2024-09-07

VHS-nauhojen kopiointi tietokonelevylle

Facebookin "Paikka kaikelle"-ryhmässä minulta kysyttiin tänään, kuinka kopioin VHS-nauhojen sisältöä tietokoneen levylle. Kopioin siellä antamani vastauksen tähän:

- Olen kolmella vuosikymmenellä - viimeksi tänä vuonna - ostanut sovittimen, jolla VHS-nauhurin voi kytkeä tietokoneen USB-porttiin. Kuva on aina tullut hyvin, mutta ääntä en ole koskaan saanut luotettavasti täsmälleen oikein kohdistettuna. Joskus se on ollut hetken täsmälleen kohdallaan, mutta sitten taas ei.

- Tämä tekniikka on monimutkainen, mutta toimii: 

1) Ensin kopioin nauhan sisällön VHS-nauhurilta tallentavan DVD-soittimen kovalevylle. Tämä vaihe toteutuu vain videon katselunopeudella. Siis esim. 2 tunnin ohjelman kopionti kestää 2 tuntia. Kopioinnin aikana kirjoitan drive.google.comiin sen nauhan sisällön. Seuraan ohjelmaa television ruudulta ja kuuntelen sitä langattomilla kuulokkeilla, ettei se häiritse asuinkumppaniani ja voin liikkua vapaasti. 

2) Sitten teen tallentavalla DVD-soittimella DVD-levyn uudelleenkirjoitettavalle DVD+RW -levylle. Käytän siis samaa siirtolevykettä moneen kertaan. 

3) Kopioin DVD-levyn sisällön tietokoneen kovalevylle. Sinne muodostuu kansio, joka on DVD-levyn kuva. Tietokoneessani ei ole CD/DVD-asemaa, mutta olen ostanut sellaisen USB-liitäntäisen ulkoisen aseman. 

4) Otan tietokoneen kovalevyltä vielä varmuuskopion DVD-levyn kuvasta ulkoiselle USB-liitäntäiselle levylle.

Tietokoneella olevaa DVD-levyn kuvaa voi katsella esim. maksuttomalla VLC Media Player -ohjelmalla, joka näyttää sen samanlaisena kuin DVD-soitin näyttää DVD-levyn, siis sisältöluetteloineen. 

Huomaa, että vaihe 1 kestää kauan, mutta sen jälkeiset digitaalisten tiedostojen kopioinnit vaiheissa 2-4 sujuvat paljon nopeammin.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kysymykset ja kommentit ovat tervetulleita! Kirjoita tähän tai Facebookiin aikajanalleni.