2024-03-18

Viikko 12/2024

Tämä raportti kertoo vuoden 2024 kalenteriviikosta 12, joka alkoi maanantaista 18.3.2024 ja päättyi sunnuntaihin 24.3.2024. Muutin tämän blogin sivujen esitystapaa 19.1.2024 alkaen siten, että tuorein päivä on edelleen ylimpänä, mutta kunkin päivän sisällä tapahtumat etenevät nyt ylhäältä alaspäin. Linkistä http://timontti.ahjos.info/Viikot/2024/12-24.html avautuu sama sisältö siten, että sivu alkaa maanantai-aamusta ja tuorein sisältö on alimpana. Kirjoitan tuoreen tekstin aina ensin tähän blogiin ja kopioin sen vasta hiukan myöhemmin tuolle toiselle sivustolle.

Sivu kannattaa aina ladata uudelleen heti avaamisen jälkeen, koska aluksi näytölle voi tulla sivun vanhempi versio jostakin välimuistista.

Lukijan oletetaan tietävän ennestään pysyvällä sivulla Selitykset kerrotut asiat (päivitetty 9.3.2024, "Päivän pohteet" päivitetty 15.2.2024).

Sunnuntai 24.3.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Taloushallinto. HTML-kieliset sivustot. Viikkoraportointi
 • HTML: Jaoin yhdessä Google-ryhmässä ja kolmessa Facebook-ryhmässä viimeiseksi tarkoitetun viikkoraportin tv-sarjasta "Lemmen viemää": https://svision.net/2024-ava/2024-03-25-ava.html

 • Vaikka noiden viikkopäivitysten laadinta ja julkaiseminen on ollut minulle mieluisa harrastus lähes kolmen ja puolen vuoden ajan, tunnen kuitenkin suurta helpotusta siitä, että se urakka tuli nyt valmiiksi ja loppuun saakka hyvin tehtynä. Kovasti iloitsen siitä, että klo 21 mennessä tuohon tämänpäiväiseen päivitykseeni oli tullut Facebookissa jo 102 tykkäystä ja viimeviikkoiseen 212 tykkäystä. (Google-ryhmässä ei ole tykkäys-painiketta). Vaikka en julkaise enää tuollaisia viikkopäivityksiä nyt alkavalla tuotantokaudella 20, aion kuitenkin vielä julkaista samoissa ryhmissä vapaamuotoisen läksiäisviestin, ehkä viikon kuluttua. Olisi epäkohteliasta poistua hyvästelemättä.

 • Edellä sanottu tarkoittaa ajankäytöllisesti sitä, että saksan kielen opiskelu on nyt vaihtunut venäjän alkeiden opiskeluksi. 
MUITA ASIOITA:
 • Tarkoituksena oli käydä tänään rollaattorilla S-marketissa ja sitten saunassa. S-marketissa kävinkin, mutta sen jälkeen olin niin väsynyt, että nukuin noin puoli yhdeksään saakka eikä saunaa enää niin myöhään laitettu lämpenemään. 

 • Tällä viikolla merkitsin maanantain vihreällä ja muut päivät vihertävällä värikoodilla.

Lauantai 23.3.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Asunnon siivous.
 • Siivous kohdistui työhuoneen kirjahyllyn päällä olleisiin atk-tarvikelaatikoihin, joita oli kaksi kerrosta. Nyt on enää vain yksi kerros, kun siirsin toisena kerroksena olleet laatikot toisessa hyllykössä kirjoilta vapautuneeseen tilaan. Ne ovat nyt siis hyllyllä eikä hyllystön päällä. Se vapautunut tila, jonka nyt otin käyttöön, on niin korkealla, etten näe sinne, mutta otin tyhjennysvaiheessa siitä valokuvia kännykällä 3 sekunnin viiveellä. Laukaisin siis kameran ensin ja nostin sen sitten ylimmän hyllyn tasolle ennen kuin se otti kuvan. Niistä kuvista paljastui, että 50 cm syvyisen hyllyn takaosassa kirjojen takana olikin mielenkiintoisia esineitä. Siellä oli mm. "Neuvostoliiton sanomalehtien ja aikakausjulkaisujen luettelo vuodelle 1960" sekä vanhimman sisareni silloin tilaamia pienikokoisia lehtiä. Hän luki koulussa venäjää. Niiden lehtien sivut ovat noin 13 x 20 cm kokoisia. Tuo luettelo on suomenkielinen, mutta ne lehdet ovat venäjänkielisiä. Myös kunkin lehden käärepaperi on tallessa. Niissä on sisareni nimi ja silloinen osoite, sekä Moskovan postileima.

 • Tällä kertaa en heittänyt roskakoriin muuta kuin Aurinkomatkojen mainosvideon (VHS-kasetin) 1980-luvulta ja yhden tyhjän valokuvakehyksen. Eräästä ilmeisesti lahjaksi saadusta esineestä täytyy neuvotella vaimon kanssa, keksiikö hän sille käyttöä.

 • Tuon kaiken tein pölynimurin käydessä. Lopuksi imuroin vielä eteisen ja keittiön lattiat.

MUITA ASIOITA:
 • Ennen asunnon siivousta vein muovikassillisen pahvipakkauksia taloyhtiön kartonkikeräilyastiaan sekä kävin varaamassa taloyhtiön pesutuvan maanantai-illaksi ja mankelin tiistai-aamuksi.

 • Nukuin taas - kuten eilen ja toissapäivänä - illalla päivävaatteissa päiväpeiton päällä pari tuntia sikeässä unessa nähden menneeseen aikaan liittyvää unta. Heräsin noin klo 19 paikkeilla. Tuntia myöhemmin keitin kaurasuurimopuuron aamuksi ja huomasin, että Kiehu-maito on loppumassa.

 • Illan päätteeksi varasin rengashotelliin ajan auton renkaiden vaihtoon kiirastorstaiksi 28.3.2024.

Perjantai 22.3.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Tekniikka ja tallenteet.
 • Vasta klo 13 pääsin aloittamaan viikko-ohjelman mukaan perjantaille kuuluvia tehtäviä. Aluksi kysyin ChatGPT -tekoälyrobotilta, kuinka ulkoinen USB-liitäntäinen kovalevy eheytetään Windows 11:ssa.  Sainkin täsmällisen vastauksen ja nyt tiedän, mistä sen  käynnistän. Aion tehdä sen päivän päätteksi. Mutta ennen sitä teen tätä:

 • Avaan USB-liitäntäiseltä kovalevyltä MyDocs -kansiosta vanhoja Word Perfect -ohjelmalla kirjoittamiani kirjeitä ja muistioita Libre Office Writer -ohjelmalla ja tallennan ne sitten docx- tiedostoina, yksi kerrallaan.

 • Kävin läpi ulkoisen levyn, jossa on paljon vanhoja tiedostoja, mutta yllätyin: Vain yhdessä kansiossa on wp-tiedostoja, joista minulla on myös paperituloste yhtiöni arkistossa. Sensijaan löysin paljon Ami Pro -ohjelmalla kirjoittamiani SAM-tyyppisiä tiedostoja, joita en löytänyt silloin, kun olin ostanut SAM -> PDF -muunnosohjelman, jota en enää löydä. Lisäksi löysin paljon muillakin ohjelmilla laatimiani tiedostoja, joista en tiedä, millä niitä voisi avata. ChatGPT vastasi hyvin xif-tiedostoja koskevaan kysymykseeni. 

 • Edellä sanotusta huolimatta käynnistän klo 14 kyseisen ulkoisen levyn eheytysprosessin. Mielenkiintoista nähdä, kauanko se kestää. - Klo 14:20 tuli ilmoitus: "Nykyinen tila OK (0% eheytetty)." Tuolla levyllä on "Käytetty tila 118 Gt, Vapaa tila 346 Gt". "Aseman koko: 500 105 216 000 tavua eli 465 Gt."

 • Klo 15 jälkeen löysin toiselta kovalevyltä kansion, missä on 31 Word Perfect -ohjelmalla vuonna 1988 kirjoittamaani tekstitiedostoa. En jaksa enää tänään niitä käsitellä.
MUITA ASIOITA:
 • Aamulla laitoin aluksi alusvaatepyykin kotikoneeseen ja viikko-ohjelmasta poiketen jouduin hoitamaan pankkiasioita:
 1. Kysyin Nordean asiakaspalvelurobotilta, kuinka lopetan yhtiöni tilin. Se avasi lopetuslomakkeen, jossa kysyttiin ensin, lopetanko vain tilin vai yhtiön asiakassuhteen. Ilmoitin lopettavani asiakassuhteen, jolloin se kysyi syytä. Ruksasin kohdan "Palvelumaksut" ja kohtaan "Muu" kirjoitin määräaikaistalletuksesta pidätetyn lähdeveron. Pankki lupasi lähettää jonkin asiakirjan hyväksyttäväksi ja ilmoittaa siitä tekstiviestillä. Sitä nyt jäin odottamaan. Sen jälkeen tili lopetetaan noin 5 pankkipäivässä, joten on toiveita, ettei yhtiöltä peritä enää huhtikuun palvelumaksua.
 2. Katsoin ja kopioin omaan seurantataulukkooni eiliset sijoitusrahastomerkinnät.
 3. Maksoin 200 euron laskun Lahdessa olevan sukuhaudan hoidosta.
 • Kotilounaan syötyäni ja pyykit ripustettuani muutin Verohallinnon sivustolla yhtiöni tilinumeron Nordean tilinnumerosta Alisapankissa olevan käyttötilin numeroksi. 

 • Nukuin illalla päällysvaatteissa päiväpeiton päällä pari tuntia - kuten eilenkin vaikken siitä kertonut - ja heräsin noin klo 19. Älypuhelimeni näytöllä oli silloin Nordean ilmoitus, että he ovat lähettäneet asiakirjan verkkopankkiin henkilökohtaiseen arkistooni. Siellä ei kuitenkaan ollut mitään tuoretta vaan 18.3.2024 päivätty raportti vuonna 2023 perityistä palkkioista, jonka olin jo aiemmin lukenut ja tallentanut omalle koneelle.  - Aamupäivällä tekemäni tilinlopetushakemuksen viimeisenä vaiheena sain ohjeen, jonka mukaan saan "Yrityksen Asiakirjat" -palveluun allekirjoitettavaksi vahvistuspyynnön, josta ilmoitus tulee tekstiviestillä. Kävin sielläkin katsomassa, mutta siellä ei ollut mitään allekirjoitettavaa.

Torstai 21.3.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Vaihtelevia tehtäviä. Sauna?
 • Katsoin klo 9-10:40 suorana Zoom-lähetyksenä Ilkka Koppelomäen webinaarin "Näin onnistut haluamissasi asioissa". - Ilkan perussanoma on se, että mikä tahansa asia edistyy kolmiossa "Tavoite - Toiminta - Ihmiset". Kun hän korosti sitä, että ei pidä yrittää selvitä yksin, kommentoin sitä chatissa kirjoittamalla, että tuttavistani kukaan ei ole kiinnostunut samoista asioista kuin minä. Ilkka vastasi siihen, että minun pitää laajentaa tuttavapiiriäni. Hän halusi sanoa, mutta ei muistanut, kuinka monta miljardia ihmistä nyt on olemassa, ja että siinä joukossa on varmasti myös ihmisiä, jotka ovat kiinnostuneita samoista asioista kuin minä. Tärkeintä olisi löytää edes yksi - se jo auttaa valtavasti.

 • Kävin rollaattorin kanssa noutamassa AdLibris-lähetyksen, jonka DB Schenker oli vienyt Tapaninkylän R-kioskiin. Se on heidän noutopiste, joka on meitä lähinnä. Paluumatkalla satoi hiukan vettä, mutta minulla oli säähän sopiva vaatetus. Lähetyksen arvioitu toimitusaika oli ensi viikon tiistai 26.3.2024.

 • Yritin katsoa Nordean verkkopankista minulle tänään merkittyjen rahasto-osuuksien lukumäärät, mutta ne merkitäänkin näköjään vasta päivän päätteeksi ja ilmeisesti päivän päätöskurssiin.

Keskiviikko 20.3.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Kielitaidon kertaaminen tai kartuttaminen (venäjän alkeet).
 • Reserviupseereille on kuulemma suositeltu venäjänkielen opiskelua. Sen kertoi minulle reservin kapteeni, joka otti Facebook-ryhmässä "Roskalava Helsinki" kierrätykseen laittamani kielikurssiaineiston. Siitä kerroin viikon 11 blogissa keskiviikon 13.3.2024 kohdalla. 

 • Alan nyt itse käydä läpi kirjaaa "Ponjatno! Lukion B3-venäjää" osa1. Sitä käytettiin kurssikirjana Helsingin työväenopiston kurssilla, jonka kävin syyslukukaudella 2018 ja kevätlukukaudella 2019. Olen sittemmin kaiken unohtanut, mutta toivottavasti sellaiset asiat oppii nopeasti, mitkä on joskus osannut. Kolmiosaisen Ponjatno-kirjasarjan ykkösosassa on 12 kappaletta, jotka on jaettu kolmeksi lukion kurssiksi. Jos pystyn opiskelemaan yhden kappaleen joka (keski)viikko, kirjan ykkösosaan kuluu siis 3 kuukautta melko intensiivistä opiskelua. Opiskelumateriaalina on kirjan lisäksi siihen kuuluvat CD-levyt.  

 • Aivan aluksi testasin, miten hyvin osaan venäjän aakkoset painokirjaimin. Ne osasin nyt virheettömästi, kun olen niitä jo kolmella viikolla harjoitellut. Kuuntelin vielä CD-levyltä, kuinka ne kirjaimina lausutaan. Kaunokirjaimia vasta opettelen.
MUITA ASIOITA: 
 • Koska viimeinen ansiotyöni oli valtion palveluksessa, eläkkeeni maksetaan kunkin kuukauden 20. päivä. Huomisesta alkaen eläkkeestäni siirretään kuukausittain tietty vakiomäärä kahteen sijoitusrahastoon siten kuin olen kertonut tiedoston Selitykset kohdassa Rahastovertailu

 • Sain Ilkka Koppelomäeltä valmennusryhmän jäsenviestin, jossa hän kysyi mm: "Kerro, mikä on konkreettisin muutos tai tavoite, jonka olet saavuttanut elämässäsi Saa mitä haluat -valmennusryhmän avulla?" Vastasin näin: "Ilkka, en ole osallistunut ryhmätoimintaan, mutta olen saanut sinulta - siis kirjoistasi, verkkokursseistasi ja videoiltasi - monia hyviä neuvoja. Olen mm. laatinut "Elämäsi kirjan" mukaiset master-, kuukausi- ja viikkosuunnitelmat jo kolmen vuoden ajan.  Olennainen muutos elämässäni tapahtui, kun olen joulukuusta 2023 alkaen ottanut kylmän suihkun joka aamu. Sen ansiosta olen pysynyt työenergisenä päivittäin iltaan saakka ja kyennyt purkamaan pitkän ajan kuluessa rästiin jääneitä tehtäviä. Sen idean sain verkkokurssiltasi "Ajanhallinan voima", jonka alusta kirjoitin muistiin antamasi 12 tapaa saada energiaa."

Tiistai 19.3.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Tarpeettomien tavaroiden tai tiedostojen karsinta.
 • Vein Malmin kirjaston kierrätyshyllyyn 4 kirjaa ja yhden taloyhtiön sekajätteiden syväkeräilysäiliöön siten kuin sivulle www.ahjos.net/kirjat on päiväyksellä 19.3.2024 merkitty. Palautin nyt myös kirjaston kirjan "Konetshno! Venäjän suullisen viestinnän kurssi", joka oli minulla yhtäjaksoisesti lainassa tammikuusta 2010 alkaen eli jo yli 4 vuotta. Ensi viikon tiistaina minulle pitäisi tulla kirjakaupasta tilaamani oma kappale ja viikon pärjään sitä ilman, kun on vielä alkeellisemmassakin oppikirjassa paljon kerrattavaa ja opiskeltavaa. Kirjastossa käynnin jälkeen tutustuin ensimmäisen kerran kiireettömästi Malmin hiljattain olennaisesti laajennettuun Lidlin myymälään. Tänään ei ollut tarvetta poiketa paluumatkalla S-marketissa, joten käytin bussilipun koko vaihtoajan Malmin keskustassa, missä kirjasto ja Lidl sijaitsevat.
MUITA ASIOITA:
 • Googlaamalla "Konetshno!" tuo kirja löytyy yllättävän monista paikoista. Se on tällä hetkellä kurssikirjana työväenopiston kurssilla Helsingissä ja Vantaalla.

Maanantai 18.3.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Muistelmien kirjoitus tai viikon erityistehtävien aloitus.
 • Tälle viikolle ei (onneksi) ole mitään sellaista erityistehtävää, joka estäisi tekemästä viikko-ohjelman mukaisia töitä. Sen mukaisesti jatkan vuosina 1986-87 Kansassa kirjoittamieni muistioiden, kirjeiden yms. skannausta. Onneksi minulla on niistä paperitulosteet mapissa. Jos olisi sähköiset versiot levykkeillä, niitä ei pystyisi millään nykyisillä koneilla ja ohjelmilla enää  lukemaan.

 • Tein noin klo 15:30 alkaen tunnin mittaisen hyötykävelyn ulkona mm. vieden eteisestä pahvilaatikoita kartonki-syväkeräysastiaan. Sen jälkeen en jaksanut enää jatkaa skannausta vaan aloin pohtia seuraavaa asiaa: 

 • Minulla on tallessa aika paljon 1980- ja 1990-luvuilla Word Perfect ja Ami Pro -ohjelmilla kirjoittamiani tiedostoja. Vasta nyt keksin kysyä ChatGPT 3.5 -tekoälyrobotilta, saisiko ne luetuksi jollakin nykyisellä ohjelmallani. Sain siltä hyvän neuvon: Libre Office Writer avaa Word Perfect tiedostojen tekstin ihan kunnollisesti ääkkösineen. Sivun ylänauhaa ja muita muotoiluja sivulle ei ehkä tule, mutta tärkeintä on, että varsinainen teksti on luettavaa. Ami Pro -ohjelmalla kirjoitetut tekstit pitää muuntaa jollakin erikoisohjelmalla nykyisten ohjelmien tuntemaan muotoon. Itse asiassa olen joskus sellaisen muunto-ohjelman ostanutkin, mutta sitä ei ole tässä vuonna 2022 ostamassani pöytäkoneessa.

 • Edellä kertomani jälkeen kävin läpi Word Perfect -ohjelmalla vuonna 1988 kirjoittamiani tekstejä. Ne ovat suureksi avuksi, kun pääsen muistelmien kirjoittamisessa siihen vuoteen.  Sama koskee Word Perfectillä myöhempinä vuosina kirjoittamiani tekstejä. Löysin myös kansion, johon olen joskus koonnut kaikki silloin löytämäni Ami Pro -ohjelmalla kirjoittamani tekstit ja niistä edellä mainitulla muunto-ohjelmalla PDF-muotoon muunnetut kopiot.

MUITA ASIOITA:
 • Lähetin tasan viikko sitten Nordealle verkkopankin kautta viestin, jossa pyysin - etukäteen kiittäen - palauttamaan yhtiöni tilille määräaikaisen sijoitustilin korosta aiheettomasti pidätetyn lähdeveron. Sitä ei kuulu pidättää osakeyhtiöltä. Nyt sain vastauksen, jossa kerrottiin heidän prosessista, mutta ei sanottu mitään siitä, palauttavatko he sen aiheettomasti pidätetyn lähdeveron. Joten se jää nähtäväksi. Ellei sitä ole perjantaihin mennessä palautettu, lopetan yhtiöni asiakassuhteen Nordeaan.  - Tuon viestin olin saanut aamupäivällä. Klo 15 kävin katsomassa, onko pyytämäni palautus maksettu yhtiöni tilille. Ei ollut.

 • Merkitsin tämän päivän vihreällä värikoodilla ja erityiseksi kiitollisuuden aiheeksi sen, että nyt pystyn taas vuosikymmenten jälkeen lukemaan Word Perfect -ohjelmalla 1980- ja 1990-luvulla kirjoittamiani tekstejä ääkkösineen.

Viikon 12/2024 avaus:
 • Jos tämä viikko ja seuraavan viikon alku sujuvat siten kuin olen nyt suunnittelut ja olen elossa vielä viikon 13 tiistaina, silloin moni arkinen asia on elämässäni eri tavalla kuin nyt.