2024-02-18

Viikko 8/2024

Tämä raportti kertoo vuoden 2024 kalenteriviikosta 8, joka alkoi maanantaista 19.2.2024 ja päättyi sunnuntaihin 25.2.2024. Muutin tämän blogin sivujen esitystapaa 19.1.2024 alkaen siten, että tuorein päivä on edelleen ylimpänä, mutta kunkin päivän sisällä tapahtumat etenevät nyt ylhäältä alaspäin. Linkistä http://timontti.ahjos.info/Viikot/2024/08-24.html avautuu sama sisältö siten, että sivu alkaa maanantai-aamusta ja tuorein sisältö on alimpana. Kirjoitan tuoreen tekstin aina ensin tähän blogiin ja kopioin sen vasta hiukan myöhemmin tuolle toiselle sivustolle.

Sivu kannattaa aina ladata uudelleen heti avaamisen jälkeen, koska aluksi näytölle voi tulla sivun vanhempi versio jostakin välimuistista.

Lukijan oletetaan tietävän ennestään pysyvällä sivulla Selitykset kerrotut asiat (päivitetty 23.2.2024, "Päivän pohteet" päivitetty 15.2.2024).

Sunnuntai 25.2.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Taloushallinto. HTML-kieliset sivustot. Viikkoraportointi
 • Alkuperäinen suunnitelma oli, että vaimoni kävisi isänsä kanssa autolla kaupassa ja veisi minut samalla varastolle. Veisin sinne kotoa jo skannaamaani aineistoa 1980-luvulta ja varmuuskopiolevyn. Toisin sieltä sitten bussilla kotiin tilintarkastusta varten tyhjän alumiinisalkun ja toisen varmuuskopiolevyn. Tuosta suunnitelmasta luovuttiin sen vuoksi, että nyt puhdas auto likaantuisi, kun keli on sellainen. 

 • Toissijainen suunnitelma oli, että menisin bussilla varastolle, veisin sinne vain varmuuskopiolevyn. Toisin sieltä kotiin tyhjän alumiinisalkun ja toisen varmuuskopiolevyn. Tuostakin suunnitelmasta luovuin siinä pelossa, että jos varaston pihan jyrkässä ylämäessä on veden alla jäätä, en pääse kaatumatta varaston ovelle ja sieltä taas kadulle.

 • Niinpä en tehnyt klo 13.30 mennessä muuta kuin vastasin USA:ssa asuvan Pentin viestiin viestillä, jonka otsikoksi kirjoitin "Säätiön tarkoituksesta ja käytännöstä". Vaimoni lähti kauppaan kävellen.

 • Poistin sivulta www.ahjos.net/x linkin "Isosaari".

 • Kävin läpi ja täydensin perustamani säätiön kirjanpidollista aineistoa vuodelta 2023 siten, että aineiston voi nyt viedä tilintarkastajalle heti kun olen saanut kotiin varastossa olevan tyhjän alumiinisalkun. 

 • Aineistoa selatessani huomasin Dansken Verkkosijoitustilin ehdoissa kohdan, jonka olin unohtanut: Tilille ei makseta korkoa sellaisilta kuukausilta, jolloin tililtä on tehty nostoja tai se on lopetettu. Tuo pitää muistaa vuoden vaihteen jälkeen, kun sinne tulee korko vuodelta 2024. Kannattaa siis nostaa kerralla koko vuoden kuluhin tarvittava määrä mieluummin kuin pienissä erissä kuukausittain.
MUITA ASIOITA:
 • Eilen illalla Facebook-ryhmään "Roskalava Helsinki" jättämäni ilmoituksen päälle oli jo tullut toistakymmentä muuta ilmoitusta, kunnes siihen tuli yksi kommentti, joka nosti taas minun ilmoituksen pinon päällimmäiseksi. Kommentoija ei kuitenkaan ilmoittanut ottavansa tarjoamaani radio/levysoitin -yhdistelmää.

 • Illemmalla toinen henkilö ilmaisi kiinnostuksensa, sanoi voivansa tulla hakemaan ja kysyi osoitetta. Sovimme, että luovutan radio/levysoitin -yhdistelmän hänelle maanantaina talomme vieressä olevalla bussipysäkillä. Toivottavasti hän tulee sovittuna aikana.

 • Tällä viikolla maanantai oli värikoodiltaan vihreä, perjantai harmaa ja muut päivät vihertäviä.

Lauantai 24.2.2024: 
PÄIVÄN POHDE: Asunnon siivous
 • Pakkasin ensin vahvaan Reuter's -mainoslaukkuun yhden täpötäyden mapin ja yhden kulmalukkokansion, jotka sisältävät jo skannaamiani asiakirjoja 1980-luvulta. Tarkoituksena on viedä ne huomenna kodin ulkopuoliseen varastoon, jonka olen vuokrannut säätiön arkistoksi.

 • Sitten tutkin ja palautin mieleeni, mitä on työhuoneeni Lundia-hyllykön perimmäisessä alakaapissa. Sinne ei ole ollut pääsyä pitkään aikaan lattialla olevien laatikoiden estäessä oven avaamisen. Nyt siirsin ne laatikot hetkeksi syrjään, että sain oven auki. Yhteen laatikkoon kirjoitin siitä puuttuneen etiketin, ettei sitä tarvitse toista kertaa ottaa kaapista ja avata palauttaakseen mieleen, mitä siinä on.

 • Kaiken edellä sanotun ja myös alempana kerrotun tein pitäen lähellä käynnissä olevan pölynimurin letkua.

 • Kävin läpi Postin 18 cm korkuisen pahvilaastikon "SEKA 1-2" sisällön. Siirsin siitä TM-lehdet ja muut TM-meditointia koskevat artikkelit laatikoihin, joissa on ennestään sen aiheista sisältöä. Laatikon muu sisältö koostui lehtileikkeistä, kirjeistä ja muistiinpanoista, jotka olen tallentanut 1990-2000 -luvuilla. Noin 10 cm korkuisen paperipinon siirsin eteiseen vietäväksi paperinkeräykseen. Loput laitoin takaisin samaan laatikkoon. - Käyn joskus myöhemmin samalla tavalla läpi samanlaisen laatikon "SEKA 3-4" siinä toivossa, että saan sen jäljelle jäävän sisällön mahtumaan laatikkoon "SEKA 1-2". Silloin työhuoneen lattialla pinoissa olevien laatikoiden määrä vähenisi taas yhdellä.   

 • Laitoin Facebook-ryhmään "Roskalava Helsinki" ilmoituksen, että minulta voi hakea levysoitin/radio -yhdistelmän, jonka levysoitin ei tällä hetkellä toimi, koska siitä puuttuu neula. Ilmoitukseni näkyy ryhmässä vasta sen jälkeen, kun ylläpito on sen hyväksynyt. - Klo 20.26: Ylläpito hyväksyi ilmoitukseni ja se on nyt ryhmän jäsenten nähtävänä: https://www.facebook.com/groups/539670253470656

Perjantai 23.2.2024:
PÄIVÄN POHTEET:  Tekniikka ja tallenteet
 • Tavoitteena oli käydä tänään pölynimurin kanssa läpi työhuoneessani olevan muovisen laatikon sisältö. Siinä on eri laitteiden käyttöohjeita. - Tämä työ jäi kokonaan tekemättä - en edes aloittanut sitä. Niinpä merkitsen tämän päivän harmaalla värikoodilla. Tämä on ensimmäinen harmaa päivä sen jälkeen kun aloitin nykyisen viikko-ohjelman. 
MUITA ASIOITA:
 • Tulostin Danske Bankista säätiön kirjanpitoon tositteeksi viimeisen eilen tekemäni tilisiirron. Vaikka verkkopankit näyttävät nykyisin palvelevan ympäri vuorokauden, pankit toteuttavat pankkien välisiä tilisiirtoja kuitenkin edelleenkin vain arkipäivisin tiettynä pankin aukioloaikana. En katsonut kellosta, milloin eilen iltapäivällä tein tilisiirron Nordeasta Danskeen. Nordeassa se näkyi heti, mutta Danskessa se näkyy vasta tänään tehtynä.

 • Muotoilin uudelleen tässä blogissa keskiviikon 21.2.2024 kohdan "MUITA ASIOITA" ja siihen linkatut sivut.

 • USA:ssa asuva Pentti oli esittänyt minulle jatkokysymyksiä yhtiöstäni ja perustamastani säätiöstä. Halusin vastata hänelle ja käytin vastausten laatimiseen yli 2 tuntia.

 • Vaimoni oli lämmittänyt saunan ja minäkin kävin saunomassa, vaikka se ei ollut tämän päivän ohjelmassa.

 • Jo noin vuosi sitten ideoimani yhtiön, säätiön ja omia raha-asioitani koskeva suunnitelma tuli eilen toteutetuksi eikä jatkunut sen pidemmälle. Nyt pitää kyllä vielä anoa aiheettomasti yhtiöltä pidätetyn läheveron palautusta, mutta voin tehdä sen vasta maaliskuussa saatuani Nordeasta yhtiön tiliotteen helmikuulta. - Nyt ideoin raha-asioiden hoitoa tästä vuodeksi eteenpäin ja keksinkin hyviltä tuntuvat menettelytavat.

Torstai 22.2.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Vaihtelevia tehtäviä. Sauna?
 • Kiusallinen pankkiasia: Yhtiölläni erääntyi tänään Nordeassa määräaikaistalletus. Pankki pidätti sen korosta 30% lähdeveron, vaikka sitä ei pitäisi osakeyhtiöltä pidättää. Raha siihen talletukseen otettiin yhtiön tililtä ja palautettiin taas yhtiön tilille. Pankki piti määräaikaistalletusta minun henkilökohtaisena talletuksena, koska tein sen verkkopankissa kirjautuneena henkilökohtaisella tunnuksellani. Yhtiöllä ei ole omaa verkkopankkitunnusta vaan sillä henkilökohtaisella hallinnoin myös yhtiön tiliä. Danske Bankissa kirjaudutaan henkilökohtaisella tunnuksella, mutta sitten valitaan rooli, onko hoitamassa omia vai jonkin yhteisön raha-asioita. Sen jälkeen näkee vain ne tilit, joita siinä roolissa kuuluu nähdä. Nordeassa omat ja yhtiön tilit näkyvät samalla kertaa toistensa seassa.

 • En viitsi tuosta enää pankin kanssa kinata vaan lähetän verohallinnolle lähdeveron palautushakemuksen, kun olen saanut pankista helmikuun tiliotteen. Eihän lähdevero ole pankin ja asiakkaan välinen sopimusasia. Pitäisi olla selvää, että määräaikaistalletus oli yhtiön omaisuutta. Se on koko ajan ollut myös yhtiön kirjanpidossa, samoin kuin sille vuoden 2023 loppuun mennessä kertynyt korko oli viime vuoden vahvistetussa tilinpäätöksessä, josta on veroilmoituskin jo jätetty.

 • Järjestelin tänään uudelleen raha-asioita omistamani yhtiön, perustamani säätiön ja itseni välillä. Siihen meni koko päivä. Raha poistuu kyllä heti maksavalta tililtä, mutta näkyy vastaanottavalla tilillä vasta epämääräisen ajan kuluttua, joka voi olla monta tuntia. Vieläkin (klo 17:30) odottelen viimeisen tilisiirron näkymistä. Sitäpaitsi Alisapankissa oli aamupäivällä muutamia tunteja kestänyt tekninen ongelma, joka esti sisäänkirjautumisen verkkopankkiin. - Taidankin jättää viimeisen tiliotteen tulostamisen huomiseksi. Silloin se on jo varmasti saatavana.

 • Saunomisen jätän johonkin toiseen päivään.

Keskiviikko 21.2.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Kielitaidon kertaaminen tai kartuttaminen (saksa, venäjä).
 • Saksa: Suoritin viimeisen sisältöpäivityksen sivustolle www.svision.net . Ilmoitin siitä kolmessa Facebook-ryhmässä ja yhdessä Google-ryhmässä. Tämän jälkeen päivitän sen kansilehdellä ja kauden 19 valokuva-albumissa vain merkintöjä, missä kohdassa AVA:lla mennään. Niistä päivityksistä en kerro täällä enkä noissa keskusteluryhmissä.

 • Venäjä: Aloin testata, vieläkö muistan viime viikolla kertaamani aakkoset. Muistin kaikki painokirjaimet ja niiden aakkosjärjestyksen muuten, mutta kaksi kirjainta (Э,Ю) laitoin vahingossa väärään järjestykseen. Kaunokirjoituskirjaimia en tässä vaiheessa opettele.

 • Venäjä: Aloitin kirjan "Konetshno!" opiskelun käymällä läpi sen alusta noin 10 keskusteluissa tarvittavaa sanaa. Ne on siinä kirjassa ilman suomennosta. Kirjoitin ne Googlen kääntäjään ja kopioin siitä molemmilla kielillä omaan monta vuotta sitten laatimaani työkirjaan "v-alkeet.xls" uuteen taulukkoon, jonka nimeksi annoin "Keskusteluun". Tuo työkirja on netissä ilman näitä tuoreita lisäyksiäni osoitteessa www.ahjos.net/kielet
MUITA ASOITA:
 • USA:ssa asuva ystäväni oli muodostanut itselleen aivan väärän käsityksen omistamani osakeyhtiön tarkoituksesta ja toiminnan luonteesta. Selvensin sitä eilen hänelle sähköpostiviestillä ja lähetin viestistäni kopion eräille muillekin, joiden kanssa viestittelen säännöllisesti. Linkkasin tuosta viestistä hiukan muokatun version sivun Selitykset loppuun.

Tiistai 20.2.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Tarpeettomien tavaroiden tai tiedostojen karsinta.
 • Vein Malmin kirjaston kierrätyshyllyyn sivulla www.ahjos.net/kirjat mainitut kirjat, joiden poistopäiväksi on merkitty 20.02.2024. - Stakesin opas vuodelta 1995 "Psykoterapia Suomessa" oli ensin merkittynä kirjastoon vietäväksi, mutta sitten ajattelin, että vanhentuneena tietokirjana se kuuluu sekajätteisiin. Kun sitä tänään selasin, huomasin sen edelleen kiinnostavaksi, pyyhin sen poistettavien kirjojen luettelosta ja palautin kirjahyllyyni. Vaikka esimerkiksi vuotta 1993 koskevat tilastotiedot ja vuoden 1995 koulutustilaisuudet ovat vanhentunutta tietoa, eri terapiamuotojen ja varsinkin niiden historian kuvaukset ovat edelleen hyödyllistä ja kiinnostavaa tietoa.

 • Ajattelin  käydä myöhemmin kotona läpi pahvilaatikon "SEKA 1-2" sisältöä. En yhtään muista mitä siinä on.  En kuitenkaan tehnyt sitä, kun ensin vaimoni hoiti pitkään omia asioitaan samassa huoneessa olevalla pöytäkoneella ja sitten innostuin kertomaan USA:ssa asuvalle Pentille omistamani osakeyhtiön historian. Hänellä tuntuu olleen täysin väärä käsitys sen yhtiön luonteesta ja tarkoituksesta.

MUITA ASIOITA:
 • Paluumatkalla kirjastosta kävin tutustumassa Malmin laajennettuun Lidliin, joka avattiin remontin jälkeen viime viikon torstaina 15.2.2024. Pääsin vielä samalla bussilipulla kotiin.

 • Varasin pesutuvan maanantai-illaksi 26.2. ja mankelin tiistai-aamuksi 27.2.2024.

Maanantai 19.2.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Muistelmien kirjoitus tai viikon erityistehtävien aloitus.
 • Päivän ainoa tehtävä piti olla loppujen papereiden skannaaminen siitä mapista, josta olen viimeksi skannannut. Siinä on lähinnä Kansassa laatimiani omia muistioitani vuosilta 1984-85. - Klo 15:30 se työ tuli tehdyksi. Lopuksi otin ulkoiselle USB-levylle varmuuskopion tänään skannaamistani tiedostoista.

MUITA ASIOITA:
 • Sain USA:ssa asuvalta Pentiltä palautetta eilen jakamastani päiväkirjablogista Viikko 7/2024. Se innosti minua valokuvaamaan hänelle kirjalaatikoitani ja kertomaan hänelle tarkemmin yhtiöni ja perustamani säätiön raha-asioista. Siihen meni koko aamupäivä. 

 • Täydensin drive.google.comissa olevaa perustamani säätiön taulukkolaskentamuotoista yhdistettyä päivä- ja pääkirjaa reaaliaikaisella kassavirtalaskelmalla. Siitä näin, että minun ei ole tarpeellista lahjoittaa säätiölle rahaa kulujen kattamiseksi tänä vuonna enää 1.4.2024 jälkeen. 

Viikon 8/2024 avaus:
 • Alkavasta viikosta on tulossa runsastapahtumainen (ilmeisesti "tapahtumarikas" olisi svetisismi). Jokaiselle päivälle tiistaista perjantaihin on odotettavissa jokin ainutkertainen tapahtuma. Kerron tarkemmin kunkin päivän kohdalla. Toivoisin kyllä, että samalle viikolle ei kerääntyisi niin monta asiaa. Eniten jännitän torstaita 22.2.2024.