2024-02-26

Viikko 9/2024

Tämä raportti kertoo vuoden 2024 kalenteriviikosta 9, joka alkoi maanantaista 26.2.2024 ja päättyi sunnuntaihin 3.3.2024. Muutin tämän blogin sivujen esitystapaa 19.1.2024 alkaen siten, että tuorein päivä on edelleen ylimpänä, mutta kunkin päivän sisällä tapahtumat etenevät nyt ylhäältä alaspäin. Linkistä http://timontti.ahjos.info/Viikot/2024/09-24.html avautuu sama sisältö siten, että sivu alkaa maanantai-aamusta ja tuorein sisältö on alimpana. Kirjoitan tuoreen tekstin aina ensin tähän blogiin ja kopioin sen vasta hiukan myöhemmin tuolle toiselle sivustolle.

Sivu kannattaa aina ladata uudelleen heti avaamisen jälkeen, koska aluksi näytölle voi tulla sivun vanhempi versio jostakin välimuistista.

Lukijan oletetaan tietävän ennestään pysyvällä sivulla Selitykset kerrotut asiat (päivitetty 23.2.2024, "Päivän pohteet" päivitetty 15.2.2024).

Sunnuntai 3.3.2024:
PÄIVÄN POHTEET:Taloushallinto. HTML-kieliset sivustot. Viikkoraportointi
 • Alkuiltapäivän ohjelma: Aluksi lähdin oman autoni kyydissä varastolle. Vein sinne hiljattain skannaamani mapin, jossa on lähinnä omia kirjoituksiani vuosilta 1984-85, sekä kulmalukkokasion, jossa on suppea aineisto Peruspanki Oy:stä. Olin siellä  vuosina 1980-87 johtokunnan varajäsen eli Kansan konsernijohtaja Pesosen varamies. Osallistuin suunnilleen joka toiseen kokoukseen Pesosen ollessa matkoilla. Katso: Aiempi kirjoitukseni Peruspankista

 • Vein varastoon myös tuoresisältöisen varmuuskopiolevyn ja toin sieltä kotiin päivitettäväksi edellisen varmuuskopiolevyn. Lisäksi toin kotiin tyhjän alumiinisalkun, jossa vien myöhemmin säätiön kirjanpitoaineiston tilintarkastajalle. Varastolta vaimoni jatkoi isänsä kanssa autolla ruokaostoksille ja minä tulin bussilla kotiin. Poikkesin välipysäkillä S-marketissa tekemässä muutamia ostoksia, joita saa vain sieltä.

 • Noin klo 15 aloitin kotona tuoreiden datatiedostojen kopioinnin varastosta tuomalleni varmuuskopiolevylle. Käytän siihen tarkoitukseen CopyToSynchronizer -nimistä ohjelmaa, joka on erittäin kätevä ja lienee nykyisin jopa ilmainen. Olen sitä suositellut monille tutuilleni, mutta tuskin kukaan on neuvoani noudattanut. Minulla on Windows-koneen C-levyllä vain ohjelmia. Niitä ei kannata ottaa mukaan varmuuskopioon, koska Windows-ohjelmat eivät toimi varmuuskopiolta kopioituina. Ne pitää asentaa uudelleen, jos C-levy menee vaihtoon. Kaikki data on D-levylläni. Otan kustakin päätason kansiosta varmuuskopion erikseen enkä siis koko levyä kerralla, mikä olisi myös mahdollista. Ohjelma näyttää ensin luettelon, mitkä tiedostot se aikoo kopioida. Jos luettelo on hyvin pitkä, syynä voi olla se, että olen muuttanut pöytäkoneella kansiorakennetta jollakin tavalla. Silloin kannattaa ensin tehdä se sama muutos myös varmuuskopiolevyllä ja kokeilla sitten uudelleen. Tuossa vaiheessa on usein paljastunut, että jokin kansio on mennyt vahingossa aivan väärän kansion alikansioksi, mikä Windowsissa tapahtuu helposti, jos hiirikäsi vähän lipsahtaa.
MUITA ASIOITA:
 • Kuluneella viikolla 9/2024 merkitsin maanantain harmaalla värikoodilla ja muut viikonpäivät vihertävällä.

Lauantai 2.3.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Asunnon siivous
 • Tavoitteena silputa tyhjäksi laukku, johon olen kerännyt tietoturvasyistä silputtavia papereita. Kerran vein niitä suuren määrän siinä pyörillä vedettävässä laukussa Espooseen kirjastoon, jossa sellaisia papereita voi jättää lukittuun säiliöön. Helsingin kirjastoissa ei ole sellaista palvelua. 

 • Edellä sanottu oli vielä liian kunnianhimoinen tavoite. Vein eteiseen kolme 25 litran muovipussia silputtua paperia vietäväksi edelleen sekajätteisiin, mutta tuohon mainitsemaani laukkuun jäi vielä suunnilleen yhtä paljon silputtavaa paperia.
MUUT ASIAT:
 • Svision.net: Täydensin vielä ensi viikon sivua www.svision.net/2024-ava/2024-03-04-ava.html

 • Laadin Ilkka Koppelomäen SMH-systeemin mukaisen suunnitelman maaliskuulle.

 • Päivän päätteeksi vein eteisestä taloyhtiön jätepaperin syväkeräysastiaan noin 8 kg kassillisen eri päivinä eri paikoista poistamiani papereita. Punnitsin sen, koska en saisi kuormittaa selkääni yli 10 kg kantamuksilla. Samalla kävin autossa katsomassa, missä kunnossa se on huomista ajoa ajatellen. Kaikki oli kunnossa eli akuissa reilusti sähköä, tankki melkein täynnä ja lumityöt tehty auton edestä.

 • Olin jo sulkenut pöytätietokoneen yöksi, mutta jouduin käynnistämään sen uudelleen luettuani Iltasanomien uutisen Unkarista. Kopioin sen lyhennettynä sivulle www.ahjos.net/nato/ruotsi.html
Perjantai 1.3.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Tekniikka ja tallenteet
 • Kävin läpi pölynimurin kanssa työhuoneessa olevan avoimen muovilaatikon, jossa pidän pystyasennossa koneiden, laitteiden ja kalusteiden käyttöohjeita yms.  Siirsin eteiseen paperinkeräyskassiin tai sekajätelaatikkoon sellaiset ohjeet, jotka koskevat jo poistettuja laitteita. 

 • Kirjoitin muistiin verkkolaskurien lukemat kuten teen jokaisen kuukauden alussa. Helmikuun aikana blogeissani rekisteröitiin 1976 käyntiä ja HTML-sivuillani 3481 käyntiä eli yhteensä 5457 käyntiä. Suosituin sivusto oli vielä www.svision.net 

MUITA ASIOITA:
 • Tänään tasavallan uusi presidentti astui virkaansa. Katsoin suorana lähetyksenä  ensin eduskunnassa pidetyt puheet, sitten presidentin linnassa onnittelukirjaan kirjoittaneiden maallikoiden haastatteluja Iltasanomien sivustolta ja lopuksi Niinistön ja Stubbin puheet sekä ulkomaisten diplomaattien ja valtioneuvoston jäsenten kättelyt. Stubb puhui diplomaateille englantia, saksaa ja ranskaa. Lopuksi kuulin vielä pääministerin puheen presidentti Stubbille ja hänen kiitospuheensa..

 • Klo 15 jälkeen aloin katsella Youtubesta suoraa skynews.com - lähetystä Alexei Navalnyn hautajaisista. Aluksi näytettiin ihmisvirran saapumista kävellen jonkin sillan ylitse. Myöhemmin samalla sillalla seisoi viranomaisia parin metrin välein ja sillan alla pyöri viranomaisten moottoriveneitä. Sitten näytettiin, kuinka ihmisvirta käveli arkun ohitse monien jättäessä siihen kukan. Kaduilla oli tuhansia, enimmäkseen nuoria ihmisiä. Muutaman kerran kuulin huudon "Venäjä ilman Putinia!" Läsnä oli paljon poliiseja, mutta mitään aseita tai väkivaltaa ei näkynyt. Yhdellä poliisilla roikkui megafoni olkapäällä, mutta en nähnyt hänen sitä käyttävän. 

 • Lopuksi katsoin vielä Stubbin ensimmäisen lehdistötilaisuuden tasavallan presidenttinä.

Torstai 29.2.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Vaihtelevia tehtäviä. Sauna?
 • Venesektio: Laitoin kaksi herätyskelloa soimaan klo 6, mutta heräsin noin 15 minuuttia aiemmin. Tein muuten normaalit aamutoimet paitsi että jätin kylmän suihkun ottamatta. Klo 7.35 tilasin taksin. Ennen taksit olivat aina Mersuja, mutta ainakin 4-5 viimeistä taksimatkaa olen joutunut istumaan muunmerkkisen auton kyydissä: Tänään tuli hybridi-Skoda, edellinen oli hybridi-Toyota.  Minulle oli klo 8.30 varattu aika venesektioon Malmin Sisätautipoliklinikalla, joka toimii vielä lokakuuhun saakka Herttoniemessä. Siinä otettiin 0,45 litraa eli 500 grammaa verta kyynärvarresta veren rautapitoisuuden vähentämiseksi. Sen jälkeen tulin busseilla 79 ja 69 kotiin lepäämään.

MUITA ASIOITA:
 • Katsoin suorana lähetyksenä presidentti Putinin puheen, joka kesti vähän yli 2 tuntia. En ymmärrä venäjänkielistä puhetta ollenkaan, mutta salissa istuvan yleisön ilmeitä oli taas mukava seurata. Välillä katsoin suomennoksia. Ilta-Sanomien Arja Paananen kertoo aina hyvin, mitä puhuja sanoo. Sen sijaan Iltalehden toimittaja pilaa käännöksensä omilla näkemyksillään puheena olevasta asiasta.

 • Korjailin hiukan venäjän kielen osuutta sivulla www.ahjos.net/kielet/index.html. Valmistelen sinne keskiviikkoisin uutta sisältöä, mutta en ole vielä ladannut sitä nettiin.

Keskiviikko 28.2.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Kielitaidon kertaaminen tai kartuttaminen (venäjän alkeet)
 • Aluksi testasin, muistanko vielä venäjän aakkoset.  Kirjaimet Ж ja З kirjoitin aakkosissa väärään järjestykseen, kirjaimen X unohdin kirjoittaa paperille sekä merkit ъ  ja ь kirjoitin peilikuvina. 

 • Jatkoin kirjan "Konetshno - venäjän suullisen viestinnän kurssi" sivuilla 10-11 olevien pienten keskustelusanojen läpikäyntiä. Kun kirjassa ei ole niiden suomennoksia, kirjoitin muistiinpanoihini Googlen käännökset. 

 • Kun Google käänsi sanonnan "jolkki-palkki" suomeksi "joulukuusi", kysyin tekoälyrobotilta, mitä se tarkoittaa. Sain tällaisen vastauksen: http://ahjos.info/ai/015_jolkki-palkki.pdf

 • Valmistelin uusien muistiinpanojeni lisäämistä vanhaan netissä olevaan työkirjaan. Sain asiaan liittyvät tekniset muotoilu- ym. kysymykset ratkaistuiksi, mutta lataan nettiin uutta sisältöä vasta myöhemmin.

MUITA ASIOTA:
 • Huomasin, että toinen parvekkeen oven kahvan ruuveista oli löystynyt ja näytti jo melkein putoavan. Laitoin molempiin ruuveihin joskus ostamaani kierrelukitetta. Ruuvin kantaan sopi pieni 6-kulmainen avain, jollainen löytyi Amazonista aikanaan tilaamastani hienomekaanikon työkalukokoelmasta.  
Tiistai 27.2.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Tarpeettomien tavaroiden tai tiedostojen karsinta.
 • Valokuvasin muistoksi ne kirjat, jotka vein tänään Malmin kirjaston kierrätyshyllyyn. Niiden luovutuspäiväksi on sivulla www.ahjos.net/kirjat merkitty 27.02.2024. Vaimoni pyysi kaksi tämänpäivän listalla ollutta kirjaa itselleen, joten annoin ne hänelle jo 23.02.2024. Kirjasin ne kuitenkin poistetuiksi (omasta työhuoneestani).

 • Kirjasto- ja kauppareissun jälkeen laadin ja lähetin ensin USA:ssa asuvalle Pentille pitkän vastauksen hänen tuoreimpaan viestiinsä.  Sitten poimin kirjahyllystä pari kirjaa, jotka lisäsin edellä mainittuun tiedostoon vietäviksi Malmin kirjastooon viikon kuluttua.  

MUITA ASIOITA:
 • Aamuksi klo 8-10 olin varannut taloyhtiön pesutuvan yhteydessä olevan mankelin. Mankeloin eilen illalla pesemääni pyykkiä, joka oli yön kuivaushuoneessa kuivumassa.

 • Tulin kirjastosta samalla bussilipulla ensin Malmin S-marketiin ostoksille ja siitä sitten vielä yhden pysäkinvälin kotiin.

Maanantai 26.2.2024: 
PÄIVÄN POHTEET: Muistelmien kirjoitus tai viikon erityistehtävien aloitus.
 • Näyttää siltä, että tänään en ehdi tehdä mitään muistelmien kirjoittamisen edistämiseksi. Joten tämän päivän joudun merkitsemään harmaalla värikoodilla.
MUITA ASIOITA:
 • Eilen sovittiin, että luovutan Facebook-ryhmässä "Roskalava Helsinki" ilmoittamani radio-levysoitin -yhdistelmän tänään noin klo 12 siitä kiinnostuneelle miehelle. Kun hän kertoi tulevansa julkisilla kulkuvälineillä, sovimme tapaamispaikaksi talomme vieressä olevan bussipysäkin. Minä voin siinä odotella tihkusateessa katoksen alla penkillä istuen ja hän pääsee siitä kätevästi jatkamaan vielä samalla lipulla.  - Hän tulikin Malmin keskustasta kävellen täsmälleen sovittuna aikana. Sade oli lakannut. Tavaran luovutus sujui ongelmitta. Olin pakannut sen alkuperäiseen laatikkoonsa (jossa ei ollut enää alkupeäisiä styroxeja, mutta laitoin muualta saatua ilmatyynypehmustetta)  ja teipannut sen kiinni leveällä läpinäkyvällä teipillä. - Poistin ilmoitukseni "Roskalava Helsinki" -ryhmästä.   

 • Illaksi olin varannut talon pesutuvan ja huomisaamuksi mankelin. Siellä ollessani Unkarin parlamentti äänesti Ruotsin Nato-jäsenyyden puolesta.

 • Kotiin tultuani päivitin sivun www.ahjos.net/nato/ruotsi.html

Viikon 9 avaus (kirjoitettu saman viikon maanantaina):
 • Tälle viikolle on paljon sellaista sinänsä tarpeellista ohjelmaa, joka ei ole jokaviikkoisen työohjelmani mukaista. Lisäksi minut on kutsuttu vaimoni kanssa kahteen syntymäpäiväjuhlaan, mutta onneksi minun ei ole pakko osallistua. Vaimoni on kyllä pahoillaan siitä, että joutuu menemään yksin.