työhuoneeni siivoukseen - tavalla tai toisella. Tämä on innostava luova prosessi! 

 • Aluksi kävin läpi työpöytäni edessä olevalla hyllyllä olevat 7 postin pahvilaatikkoa nro 3, joiden paksuus on 10 cm. Käynnissä olevan pölynimurin letku oli pöydällä keräämässä ilmassa leijuvaa pölyä. Pyyhin pölyn myös hyllyltä. Katsoin laatikoiden sisällön ja totesin niissä olevan hyvää liikkeenjohdollista ja uskonnollista kirjallisuutta, josta en aio luopua ainakaan vielä tässä vaiheessa, kun muualla on vielä paljon sellaistakin, millä ei ole ollut minulle yhtä paljon merkitystä. 

 • Seuraavaksi otin käsittelyyn postin kokoa 4 (paksuus 18 cm) pahvilaatikon, jonka nimeksi olin kirjoittanut "Finance 2". Se oli täpötäynnä esitteitä ja kurssiaineistoja 1980-1990 -luvuilta. Tyhjensin laatikon sisällön kolmeen pinoon. 1) Paperinkeräykseen, 2) Sekajätteisiin, 3) Edelleen talteen. Viimeksi mainittuun jäi vain hyvin vähän  papereita, jotka siirsin laatikkoon "Finance 3", sekä yksi käyttökelpoinen rengaskansio.

 • Päivän viimeisenä siivouskohteena oli työpöytäni vieressä olevassa Lundia-hyllystössä yksi kaapin hylly, missä on mm. isäni minulle aikanaan 2-vuotislahjaksi työpaikallaan teettämä jalopuinen kirstu, jossa on paljon pieniä esineitä. Sen lisäksi sillä hyllyllä on paljon muutakin tavaraa. Otin kaikki pöydälle ja imuroinnin jälkeen kävin niitä yksitellen läpi. Siellä oli myös paljon kassakuitteja Minigrip-pussissa. Katsoin ne läpi, otin vain yhden kuitin talteen ja laitoin muut yksitellen silppurin pussiin.
MUITA ASIOITA: 
 • Olen joskus monta vuotta sitten ostanut sellaisen laitteen, jossa on radio ja levysoitin, USB-liitäntä ja kortinlukija. En ole ottanut sitä käyttöön, mutta nyt kokeilin sitä. Radion sain kuulumaan, mutta kun yritin soittaa puutamia LP-levyjä, ääni oli hyvin huono. Epäilin, onko neulan päällä vielä jokin suojus. Ilmeisesti tulin samalla rikkoneeksi koko neulasysteemin. Käyttöohjeesta löysin saksalaisen valmistajan web-sivun osoitteen. Siellä on myynnissä äänipää, joka tekstissä mainitun tuotenumeron mukaan sopii levysoittimeeni. Yritin irroittaa laitteestani sellaisen osan, josta on kuva äänipään myynti-ilmoituksessa, mutta en siinä onnistunut. 

Perjantai 16.2.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Tekniikka ja tallenteet.
 • Otin päivän tärkeimmäksi tehtäväksi laatia muistion "Missä tärkeät tiedostoni ovat?". Tämä on kuolinsiivousta. - En jaksanut tehdä siitä täydellistä, mutta paperille tulostettuna ja kirjanpitokansioon sijoitettuna se auttanee löytämään tiedostot ja toivottavasti ymmärtämään niiden runsauden. Tänään laatimani muistion originaali on säätiön aineistossa drive.google.comissa.

 • Aamulla huomasin Facebookissa ilmoituksen, että eräs entinen luokkatoverini ja nykyinen Facebook-kaverini on perustanut uuden blogin ja kyseli sen kiinnostavuutta. Monet kehuivat aiheen kiinnostavuutta, mutta valittelivat sitä, että puhelimella luettaessa aina kolmen tekstirivin jälkeen oli yksi tyhjä rivi. Hän kertoi kirjoittaneensa tekstin tekstinkäsittelyohjelmalla ja kopioineensa sen sitten blogiin. Lähetin hänelle neuvon, että rivitys pitää jättää lukijan laitteen tehtäväksi. Hän noudatti neuvoani ja illalla katsoessani sitä ongelmaa ei enää ollut. - Sain kiitosviestin myös toiselta, minulle tuntemattomalta henkilöltä, joka kertoi, että hänellä oli ollut sama ongelma eikä ollut keksinyt siihen aiemmin ratkaisua. - Tämä sopi hyvin minun perjantai-teemaan.
MUITA ASIOITA
 • Klo 12:30 yllätti väsymys tuota työtä kohtaan ja yleensäkin. Päätin lähteä ulos ja kävellä rollaattorin kanssa S-marketiin, jos se virkistäisi. Lämpötila oli nollassa ja sadetta luvattu. Menomatkalla ei vielä satanut, mutta paluumatkalla satoi hiukan vettä.  

Torstai 15.2.2024: 
PÄIVÄN POHTEET: Vaihtelevia tehtäviä. Sauna?
 • Verkkokurssi: Kävin läpi Ilkka Koppelomäen verkkokurssista "Mielenhallinnan voima" oppitunnin 48/65, jonka aiheena oli "Miten voi muuttaa uskomuksia, tapa 1". Siihen kuului 41 minuutin pituinen video ja kirjallisia ohjeita.

 • Muutin torstaipäivän vakiopohteeksi "Vaihtelevia tehtäviä. Sauna?" (Se oli aiemmin "Taloyhtiöasiat tai muut tehtävät. Sauna?") Yritän ajoittaa torstaille sellaiset paljon huomiota vaativat tehtävät, joille ei ole varattuna omaa viikonpäivää. Viime viikolla se jo toteutuikin, kun kävin torstaina aamulla sisätautilääkärin vastaanotolla ja illalla oli perustamani säätiön hallituksen kokous.

 • Tänään saunoin kolmannen kerran asuntomme uusitussa sisäisessä saunassa. Sisään mennessä ovensuumittari näytti noin +70 ºC. Täytyy sanoa, etten ole mikään himosaunoja.  En oikein nauttinut olostani enkä hikoillut. Päätä vain poltti ja väsytti. Ehkä ei olisi pitänyt syödä sitä ennen.  Saunamme on kyllä remontin jälkeen visuaalisesti kaunis.
MUITA ASIOITA:
 • Malmilla on ollut tavallista pienempi ja tuotevalikoimaltaan tavallista suppeampi Lidlin myymälä samassa talossa kuin Prisma. Siinä oli myös Uudenmaan Osuuspankin konttori ja aiemmin myös Nordea. Molemmat pankkikonttorit on sittemmin lopetettu ja Lidlin myymälä on saanut kuulemma 300 neliömetriä lisää tilaa. Se on ollut nyt kuukauden ajan remontin vuoksi suljettuna ja avattiin laajennettuna tänään. Aion mennä sinne tutustumiskäynnille vasta ensi tiistaina, mutta esitin tänään Facebookin Malmi-ryhmässä kysymyksen: "Mitä mieltä ollaan Malmin laajennetusta Lidlistä?" Kysymykseeni on tullut kolmessa tunnissa 21 vastausta ja 31 tykkäystä. (Sunnuntaina 18.2.2024 oli 51 kommenttia ja 49 tykkäystä.)

Keskiviikko 14.2.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Kielitaidon kertaaminen tai kartuttaminen (saksa, venäjä).
 • Saksa: Viimeistelin sivuston Svision.net viikkopäivityksen. Jaoin sen kolmessa Facebook-ryhmässä ja yhdessä Google-ryhmässä. Laadin viimeistelyä vaille valmiiksi kahden viikon kuluttua jaettavan viikkopäivityksen.

 • Venäjä: Yritän taas kerran opiskella venäjän kielen aakkoset ja myös niiden aakkosjärjestyksen, joka pitää osata, jos haluaa käyttää venäjä-suomi -sanakirjaa. 

 • Tämä on nyt kolmas kerta elämässäni, kun aloitan venäjän opiskelun aakkosista. Ensimmäinen kerta oli syksyllä 2003 Kalliolan kansalaisopiston kurssilla. Toinen kerta oli syksyllä 2018 Helsingin työväenopiston kurssilla. Nyt opiskelen ihan omin päin kotona keskiviikkoisin. Aion antaa pois vuoden 2003 kurssikirjat ja käyttää vain vuoden 2018 kurssilla käytettyä kirjaa ja muita hankkimiani kirjoja.

 • Kokeilin tänään ennen kirjan esille ottamista, kuinka hyvin muistan venäjän aakkoset. Olin unohtanut kokonaan kolme kirjainta (Ё,Ю,Щ) ja 10 kirjainta en osannut sijoittaa oikein aakkosjärjestykseen. - Yritän tänään opiskella ne ja testaan uudelleen viikon kuluttua, muistanko ne silloin. Oppikirjana käytän siis nyt samaa kuin vuoden 2018 kurssilla: "Понятно! Lukion B3-venäjää, osa 1, Finn Lectura 2017".  - Kävin aakkoset kirjan ja ääntämisohjeiden kanssa vielä kertaalleen läpi.
MUITA ASIOITA:
 • Avasin Nordean verkkopankissa neljännen Joustotalletustilin, jonka nimeksi annoin "HelmiJousto". Niitä saa olla samalla henkilöllä enintään 12. Minun aiemmat olen nimennyt "ToukoJousto", "EloJusto" ja "MarrasJousto". Joustotalletustilin korko on kiinteä 12 kuukauden jakson ajan ja tililtä voi nostaa rahaa milloin tahansa, mutta korko maksetaan vain sen jakson alimmalle saldolle. Toisin sanottuna, jos nostaa tililtä rahaa, menettää nostetulle määrälle sillä korkojaksolla kertyneen koron. Siksi talletettava raha kannattaa jakaa usealle tilille ja jos rahaa tarvitsee muualle, kannattaa nostaa siltä tililtä, jolle korkoa on kertynyt lyhimmältä ajalta.

 • Aina silloin, kun minulla on Nordeassa rahaa tilillä vapaana, katson määräaikaistalletuksille maksettavat korot. Nordeasta niitä korkotietoja ei saa kuin jollakin tilillä jo olevalle vapaasti sijoitettavalle summalle. Tänään näin tällaiset korot: 3 kk 3,25% / 6 kk 3,25% / 9 kk 3,15% / 12 kk 3,15% / 24 kk 2,55% / Joustotalletustili 3,30 %.  - Vertailun vuoksi: Alisa maksaa säästötilille korkoa 3,5%.  Joku ehkä ihmettelee valintaani, mutta siihen on syynsä.

 • Vein ruokatunnin jälkeen kassillisen eilen laatikosta "Finance 1" poistamiani julkaisuja sekajätteisiin ja kävin samalla laittamassa matkailuautooni peruslämmön päälle. Siinä on öljylämmitin, joka ottaa dieselöljyä samasta tankista kuin auton moottori. Auton sisälämpötila oli -3ºC. Tarkoituksena on nostaa se noin +5ºC:een, jolloin lumi sulaa katolta.

Tiistai 13.2.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Tarpeettomien tavaroiden tai tiedostojen karsinta.
 • Vein sekajätteisiin tai Malmin kirjastoon sivulla www.ahjos.net/kirjat mainitut viisi kirjaa, joiden kohdalla on päiväys 13.02.2024. Pääsin samalla bussilipulla takaisin, ensin S-marketiin ja siellä tekemieni ostosten jälkeen vielä kotiovelle ihan viimeisellä minuutilla: Bussilippuni oli voimassa klo 13:03 saakka ja leimasin sen viimeisessä bussissa klo 13:02. Kännykkälipulla se ei olisi onnistunut, koska se olisi pitänyt ostaa ennen bussiin nousemista. Matkakortilla maksaessa vaihtoajasta ei mene yhtään sekuntia hukkaan, kun sillä lippu ostetaan vasta bussin sisällä.

 • Työhuoneesani on ollut 1980-luvun lopulta ja 1990-luvulta johdannaisia ja pankkipalveluja koskevia esitteitä ja oppaita täpötäydessä, silloista kokoa 4 olevassa Postin pahvilaatikossa, otsikkonaan "Finance 1".  Lajittelin laatikon sisällön eteiseen kahteen kassiin, joista toinen menee sekajätteisiin ja toinen paperinkeräyssäiliöön. Jätin talteen vain yhden tutkielman, jonka tekijä on lähettänyt sen minulle tiedoksi, sekä itse KOP:ssa laatimani Helibor-pohjaisten korko-optioiden yleiset ehdot. Laitoin ne laatikkoon "Finance 2", jonka käsittelen myöhemmin.

Maanantai 12.2.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Muistelmien kirjoitus tai viikon erityistehtävien aloitus.
 • Jatkoin Kansan aikaisten muistioitteni skannausta elokuusta 1985 alkaen. Lopetin skannaamisen klo 17:45. Silloin vuoden 1985 mapista oli skannaamatta vielä mapin alkuun sijoittamani tärkeät muistiot, jotka ovat lähinnä sen vuoden ensimmäiseltä neljännekseltä. 
MUITA ASIOITA:
 • Minulle oli varattu torstai-aamuksi 15.2.2024 toimenpideaika (venesektio) Malmin sisätautipoliklinikalle, joka toimii väliaikaisesti Herttoniemessä. Olisin mennyt sinne taksilla, mutta tullut kotiin bussilla 79. Kuitenkin juuri silloin on bussinkuljettajien lakko. Yritin siirtää toimenpiteen puhelimitse. Puhelinvastaaja toisti 10 minuuttia ilmoitusta, jonka mukaan olen edelleen jonossa ja minua palvellaan hetken kuluttua. Sitten se puhelu katkesi. Kirjauduin Maisaan, missä varattu aika oli helppo peruuttaa. Sitten lähetin Maisan kautta viestin, jossa pyysin uutta aikaa.  Melko pian puhelimeeni tuli tekstiviesti, jonka mukaan minulle on varattu uusi aika torstaiksi 29.2.2024.

Viikon 7 avaus (kirjoitettu saman viikon maanantaina):
 • Stubb valittiin eilen Suomen seuraavaksi presidentiksi. Lähetin USA:ssa asuville ystävilleni tällaisen viestin: "Heräsin tänään pelokkaana: Kukaan ei nyt tiedä, mitä on edessä: Haavisto tuli meille Suomessa asuville hyvin tutuksi, kun näimme hänet viimeksi edellisen hallituksen ulkoministerinä monissa tilaisuuksissa ja tilanteissa. Helsinkiläiset yrittivät äänestää hänet presidentiksi. Stubbissa kiinnittää huomiota se, että hän esiintyy nyt aivan eri miehenä kuin millaisena hänet muistetaan aiemmilta ministeriajoiltaan. Kysymys kuuluu: Onko hän todella muuttunut vai näytteleekö vain jonkin aikaa? Hänen kerrotaan olleen pääministerinä lähes riidoissa presidentti Niinistön kanssa, jonka työtä hänet nyt valittiin jatkamaan. - Eräs kommentaattori toivoi tänään, että Stubb malttaisi ajatella asioita rauhassa ennen kuin tekee päätöksiä ja että hän kuuntelisi myös avustajiaan. - Hoppas på det bästa ... "