2024-03-10

Viikko 11/2024

Tämä raportti kertoo vuoden 2024 kalenteriviikosta 11, joka alkoi maanantaista 11.3.2024 ja päättyi sunnuntaihin 17.3.2024. Muutin tämän blogin sivujen esitystapaa 19.1.2024 alkaen siten, että tuorein päivä on edelleen ylimpänä, mutta kunkin päivän sisällä tapahtumat etenevät nyt ylhäältä alaspäin. Linkistä http://timontti.ahjos.info/Viikot/2024/11-24.html avautuu sama sisältö siten, että sivu alkaa maanantai-aamusta ja tuorein sisältö on alimpana. Kirjoitan tuoreen tekstin aina ensin tähän blogiin ja kopioin sen vasta hiukan myöhemmin tuolle toiselle sivustolle.

Sivu kannattaa aina ladata uudelleen heti avaamisen jälkeen, koska aluksi näytölle voi tulla sivun vanhempi versio jostakin välimuistista.

Lukijan oletetaan tietävän ennestään pysyvällä sivulla Selitykset kerrotut asiat (päivitetty 9.3.2024, "Päivän pohteet" päivitetty 15.2.2024).

Sunnuntai 17.3.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Taloushallinto. HTML-kieliset sivustot. Viikkoraportointi.
 • Päivän ohjelmassa on yhtiöni kirjanpidon laittaminen ajan tasalle. - Klo 13: Se on nyt tehtynä ja vaimoni tekemä herkullinen lounas syötynä.

 • Ikäväkseni totesin, että Nordea ei ole palauttanut yhtiöni määräaikaistalletuksen korosta aiheettomasti pidättämäänsä lähdeveroa, jonka palautusta pyysin viime sunnuntaina lähettämälläni viestillä. Yhtiön saama korko on tuloveron eikä lähdeveron alaista.
 MUITA ASIOITA:
 • Tarkoitukseni oli käydä aamulla S-marketissa rollaattorilla, mutta luovuin siitä, kun yöllä oli satanut lunta eivätkä lumiaurat olleet liikkeellä, kun oli sunnunta-aamu ja eilen oli vieä ihan lumetonta. Pienipyöräistä rollaattoria on aika raskasta työntää lumessa.

 • Lähetin kolmeen Facebook-ryhmään ja yhteen Google-ryhmään Lemmen viemän alkavan viikon tiedotteen: https://svision.net/2024-ava/2024-03-18-ava.html

 • Työhuoneessani on ollut korkean hyllykön ylimmällä hyllyllä 7 kirjaa, joiden luulin olevan koulussa venäjää lukeneiden, vuosina 1939 ja 1941 syntyneiden sisarteni kouluaikaisia venäjänkielisiä lukukirjoja. Ideoin illalla, kuinka laitan ne jakoon Facebook-ryhmässä "Roskalava Helsinki". Äsken käynnistin pölynimurin, otin ne kirjat alas ja yllätyin:  Niistä vain kaksi oli kuvittelemiani venäläisiä lukukirjoja vuodelta 1952. Vaimoni kiinnostui niistä.  Kaksi kirjaa oli minun kouluaikaisia suomen kielen oppikirjoja vuosilta 1963 ja 1964. Lisäksi oli vuonna 1952 painettu vanhimman sisareni Suomen kielioppi, jonka Kouluhallitus oli hyväksynyt vuonna 1938, sekä kokoelma ylioppilasaineita vuodelta 1939. Seitsemäs kirja on "Persoonallisuus" vuodelta 1928,  kirjoittanut Rabindranat Tagore. Wikipedian mukaan hän oli intialainen kirjailija, filosofi, runoilija, lauluntekijä ja muusikko. Hänelle myönnettiin Nobelin kirjallisuuspalkinto vuonna 1913 ensimmäisenä aasialaisena Nobel-palkinnon saajana. - En tietenkään vie tuollaisia aarteita roskalavalle.

 • Kun jalkakäytävät ja pyörätiet oli aurattu, lähdin noin klo 15 S-marketiin rollattorin kanssa kävellen. Ohi mennessäni huomasin, että autoni oli lumen peitossa. Ehkä se sulaa itsestään lähipäivinä. Noin lyhyelle matkalle en viitsi autoa käynistää.

 • Minulla on ollut kirjastosta lainassa yhtäjaksoisesti 24.1.2020 alkaen Heidi Mäkäläisen kirja "Konetshno! venäjän suullisen viestinnän kurssi". Aloitin sen lukemisen vasta nyt ihan hiljattain ja totesin, että se on juuri sellainen kirja, jota kaipaan. Samalla kuitenkin huolestuin, että voin menettää sen, kun siitä on otettu vain yksi painos vuonna 2016. Kun se myydään loppuun, ehkä sitä ei voi enää mistään ostaa. Ja jos kirjaston kirjoihin alkaa tulla varauksia, en voisi enää uudistaa lainausta. Tällä hetkellä sitä on pääkaupunkiseudun Helmet-kirjastoissa 18 kappaletta, joista 10 lainassa ja 8 hyllyssä. - Tänään tilasin AdLibriksesta oman kappaleen hintaan 56 euroa.

Lauantai 16.3.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Asunnon siivous.
 • Tämän päivän tavoitteena oli poistaa työhuoneessa olevan, monta metriä pitkän Lundia-hyllystön päältä ne esineet, jotka ovat sen etureunalla estäen pölyjen pyyhkimisen. Niiden takana on seinää vasten koko hyllystön levyinen tiivis rivi mappeja, saman kokoisia arkistolaatikoita ja pc-ohjelmien pakkauksia. Siihen takariviin en vielä tänään puuttunut. - Valokuvasin tilanteen ennen ja jälkeen tämän päivän siivouksen, mutta pidän tämän blogin kuvattomana, koska kuvakirjan ylläpito olisi liian suuritöistä.

 • Edellä sanotun tehtyäni käsittelin vielä Postin 19 cm paksun pahvilaatikon, jonka nimenä on "SEKA 3-4". Siinä oli lähinnä lehtileikkeitä 1990-luvulta ja 2000-luvun alkuvuosilta. Olin jo aiemmin karsinut niitä ja siirtänyt edelleen säilytettävät samanlaiseen laatikkon "SEKA 1-2". Nyt jatkoin sitä työtä. Sain laatikon "SEKA 3-4" ihan tyhjäksi ja litistin sen myöhempää käyttöä varten. 

 • Päivän työn tuloksena eteiseen kertyi paperinkeräysastiaan vietäviä lehtileikkeitä, kartonkikeräykseen eräiden pienten atk-laitteiden pahvilaatikoita ja sekajätteisiin keskikouluaikana keräämäni kasvisto, jota olen siis säilyttänyt yli 60 vuotta. Kasvistoni oli lapsuudenkotini vintillä siihen saakka, kun se asunto myytiin. Siitä alkaen se on ollut työhuoneeni kaapissa. Kaikki nämä vuosikymmenet se on ollut avaamattomana ja huolellisesti pakattuna muovikelmuun ja postin ruskeaan käärepaperiin. Tänään sovin vaimoni kanssa, että vien sen sekajätteisiin avamaattomana pakettina, koska emme tiedä, mitä arkistopunkkeja, sieni-itiöitä tai muuta haitallista paketista saattaisi avattaessa pöllähtää. 
Perjantai 15.3.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Tekniikka ja tallenteet
 • Tänään en aio edes yrittää tehdä mitään viikko-ohjelman mukaista. Joten tämän päivän värikoodiksi tulee harmaa.
MUITA ASIOITA:
 • Facebook-ryhmässä "Roskalava Helsinki" ilmoittamani venäjänkielen kurssiaineiston noutaja lupasi tulla tänään iltapäivällä hakemaan aineiston, johon kuuluu Otavan "Saljut!" -oppikirjan osat 1 ja 2, lisäharjoituskirjat 1 ja 2 sekä kolme kirjaan 1 liittyvää CD-levyä. Kirjoitin hänelle aamulla saapumisohjeen meitä lähimmälle bussipysäkille, mistä hän voi kätevästi jatkaa matkaa seuraavalla bussilla.

 • Luovutin edellä mainitun venäjänkielen kurssiaineiston noutajalle ja ilmoitin roskalavaryhmässä jonoon ilmoittautuneelle naiselle, että valitettavasti hän ei sitä saa. Aineisto meni miehelle, jolla on vahva motivaatio alkaa opiskella venäjää ihan alkeista alkaen. - Olen todella iloinen! 

 • Illan päätteeksi selailin omia Drive.google.comiin kirjoittamiani muistiinpanoja venäjän kielestä sekä oppikirjoja "Ponjatno! osa 1" ja "Ponjatno! osa 3". Nuo kirjat olen ostanut vuosina 2018-2019. Nyt varasin kirjastosta kirjan "Ponjatno! osa 2", jota en ole koskaan nähnyt. 

 • Olin jo mennyt nukkumaan, mutta nousin vähän puolen yön jälkeen uudelleen pöytäkoneen ääreen tutkimaan vielä, onko minulla sittenkin muistiinpanoja myös tuosta kirjasta, jonka juuri varasin kirjastosta. Olenkin jo joskus monta vuotta sitten lainannut sen kirjastosta ja kopioinut siitä aika laajan sanaston, joten peruutin äsken kirjastoon tekemäni varauksen. 
Torstai 14.3.2024
PÄIVÄN POHTEET: Vaihtelevia tehtäviä. Sauna?
 • Helsingin Kotivarasto Oy:ssä, missä minulla on arkistoksi vuokrattuja varastokoppeja, on alkanut julkisivuremontti, jossa mm. kaikki ikkunat uusitaan. Koska minun vuokraamista kopeista yksi on ikkunallinen, se pitää tyhjentää remontin ajaksi. Kävin tänään vaimoni kanssa siirtämässä sieltä irtotavaroita toiseen varastokoppiin ja annoin tyhjennettävän kopin vara-avaimen varastoyhtiön virkailijalle. He huolehtivat sen tyhjentämisestä ja kuulemma myös kopin lattia maalataan.
MUITA ASIOITA:
 • Yhdistin Drive.google.comissa olevat venäjänkielen sanastotaulukkotyökirjat KIELET/v-alkeet-2019 ja KIELET/v-alkeet-2024 siten, että tästä lähtien voin käyttää vain jälkimmäistä. Tähän saakka muutamat sanastotaulukot olivat vain tuossa vanhemmassa.

 • Viideltä menin saunaan, mutta kuudelta en mennyt putkaan kuten laulussa lauletaan, vaan syömään vaimoni jo aiemmin tekemää monipuolista keittoa ja salaattia.

 • Sen jälkeen perustin Drive.google.comiin kansioon KIELET uuden taulukkotyökirjan nimeltään V-Ohjeita. Sinne alan kerätä venäjän kieltä koskevia yleisiä ohjeita aiemmista tiedostoistani, kursseilla jaetuista monisteista ja minulla tällä hetkellä olevista oppikirjoista. Aloitan yksittäisten kirjainten ja kirjainyhdistelmien ääntämisohjeilla, kuten: Ж äännetään kuten ranskan "jour", Ч äännetään kuten ruotsin "kyrka", Щ äännetään kuten ruotsin "sju" ja "сч" äännetään "щ". Keskeinen idea on nyt se, etten kopioi aineistoa eri lähteistä mekaanisesti vaan yritän tehdä sen ajatellen ja opiskellen.

Keskiviikko 13.3.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Kielitaidon kertaaminen tai kartuttaminen (venäjän alkeet).
 • Klo 13: En vielä aloittanut. Tuo alempana kerrottu Klarna-sotku ohitti kiireellisyydessä venäjän alkeiden opiskelun.

 • Tämä ei ehkä kuulosta innostumiselta venäjän opiskeluun: Haluan karsia hallussani olevan opiskelumateriaalin määrää tähdäten siihen, että jaksaisin opiskella ja omaksua edes jonkin suppean aineiston. Siksi laitoin tänään Facebook-ryhmään "Roskalava Helsinki" ilmoituksen, että tällainen aineisto on Malmilta noudettavissa: "Saljut! Venäjän alkeiskurssi". Oppikirjat 1 ja 2, lisäharjoituskirjat 1 ja 2 sekä kolme CD-levyä oppikirjaan 1. Maria Nikiforow, Riitta Keränen, Valeri Alikov. Otava 2002. - Ensimmäinen kiinnostunut noutaja ilmoittautui noin 2 tuntia ilmoitukseni julkaisemisen jälkeen. Luovutusajankohtaa ei ole vielä sovittu.

 • Yritin kirjoittaa venäjän painokirjaimet aakkosjärjestyksessä. Muuten muistin ne oikein, paitsi Г ja Д kirjoitin väärässä järjestyksessä. 

MUITA ASIOITA:
 • Maksoin joulukuussa Klarnalle Yliopiston apteekin verkkokaupan noin 370 euron suuruisen laskun kahteen kertaan, kun luulin, että ensimmäinen maksuyritykseni oli epäonnistunut. Siellä Klarnan sivuilla kerrottiin, että liikaa maksetut rahat palautetaan aina automaattisesti, mutta niin ei todellisuudessa tapahtunut. Tammikuussa otin sinne chat-yhteyden ja sain silloisen uuden laskun kuitatuksi saatavastani, jota jäi silloin vielä noin 197 euroa. Kun sitäkään ei tililleni palautettu, tein viime viikolla Yliopiston apteekin verkkokaupassa tilauksen, jonka sovitin tuohon jäljellä olevaan saatavaan. Tänään sain chatissa ne keskenään netotetuiksi, jolloin saatavakseni jäi enää 5,13 euroa. Sen aion unohtaa. 

Tiistai 12.3.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Tarpeettomien tavaroiden tai tiedostojen karsinta.
 • Vein Malmin kirjaston kierrätyshyllyyn neljä kirjaa, joiden poistopäiväksi olen merkinnyt 12.03.2024 sivulla www.ahjos.net/kirjat Lähtiessäni jätin oman taloyhtiön sekajätteisiin yhden tuossa tiedostossa samana päivänä poistettavaksi merkityn kirjan sekä kiinalaisen pöytäkello-radio -yhdistelmän, jonka ostin joitakin kymmeniä vuosia sitten Asematunnelin Anttilasta. Se oli arvokkaan näköinen, mutta radiona ja kellona huonolaatuinen. Siksi se on ollut viimeiset vuosikymmenet lasivitriinissä käymättömänä. Radiokin toimi vain paristoilla, joista yksi oli jo valunut. 

 • Kirjastosta kävelin Ala-Malmin torin toiselle laidalle Yliopiston apteekkiin ostamaan kahta reseptilääkettä. Olisin voinut tilata ne verkkoapteekistakin, jolloin DB Schenker olisi ne jo tuonut eilen kotiin, mutta en jaksanut silloin käydä sitä prosessia läpi. Apteekissa sain jonotuslapun 47. Vielä pois lähtiessäni jonotuslapulla 29 tullut nainen piti yhtä palvelupaikkaa varattuna ja jatkoi puhettaan nuorelle farmaseutille. Tuossa apteekissa on 10 reseptiasiakkaiden palvelupaikkaa, joista kahdeksassa oli farmaseutti asiakkaita palvelemassa.

 • Nyt en yrittänytkään päästä samalla bussilipulla S-marketin kautta kotiin, kuten tavallisesti, vaan kävin tutustumassa uusittuun Malmin K-Citymarketiin, joka on samassa talossa kuin Yliopiston apteekki. Ensin tutkin kierrätyspisteen ja totesin tyytyväisenä, että sinne voi viedä pullojen, tölkkien yms. lisäksi myös pieniä sähkökoneita, erilaisia putki- ym. lamppuja, pieniä akkuja ja paristoja. Aiemmin olemme vieneet tuollaisia jätteitä kauempana oleviin liikkeisiin. Olin nyt siis ensimmäistä kertaa hiljattain täydellisesti uusitussa Malmin K-Citymarketissa. Kävelin sen läpi pääpiirteissään ja join kupin kahvia erikoisen leivonnaisen kanssa itsepalvelukahvilassa, jossa oli mahdollista maksaa vain omatoimisesti kortilla.

 • En ostanut Citymarketista mitään kotiin tuotavaa, koska haluamieni tuotteiden löytäminen oudosta jättiläismyymälästä olisi ollut turhan työlästä. Tutusta kaupasta tutut tuotteet löytyvät vaivattomasti. Niinpä ajoin bussilla S-marketiin, tein siellä repullisen vakio-ostoksiani ja jatkoin siitä sitten samalla lipulla kotiin.

 • Lopuksi lisäsin sivulle www.ahjos.net/kirjat viisi kirjaa, jotka aion viedä Malmin kirjaston kierrätyshyllyyn ensi viikon tiistaina 19.3.2024, sekä venäjänkielen alkeiskurssin "Saljut" kirjat ja äänitteet, jotka annan niistä kiinnostuneelle suoraan kotoa. 
MUITA ASIOITA:
 • Kaupoissa ja bussissa ollessan puhelimeni soi kaksi kertaa ja joku oli jättänyt vastaajaan viestin. Kotona kuuntelin sen. Helsingin Kotivarasto Oy:stä ilmoitettiin, että siellä alkavan julkisivuremontin vuoksi yksi vuokraamistani kolmesta varastokopista pitää tyhjentää remontin ajaksi, koska se on ulkoseinällä ja siinä on ikkuna, joka vaihdetaan. Sovin, että käyn antamassa heille sen kopin avaimen ylihuomenna torstaina. Minun ei tarvitse itse sitä koppia tyhjentää eikä siitä aiheudu minulle kustannuksia.
Maanantai 11.3.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Muistelmien kirjoitus tai viikon erityistehtävien aloitus.
 • Tälle viikolle ei ole mitään suuritöistä erityistehtävää, joten tarkoituksena on skannata muistelmien lähdeaineistoa vuosilta 1986-87. Tasan 53 vuotta sitten 11.3.1971 aloitin työskentelyn Kansa-yhtiöissä. Siitä kerroinkin jo sivulla www.ahjos.info/muistoja/1971-73_Kansassa_vaihe1/   - Skannasin edellä mainittua aineistoa niin paljon kuin jaksan yhtenä päivänä. Se on ehkä vain noin 1/4 täydestä mapista.
MUITA ASIOITA:
 • Marie Kondo on kuulemma suositellut, että ei pidä kertoa puolisolle, mitä tavaroita aikoo poistaa. Minä olen kuitenkin näyttänyt vaimolleni ne kirjat, jotka aion viedä seuraavana tiistaina kirjastoon kierrätykseen. Hän on sitten siinä vaiheessa kiinnostunut niistä joistakin ja haluaa lukea ne. Tänään jouduin sen vuoksi vaihtamaan huomiseen poistolistaan www.ahjos.net/kirjat kaksi kirjaa.

 • Illalla pitää olla valmiina ottamaan vastaan Yliopiston apteekin verkkokaupasta viime viikolla tekemäni tilaus, jos se tänään tulee. Talviaikana heillä ainoa kotiinkuljetuksen vaihtoehto on DB Schenker, jolla ei ole sellaista kuljetuksen seurantapalvelua kuin Budbeellä tai Postilla. Schenker ei ilmoita etukäteen edes toimituspäivää, vaan kuljettaja soittaa ja kysyy olenko kotona ollessaan enää muutaman minuutin ajomatkan päässä. - Schenkerin kuljettaja soitti tänään noin klo 16:30 ja ilmoitti tulevansa "kello viiden ja kymmenen välillä".  Hän tuli sitten paketteineen noin klo 19:15.

 • Uudistin GoDaddy.comissa yhden pian erääntyvän verkkotunnuksen. Olin saanut hiljattain heiltä kyselylomakkeen, jossa pyydettiiin arvostelemaan heidän palvelua. Moitin sitä, että systeemi on muuttunut sekavaksi, kun en löytänyt sieltä omien verkkotunnusteni voimassaoloaikoja yms. Vasta sen palautelomakkeen lähettämisen jälkeen löysin ne toiminnot ihan eri paikasta kuin missä ne aiemmin olivat. Ne ovat nyt alasvetovalikossa, joka avautuu, kun klikkaan profiilikuvaketta "Timo".

Viikon 11/2024 avaus:
 • Viime viikolla oli tavallista enemmän aivokuormaa, kun Ruotsi pääsi Natoon ja jouduin päivittämään sitä koskevan sivuni, keksin "enhanced"-rahastot ja ideoin niiden käytön sekä kuinka selvitän lähdeveroasiaa, vein vanhoja kirjojani kirjastoon kierätykseen, sovitin uuden YA-tilauksen saman suuruiseksi kuin joulukuusta asti ollut saatavani Klarnalta. Lisäksi suunnittelin muutakin, mistä en ole vielä kertonut. - Toivon, että viikosta 11 tulee aivoja vähemmän kuormittava.