2023-09-10

Viikko 34/2023

Tämä raportti kertoo vuoden 2023 kalenteriviikosta 34, joka alkoi maanantaista 21.8.2023 ja päättyi sunnuntaihin 27.8.2023. Dokumentoin eri päivien tapahtumia tälle sivulle siten, että tuorein sisältö on ylimpänä. Linkistä http://timontti.ahjos.info/Viikot/2023/34-23.html avautuu sama sisältö siten, että sivu alkaa maanantai-aamusta ja tuorein sisältö on alimpana. Kirjoitan tuoreen tekstin aina ensin tähän blogiin ja kopioin sen vasta hiukan myöhemmin tuolle toiselle sivustolle.

Sivu kannattaa aina ladata uudelleen heti avaamisen jälkeen, koska aluksi näytölle voi tulla sivun vanhempi versio jostakin välimuistista.

Koko tämän viikon kuvauksen kirjoitin vasta 2 viikkoa myöhemmin lyhyistä muistiinpanoista, joissa ei ollut juurikaan muita kellonaikoja kuin heräämisaika. Muista syömisistä kuin aamupuurosta ja sen yhteydessä paistamastani kananmunasta en tehnyt muistiinpanoja. 

Sunnuntai 27.8.2023:
 • Aloin harjoitella sekuntikellon kanssa puhetta, jonka aion pitää 6.9.2023 pidettävässä taloyhtiön ylimääräisessä yhtiökokouksessa eräistä ajankohtaisista asioista. Ensimmäisellä kerralla puheeni kesti noin 16 minuuttia ja totesin, että se pitää saada lyhyemmäksi.

 • Luin tilaamani kiukaan käyttöohjeet sivustolta www.helokiuas.fi  sekä sen toimitusta koskevat ohjeet DB Schenkerin sivustolta. Jälkimmäisestä selvisi, että se tuodaan lavatoimituksena vain ulko-ovelle saakka ja tilaajan pitää säilyttää lava vähintään 14 päivää mahdollista palautusta varten. Kiuaskaupan sivulta sain tietää, että toimituksen paino on 64 kg,  mihin sisältyy kaksi 20 kilon pakettia kiuaskiviä. Tuo tieto sai minut huolestumaan siitä, kuka nostaa kiukaan ulko-ovelta kierreportaita toisessa kerroksessa olevaan asuntoomme ja missä voin säilyttää sen lavan.

 • Täydensin eilistä vieraspaikkavideotani lisäämällä sen alkuun valokuvan alueella olevasta liikennemerkistä ja vieraspaikoilla olevasta kyltistä. Lisäsin siihen myös huomatustekstin, että liikennemerkin mukaan pysäköinti on sallittu vain kiinteistönomistajan luvalla.  Lähetin tiedon parannuksista isännöitsijälle ja hallituksen jäsenille. Kerroin samalla, että poistan sen isokokoisen videotiedoston drive.google.comista, mutta video on pysyvästi katsottavissa sivultani www.ahjos.info/syystie

 • Remonttiurakoitsija lähetti sovittelevan vastausviestin viestiini, jolla olin ilmoittanut, että haluamme lattian saumauslaastin olevan väriä 38 "ground brown" eikä 36 "terracotta". Hän lupasi tuoda sen väristä.

Lauantai 26.8.2023:
 • Tallensin kuvaamani videon vieraspaikkojen väärinkäytöstä ensin drive.google.comiin ja jaoin sen linkin isännöitsijälle ja kaikille hallituksen jäsenille.  Kun videotiedosto oli yli 1 gigatavun suuruinen, se latautui hitaasti.  Siksi tein siitä mp4-tiedoston, joka oli kooltaan vain noin viidesosa edellisestä. Tallensin siitä kopion kansioon www.ahjos.info/syystie

 • Kotiin palattuani katsoin pitkästä aikaa Lemmen viemästä tuoreen jakson 4089, missä pitkäaikainen roolihahmo Max Richter poistui sarjasta uuden rakkautensa, afrikkalaisen Imani Karikin kanssa. Otin heidän lähdöstä näytönkuvan, jonka julkaisin sivustollani www.svision.net. 

 • Kuvasin autossa istuen tuulilasin läpi kännykällä hauskan videon siitä, kuinka naapuritalon vieraat käyttävät luvattomasti meidän pysäköintialueen vieraspaikkoja.

 • Palasin pesutupaan. Menin sieltä kuivuneiden pyykkien kanssa niitä ostoskärryssä työntäen autooni, missä söin aluksi lounaan. 

 • Vaimoni soitti kauhuissaan ja kertoi, että remonttimies on levittämässä saunan lattiaan aivan väärän väristä laastia. Lattialaatat ovat tummanharmaat, mutta hän oli tiivistämässä saumat kirkkaan ruskealla laastilla. Vaimoni oli mennyt tarjoamaan remonttimiehelle teetä tms ja huomattuaan virheen oli heti käskenyt keskeyttää sen työn jatkamisen. Soitimme urakoitsijalle, joka suuttui. Hän käski meidän valita värikartasta, minkä värin haluamme ja lopetti puhelun. Kysymys oli Kiilto Saumauslaastista, jonka olisi pitänyt olla väriä 38 "ground brown" (joka nimestään huolimatta näyttää tumman harmaalta) mutta hän oli aloittanut työn värillä 36 "terracotta" (joka on kirkkaan ruskeaa). - Kun sitten myöhemmin käytettiin oikean väristä laastia, saunan ja pesuhuoneen lattiasta tuli upea. Jos saumat olisivat jääneet terracotta-värisiksi, lattiasta olisi tullut kamalan näköinen, mikä olisi pysyvästi alentanut asunnon arvoa. Onneksi hän oli ehtinyt käsitellä sillä terracottalla vain vähän matkaa lauteiden alta alkaen ja kun se ei ollut vielä kuivunut, hän sai sen vielä kokonaan pois. - Luojan kiitos, että vaimoni meni tarjoamaan hänelle teetä tms! Muuten olisimme huomanneet virheellisen värin liian myöhään. Hyvä, etttä vaimoni osasi sujuvalla venäjänkielellä puhua asiasta venäjänkielisen virolaisen remonttimiehen kanssa. 

 • Olin varannut taloyhtiön pesutuvan yhdeydessä olevan mankelin klo 8-10. Menin sinne mankeloimaan illalla pesemääni pyykkiä, joka oli ollut yön yli kuivumassa kuivaushuoneessa.

 • Virolainen remonttimies tuli jo klo 7:15 tiivistämään laattojen saumoja.

Perjantai 25.8.2023:
 • Myöhään illalla keitin kaurasuurimopuuron aamuksi.

 • DB Schenkeriltä tuli puhelimeen tekstiviesti, jossa ilmoitettiin, että kiuas tuodaan maanantaina klo 8-12. Minun oli aluksi hiukan vaikea täysin ymmärtää sitä tekstiä, jossa kerrottiin, että he tuovat minulle "SAUNA360 147...727 lähetyksen".  Olin ostanut kiukaan helokiuas.fi -nimisestä verkkokaupasta, joka myy Helo-merkkisiä sähkökiukaita ja Kastor-merkkisiä puukiukaita sekä infrapunapaneeleja. Verkkokauppa on Sauna360 Oy:n omistama. "Sauna360 Oy kuuluu Sauna360-konserniin, jolla on laaja tuotevalikoima vahvoja saunamerkkejä, joita toimitetaan maailmanlaajuisesti niin asuinkohteisiin kuin liikehuoneistojen saunaprojekteihin."

 • Varaan taloyhtiön pesutuvan joka kuukauden 25. päiväksi kello 19-21. Yleensä pesen siellä vain liinavaatteita ja pyyhkeitä. Nyt kun alusvaatteita ja yöpukuja ei ole voinut pestä tavalliseen tapaan kotikoneella, pesin nekin talon pesutuvassa ja kuivasin ne siellä kuivausrummulla. Pesutuvassa oli aiemmin sellainen kuivausrumpu, joka antoi pyykin kuivana ja lämpimänä. Se vaihdettiin hiljattain uuteen, joka lopuksi jäähdyttää vaatteet ja ne tuntuvat kuivauksen jälkeen kosteilta. Yleensä levitämme ne kotona seuraavaksi yöksi ja päiväksi kuivumaan ympäri asuntoa, mutta nyt jätin kaikki alusvaatteetkin yöksi pesutuvan kuivaushuoneeseen.

 • Suoritin sivuston Svision.net viikkopäivityksen. Ilmoitin siitä yhdessä Google-ryhmässä ja kahdessa Facebook-ryhmässä. Laadin seuraavan viikon päivityksen viimeistelyä vaille valmiiksi.

 • Heräsin klo 5:30. Kävin parvekkeella hengittämässä, söin paistetun munan ja annoksen 3/3 aiemmin keittämästäni puurosta, mutta en tuntenut tarvetta käydä aamupesulla taloyhtiön saunassa. Meillähän on asunnossa saunasta erillinen vessa, joka on käytettävissä myös kylpyhuoneremontin aikana. Siellä on pesulavuaari ja bidet-suihku, mutta ei lattiakaivoa.

Torstai 24.8.2023:
 • Sain kutsun ylimääräiseen yhtiökokoukseen, jossa päätetään kattoremonttia varten otetun remonttilimiitin konvertoimisesta 20 vuoden lainaksi. Remontti oli tullut maksamaan hiukan vähemmän kuin mille määrälle remonttilimiitti oli myönnetty, jolloin minun osuuteni jäi noin tuhat euroa pienemmäksi kuin mihin olin varautunut. Lainaosuuteni kattoremontista tulee olemaan noin 10.300 euroa, mutta aion maksaa sen pois heti kun se on mahdollista.

 • Urakoitsija teki K-Rauta Vantaanportissa määrittelemämme tilaukset. Samassa liikkeessä olin käynyt vaimoni kanssa kolme kertaa niitä valitsemassa. Se oli meille aika rankkaa, kun piti valita suuresta valikoimasta osittain pelkkien esitteiden perusteella sopivan laatuiset ja oikean mittaiset tuotteet.

 • Kävin vaimoni kanssa Oulunkylän K-Raudassa ostamassa saunaan seinien väliin lähelle kattoa ilman ruuveja kiinnitettävän pyykinkuivaustelineen. Meillä oli aiemminkin samanlainen, mutta vanhaa ja kuluneen näköistä ei viitsi uuteen saunaan asentaa. Monissa kaupoissa myydään samaa Sini-tuotetta, jonka leveys on säädettävä 135-235 cm. Meillä oli ongelmana, että saunamme leveys on vain 120 cm. Urakoitsija suostui ottamaan sen sisäkkäin menevät kaksi teräsputkea omassa verstaassaan lyhennettäviksi. Noin 30 cm lyhennyksen jälkeen telineemme sopii 105-205 cm levyiseen tilaan. 

 • Pakkasin pesuhuoneesta poistetun loisteputkilampun siten, että se olisi ollut helppo viedä ehjänä kierrätykseen. Vaimoni vei sen kuitenkin varalampuksi isälleen, jonka kylpyhuoneessa on samanlainen valaisin.

 • Kiuastilaukseni tilausvahvistuksessa oli linkki DB Schenkerin sivulle, mistä viestin mukaan minun olisi pitänyt pystyä seuraamaan kuljetuksen etenemistä. Linkki avasi kuitenkin vain ilmoituksen, että kyseinen lähetys ei ole järjestelmässä. Sama ilmoitus sieltä tuli kaikkina myöhempinäkin päivinä ja vielä silloinkin, kun DB Schenkerin kuljettaja oli jo ilmoittanut tuovansa kiukaan 15 minuutin kuluttua. Kiukaan saatuani lähetin myyjäliikkeeseen kiitosviestin, jossa kerroin kiukaan saapuneen ja että DB Schenkerin seurannassa sitä ei näkynyt.

 • Laitoin tällä viikolla herätyskellon soimaan joka aamu klo 6, jotta ehtisin käydä parvekkeella hengittämässä, paistaa kananmunan, syödä sen ja aamupuuron sekä aamulääkkeet, käydä aamutakissa taloyhtiön saunassa aamupesulla tarpeen mukaan ja pukeutua päivävaatteisiin ennen remonttimiesten saapumista. Heidän sovittu saapumisaika oli klo 8, mutta tavallinen saapumisaika oli klo7:45 ja kahtena päivänä jo 7:15.

 • Heräsin jo klo 4:40. Kävin vähän myöhemmin aamupesulla taloyhtiön saunassa.

Keskiviikko 23.8.2023:
 • Laadin ja lähetin sähköpostina urakoitsijalle hänen tarjouksensa hyväksymisviestin. 

 • Soitin naapuritalossa asuvalle Jukalle taloyhtiöittemme yhteisistä asioista. Hän on omassa yhtiössään hallituksen varajäsen. Tarjouksen loppusumma oli hiukan pienempi kuin mihin olin varautunut, mutta tätä kirjoittaessani en vielä  tiedä, aiheutuuko jostakin vielä lisää maksettavaa. Taloyhtiö ei ole vielä ottanut kantaa yhtiön ja minun väliseen kustannusten jakoon.
   
 • Entiset luokkatoverini vuoden 1967 ylioppilasluokalta pitivät "terassikokouksen" Urho Kekkosen Tamminiemi-museon kahvilassa. En osallistunut - olin aivan liian stressaantunut.

 • Sain kylpyhuoneremontin urakoitsijalta tarjouksen, jossa oli ranskalaisin viivoin lueteltu edellisenä päivänä keskustelemamme hankinnat ja asennukset, joita taloyhtiö ei maksa. Tarjouksessa oli kiinteä euromäärä, joka kattaa kaikki materiaalit, niiden kuljetuksen ja asennuksen. Kommentoin tarjousta heti tekstiviestillä vain täsmentäen, että pyykkikaapiksi haluamme kaapin, joka on Polarian esitteessä nimellä "Hyllykaappi" emmekä sellaista, joka on esitteessä nimellä "Pyykkikaappi".

 • Vietin koko päivän matkailuautossani kotitalon pysäköintialueella. Kävin rollaattorin kanssa kävellen S-marketissa ostamassa lounasruoaksi kaksi grillattua kanankoipea ja itse kootun annoksen salaattipöydästä.  Söin nekin autossa.

 • Heräsin klo 5:12. Söin illalla keittämästäni kaurasuurimopuurosta annoksen 1/3 ja yhden paistetun kananmunan.

Tiistai 22.8.2023:
 • Keitin illalla kaurasuurimopuuron aamuksi. Se on parempaa hauduttuaan keraamisessa padassa yön yli kuin jos keittäisin sen vasta aamulla. Illalla minulla on joutilasta puuronkeittoaikaa ennen nukkumaan menoa, kun taas aamulla en jaksaisi odottaa puuron valmistumista. 

 • Katsoin Iltalehden ILTV:stä, kuinka 19 Miss Suomi -finalistia esittelivät itsensä. En tiennyt etukäteen, että sellainen ohjelma oli tulossa.

 • K-Raudassa valitsemamme urakoitsijan tilaamat pesuhuoneen valkoiset seinälaatat saapuivat.

 • Tilasin saunan oven. Asuntomme saunassa oli aiemmin puuovi, jossa oli kaksi isoa kirkasta lasi-ikkunaa. Remontin ajaksi se piti poistaa. Remonttiurakoitsija oli sitä mieltä, että jos yli 40 vuotta vanhan oven laittaa remontin jälkeen takaisin, se näyttää pahalta, kun kaikki seinä- ja lattiapinnat hohtavat uutuuttaan. Niinpä hyväksyin vanhan oven hävittämisen purkuvaiheessa. Olisin tilannut ihan samanlaisen uuden, mutta netistä löytyi vain sellaisia puuovia, joissa on päällekkäin kolme lasi-ikkunaa. K-Raudan kuvastossa oli yksi sellainen saunaovi, nimeltään Swedoor Retro, hintaan 279 €/kpl. Sitä ei ollut noudettavissa muissa K-Raudan myymälöissä koko Suomessa kuin Muhoksessa 1 kpl, mutta toimitettavissa muuallekin.  Myös Kaskipuu Oy, jolta tilattiin tähän taloyhtiöön pari vuotta sitten uudet ikkunat ja parvekkeiden ovet, tekee sellaisia ovia. Soitin Kaskipuun myyntiin ja kysyin, mitkä liikkeet ovat hidän jälleenmyyjiä pääkaupunkiseudulla. Niitä on kolme: Bauhaus, Netrauta.fi ja Taloon.com. Puhelimeen vastannut nainen arveli, että Netraudasta saisin sellaisen puuoven nopeimmin. Heillä olikin juuri nyt sellainen Kaskipuun ovi tarjouksessa 31% alennuksella hintaan 213,90€ normaalihinnan ollessa 309,90€. Tilasin sellaisen Netrauta.fi:stä, maksoin luottokortilla. Se tulee puuvalmiina ilman pintaheloja. Käymme ostamassa ne vasta sitten, kun olemme nähneet oven ja tiedämme, mikä siihen sopii. Arvioitu toimitusaika on 4-6 viikkoa. - Tässä yhteydessä opin, että kun saunan oviaukon leveys on 70 cm ja oven korkeus noin 190 cm, oven sanotaan olevan kokoa 7x19. 

 • Tilasin uuden kiukaan Helokiuas.fi -verkkokaupasta. Se on tänä vuonna avattu verkkokauppa, joka myy vain kuluttajille sähkö- ja puukiukaita sekä infrapunapaneeleja suoraan tehtaalta Hangosta. Hinta sisältää toimituksen tilaajan ulko-ovelle ja samalla tuodaan myös 2 x 20 kg sopivat kiuaskivet. Valitsin seinälle asennettavan Helo Havanna WT -kiukaan. WT-ominaisuus tarkoittaa sitä, että siinä on sähkövastusten välissä metallinen ilmankostutin, joka käynnistää hikoilun jo alemmassa lämpötilassa kuin ilman sitä. Tekninen isännöitsijä korosti, että uusi kiuas ei saa olla suurempitehoinen kuin vanha. Minulle oli muutenkin selvää, että kolmen 10 A sulakkeen takana voi olla vain 6 kW kiuas. Tehokkaampi malli olisi 9 kW, mutta se vaatisi isommat sulakkeet ja on ohjeidenkin mukaan se tarkoitettu meidän saunaa isompaan saunaan. Varmuuden vuoksi maksan kaikki verkko-ostokset luottokortilla.

 • Vaimoni otti puheeksi ja pyysi molempia miehiä katsomaan myös vessaamme. Sen pöntössä on sellaisia vaurioita, että taloyhtiö voisi kustantaa sen vaihdon, mutta jos lattia halutaan päällystää laatoilla, se pitää kokonaan itse maksaa. Vessassa on bidet-suihku, mutta ei minkäänlaista lattiakaivoa. Vaimoni kanssa luulimme, että sellaisen teko olisi helppoa wc-pöntön vaihdon yhteydessä, mutta urakoitsija sanoi, että se tulisi maksamaan tuhansia euroja eikä hän suosittele. 

 • Kerroin tekniselle isännöitsijälle, että suorittamani tominnantarkastuksen yhteydessä olin saanut tietää taloyhtiön remonttirekisterissä olevasta virheellisestä tiedosta. Siellä lukee, että asuntomme parkettilattia on korvattu laminaatilla vuonna 2010. Pyysin vain häntä katsomaan eri huoneittemme lattioita ja todistamaan, että ne ovat edelleen parkettia eikä missään ole laminaattia. 

 • Näytimme tekniselle isännöitsijälle aiempaa noin 44 vuotta vanhaa suihkun hanaa, joka oli vielä tallessa eteisessä. Hän hyväksyi uuden suihkun hankinnan talon laskuun. Periaatteessa tässä remontissa taloyhtiö kustantaa vain vesieristyksen uusimisen, mutta jos haluamme vaihtaa irroitettuja vesi-, sähkö- tai muita kalusteita uusiin, ne pitää itse ostaa ja maksaa.

 • Noin klo 8 aikaan remonttiurakoitsija soitti ja kertoi, että hän tulee 10 minuutin kuluttua taloyhtiön teknisen isännöitsijän kanssa käymään. Kävin vaimoni ja heidän kanssa keittiön pöydän ääressä läpi remontin yksityiskohtia aiemmin laatimani muistion mukaisesti. Saimme luonnollisesti myös sellaista tietoa, mitä meillä ei aiemmin ollut.

Maanantai 21.8.2023:
 • Gigantin verkkokaupasta tilaamani C-akkuparistot saapuivat Postin pakettiautomaattiin S-marketiin. Gigantin verkkokaupasta sain 6 Duracell-akkuparistoa melkein samalla hinnalla kuin K-raudasta olisi saanut 2 kpl Varta-merkkisiä. Tilasin ne sellaiseen työvaloksi kutsumaani lamppuun, jossa on useita erilaisia toimintoja. Edelliset akkuparistot olin ostanut siihen Lidlistä jo vuonna 2013. Ne toimivat vieläkin jotenkuten, mutta eivät ottaneet enää täyttä latausta. Nykyisen käytännön mukaan uudet akkuparistot toimivat heti oston jälkeen ilman alkulatausta.  

 • Vaimoni parturoi hiukseni vessassa. Yleensä hän on tehnyt sen saunan pesuhuoneessa, mutta siellä ei ollut nyt valoa. Remonttimiehet käyttivät päivällä omaa työmaavalaisintaan, mutta siihen emme halunneet  koskea emmekä käydä suihkuhuoneessa tietämättä, missä työvaiheessa sen lattian teko oli.

 • Sain isännöitsijältä kopion hänen taloyhtiön hallitukselle lähettämästään viestistä, josta näin hallituksen jäsenten sähköpostiosoitteet. Aeimmin en ole niitä tiennyt vaan olen lähettänyt toiminnantarkastajana hallituksen jäsenille tarkoittamani viestit hallituksen postilaatikkoon toivoen, että joku jakaa ne hallituksen jäsenille tai että he käyvät ne hallituksen postilaatikosta lukemassa. 

 • Kävimme kylpyhuoneurakoitsijan kanssa ruokapöydän ääressä läpi 3-sivuisen muistioni "Tuotetilaukset", johon olin dokumentoinut kylpyhuoneremonttia koskevat materiaalivalintamme. Muistio oli tässä vaiheessa vielä keskeneräinen.  

 • Muutin Nordean verkkopankissa "Teletilin" nimeksi "Eläketili".  Avasin sen tilin Yhdyspankissa joitakin kymmeniä vuosia sitten, kun oli aivan uutta, että oli mahdollista hoitaa maksuja puhelinlinjaa pitkin, jos oli avannut sitä varten erityisen Teletilin. Tietokoneeseen liitettiin modeemi, joka avasi yhteyden pankkiin soittamalla lankapuhelinlinjaa pitkin. Myöhemmin pankki muutti sen tilin nimeksi "Asiointitili" ja nykyisin se on vain "Käyttötili". Verkkopankissa asiakas voi kuitenkin antaa tileilleen omia nimityksiään ja olen tähän saakka käyttänyt tuosta tilistä nimeä "Teletili". Nykyisin kaikkia tilejä voi hallinnoida internetin kautta verkkopankissa, joten tuo nimitys ei ollut enää sitä tiliä mitenkään kuvaava. Uusi nimitys "Eläketili" kertoo, että eläkkeeni tulee sille tilille. Aina eläkkeen saamisen jälkeen tililtä siirtyy automaattisesti tietyt vakiomäärät eräille muille tileille, joita ovat esimerkiki "Visa Debit K-Plussa-tili", "S-tili" ja "Kasvutuottotili".  Eläketililtä maksan kaikki laskut, jotka melkein kaikki tulevat sinne e-laskuina, sekä kaikki luottokorttiostokset. 

Viikon 34/2023 avaus:
Edellisellä viikolla kahden viikon tauon jälkeen alkanut kylpyhuoneremonttimme (= sauna ja sen pesuhuone) oli tällä viikolla sellaisessa vaiheessa, että jouduimme vaimoni kanssa tekemään valintoja, joita ei voi enää myöhemmin muuttaa. Jouduin nousemaan sängystä joka aamu klo 6 ja käymään tarpeen mukaan aamupesulla taloyhtiön saunassa. Remonttimiehet tulivat asuntoomme pääsääntöisesti klo 8, mutta toisinaan jo sitä aiemminkin.  Näistä syistä viikko oli meille erittäin stressaava.

Marraskuussa kolhittu matkailuautomme odotti edelleenkin Saksasta jo silloin tilattuja varaosia ja se pitäisi korjata ennen lokakuista katsastusta.