2024-03-25

Viikko 13/2024

Tämä raportti kertoo vuoden 2024 kalenteriviikosta 13, joka alkoi maanantaista 25.3.2024 ja päättyi sunnuntaihin 31.3.2024. Muutin tämän blogin sivujen esitystapaa 19.1.2024 alkaen siten, että tuorein päivä on edelleen ylimpänä, mutta kunkin päivän sisällä tapahtumat etenevät nyt ylhäältä alaspäin. Linkistä http://timontti.ahjos.info/Viikot/2024/13-24.html avautuu sama sisältö siten, että sivu alkaa maanantai-aamusta ja tuorein sisältö on alimpana. Kirjoitan tuoreen tekstin aina ensin tähän blogiin ja kopioin sen vasta hiukan myöhemmin tuolle toiselle sivustolle.

Sivu kannattaa aina ladata uudelleen heti avaamisen jälkeen, koska aluksi näytölle voi tulla sivun vanhempi versio jostakin välimuistista.

Lukijan oletetaan tietävän ennestään pysyvällä sivulla Selitykset kerrotut asiat (päivitetty 9.3.2024, "Päivän pohteet" päivitetty 31.3.2024).

Sunnuntai 31.3.2024 - Pääsiäissunnuntai:
PÄIVÄN POHTEET: Taloushallinto. HTML-kieliset sivustot. Viikkoraportointi
 • Laadin Ilkka Koppelomäen SaaMitäHaluat-systeemin mukaisen suunnitelman huhtikuulle.

 • Perustin SMH-systeemin mukaisen viikkosuunnitelmapohjan viikoille 14-26.

 • Täsmensin maanantain pohteen sanamuodoksi "Muistelmien valmistelu tai viikon erityistehtävien aloitus". Se oli aiemmin "Muistelmien kirjoittaminen tai ...". Todellisuudessa kirjoittaminen on vasta viimeinen työvaihe sen jälkeen, kun lähdeaineisto on kerätty ja käsitelty (kuten skannattu ja arkistoitu).

 • Merkitsin tämän viikon maanantain harmaalla ja muut päivät vihertävällä värikoodilla.

MUITA ASIOITA:

Lauantai 30.3.2024 - Pääsiäislauantai:
PÄIVÄN POHTEET: Asunnon siivous.
 • Tarkoituksena on ensin tutkia pölynimurin kanssa, mitä keskilattialla olevassa pinossa alimpana oleva musta laukku sisältää. Sitä en tiedä, mutta jos pitäisi arvata, sanoisin: "Kirjoja".   

 • Ei ollut laukku eikä kirjoja vaan se on musta reppu, jossa on erilaisia tarvikkeita, jotka ostin ja jäivät ylitse, kun asensin autooni peruutuskameran noin 10 vuotta sitten. Siis sähköjohtojen liittimiä, ruuveja, voimateippiä yms. Myös jo käytettyjen tarvikkeiden tyhjiä pakkauksia, jotta voin tarvittaessa kertoa, mitä kaikkea siihen tarvitsin. Repussa on myös yleissähkömittarin käyttöohje. Palautin repun nyt sisältöineen samaan paikkaan, mistä sen äsken otin. Silloin peruustuskameraa asentaessani samassa repussa oli myös käyttämäni työkalut ja se sähkömittari, mutta ne olen palauttanut omille paikoilleen työn valmistuttua. 

 • Edellisen jälkeen kävin läpi yhden nuhjuisen näköisen Postin 19 cm korkuisen pahvilaatikon sisällön. Edelleen säilytettävän aineiston siirsin aiemmin tyhjentyneeseen hyväkuntoiseen laatikkoon, jonka päällä on numero 302 ja teksti "SEKA 3-4". Eräät lehtileikkeet siirsin muualle niiden aiheen mukaiseen paikkaan. 
MUITA ASIOITA:
 • Viime yönä en saanut unta, vaikka en ajatellut mitään erityistä. Joskus klo 1-2 välillä lämmitin mukillisen maitoa ja tein siitä van Houten -kaakaota, jonka kanssa söin Salosen aamiaissämpylän puolikkaan ja siivun Valion 17% Edam-juustoa. Sen jälkeen nukahdin. Noin klo 7:20 otin aamulääkkeet ja kävin parvekkeella hengittämässä, mutta en syönyt mitään, vaan jatkoin nukkumista klo 10:20 saakka, jolloin aloitin aamutoimet. Vaimoni tekemän kotilounaan söin sitten normaaliin aikaan noin klo 11 alkaen.

 • Tuon edellä kuvaamani laatikon perkauksen jälkeen minua väsytti ja nukuin taas pari tuntia sikeästi unta nähden, kuten useina päivinä tätä ennen. Heräsin hiukan ennen klo 18:a ja vein silloin pölynimurin työhuoneesta omalle paikalleen eteiseen siivouskaappiin.

Perjantai 29.3.2024 - Pitkäperjantai:
PÄIVÄN POHTEET: Tekniikka ja tallenteet.
 • Olen monta kertaa aiemmin huomannut, että jos saan illalla jonkin idean, sen kehittely pyörii sitten mielessäni enkä saa unta. Mutta jos nousen yöllä tietokoneen ääreen ja toteutan sen idean, sen jälkeen nukahdan heti, nukun hyvin ja herään aamulla virkistyneenä, vaikka nukuttuja tunteja on tavallista vähemmän. Viime yönä nousin tietokoneen ääreen noin klo 1 ja työskentelin noin klo 2:en saakka tehden seuraavaa:

 • Perustin Drive.google.comiin ja tietokoneen D-levylle kansion VHS-DVD ja sinne taulukkolaskentatyökirjan LUETTELO.xlsx, jossa on 4 taulukkoa: Tutut, Vieraat, Ostetut, Odottamassa. Viimeksi mainittuun latasin aiemmin laatimani luettelon VHS-nauhoistani ja DVD-levyistäni. Sitä mukaa kun olen digitoinut ja tallentanut kyseiset videot, poistan niiden nimet Odottamassa-taulukosta ja kirjoitan niiden tiedot videon sisällöstä riippuen taulukkoon Tutut tai Vieraat, riippuen siitä, onko kyseisellä videolla minulle tuttuja henkilöitä, paikkoja tai asioita. Taulukkoon Ostetut siirsin jo kaupoista valmiina ostamieni elokuva-DVD-levyjen tiedot. Drive.google.comiin tallennan vain tuon Luettelo-tiedoston, mutta siinä mainitut videot tallennan vain pöytäkoneen kovalevylle ja uudelle, sitä tarkoitusta varten ostamalleni USB-levylle.

 • Kävin jo aiemmin eilen ChatGPT-tekoälyrobotin kanssa tällaisen keskustelun VHS-nauhurin kuvapään puhdistamisesta: https://ahjos.info/ai/016_Kuvapaan_puhdistus.html

 • Esitin tuon saman kysymyksen eilen myös Facebookissa. Tätä kirjoittaessa olen saanut siihen vastauksen yhdeltä Facebook-kaveriltani. Hän suositteli, etten yrittäisi puhdistaa kuvapäätä, koska puhdistusaineen irroittamaa likaa voisi jäädä laitteeseen videon laatua huonontamaan. Itse pelkään samaa. Kun huomasin, että Kärkkäisen verkkokaupassa on vielä VHS-kuvapään puhdistusnauhoja, tilasin tänään sellaisen. 

 • Videoiden kopiointiin VHS-nauhalta tietokoneelle tarvitaan sellainen laite, joka muuntaa nauhurin SCART-portista tulevan analogisen signaalin tietokoneen USB-porttiin syötettäväksi digitaaliseksi signaaliksi. Olen ostanut aiemmin jo kaksi sellaista laitetta, mutta en tänään löytänyt kumpaakaan, vaikka kävin läpi kaikki kaapit ja laatikot, joissa kuvittelin niiden voivan olla. Ensimmäisen ostin Verkkokauppa.comista arviolta noin 20 vuotta sitten. Sillä kopioimiini videoihin ääni tuli välillä pätkien, jolloin varsinkaan musiikkia ei kärsinyt kuunnella. Johtopäätös oli, että USB-porttia ei ole suunniteltu katkottomaan äänentoistoon. Toisen ostin myöhemmin Lidlistä. Sitä en muista koskaan edes kokeilleeni. Nyt en löytänyt sitä. Se olisi vaatinut oman ajurin asentamisen ja on epävarmaa, toimisiko se enää Windows 11 -koneessa. Siksi tilasin tänään tällaisen: https://www.karkkainen.com/verkkokauppa/nedis-vgrru101-videosieppari?term=Nedis+VGRRU101+videosieppari

 • Ilman videosiepparia en pääse nyt edes kokeilemaan, minkälaisina videot tulisivat tietokoneelle ennen nauhurin puhdistusta. Joten nyt on vain pakko odottaa tekemieni tilausten toimitusta ainakin ensi viikon perjantaihin 5.4.2024 saakka, jolloin tämä aihe on seuraavan kerran ohjelmassani.

 • Lopuksi järjestin VHS-nauhurille uuden sijoituspaikan pöytätietokoneen läheltä kauaksi televisiosta. Sillä on elinkaarensa tässä vaiheessa jäljellä enää vain yksi tehtävä: Syöttää aiemmin nauhoitettua sisältöä tietokoneelle. Mitään uutta sisältöä en siis aio enää VHS-nauhoille tallentaa enkä myöskään aio katsoa nauhojen sisältöä muulla laitteella kuin Windows 11 -pöytätietokoneella. Se tulee mahdolliseksi noin viikon kuluttua, kun saan tänään tilaamani videosiepparin. Monilla nauhoillani on pääohjelmana jokin elokuva ja sen jälkeen muuta televisiosta tallennettua, kuten uutisia tai mainoksia. Tarvittaessa yritän katkoa ja tallentaa eri sisällöt omiksi tiedostoikseen GOM Mix Pro -ohjelmalla.

Torstai 28.3.2024 - Kiirastorstai:
PÄIVÄN POHTEET: Vaihtelevia tehtäviä. Sauna?
 • Tämä päivä meni autoasioissa: Klo 13 oli varattu aika rengashotelliin renkaiden vaihtoon. Vietiin siis nastarenkaat rengashotelliin säilytykseen kesäksi ja asennettiin autoon ns. ympärivuotiset renkaat, joilla ajamme pitkälle syksyyn. Ei tarvitse säikähtää syksyllä heti ensimmäistä lumisadetta, koska ensilumi sulaa kuitenkin aina pois ja sen jälkeen on taas yleensä monta viikkoa, jolloin nastoja ei tarvita.

 • Rengashotelli on Ala-Tikkurilan Tapulissa. Ajoimme siitä Ikean lähelle Porttipuistoon, missä kävin noutamassa Puuilon myymälästä heidän verkkokaupasta aamulla ostamani pariston (CR-2450) auton tuulilasiin kiinnitettyyn, pysäköintikiekkoa vastaavaan Parklite-laitteeseen. 
MUITA ASIOITA:
 • Kävin samalla Porttipuiston S-marketissa, joka on samassa talossa kuin Puuilo. Se on ruokien ja ruokatarvikkeiden puolesta paras S-market, missä olen käynyt, mutta konttoritarvikkeita siellä ei ole sen enempää kuin Malmin S-marketissa. Olisin ostanut ohuen punaisen merkkauskynän, mutta sellaista siellä ei ollut.  

 • Paluumatkalla vaimoni kävi täydentävillä ostoksilla Alppikylän Lidlissä, missä oli varmaankin vuoden pahin ruuhka, kun olimme siellä kiirastorstaina noin klo 15 paikkeilla.  

 • Saunaa emme tänään lämmittäneet. Nukuin taas illalla pari tuntia päivävaatteissa päiväpeiton päällä ja heräsin noin klo 21 kirjoittamaan tätä.

Keskiviikko 27.3.2024:
PÅIVÄN POHTEET: Kielitaidon kertaaminen tai kartuttaminen (venäjän alkeet).
 • Pääsin päivän varsinaiseen ohjelmaan vasta klo 12 jälkeen. Aluksi testasin, muistanko venäläiset aakkoset painokirjaimin. Muuten meni oikein, mutta unohdin kokonaan kirjaimet Е, Ё ja Х. Kaunokirjaimia en nyt tutkinut.

 • Jatkoin venäjän alkeiden opiskelua "Ponjatno!1" -kirjan mukaan. Kirjan täydellinen nimi on sivulla "Selitykset" otsikon Venäjänkielen oppikirjat alla. Tarkistin ensin, muistanko luvun 1 sivuilla 32-33 olevat 32 kohteliaisuusfraasia. Yhtä tärkeää en muistanut enkä kahta sellaista, joille muistin synonyymin.

 • Sitten kuuntelin kirjan CD-levyltä lukuun 2 liittyvät äänitteet, yritin lausua ne perässä ja painaa mieleeni: sanontoja, lukusanat 0-20, harrastuksia, maita, kieliä, persoonapronominien akkusatiivit, yleiset lempinimet, substantiivien suku, omistuspronominit, kovat ja pehmeät äänteet, painolliset ja painottomat vokaalit. - En noita suinkaan vielä oppinut. Nyt en edes yritä kirjoittaa niitä vaan vain lausua.

 • Illalla puuron keiton ja iltapalan jälkeen tutkin esillä olevista kolmesta venäjän oppikirjasta (= Ponjatno 1 ja 3, Konetshno), kuinka niiden kielioppiosassa on esitetty persoonapronominien, omistuspronominien ja kysymyssanojen taivutus. Kun minulla on näkömuisti, toivon löytäväni jostakin kirjasta sellaiset taulukot, joita voisin sitten sieluni silmillä lukea samalla tavalla kuin lukiossa saksan kielioppia, jonka osasin sivu sivulta. - Tulin siihen tulokseen, että minulle tässä vaiheessa sopivin esitystapa on Ponjatno 1:ssä. Kahdessa muussa kirjassa on kyllä elegantimmat taivutustaulukot, mutta niissä ei ole sanojen suomennoksia. Ne kirjat on siis tarkoitettu henkilöille, jotka jo tietävät sanojen merkityksen ja kaipaavat vain tukea niiden taivutuksessa.
MUITA ASIOITA:
 • Aamupäivä kului yhtiön pankkiasian hoitamiseen Nordeassa. Olin lähettänyt pankkiin viime perjantaina aamupäivällä lomakkeen "Yrityksen tilin lopetus". Silloin saamassani kuittauksessa kerrottiin, että saan vielä "Yrityksen Asiakirjat" -palveluun allekirjoitettavaksi vahvistuspyynnön ja että ilmoitus siitä tulee tekstiviestillä. Ja että tili lopetetaan sitten noin 5 pankkipäivän kuluttua allekirjoituksestani. Kun en ollut sellaista tekstiviestiä saanut eikä kyseisessä palvelussa ollut mitään allekirjoitettavaa, soitin tänään Nordean yrityspankkiin. En viitsi tässä enää muistella, kauanko jouduin jonottamaan ja mitä erilaisia vaiheita ja ongelmia tunnistamiseen ja asian käsittelyyn liittyi. Lopputulos on kuitenkin se, että pyytämäni tilinlopetus luvattiin toteuttaa tasan viikon kuluttua keskiviikkona 3.4.2024. Puhelun jälkeen sain tekstiviestinä 3-osaisen asiakastyytyväisyyskyselyn, jonka viimeisenä kysymyksenä oli "Mitä olisimme voineet tehdä paremmin?". Siihen vastasin: "Hoitaa asian viime viikolla lähettämäni lomakkeen perusteella ilman tarvetta soittaa ja antaa samat tiedot suullisesti."

 • Venäjän opiskeluun väsyneenä kävin klo 15 jälkeen autossa laittamassa sen valmiiksi huomista rengashotellivierailua ajatellen.  Toin viimasuojan, hiekotushiekkalaatikon ja -lapion kesäksi kellarikomeroon. 

 • Nukuin taas, kuten monena edellisenäkin iltana, pari tuntia päivävaatteissa päiväpeiton päällä. Heräsin klo 20:20. Keitin kaurasuurimopuuron aamuksi, söin iltapalan ja menin sitten työhuoneeseen pöytätietokoneen ääreen jatkamaan venäjän opiskelua.

Tiistai 26.3.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Tarpeettomien tavaroiden tai tiedostojen karsinta.
 • Käsittelyn kohteena Postin 19 cm korkuinen laatikko, jonka päälle olen kirjoittanut, että siinä on VHS-nauhoja ja "Tyhjiä tai muuten tarpeettomia korppuja 1999-. Tyhjät levykkeet tyhjennetty Full Formatilla". Korput eli 3,5" levykkeet valokuvasin ostokoteloissaan ja vein ne eteiseen vietäväksi edelleen sekajätteisiin. Vaimoni vei ne myöhemmin sinne. Laatikkoon jäi 9 VHS-nauhaa odottamaan myöhempää käsittelyä.

 • Sekajätteisiin vietäviä levykekoteloita oli 16 kpl, joissa on siis ollut ostettaessa 160 levykettä. Niiden yhteispaino pahvikoteloineen oli 3,4 kg.

 • Illalla etsin eri paikoista tiedostoa, johon olen joskus kauan sitten kirjoittanut luettelon elokuvatallenteistani. Ne ovat valmiina ostetuilla, suoraan televisiosta tallennetuilla tai VHS-nauhoilta kopioiduilla DVD-levyillä tai televisiosta nauhoitetuilla VHS-nauhoilla. Lopulta löysin sen tiedoston pöytäkoneen D-levyn kansiosta "Aiheenmukainen arkisto" nimellä "VHS-DVD.xls". Kirjoitan tuon tarkoituksella tähän muistiin ennen kuin unohdan, mistä sen löysin.

MUITA ASIOITA:
 • Aamulla klo 8 alkaen mankeloin taloyhtiön pesutuvan mankelihuoneessa illalla pesemäni pyykin, joka oli yön kuivaushuoneessa.

 • Aamulla mankelista kotiin palattuani katsoin viestipalvelu X:stä videon lähes 3 km pituisen sillan romahtamisesta Baltimoressa ison konttilaivan törmättyä siihen. Videolla näkyi se silta lähes koko pituudeltaan, laivan lähestyminen, törmäys ja sillan eri osien romahtaminen mereen.

Maanantai 25.3.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Muistelmien kirjoitus tai viikon erityistehtävien aloitus.
 • Tälle viikolle ei ole mitään sellaista erityistehtävää, joka syrjäyttäisi tavallisen viikko-ohjelman. Sen mukaan minun piti tänään skannata kirjoituksiani vuosilta 1986-87. En kuitenkaan jaksanut tehdä sitä ollenkaan vaan odotin Nordean lupaamaa tekstiviestiä ja valmistauduin pesemään illalla pesutuvassa pyykkiä. Vaihdoin puhtaat lakanat jo iltapäivällä. Usein olen ollut pesutuvasta tultuani niin väsynyt, että olen nukkunut seuraavan yön ilman lakanoita. - Tämän päivän merkitsen siis harmaalla värikoodilla, koska en tehnyt mitään muistelmien kirjoitusta edistävää.

MUITA ASIOITA:
 • Halusin varmistua siitä, että Nordeasta odottamani vahvistuspyyntö ei ole jäänyt saapumatta tekstiviestiongelman vuoksi. Minulle ilmoitettiin perjantaina, että kun saan sen tekstiviestin, allekirjoitettava vahvistuspyyntö on "Yrityksen Asiakirjat"-palvelussa. Yritin käydä katsomassa, olisiko se vahvistuspyyntö jo siellä, mutta en löytänyt Nordean verkkopankista linkkiä tuohon palveluun. Kysyin asiakaspalvelurobotilta, minkä kansilehdellä olevan linkin takaa löytyy linkki tuohon palveluun. Se vastasi antamalla suoran linkin www.nordea.fi/yritysasiakkaat/yrityksen-asiakirjat.html

 • Sain verohallinnolta ilmoituksen, että esitäytetty veroilmoitukseni on nyt Omaverossa. Katsoin siitä vain pikaisesti, että tulot näyttävät olevan kohdallaan ja kotitalousvähennys viimevuotisesta kylpyhuoneremontista on otettu huomioon. Yleensä olen saanut veronpalautusta 200-300 euroa, mutta nyt olisin joutunut maksamaan lisää sen verran, ellei olisi tuota kotitalousvähennystä. Sitä hiukan ihmettelen. Mutta siis kotitalousvähennyksen ansiosta saan taas palautusta suunnilleen saman verran kuin aina ennenkin. - Joulurauhan julistamisen televisioinnista olen maksanut aiemmin muistaakseni 160 euroa, mutta nyt se taitaa olla 163 euroa. Nämä tiedot kirjoitan muistivavaraisesti veropäätöksen pikaisen vilkaisun perusteella. En ottanut sitä vielä omalle koneelle enkä tulostanut.

 • Varaan taloyhtiön pesutuvan yleensä jokaisen kuukauden 25. päivän illaksi ja mankelin seuraavaksi aamuksi. Siellä vietin illalla pari tuntia. Tutkin samalla netistä, missä myydään CR2450 -tyyppisiä nappiparistoja. Autoni tuulilasiin kiinnitetty automaattinen pysäköintikiekkoa vastaava laite toimii sellaisella. 

 • Kyselin vaimoltani venäjänkielen sanasta "ladno", joka lausutaan [ladna]. Eräs opettaja käyttti sitä usein oppitunnilla, mutta sitä ei ole sanakirjoissani. Kun kirjoitin sen ensin väärin "lodno", Google suomensi sen "Okei". Kun kirjoitin sen oikein "ladno", Google suomensi sen "OK". Kun kirjoitin suomeksi "Okei" tai "OK", Google käänsi molemmat venäjäksi "хорошо" [harasho:].  Tuota "ladno"-sanaa sopii kuulemma käyttää erityisesti silloin, kun haluaa vastata myönteisesti toisen ihmisen tekemään ehdotukseen, että tehtäisiin jotakin. 

Viikon 13/2024 avaus:

Viikon alkaessa odotan kiihkeimmin Nordealta tekstiviestiä, jolla ilmoitetaan, että voin käydä vahvistamassa yhtiöni asiakkuuden lopetusilmoituksen. Jätin sellaisen ilmoituksen perjantaina 22.3. aamupäivällä, mutta pankki ei vielä sen perusteella lopettanut yhtiön tiliä, vaan kertoi lähettävänsä minulle vahvistuspyynnön allekirjoitettavaksi. Jos nyt kuolen ennen kuin olen sen allekirjoittanut, pankki laskuttaisi palvelumaksuja vielä monilta kuukausilta ennen kuin joku muu saisi itselleen tarvittavat valtuudet ja hoidetuksi tuon asian loppuun. Mielestäni minun perjantaina lähettämän lopetusilmoituksen pitäisi riittää. Epäilen pankin venyttävän asian käsittelyä niin pitkään, että joudun maksamaan palvelumaksun vielä huhtikuultakin.

Muita tämän viikon asioita ovat normaalin viikko-ohjelman lisäksi pesutupa, mankeli, auton renkaiden vaihto ja läksiäisviestin laadinta "Lemmen viemää" -sarjan keskustelufoorumien lukijoille.