2024-03-04

Viikko 10/2024

Tämä raportti kertoo vuoden 2024 kalenteriviikosta 10, joka alkoi maanantaista 4.3.2024 ja päättyi sunnuntaihin 10.3.2024. Muutin tämän blogin sivujen esitystapaa 19.1.2024 alkaen siten, että tuorein päivä on edelleen ylimpänä, mutta kunkin päivän sisällä tapahtumat etenevät nyt ylhäältä alaspäin. Linkistä http://timontti.ahjos.info/Viikot/2024/10-24.html avautuu sama sisältö siten, että sivu alkaa maanantai-aamusta ja tuorein sisältö on alimpana. Kirjoitan tuoreen tekstin aina ensin tähän blogiin ja kopioin sen vasta hiukan myöhemmin tuolle toiselle sivustolle.

Sivu kannattaa aina ladata uudelleen heti avaamisen jälkeen, koska aluksi näytölle voi tulla sivun vanhempi versio jostakin välimuistista.

Lukijan oletetaan tietävän ennestään pysyvällä sivulla Selitykset kerrotut asiat (päivitetty 9.3.2024, "Päivän pohteet" päivitetty 15.2.2024).

Sunnuntai 10.3.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Taloushallinto. HTML-kieliset sivustot. Viikkoraportointi
 • Lähetin Nordealle yhtiön määräaikaistalletuksen talletuskorosta pidätetyn lähdeveron palautuspyynnön. Osakeyhtiön saama talletuskorko on tuloveron eikä lähdeveron alaista tuloa.

 • Laitoin säätiön kirjanpidon ajan tasalle.

 • Pakkasin säätiön aineiston vuodelta 2023 alumiinisalkkuun valmiiksi tilintarkastajalle vientiä varten.
MUITA ASIOITA:
 • Dokumentoin yöllä näkemäni unen (nro 176): http://timontti.ahjos.info/F-uneni/2024_F-unet_175-.html

 • Pesin punasävyisen paidan ja samanvärisen villapaidan kotikoneella.

 • Aloin karsia paperinkeräyskassiin pahvilaatikosta "SEKA 3-4" sellaisia vanhoja lehtileikkeitä, jotka ovat jo menettäneet kiinnostavuutensa. Tänään karsimani olivat 2000-luvun alkuvuosilta.

 • Merkitsin tämän viikon maanantain harmaalla ja muut päivät vihertävällä värikoodilla.

Lauantai 9.3.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Asunnon siivous.
 • Imuroin asunnon.
MUITA ASIOITA:
 • Laadin verohallinnolle yhtiöni talletuskorosta aiheettomasti pidätetyn lähdeveron palautushakemuksen, mutta en löytänyt verohallinnon sivustolta sellaista paikkaa, mihin sen voisin lähettää. Siellä on kyllä yleinen viestitoiminto, mutta siinä ei voi lähettää hakemuksia eikä siihen saa liitetyksi pankin tiliotteita, jotka ovat tarpeen asian käsittelemiseksi. Niinpä kysyin vain neuvoa viestillä, johon luvattiin vastata viiden arkipäivän aikana.

 • Jaoin yhdessä Google-ryhmässä ja kolmessa Facebook-ryhmässä tv-sarjasta "Lemmen viemää" laatimani viikkotiedotteen www.svision.net/2024-ava/2024-03-11-ava.html
Perjantai 8.3.2024 - Kansainvälinen naisten päivä
PÄIVÄN POHTEET: Tekniikka ja tallenteet
 • Tänään en tehnyt lainkaan viikko-ohjelmani mukaisia perjantain tehtäviä. Merkitsin tämän päivän kuitenkin vihertävällä värikoodilla, koska tein paljon muita tarpellisia töitä.
MUITA ASIOITA:
 • Kun Ruotsi pääsi lopulta eilen illalla Natoon, päivitin oman sivustoni www.ahjos.net hakemistot uuden tilanteen mukaisiksi ja ilmoitin päivityksistä myös Googlelle.

 • Kävin pitkät keskustelut Nordeassa ensin chat-robotin kanssa, joka ei osannut auttaa. Kun kirjoitin robotille, että haluan keskustella virkailijan kanssa, lyhyen odotuksen jälkeen asiakaspalveluneuvoja tuli chattiin. Kun hänkään ei osannut auttaa, hän kysyi puhelinnumeroni ja sanoi soittavansa minulle, ja että jonkin ajan kuluttua tili- ja maksuliikenneasiantuntija soittaa minulle. Tämän asiakaspalveluneuvojan soiton tarkoituksena oli ilmeisesti vain varmistaa, että antamani puhelinnumero on saman henkilön, jonka kanssa keskustelu oli chatissa aloitettu. Sitten tili- ja maksuliikenneasiantuntija soitti ja kerroin hänelle ongelmani. Sen jälkeen jouduin odottamaan melko kauan ja chat-yhteyskin katkesi ennen kuin olin ottanut keskustelusta kopion. Lopulta asiantuntija kertoi laatineensa pyytämäni dokumentin ja sellainen olikin pdf-muotoisena saapuneiden viestien kansiossa.  

 • Kysymykseni oli tämä: "Mistä löydän helmikuussa erääntyneestä määräaikaistalletuksesta sellaisen tiliotteen, josta näkyy maksettu korko ja siitä pidätetty lähdevero?" Luulin, että voisin ladata sellaisen jostakin arkistosta, mutta sellaista tiliotetta ei ole verkkopankista saatavissa. Lopulta saamani pdf-tiedosto on juuri sellainen dokumentti, mitä kaipasin, mutta siinä näkyy sen laatijan nimi. Se ei siis ole mistään arkistosta vain poimittu vaan minua palvellut henkilö laati sen odottaessani. Tarvitsen sellaisen tiliotteen, koska joudun hakemaan lähdeveron palautusta. Yhtiön tililltä ei olisi pitänyt pidättää lähdeveroa.

 • Silppusin kaksi 25 litran muovipussillista papereita, jotka olivat työhuoneessani silputtavien paperien korissa. Sen pohjalla oli erityisesti monisteita vuosilta 1987-1988. Samalla se kori tuli tyhjäksi ja vein sen toiseen huoneeseen vaatekaappiin.

 • Merkitsin kiitollisuuden aiheeksi: Kun uteliaisuuttani katsoin, mitä hyllykössäni oleva  keltainen A5-kokoinen rengaskansio sisältää, siinä oli tallentavan DVD-soittimeni käyttöohje, joka ei ollut suuressa käyttöohjelaatikossa, mistä sitä päivällä etsin. 

Torstai 7.3.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Vaihtelevia tehtäviä. Sauna?
 • Tarkoitukseni oli käydä läpi Ilkka Koppelomäen verkkokurssista "Mielenhallinnan voima" oppitunti 49/65, jonka otsikko on "Miten voit muuttaa uskomuksia - Tapa 2". Siihen kuuluu 28 minuutin pituinen video ja tekstiä. - Käynnistin kuitenkin vahingossa oppitunnin 50/65,  jonka otsikko on "Miten varmistat uskomuksen muuttumisen ja muutoksen ", joten kävin sen läpi ensin ja vasta sen jälkeen tuon edellisen. Oppituntiin 50/65 kuului 11 minuutin video ja tekstiä.

 • Mieluisa uutinen: Eräs Facebook-kaverini kiitti enhanced  -rahastovinkistä ja sanoi laittavansa sen harkintaan suorien osakesijoitusten sijaan. Siinä toivossa asiasta kerroinkin, että joku muukin innostuisi. - Katsoin Nordean sijoitusasiantuntijan ajankohtaisen videon. Hän kertoi siinä mm, että USA:ssa osakekurssit nousivat alkuvuonna poikkeuksellisen paljon, joten loppuvuonna on odotettavissa vain maltillista kasvua. - Katsoin myös parin tavallisen indeksirahaston hoitopalkkiot. Ne olivat 0,39-0,4% vuodessa. Tilaamieni enhanced -rahastojen hoitopalkko on 0,6% vuodessa, joten kovin olennaista eroa kustannuksissa ei ole. 

 • Kirjoitin sivulle www.ahjos.net/kirjat niiden viiden kirjan nimet, jotka aion poistaa ensi viikon tiistaina 12.3.2024 eli viedä joko Malmin kirjastoon tai taloyhtiön sekajätteiden syväkeräilysäiliöön.
MUITA ASIOITA:
 • Ruotsista tuli tänään Naton jäsen. Päivitin sivun www.ahjos.net/nato/ruotsi.html jossa kerron liittymisprosessin eri vaiheet lähes kahden vuoden ajalta.
 
Keskiviikko 6.3.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Kielitaidon kertaaminen tai kartuttaminen (venäjän alkeet)
 • Aluksi testasin, osaanko kirjoittaa venäläiset aakkoset painokirjaimin. Tein yhden ajattelemattomuusvirheen: Kirjoitin N kun olisi pitänyt kirjoittaa Н. Sitten kävin läpi kaunokirjoitusaakkoset. Totesin, että muut kirjaimet ovat - tietysti kirjoittajan käsialasta riippuen - ehkä helposti tunnistettavissa, mutta Б, Г, И, Л, Р ja Т ovat selvästi erilaisia kuin vastaavat painokirjaimet - varsinkin pienet kaunokirjaimet. En saa niitä kaunokirjaimia tähän blogiin.

 • Sitten jatkoin oppikirjani nro 2 alussa sivuilla 10-11 olevien "Pieniä sanoja keskusteluun" läpikäyntiä siten, että kirjoitin sanat ja sanonnat oman aiemman taulukkoni ensimmäiseen sarakkeeseen kyrillisin kirjaimin, kolmanteen sarakkeeseen Googlen suomennoksen ja lopuksi niiden väliin oman translitterointini suomalaisin kirjaimin. Tänään pääsin sivun 11 loppuun.— Lopuksi kuuntelin nuo sanonnat muutaman kerran kirjan liitteenä olevalta CD-levyltä ja yritin lausua perässä.

 • Lisäsin sivulle Selitykset otsikon "Venäjänkielen oppikirjat, joihin viittaan tässä blogissa" ja  numeroin kyseiset kirjat siinä järjestyksessä kuin niitä nyt käytän.
MUITA ASIOITA: 
 • Lisäsin sivulle Selitykset otsikon "Rahastovertailu" ja sen alle maalis-huhtikuussa aloittamani vertailun kuvauksen.
Tiistai 5.3.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Tarpeettomien tavaroiden tai tiedostojen karsinta. 
 • Vein Malmin kirjastoon sivulla www.ahjos.net/kirjat mainitut kirjat, joiden poistopäiväksi on merkitty 5.3.2024. Tulin sieltä samalla bussilipulla takaisin S-Marketiin, tein siellä pienen selkärepullisen ostoksia ja pääsin sitten vielä samalla bussilipulla kotiin. Vaihtoaika on AB-vyöhykkeellä 80 minuuttia.

 • Poimin työhuoneeni kirjahyllystä roskakoriin 5 kirjaa poistettaviksi ensi viikon tiistaina - siis vietäväksi Malmin kirjastoon tai taloyhtiön sekajätteiden syväkeräilysäiliöön. Kirjan oleminen roskakorissa antaa viikon harkinta-ajan, jolloin voin vielä ottaa sen takaisin ja vaihtaa johonkin toiseen.

MUITA ASIOITA:
 • Perustin drive.google.comiin laskentataulukon eilen tilaamieni "enhanced"-rahastojen seurantaan. Siitä näen kuukausittain, kuinka suuri kuvitteellisen pankkitilin korkoprosentin olisi pitänyt olla, jotta tilin saldo olisi tiettynä päivänä sama kuin jomman kumman rahaston arvo sinä päivänä. Ensimmäiset tuollaiset rahastosijoitukset tehdään sopimukseni mukaan 21.3.2024, joten ensimmäisen kuukausiraportin voin julkaista vasta 20.4.2024.

 • Tänään Yliopiston apteekin verkkokaupassa saa taas Orionin tuotteista 25% alennuksen ja 22% muista tuottteista paitsi lääkkeistä yms. Maksoin 12.12.2023 Klarnan 367,91 euron laskun vahingossa kahteen kertaan. Se on luvattu palauttaa, mutta en ole vielä sitä palautusta tililleni saanut. Kuitenkin tammikuussa siitä kuitattiin 170,31 euron uusi lasku, joten minun pitäisi saada vielä 197,60 euroa. Tänään teen uuden tilauksen ja toivon, että se voidaan taas kuitata tuosta saatavastani.

 • Tein tänään Yliopiston apteekin verkkokaupassa 192,47 euron arvoisen tilauksen. Jos Klarna suostuu taas kuittaamaan sen saatavastani, saatavani määrä supistuu 5,13 euroon, minkä voi jo unohtaa.

Maanantai 4.3.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Muistelmien kirjoitus tai viikon erityistehtävien aloitus.
 • Sunnuntai-iltana sain ideoita, joiden toteuttamista mietin yöllä ja koko maanantain, joten muistelmien kirjoitus ei tänään edistynyt lainkaan. - Tämän päivän merkitsen siis harmaalla värikoodilla.
MUITA ASIOITA:
 • Edelliseen liittyen tutkin pitkästä aikaa Nordean rahastosivuja. Ilokseni huomasin, että sijoitusrahasto "Nordea Vakaa Tuotto A Kasvu", johon sijoitin rahaa vuonna 2008, on yksi Googlen emoyhtiön Alphabet omistajista siten, että minäkin omistan sitä välillisesti vähän yli tuhannen euron arvosta. Nyt harkitsen uudeksi säästämiskohteeksi rahastoa "Nordea North American Enhanced A kasvu EUR", joka on sijoittanut yli 27% varoistaan sellaisiin tuttuihin yhtiöihin kuin Microsoft, Apple, Alphabet, NVIDIA, Amazon, Meta ja Eli Lilly. Toiveena on, että siinä eläkesäästöt säilyisivät turvassa inflaatiolta, mutta toki on mahdollista, että nuo osakkeet ovat nyt yliarvostettuja.

 • Iltapäivän päätteeksi lämmitimme saunan.

 • Illalla tein kaksi rahastosäästösopimusta. Aina eläkkeen maksupäivän jälkeisenä päivänä minulta siirtyy tästä lähtien joka kuukausi tietty vakiorahamäärä kahteen Nordean "enhanced" -tyyppiseen sijoitusrahastoon, joihin tänään päivällä tutustuin. Niistä toinen sijoittaa Pohjois-Amerikkaan ja toinen Eurooppaan. On mielenkiintoista sitten seurata, kumpiko maanosa menestyy paremmin! "Enhanced"-rahasto on muuten kuin indeksirahasto, mutta salkunhoitajalla on oikeus karsia salkusta pois osakkeet, jotka hän arvioi heikkotuottoisiksi tai ylihinnoitelluiksi.

Viikon 10/2024 avaus:
 • Tälle viikolle ei ole tiedossa mitään muiden ihmisten määräämää ohjelmaa, joten saan tehdä omia töitäni. Siitä siis yritän nauttia ja olla kiitollinen. Aika pian tämän jälkeen joudun uhraamaan viikkoja taloyhtiön asioihin ja sellaisiin muihin tehtäviin, joista en enää iloitse.