2024-09-16

Viikko 38 / 2024

Tämä raportti kertoo vuoden 2024 kalenteriviikosta 38, joka alkoi maanantaista 16.9.2024 ja päättyy sunnuntaihin 22.9.2024. Muutin tämän blogin sivujen esitystapaa 19.1.2024 alkaen siten, että tuorein päivä on edelleen ylimpänä, mutta kunkin päivän sisällä tapahtumat etenevät nyt ylhäältä alaspäin. Linkistä http://timontti.ahjos.info/Viikot/2024/38-24.html avautuu sama sisältö siten, että sivu alkaa maanantai-aamusta ja tuorein sisältö on alimpana. Kirjoitan tuoreen tekstin aina ensin tähän blogiin ja kopioin sen vasta hiukan myöhemmin tuolle toiselle sivustolle.

Sivu kannattaa aina ladata uudelleen heti avaamisen jälkeen, koska aluksi näytölle voi tulla sivun vanhempi versio jostakin välimuistista
Lukijan oletetaan tietävän ennestään pysyvällä sivulla Selitykset kerrotut asiat ("Päivän pohteet" päivitetty 22.8.2024), muilta osin 11.5.2024.)

Keskiviikko 18.9.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Kävely. Kielitaidon kertaaminen tai kartuttaminen (venäjän alkeet).
  • Kävely: En käynyt lainkaan ulkona.

  • Kielitaito: En tehnyt muuta kuin jokaviikkoisen testin. Osasin kirjoittaa venäläiset painokirjaimet aakkosjärjestyksessä.
MUITA ASIOITA:
  • Näin pitkästä aikaa ns. F-unen ja dokumentoin sen sivulle https://ahjos.info/TIMONTTI/F-uneni/tilasto.html

  • Yritin päivittää kaikki Google Play -kaupasta Chromebookiin lataamani sovellukset, mutta en löytänyt sitä toimintoa Chromebookiin asentamastani Google Play -sovelluksesta. Kaikkki ohjeet luettuani tajusin, että sen lokakuussa 2018 ostamani Chromebook-tietokoneen käyttöjärjestelmän tuki on päättynyt tämän vuoden 2024 kesäkuussa. Sain kuitenkin lataamiini 20 sovellukseen päivitykset menemällä selaimella Play-kauppaan. Tilanne on nyt siis sellainen, että jos jokin sovellus alkaa vaatia Chrome-käyttöjärjestelmän tuoreen version, sitä sovellusta en voi enää päivittää tai ehkä en edes käyttää.

  • Aion edelleenkin käyttää Chromebookia, jolla tämänkin kotona keittiön pöydällä kirjoitin, varakoneena silloin kun pöytätietokone ei jostakin syystä ole käytettävissä. Esimerkiksi tänään vaimoni teki sillä omia töitään. Siinä on nyt myös jokin vika, joka saattaa vaatia koneen purkamisen korjausta varten. Jätän Chromebookin usein huolettomasti autoon. Jos se varastetaan, menetys on vain rahallinen, mutta mitään dataa en menetä, koska data tallentuu aina suoraan Googlen palvelimelle. Mutta jos näköpiiriin tulee tilanne, että joudun asumaan kodin ulkopuolella esim. putkiremontin vuoksi tai sairaalassa, silloin ostan uuden kannettavan Windows-koneen. Ne hyvät sovellukset, joita pöytätietokoneessa eniten käytän, toimivat vain Windows-koneissa. Chromebookilla voin kyllä käyttää kaikkia Googlen palvelimilla toimivia ohjelmia. Esimerkiksi tämä blogiteksti on helppo kirjoittaa Chromebookilla suoraan Googlen Blogspot.com -palvelimelle, mutta tämän kopioiminen ahjos.info -sivustolle olisi Chromebookilla huomattavasti hankalampaa kuin pöytökoneeseen ostamallani Windows-sovelluksella. Siksi kopioin tämän vasta illalla, kun pöytäkone on vapaana.

  • Vaimoni keksi lämmittää tänään saunan ja minäkin saunoin, kun en lauantaina saunonut. Huomenna menen luuntiheyden mittaukseen. Mukavampi olla siellä puhtaana.

Tiistai 17.9.2024:
PÄIVÄN POHTEET, VIIKKO-OHJELMAN MUKAAN: Kävely. Muistelmien valmistelu.
  • Kävely, kuntosali: Kun en eilen käynyt kuntosalilla, kävin siellä tänään suorittamassa vakio-ohjelmani. Koska ajoin siihen suuntaan vain yhdellä bussilla, samalla tuli käveltyä melko pitkä matka molemmissa päissä. Kotiin palasin kahdella bussilla, jolloin ei tarvinut kävellä kummassakaan päässä enempää kuin kadun yli. Bussia vaihdan aina Malmin sairaalan pysäkillä, missä molemmat bussit pysähtyvät ja siinä voi odotella penkillä istuen katoksen alla.

MUITA ASIOITA:
  • Helsingissä alkoi tänään 75 vuotta täyttäneiden ajanvaraus yhdistettyyn korona- ja kausi-influenssarokotukseen. Kokeilin sitä ensin klo 7:10, mutta ajanvarausta ei ollut vielä avattu. Tuntia myöhemmin se jo toimi Maisassa ja varasin itselleni ajan maanantaille 30.9.2024. Se on ensimmäinen päivä, milloin minun ikäiset saavat rokotuksen pelkän iän perusteella.

  • Sain puhelun, jonka soittajana näkyi "Tuntematon numero". Vastasin kuitenkin siihen, koska arvasin soiton tulevan HUS:ista. Minulla on siellä varattu hammaslääkärin aika ensi viikon tiistaille. Nyt hammaslääkäri ilmoitti varanneensa minulle laboratorioajan ensi viikon maanantaille ja kertasi, miten minun pitää valmistautua hammashoitoon sunnuntaina ja tiistaina. Sitä kaikkea olin jo odottanutkin. Sunnuntaina pistän Nivestim-kasvutekijää neutrofiilien kasvattamiseksi, maanantaina niiden määrä mitataan ja tiistaina pitää vielä syödä Amorion-antibioottia tunti ennen hammashoitoa.

  • Vaimoni tekemän herkullisen kotilounaan jälkeen pesin kotikoneella alusvaatteitani ja nukuin sitten taas iltapäivällä monta tuntia. Herättyäni ripustin pyykit saunassa narulle kuivumaan, join kahvia ja aloin kirjoittaa tätä.

  • Minulle on varattu ylihuomiseksi aika luuntiheyden mittaukseen, joka tehdään HUS:in toimipaikassa Postitalossa Elielin aukiolla. Joudun menemään sinne kahdella kulkuvälineellä. Tutkin eri vaihtoehtoja. Jos ajan ensin bussilla Malmin asemalle ja sieltä junalla keskustaan, minun on pakko ottaa rollaattori, koska keskustassa juna jää kauas ja tulee pitkä kävelymatka. Bussimatkat rollaattorini kanssa ovat hankalia, koska sen jarrut eivät pidä lainkaan. Päädyin sellaiseen suunnitelmaan, että lähden ilman rollaattoria vain yhden kyynärsauvan kanssa ja ajan ensin kotiovelta bussilla 70 Oopperan pysäkille, missä vaihdan ratikkaan 1, 4 tai 10, mikä ensimmäisenä tulee. Lasipalatsin pysäkiltä jaksan kävellä Elielin aukiolle ilman rollaattoria. Paluumatkan aloitan ratikalla 1. Jään pois Apollonkadun pysäkillä, missä on samalla kohdalla myös bussien 69 ja 70 pysäkki. Niillä on molemmilla pysäkki meidän talon kohdalla.

  • Vaimoni lupasi parturoida illalla hiukseni tuota ylihuomista varten.

Maanantai 16.9.2024:
PÄIVÄN POHTEET: Kuntosali. Viikon erityistehtävien aloitus tai tarpeettomien tavaroiden tai tiedostojen karsinta.
  • Kuntosali: Aamulla en edes muistanut, että tänään olisi ollut kuntosalipäivä. Olin koko päivän sisällä pöytätietokoneen ääressä.
MUITA ASIOITA:
  • Täydensi vasta tänään viime viikon SMH-viikkosuunnitelman ja viimeistelin viime viikon päiväkirjablogin, mutta en lähettänyt kenellekään sen linkkiä.

  • Pöytätietokone toimi koko päivän ongelmitta, mutta noin klo 18 paikkeilla sen näyttö pimeni monta kertaa peräkkäin lyhyeksi ajaksi ja sitten yhden kerran monen minuutin ajaksi. Pimentyessä se on muuten mustana, mutta siihen tulee vähän väliä pieni ikkuna, jossa lukee "No VGA signal".

  • Noin klo 21 aikaan käynnistin älypuhelimen sovellusten päivityksen ja tein samaan aikaan sillä jotakin. Yhtäkkiä se meni sellaiseen tilaan, että se ei raegoi mihinkään näytön tai painikkeiden paineluun. Näytön alareunassa on kirkkaana "Powered by Android" ja keskellä näkyy himmeänä isokokoinen Motorolan logo. Laitoin sen lataukseen ja odottelen, tapahtuuko jotakin. Akun varaus oli vielä jossakin 40% paikkeilla.

  • Noin klo 22 aikaan vaimoni sai älypuhelimeni toimimaan eikä suostu kertomaan, miten hän sen teki. Olin jo valmistautunut ostamaan huomenna Gigantista HMD Pulse Pro älypuhelimen 129 eurolla.

Viikon 38 avaus:
Alkavalla viikolla realisoituu kaksi sellaista asiaa, jotka olen tiennyt jo kauan: Torstaina minulle suoritetaan HUS:issa luuntiheyden mittaus, joka on tehty viimeksi noin 5 vuotta sitten. Sunnuntaina joudun pistämään itseeni Nivestim-kasvutekijää, jonka pitäisi nostaa neutrofiilitaso riittävän korkeaksi seuraavan viikon tiistaille varattua hammashoitoa varten. - Muuten voisin kirjoittaa tämän viikon avauksen täsmälleen samoin sanoin kuin kirjoitin edelliselle viikolle:

Tällekään viikolle ei ole edellä sanotun lisäksi mitään erityistehtävää. Edelleenkin pitäisi vain suorittaa viikko-ohjelman mukaisia tehtäviä ja lisäksi purkaa pitkäksi venynyttä tekemättömien töiden listaa. Kuten jo edellisen viikon avauksessa tarkemmin kerroin, tilannettani vaikeuttaa se, että minulla on nyt vajausta punasoluista ja matala hemoglobiini. Eli aivoni ja lihakseni eivät saa happea normaalia määrää. Matala hemoglobiini aiheuttaa väsymystä ja suorituskyvyn laskua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kysymykset ja kommentit ovat tervetulleita! Kirjoita tähän tai Facebookiin aikajanalleni.