2023-08-03

Viikko 30/2023

Tämä raportti kertoo vuoden 2023 kalenteriviikosta 30, joka alkoi maanantaista 24.7.2023 ja päättyi sunnuntaihin 30.7.2023. Dokumentoin eri päivien tapahtumia tälle sivulle siten, että tuorein sisältö on ylimpänä. Linkistä http://timontti.ahjos.info/Viikot/2023/30-23.html avautuu sama sisältö siten, että sivu alkaa maanantai-aamusta ja tuorein sisältö on alimpana. Kirjoitan tuoreen tekstin aina ensin tähän blogiin ja kopioin sen vasta hiukan myöhemmin tuolle toiselle sivustolle.

Sivu kannattaa aina ladata uudelleen heti avaamisen jälkeen, koska aluksi näytölle voi tulla sivun vanhempi versio jostakin välimuistista.

Koko tämän viikon kuvauksen kirjoitin vasta kaksi viikkoa myöhemmin lyhyistä paperille kirjoittamistani muistiinpanoista, joissa ei ollut juurikaan muita kellonaikoja kuin heräämisaika. 

Sunnuntai 30.7.2023:
 • Illalla vein vesikanisterin ja pestyjä pyyhkeitä autoon. 

 • Uudistin "Taskukirjasto"-sovelluksella kirjastosta jo 24.1.2020 lainaamani kirjan, jota en ole vielä lukenut. Lainan joutuu uudistamaan normaalisti 4 viikon välein. Korona-pandemian ollessa pahimmillaan laina-aikoja pidennettiin pyytämättä muutamilla kuukausilla. Lainan voi uudistaa, jos siihen ei ole varauksia. Kyseinen kirja on mielestäni oikein hyvä suullisen venäjän kielen oppikirja. Venäjän opiskelu ei ole nykyisin kovin suosittua, joten tuohon kirjaan ei ole tullut minun laina-aikana niin paljon varauksia, että se olisi estänyt lainan uudistamisen. Sitä on pääkaupunkiseudun kirjastoissa 18 kappaletta, joista on tätä kirjoittaessani 12 lainassa ja 6 hyllyssä heti lainattavissa. Minulla lainassa oleva kirja tuntuu olevan aivan uusi ja puhdas kappale. Kirja on nimeltään "Konetshno! Venäjän suullisen viestinnän kurssi / Heidi Mäkäläinen".

 • Viimeistelin ja julkaisin viikon 29 päiväkirjablogin. 

 • Nukuin suurimman osan päivästä aamun ja aamupäivän toimien väsyttämänä.

 • Klo 8-10 olin varannut taloyhtiön pesutuvan yhteydessä erillisessä huoneessa olevan mankelin. Kävin siellä mankeloimassa kuivaushuoneeseen yön yli kuivumaan jättämääni pyykkiä. 

 • Heräsin klo 6:15. Söin osan 1/3 illalla keittämästäni kaurasuurimopuurosta. Kävin suihkussa taloyhtiön saunassa.

Lauantai 29.7.2023:
 • Illalla aloitin uuden käytännön: Keitän aamupuuron jo illalla. Kaurasuurimopuuroni valmistus kestää noin tunnin. Usein aamulla herätessä tekee mieli syödä sitä heti eikä vasta tunnin kuluttua. Se tunti koostuu seuraavista vaiheista: Valio Kiehu -maidon lämmittäminen kiehuvaksi ja kaurasuurimoiden lisääminen siihen (10 min), keittäminen miedolla lämmöllä (39 min), haudutus kannen alla (vähintään 10 min). Kun keitän sen illalla, minulla ei ole mitään kiirettä nukkumaan. Jätän puuron yöksi hautumaan, jolloin puurosta tulee parempaa kuin 10 minuutin pikahaudutuksessa.  Aamulla syön siitä 1/3-osan mikrossa nopeasti lämmitettynä (1 min) Valio Kevytmaidon kanssa käyttäen "voisilmänä" Becel Oliivia. Keraamiseen pataan jäävän 2/3 siirrän pyöreään metallipurkkiin ja laitan sen jääkaappiin odottamaan seuraavia aamuja.

 • Olin varannut taloyhtiön pesutuvan klo 19-21. Pesin siellä kahdella pesukoneella kolme koneellista pyykkiä eli ensin 40-asteisessa vedessä kahdet päällyshousut ja yhden paidan. Sen jälkeen pesin 60-asteisissa vesissä alusvaatteita ja pyyhkeitä kirjopesuna ja toisessa koneessa lakanoita valkopesuna. Tällä kertaa en käyttänyt ollenkaan kuivausrumpua, joka kuluttaa pyykkiä hirveästi. Ripustin kaikki pesutuvan vieressä olevaan kuivaushuoneeseen yöksi narulle kuivumaan. Siellä on koneellinen ilman lämmitin ja ilmaa kuivaava tuuletin, joka toimii enintään 4 tuntia kerrallaan.

 • Vaimoni kävi isänsä kanssa K-raudassa katsomassa kylpyhuone-, wc- ja saunakalusteita.

 • Heräsin klo 5:50. Söin kotona aiemmin keittämäni kaurasuurimopuuron annoksen 3/3. Kävin suihkussa taloyhtiön saunassa ja lähdin autolle klo 7:40. Paistoin autossa nestekaasuliedellä kananmunan ja nautin sen Perheleipuri Salosen pienten graham-sämpylöiden ja murukahvin kanssa.

Perjantai 28.7.2023:
 • En ollut nähnyt, että uudesta huoltoyhtiöstämme olisi käyty vaihtamassa sulake pysäköintialueen sähkökaappiin, mutta tarkistin kuitenkin tilanteen virtakynällä. Iloinen yllätys: sulake oli käyty huomaamattani vaihtamassa ja verkkovirta oli taas käytettävissä.

 • Julkaisin Svision.netin viikkopäivityksen ja laadin seuraavan viikon päivityksen viimeistelyä vaille valmiiksi.

 • Täydensin autossa edellisen viikon (29) päiväkirjablogia ja söin siellä lounaaksi Saarioisen "Häränmurekepihvin ja kermaiset kasvikset". Se annos on suunniteltu lämmitettäväksi mikrossa, mutta lämmitin sen autossa kaasuliedellä paistinpannussa kannen alla. Siten siitä tulee jopa herkullisempaa kuin mikrossa lämmitettynä.

 • Menin taas autoon ennen kello kahdeksaa olettaen, että remonttimiehet tulevat silloin asuntoomme. Illalla huomasin, että purkuvaihe tuli valmiiksi jo torstaina eikä perjantaina käyty tekemässä mitään.

 • Heräsin klo 5:30. En käynyt suihkussa taloyhtiön saunassa, koska tunsin itseni vielä puhtaaksi eilisiltaisen saunomisen jälkeen. Söin aiemmin keittämästäni kaurasuurimopuurosta osan 2/3. 

Torstai 27.7.2023:
 • Klo 17 alkaen kävin saunavuorollamme taloyhtiön saunassa saunomassa. Sen jälkeen otin valokuvia oman saunamme remontin edistymisestä. Illemmalla vaimoni tuli kotiin lyhyeltä lomamatkaltaan Keski-Suomesta.

 • Huomasin, että autoni pysäköintipaikan sähkötolpassa ei ollut sähköä, kuten olisi pitänyt olla klo 11-14. Tutkin virtakynällä muitakin sähkötolppia, joihin avaimeni sopi. Missään niistä ei ollut sähköä. Soitin asiasta hallituksen varajäsenelle, joka kävi sähköpääkeskuksessa katsomassa, oliko sähköt katkaistu sieltä. Ei ollut. Johtopäätöksemme oli, että sulake on kärähtänyt sellaisessa sulakekaapissa, johon hänellä ei ole avainta. Tein klo 14:20 netin kautta vikailmoituksen huoltoyhtiölle, jonka hoidettavaksi meidän talo siirtyi 1.6.2023 alkaen. Jäin mielenkiinnolla odottamaan, kuinka pian he reagoivat ja millä tavalla. Tarvitsen autossani verkkovirtaa vain pienlaitteiden akkujen lataamiseen, siis kannettavaan Chromebook-tietokoneeseen ja turvakameraan.  Kahviveden ja ruoat lämmitän nestekaasulla, jolla myös jääkaappi toimii. 

 • Kävin rollaattorilla ostoksilla S-marketissa, minne on matkaa kolmisensataa metriä.

 • Söin edellä mainitussa lähiravintolassa www.lokalfoodbar.fi keittolounaan. Se on hiukan halvempi kuin tavallinen lounas, vaikka siihenkin kuuluu sama salaattipöytä, leipä, jälkiruoka ja kahvi kuin tavalliseen lounasateriaan. Keittolounaan pääruokana on joka päivä kermainen lohikeitto, joka tuodaan pöytään valmiiksi annosteltuna. Se on hyvä käytäntö, joka takaa sen, että kukaan ei voi onkia lohia padasta itselleen jättäen muut asiakkat niitä ilman. - Lisäsin edelliseen viestiini Facebook-aikajanalle kuvan ravintolan ulkoalueesta ja kerroin, mitä keittolounaaseen kuuluu.
 • Klo 11-16 oli ilmoitettu meidän kylpyhuoneremontin vaatimasta vesikatkosta koko taloyhtiön kaikissa 105 huoneistossa, jotka ovat kolmessa talossa 10 rapussa. Jonkinlaisena suunnitteluvirheenä voinee pitää sitä, että taloon ei ole rakennusvaiheessa asennettu rappukohtaisia sulkuja. Minä en havainnut, kauanko vesikatko todellisuudessa kesti, koska olin sen ajan autossani.

 • Heräsin klo 5:30. Keitin aamupuuron ja söin siitä osan 1/3, mutta en käynyt suihkussa taloyhtiön saunassa, koska meillä on siellä saunavuoro torstaisin.

Keskiviikko 26.7.2023:
 • Pitkästä aikaa minulla tuntui olevan edes hiukan energiaa tietokoneen käyttämiseen.  Asensin Telegramin Chromebookiin, viimeistelin torstain 20.7.2023 päiväkirjablogitekstiä ja kopoin sen Ahjos.infoon.

 • Varasin taloyhtiön pesutuvan lauantai-illaksi klo 19-21 ja mankelin sunnuntai-aamuksi klo 8-10.

 • Kävin lähiravintolassa www.lokalfoodbar.fi  syömässä silakkapihvi-lounaan.  Auton tuulilasikamera oli päällä koko sen ajan. Kehuin ravintolaa julkisesti Facebook-aikajanallani.

 • Tutkin autossa tuulilasikameran valikoita suurennuslasin kanssa ja alustin siihen uuden 32 Gt muistikortin. Jatkoin autokameravalvontaa pysäköintialueella, videon aiheena Suvikuja 2:ssa asioivat, jotka käyttävät luvatta meidän pysäköintialueen vieraspaikkoja.

 • Kävin aamulla suihkussa taloyhtiön saunassa ja menin sitten autooni ennen klo 8, jolloin remonttimiehet aikaisintaan tulivat. Autossa paistoin nestekaasuliedellä yhden kananmunan ja söin sen Perheleipuri Salosen pienten graham-sämpylöiden ja murukahvin kanssa. Minulla on autossa niin hyväpintainen pieni paistinpannu, että sen voi Salosen sämpylän puolikkaalla pyyhkiä aivan puhtaaksi, jonka jälkeen vesipesu ei ole tarpellinen.

 • Heräsin jo klo 4:34, mutta nousin ylös vasta klo 6:00.  Söin toissa-aamuna keittämästäni kaurasuurimopuurosta osan 3/3. 

Tiistai 25.7.2023:
 • Nukkumaan mennessä merkitsin jokailtaiseen kiitollisuus-aiheiden luetteloon, että saunaremontti näyttää edistyvän ripeästi ja huolellisesti.

 • Illalla otin saunassa paljon valokuvia ja perustin niille Google Kuviin albumin:
  https://photos.app.goo.gl/W4xvBMUkDLcnybAF8

 • Kotiin tultuani huomasin, että saunasta ja pesuhuoneesta oli irroitettu kaikki vesikalusteet (myös lämpöpatterit) ja valaisimet. Pistorasioiden suojukset oli poistettu, mutta ne ilmeisesti edelleen toimivat, koska pesuhuoneen kattoon oli kiinnitetty työmaavalaisin, josta roikkui pistorasiaan ylttävä sähköjohto.

 • Kuvasin autokameralla 1 minuutin pituisen videon "Elämää Camping Suvikujalla" ja lähetin sen vaimolleni Telegram-viestinä.

 • Jokaisen rapun ulko-oveen kiinnitetyn ilmoituksen mukaan koko taloyhtiön kaikissa 105 huoneistossa on meidän remontin vuoksi vesikatko, jonka ajankohdaksi ilmoitettiin torstai klo 11-16 siten, että se voi loppua jo aiemminkin.

 • Söin lounaaksi kaasuliedellä autossa paistinpannulla lämmitetyn  Atrian metsästäjänpihvin sienikastikkeella.

 • Vaimoni lähti toisen naisen kanssa kahden yön lomamatkalle Keski-Suomeen. 

 • Nähtyäni urakoitsijan sähköpostiosoitteen rappukaytävään kiinnitetyssä vesikatkoilmoituksessa lähetin hänelle viestin, jossa oli myös kopiot tekniselle isännöitsijälle sunnuntaina lähettämistäni viesteistä.

 • Kävin ensimmäisen kerran aamupesulla taloyhtiön saunassa. Olin sen jälkeen matkailuautossani taloyhtiön pysäköintialueella noin klo 7:50-18. Aloitin aamun siellä paistamalla nestekaasuliedellä yhden kananmunan ja syömällä sen Perheleipuri Salosen pienten graham-sämpylöiden ja murukahvin kanssa.

 • Heräsin jo klo 4:30. Söin annoksen 2/3 edellisenä aamuna keittämästäni kaurapuurosta

Maanantai 24.7.2023:
 • Illalla kävimme vaimoni kanssa katsomassa purettua saunaa, mutta emme ottaneet valokuvia.

 • Kotiin tultuani näin, että eteisen lattia oli hyvin suojattu ja pölyn leviäminen muihin huoneisiin oli estetty keskelle eteistä rakennetulla läpinäkyvällä kalvoseinällä, jossa oli vetoketjulla avattava oviaukko.

 • Vietin päivän matkailuautossani taloyhtiön pysäköintialueella.  Lounasruoaksi lämmitin nestekaasuliedellä paistinpannussa kannen alla vaimoni tekemän kassler-pihvin sieni-peruna-salaatin kanssa.

 • Asunnosta poistuessani tapasin urakoitsijan ja kaksi hänen työmiestään rapussa. Kerroin tekniselle isännöitsijälle sunnuntaina lähettämistäni viesteistä.

 • Heräsin klo 5.30, keitin ja söin kaurapuuroa kansanedusraja Kinnarin tilan kaurasuurimoista. Kävin vielä omassa suihkussa ennen klo 8, jolloin saunan ja sen pesuhuoneen purkajat saapuivat.

Viikon 30 avaus:
Tällä viikolla alkaa heti maanantai-aamuna asuntomme saunan ja pesuhuoneen täysremontti. Remontin on arvioitu kestävän kuivauksineen yli kuukauden. Rakenteiden purkaminen aiheuttaa kovaa melua. Työtä tehdään klo 8-18 välisenä aikana. Sen ajan aion viettää pääasiassa ulkona tai autossa. Autossa minulla on kannettava Chromebook-tietokone, jolla on helppo kirjoittaa tätä blogia Googlen blogspot.com -palvelimelle, mutta vaikeampi kopioida tekstiä AHJOS.INFO -sivustolle. Näin ollen se sivusto voi olla enemmän ajastaan jäljessä, jos en jaksa enää iltaisin työstää tekstiä kotona pöytätietokoneella.